Моління про чашу ікона значення, Невипивана чаша

Що таке ікона?

Що таке ікона? Для чого іконописці створюють ікони Богородиці. ікони святих покровителів. ікони Спасителя та інші православні ікони? Чому одного разу ми непереборно хочемо замовити ікону? Хочемо, щоб ікону написали особисто для нас.

У дослівному перекладі з грецького ікона - це образ. Через ікону кожна людина звертається до Бога в собі, тому що він єдиний у всіх. Князь Е.Н.Трубецкой писав, що православні ікони відкривають людині «бачення іншої життєвої правди і іншого сенсу світу» 1. відмінного від боротьби за виживання. Ніякі слова не в змозі передати тієї сили Божественної любові і радості відчуття Божественної благодаті, яка виходить від ікон Божої Матері, ікон святих і ікон Спасителя Ісуса Христа, написаних сучасними іконописцем Юрієм Кузнєцовим.

Як відомо, ікони «володіють особливою мовою - системою знаків, що передають певну інформацію» 2. Але «розшифровка» цих символів може бути здійсненна тільки серцем. Для людини, який хотів би замовити ікону, важливо, набуття не просто ікони із зображенням Спасителя Ісуса Христа, Божої Матері, або святих, але за православною іконою повинно бути «виявлення святого, місце його містичного присутності. Ікона - візуальне ланка в діалозі між молиться душею і святим: християнин молиться НЕ іконі, а через ікону того, хто зображений на ній »3. Випробувати на собі силу Божественної любові, що виходить від ікони Юрія Кузнєцова, може навіть людина невіруюча. Особливе враження справляє ікона Богородиці Замилування Радуйся невісто Неневестная.

Звичайно «... мистецтво церковне має свої особливі, йому одному властиві, риси і тому ставить художника в особливе становище: художник повинен усвідомити собі запропоновані їм вимоги. Він повинен дати не звичайну реальну картину, що не копію зі випадково попався під руку зразка, не пусте вигадка фантазії, не освячена ясним релігійною свідомістю, але ікону, яка відповідає її високому призначенню »4. І якщо молиться, споглядаючи ікони Божої Матері, ікони святих, ікони Спасителя Ісуса Христа або інші православні ікони випробує пронизує душу почуття реальності духовного світу. Якщо ікона раптом відкривається як світле, що проливає світло бачення, яке зізнається перевищує все навколишнє, котрі перебувають в іншому, своєму просторі і в вічності, то вщухає горіння пристрастей і суєта світу, відчуття Бога зізнається понад-мирним, якісно перевершує світ і зі своєї області чинним тут, серед нас 5.

Все вищеописане було пережито мною особисто і багатьма людьми, які зберігають в своєму будинку ікони «Кузнецовського листи». У кожного в будинку ікона його святого покровителя.

Ікона, будь то Казанська ікона Божої Матері. ікона Богородиці Всецариця. ікона святого покровителя, Спасителя Ісуса Христа або інша православна ікона - це «Церковне Передання і благодать Божа, що проявляється через лінії і фарби, як через колірні письмена. Сила ікони свідчить про те, що цей світ [духовний прим. КК] сидите серед нас, що сама душа - частинка цього світу »6.

«Ікона починається з лінії, а лінія починається з серця; вона не має іншої основи, або яка зумовлює її причини. Серце в святоотеческом розумінні - це місце перебування духу людини або сам дух. Тому вихідна точка ікони лежить в невидимому світі, а потім з'являється і проявляється, як би сходить на площину ікони; вона не повторення лінії зразка, з якого пишеться ікона »7. Уявіть собі тонку срібну нитку, що йде з серця, і кожну мить життя забарвлює її в відповідний колір, так виходить багатобарвний, витканий з епізодів життя килим. В цьому суть ікон «Кузнецовського листи». Ікони Божої Матері, ікони святих, ікони Спасителя Ісуса Христа або інші православні ікони пишуться Юрієм Кузнєцовим за цим принципом: кожна точка - епізод життя святого. Якщо сприймати ікону НЕ логічно, а духом, то в орнаменті Володимирської ікони Божої Матері можна побачити, що ця ікона була завезена з Візантії в Росію на початку XII століття, як подарунок Юрію Долгорукому від Константинопольського Патріарха Луки Хрізоверха. Ікону поставили в жіночому монастирі Вишгорода, недалеко від Києва, слух про її чудотворення дійшов до сина Юрія Долгорукого, князя Андрія Боголюбського, який і вирішив перевезти ікону на північ.

Таке розуміння і прочитання Володимирської ікони Божої Матері можливо, тому що «лінія на іконі - це проріз в духовний світ, це просвіт в світі кісткової і, тому, в суті своїй, затемненій матерії - матерію просвітити може тільки благодать» 8. Проріз в іконах «Кузнецовського листи» - це орнамент, що лежить в його основі. Орнамент круглиться, так як лінія в іконі «не повинна бути загостреною і незграбною, як би зламаною (незграбність, судорожность, злами, загострені кінці відносяться до зображення темної сили). Коло і округленность, природний рух лінії - це життя лінії ... »9. Варіації орнаменту змінюються в залежності від того пишеться чи ікона Божої Матері, ікона святих або інша православна ікона або ікона Спасителя Ісуса Христа.

Канонічну форму і історичну достовірність православної ікони дає зразок, з якого знімається список. Між списком і копією з ікони Божої Матері, ікони святих або ікони Спасителя Ісуса Христа є принципова різниця. «Список - близькість до особистості, копія - схожість, або навіть візуальне збіг з иконографическим чином» 11. «Щоб зробити список, треба внутрішньо пережити ікону, прочитати її смисловий текст, а потім написати його своїм почерком» 12.

Ікони XXI століття - це сайт, створений спеціально для популяризації і пропаганди творчості іконописця Юрія Кузнєцова, а також для відродження і відновлення православ'я в Росії, для повернення людей на шлях радості, любові і доброти. У нас Ви можете замовити ікону «Кузнецовського» листи, познайомитися з історіями здобуття православних ікон, дізнатися про земне життя святих і їх шанування, прочитати про сенс і зміст свят православного календаря.

Ікони Божої Матері, святих покровителів, Спасителя Ісуса Христа та інші православні ікони створюються за старовинними монастирським технологіям темперою на липовій дошці.

Перш ніж замовити ікону, ми пропонуємо Вам дізнатися наші рекомендації. Якщо Ви хочете ікону для себе, ікону, яка буде разом з Вами на протязі всього життя, то це може бути іменна ікона. тобто ікона із зображенням одноіменного з Вами святого. Вибрати відповідний образ можна із запропонованого списку вже написаних іменних ікон. Якщо Вашого імені не виявилося в списку, то це не означає, що ви не зможете замовити іменну ікону, напишіть нам або зателефонуйте і ми підберемо для Вас святий образ. Особиста ікона не обов'язково повинна бути іменний. Це може бути ікона Божої Матері, ікона святого, ікона Спасителя чи інша православна ікона.

Після того, як Ви визначитеся з образом, для того, щоб замовити ікону, потрібно буде вибрати її розмір. Юрій Кузнєцов пише ікони святих в основному 2-х розмірів: великі - 75х100 см і маленькі - 35х40 см.

В якому випадку краще замовити велику ікону, а в якому маленьку? Велика ікона дозволяє іконописцю за допомогою орнаменту і кольору більш докладно передати історію життя святого і його духовний подвиг. Маленька ікона більш келійна, зручна в транспортуванні. Звичайно, можливо вибрати ікону і іншого формату, але потрібно враховувати, що для цього знадобиться додатковий час на виготовлення основи під ікону. «Ікона є і шлях, і засіб; вона - сама молитва »13. Мета ікони, будь то ікони Божої Матері, ікони святих або інші православні ікони або ікони Спасителя Ісуса Христа -« спрямувати всі наші почуття, так само як і розум і всю нашу людську природу до її справжньої мети - на шлях перетворення »14.

Моління про чашу

Ікона Моління про Чашу

Під час церковних богослужінь на Страсний Тиждень згадуються події, що відбувалися в останні дні земного життя Спасителя. Кожен день цього Тижня присвячений одному з подій, і на Великий Четвер доводиться моління в Гетсиманському саду Ісуса Христа, зображене на іконі Моління про Чашу. Придбати цей сповнений віри образ ви можете в нашому магазині ікон.

Молитва Спасителя в Гефсиманському саду глибоко проникає в серця християн, змушуючи задуматися про те, наскільки самотнім Він відчував себе, усвідомлюючи Своє призначення в світі людей. Ікона Моління про Чашу якнайкраще передає душевний стан Ісуса Христа, Його нестерпні внутрішні страждання, глибоку скорботу і одночасно смиренність з уготованої долею.

Свою молитву в Гефсиманському саду Ісус Христос підносить незадовго до арешту, знаючи про те, що смерть Його неминуча. Гетсиманський сад, який височів над Єрусалимом, був постійним місцем зустрічей Ісуса Христа з учнями кожен раз, коли Спаситель відвідував Єрусалим. Знаючи про цю сформованою традицією, один з апостолів - зрадник Юда, повів варту в цей сад, щоб вони заарештували там Христа після Таємної вечері. Господь, передчуваючи наближення воїнів, забажав віддатися молитві, перш ніж постати перед судом первосвящеників. Відійшовши від апостолів вглиб саду, Ісус Христос упав на коліна і почав молитися настільки напружено, що піт струменів з Його особи на землю.

Під час важкої внутрішньої боротьби в Спасителя виявлялися дві цільні суті: Божеська і людська. Він одночасно був згоден з волею Небесного Отця взяти на Себе весь тягар людських гріхів, але при цьому людська воля Його природним чином живила страх перед смертю, бажаючи іншого шляху порятунку людей. Великою скорботою наповнювало душу Христа, як морально досконалого Богочоловіка, світове зло і жорстокість більшості людей. Господь брав на себе не тільки гріхи всього людства, а й провину, яку кожна людина повинна була понести за свої злочини. Душевні страждання Спасителя посилювалися від того, що багато людей не оцінять Його найбільший подвиг і нескінченну любов, відкинувши зі злістю праведний шлях і переслідуючи тих, хто жадає порятунку.

З такими внутрішніми стражданнями молився Ісус Христос тричі, спочатку звертаючись до Отця Небесного з проханням уберегти від уготованої чаші страждань, потім виявляючи готовність піти волі Отця, а в третій молитві висловлюючи смиренність і повне підкорення волі Божій. Старанна молитва допомогла зміцнити дух Спасителя, щоб Його божественна воля взяла верх над Його людською волею.

Так і християни, дивлячись на ікону Моління про Чашу, відчувають божественну підтримку, розуміють, що навіть в найважчих обставинах не потрібно впадати у відчай, а потрібно старанно молитися, оскільки Бог неодмінно допоможе буду надіятись на Нього. Якщо ви бажаєте, щоб ікона Моління про Чашу була в вашому домі, але не знаєте, де купити ікону, звертайтеся до нас - в нашому магазині можна не тільки придбати готові образи, а й замовити будь-які ікони.

Моління про чашу ікона значення, Невипивана чаша

Моління про чашу

Моління про чашу (Гефсиманське моління) - молитва Ісуса Христа в Гефсиманському саду. описана в Євангеліях. З точки зору християнських богословів є виразом того, що Ісус мав дві волі: Божественну і людську.

євангельський сюжет

А прийшовши на місце, сказав їм: Моліться, щоб не впасти в спокусу. І Сам відійшов від них, як докинути каменем, на коліна припав та й молився, кажучи: Отче! о, як волієш пронести мимо Мене цю чашу! Та проте не Моя воля, а Твоя нехай станеться. А з'явився Йому ангел з неба, зміцнював Його. І був у смертельній тривозі, ще пильніш Він молився, і піт Його, як краплі крові, що падають на землю. Підвівшись з молитви, Він прийшов до учнів, і знайшов їх, що спали з журби і сказав до них: Чого ви спите? Уставайте й моліться, щоб не ввійти в спокусу.

Всі три євангелісти описують моління Христа однаково, тільки Лука згадує про явище ангела і про кривавий піт Ісуса. Також тільки Лука називає причину сну учнів Ісуса Христа - «знайшов їх, що спали з журби».

Моління про чашу ікона значення, Невипивана чаша

ікони і їх значення

Звідки: м Ірпінь

Всевидюче Око - в іконописі складна символіко-алегорична композиція, що символізує Всевидючого Бога. З'являється в російській іконографії з кінця XVIII століття як купольное зображення в храмах: на вершині склепіння або будь-якої його частини. Пізніше з купольного зображення переходить в зображення, виконане на іконописної дошці, як ікона. Зображення проникло з католицької іконографії і є неканонічним. Догматичною підставою такого зображення є слова: «Ось око Господнє на тих, хто боїться Його, хто надію на милість Його» (Пс.32: 18).

Примітно, що ікона, в назві якої йдеться про Господа, відноситься до Богородичних. Образ Богородиці на ньому дійсно присутня, але композиційно займає далеко не головне місце.

Зараз давайте по порядку розглянемо саму ікону. На перший погляд вона нагадує мандалу. Нагадаємо, що мандала це графічне зображення, що складається з зовнішнього і внутрішнього кола з квадратом між ними. Назва походить від санскритського слова означає коло. Мандали використовуються в буддизмі як інструмент пізнання і спосіб спілкування з світами будд і бодхисаттв.

У центрі ікони «Всевидяче Око» розташований маленький перше коло, з вписаним в нього образом Ісуса Христа Господа Еммануїла. Еммануїл - означає «З нами Бог». Потрібно сказати, що цей варіант зображення Христа у вигляді отрока найбільш рідко зустрічається в православній іконографії Спасителя.

Від малого центрального кола по діагоналях розходяться промені. Чотири напрямки світла, чотири стихії, чотири пори року - стійка основа світобудови, просторово часового континууму.

Лик Христа Еммануїла наділяє друге коло, на якому зображено обличчя з чотирма очима, устами і носом. У цьому чудовому особі впізнається лик Сонця. Про світилі ж відомо, що саме воно вважається видимим в виявлений світі образом Бога - батька. Юний Еммануїл, подібно що проходить шлях формування і становлення душі людства, в центрі уваги Творця.

На третьому колі ікони ми бачимо безліч сяючих променів. Це захисна оболонка світу. Її вінчає фігура Богородиця Оранти - берегині. Матір Божа охороняє і маленький круг з личинкою юного Бога і чотириокис вигляд Бога - сонця.

Останній четвертий коло зазвичай наповнений зображеннями серафимів і ангелів. Це небо, зовнішня оболонка проявленого світу. Тут над Богородицею в усіченому колі Бог Отець. Саваоф, благословляє обома руками весь Всесвіт.

На кутах від третього кола - за четвертий розташовані виступи з фігурами або символами євангелістів; на кіл - імена та тлумачення:

• Матфей писаний ангел, посол Господній; ангел або людина - символ мудрості в пізнанні Божественної волі і свободи вибору (Бут. 1:27; І.Навін 24: 14-15).

• Марко писаний орлім, возлет на небеса; орел - символ швидкості і далекозорості (Втор. 28:49).

• Лука писаний Телчь, Світ; тілець - символ терпіння і вірності (Іс. 1: 3).

• Іоанн писаний лев, у гробі положиша. Лев - символ влади і могутності (Одкр. 5: 5; Побут. 49: 9).

Моління про чашу ікона значення, Невипивана чаша

Чудодійна ікона Моління про чашу.

Православна ікона Моління про чашу присвячена біблійним сюжетом - молитві Господа в Гетсиманському саду. Згідно священного писання після закінчення Таємної вечері і причастя Ісус Христос з учнями пішов в Гетсиманський сад. Найгарніший Гетсиманський сад був засаджений деревами і в давні часи належав царю Давиду. З гори, де був вирощений сад, відкривався неймовірний вид на Єрусалим і можна було побачити кожна будівля цього чудесного міста. Знаючи те, що Господь, перебуваючи в Єрусалимі, завжди відвідував цей сад, Юда, покинувши Таємну вечерю, привів варту саме сюди, щоб вони змогли заарештувати Ісуса. Знаючи про це, Ісус, готуючись до майбутнього суду первосвящеників і своєї смерті на хресті, повинен був помолитися. У своїй молитві він просив, про поблажливість «нехай обмине ця чаша Мене». Він молився настільки старанно, що з його обличчя градом стікав кривавий піт і краплі падали на землю. Моління про чашу стало популярному сюжетом європейського живопису.

Православна свята ікона моління про чашу

Двоїстість суті Господа. Дуже важко зрозуміти що відчував Ісус, коли готувався до страшної і болісної смерті на хресті для спокути гріхів усього людства. Звичайно страх смерті був для нього страшний, як для звичайної людини. Страшні біль, страждання, приниження. Все це було нестерпно, так як в момент смерті Ісус Христос звалював на себе всі гріхи людства і погоджувався нести за них відповідальність. Відчуваючи ці почуття Господь проявив двоїсту сутність свого єства. Православна ікона Моління про чашу відображає божественну сутність - виражену в повній згоді з волею Отця, згодою врятувати всіх людей ціною власних мук і смерті, і людську - яка була виражена в страху ганебної смерті на хресті і бажанні знайти менш болісний спосіб порятунку людства. Як відомо ікона Моління про чашу дає розуміння людська сутність Господа, підкорилася божественної і укріплений молитвою він був готовий випити цю чашу.

Чудодійна сила ікони Моління про чашу

Я раджу читачеві у важкий для нього час, коли життєвий вибір стає непомірно важкий, купити ікону Моління про чашу і звернутися до неї з молитвою, що йде від щирого серця, від усього серця і тоді Господь зміцнить ваш дух і допоможе вам прийняти вірне рішення, так само як Отець Небесний зміцнив волю Спасителя перед настільки тяжким вибором.

Схожі статті