Молитва - Миру бажайте для Єрусалиму - в велику суботу, храм Успіння пресвятої богородиці в

Молитва - Миру бажайте для Єрусалиму - в велику суботу, храм Успіння пресвятої богородиці в

Зі звернення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в зв'язку з принесенням у Росію Благодатного Вогню

Святкування Святої Пасхи в Єрусалимі, в Святому граді, відрізняється від святкування у всіх інших місцях. Тому що саме в цьому місці, в цьому граді, на Святому Гробі і сталося таїнство Воскресіння - Господь воскрес із мертвих, зневажаючи смерть. І як символ і знак цього Воскресіння ми маємо зішестя Святого Вогню у Велику Суботу, яке знаходиться в центрі святкування Воскресіння Христового в Святому граді Єрусалимі.

Місто Єрусалим, Святе місто, місце страждання і Воскресіння Спасителя, сьогодні несе на собі печатку поділу і страждання. Свята Земля, що має величезне духовне значення для мільйонів і мільйонів людей, страждає від людських конфліктів і розколів. Тому турбота про мир на Святій Землі, турбота про світ в Святому граді Єрусалимі виникає з наших глибоких переконань в особливому значенні цього святого місця.

В останні роки встановилася чудова традиція: паломники, які привозять Святий Вогонь з Єрусалима в Росію, здійснюють молитву в Святому граді, просячи у Господа світу для Єрусалиму. І в багатьох храмах Російської Православної Церкви луною озивається ця молитва.

Ми просимо Господа дати світ Єрусалиму, місту, де відбулося рятівне Воскресіння з мертвих Господа нашого Ісуса Христа, і віримо, що всі людські конфлікти, поділу можуть бути препобеждени силою Божою. На цьому і ґрунтується наша молитва. І сьогодні ми особливо будемо просити Господа дарувати свою милість Святому граду, тим, хто живе тут, щоб мир і спокій зглянулися на Святу землю, таку близьку сердець віруючих людей.

МОЛИТВА ПРО МИР В ЄРУСАЛИМІ

Господи Боже Вседержителю! Ти Всесвіт і Всемілосерд. Тобі молимося і Тебе просимо: зглянься на нас швидку Твоєю поміччю і сотвори світ на Святій Землі.

Господи Боже наш, найсолодший Ісусе! Очі наші звертаємо до Святій Землі. Тамо бо протекти Твоє земне житіє, тамо Звершилося Святе Благовіщення, Твоє Різдво, Стрітення, Хрещення, тамо Ти творив єси чудеса зцілення хворих і немічних, просвічував єси заблукалих, возставлял єси занепалих і зневірених. Тамо Тобі предаша на Розп'яття, і донині ми розпинаємо Тебе своїми гріхами. Тамо було Твоє Воскресіння, тамо Тобою переможена є смерть, звідси ти піднесла єси до престолу Небесного Отця Вседержителя і сюду бисть посланий на втіху нам Дух Святий.

Господи, спаси і сохрани Святу Землю, бачила Твої страждання і закривавлений перших мученик. Зде пребисть земне життя Твоєї Пречистої Матері, Діви Марії, зде Ти явився єси в Ея славне Успіння й взяв єси ея з Собою до престолу Отця. Отсюду Шедше на проповідь, Твоя учениці начаша освящаті і просвещаті світ Святим Благовіст.

Ти Зришь, Господи, како страждають людие на Святій Землі, і кия розбрати і війни ображають святі місця. Идеже повинна є щоб приносити молитва, тамо гримлять вибухи і ліются сльози не радості, але горя.

Господи, ми відаємо яко за гріхами нашими гідні есми кари небесні, і бачимо їх на чуда в обуренні стихій: вогню, потопів, землетрусів, в тому, що Тобою, для прозріння заблукалих попущенія для нашого покарання.

Господи, суди не по злобі нашій, а по Твого невимовного милосердя, даруй, Господи, мир і спокій - Святій Землі.

Господи, Ти пов'язав єси союзом любові апостолів, дай і нам вкусити ея блага, вмираючи злобу ворогуючих, зруйнував сили зла, що повстають на мир і спокій всієї Землі і ея серця - Єрусалиму.

Укупі з псалмоспівцем Давидом ми простягається руци до Тебе і просимо про світ на Святій Землі і кличемо: Чи не погорди наших молінь, Господи! Та не на зло звернемо даровані нам блага життя, зміцни нас силою і могутністю небесного воїнства, та знайдемо з Ангелами і архангелами і всіма святими милість дива одесную Великого Судді й Бога і славити Всесвятості Трійцю нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Чітайтеnbspтакже:


Ми до Бога погляд свій звернули.
По-християнськи жити вирішили.
Дітей в храми повели,
Щоб благодать там знайшли.
Вирішили грамоті вчити:
Без Православ'я як бути?
На радість новина рознеслася -
При храмі школа створилася!
Спочатку мало було нас -
Всього один навчальний клас.
Поки дітлахи в ньому працювали,
Батьки між собою здружилися.
І молодших в школу привели.
Як швидко все вони росли!
Намагалися старшим наслідувати:
Побільше доброго дізнатися.
Ми в школі дуже дружно жили.
На кухні пили чай, жартували.
Всі свята справляли разом.
Спілкувалися без будь-якої лестощів.
Дітей все більше приходило.
І в старій будівлі тісно було.
Щоб доступною школа стала,
Священик покорпел чимало!
І ось його благим стараньем
Для школи збудував будинок:
Побільше класів, зал зі сценою,
Їдальнею незвичайною.
Як рідний дім, нам школа стала.
Турбот для всіх у нас вистачало:
Концерти, казки, представлених ....
Все підв'язати без збентеження.
У поїздках багато пізнавали,
Майже паломниками стали.
Батькам знайшли заняття:
Хто співав, хто шив для казок сукні.
Занять більше з'явилося,
Дітей все більше тут навчалося.
А влітку разом відпочивали.
Ми відпочинок табором назвали.
А в музичному відділенні:
Гра на фортепіано, спів,
Сольфеджіо, і хор співає,
Іспити два рази в рік.
Ірина вчить терпляче,
З усіма посміхаючись мило.
Англійська Аллочка веде,
Олена малювати кличе.
Ще є бісероплетіння,
Хореографії науку,
Кулінарію проходили.
Чому тут тільки не вчили.
Ми навіть криласом поспівали.
Нас навчала в важкій справі
Галина, Божого раба.
(Мало не звели її з розуму!)
Всі дружно школу прибирали.
Дітей до порядку привчали.
Ілона наша заводна
Працювала, рук не покладаючи.
«Для творчості меж немає! -
Завжди готовий її відповідь. -
Хто любить спорт, хто малювати,
А я з дітьми люблю грати! »
Георгій, батюшка наш славний,
У всьому наставник найголовніший.
До всіх терпимий, добрий він.
Ми шолом йому земний уклін!
Дай Бог Вам процвітати і далі!
Вчити дітей рости без фальші.
Здоров'я, допомоги з небес!
Адже для людей Христос Воскрес.

… Це було давно. Якось, на дитячому майданчику в селищі Коники, я почула від матусь про хорошу підготовку до школи в групі раннього розвитку дітей. Мені дуже захотілося визначити сина в цю групу, і ми з чоловіком зустрілися з Ілоною Станіславівною і стали просити її взяти нас. Вона попередила, що буде продовжувати роботу вже в Недільній школі при храмі Успіння Пресвятої Богородиці в Щапово. «Куди Ви, туди і ми» - був наш відповідь.

Треба сказати, що тоді сім'я наша була далека від віри. Освятити яйця і паски на Великдень - ось і все походи в Церква. Але почалися нові часи. На заняттях в Недільній школі все було новиною. Ми записували слова молитви в блокнот і вчили з синочком разом. А як непросто було вистояти в храмі «цілих» 40 хвилин до причастя! Адже ми приходили навіть не до початку служби.

Пригадується будівля старої Недільної школи. Як ми поміщалися там, як примудрялися проводити свята в маленькій комнатке- класі! Але все було з такою любов'ю, такою щирістю, що хотілося приходити туди знову і знову.

Репетиції наших свят - це окремий творчий процес. Адже підготувати сценарій свята, обміркувати всі тонкощі - це лише частина величезного айсберга, вся складність прихована від очей глядачів: зібрати всіх учасників, промотівіровать дорослих брати участь у виставі, зробити костюми, придумати веселі ігри, забавлянки і так далі. І при цьому - щоб дітки не втомилися, щоб було здорово ...

Так, поступово, разом зі старшим сином, ми приходили в храм. Коли йому виповнилося сім років - готувалися разом до сповіді. Зараз троє моїх дітей навчаються в Недільній школі, старший уже брав участь в службі - читав і співав з хором. Тепер більше вчителів працюють з нашими дітками. Недільна школа стала частиною нашого життя.

Хочеться від щирого серця подякувати отця Георгія за доступність цього навчання всім бажаючим. І величезний подячний уклін Ілоні Станіславівні за її воістину титанічну працю. Дай їм Бог міцного здоров'я і многая благая літа!

Ось уже десятий рік, як я ходжу в наш Успенський храм ... У перший раз я з'явилася в ньому, що називається, за компанію з моєю двоюрідною сестрою. Тоді, на протязі всієї служби (здавалося, вона була нескінченною), я, вся ізмаялісь, думала тільки про те, коли ж вона закінчиться. А вийшовши з храму, нічого в собі не відчула. Вирішила, що ще не час, що прийду знову, коли по-справжньому потребують моя душа.

Пройшли роки, я стала мамою. Свого первістка ми хрестили тільки в три роки. І осмислення того, для чого це потрібно, не було - все хрестять, ось і ми теж. Старшому синові йшов четвертий рік. коли у нас народилася дочка. За Божим провидінням, а по іншому я не можу це пояснити, я дізналася від нової знайомої про Недільній школі при нашому храмі Успіння Пресвятої Богородиці. Подумала, що це дуже до речі. Дитина підготується до школи, адже у мене абсолютно не стало на нього часу - дочка була дуже примхлива, доводилося весь час бути з нею. А син тим часом гуляв у дворі зі старшими друзями і, як наслідок, почав лаятися матом ...

Пам'ятаю, прийшла поцікавитися, як можна записатися в школу. На території храму нікого не було. І ось виходить матінка Марія (нині покійна - Царство їй Небесне!), Така спокійна, добродушна і каже: «Ти приходь в кінці літа, Ілона Станіславівна візьме дитину, обов'язково візьме, вона всіх бере».

Згодом Недільна школа стала нашим другим домом, а всі ми один для одного стали однією великою родиною. Дуже важливо розуміти, що в будь-який, навіть самої складної життєвої ситуації є на кого покластися. А ще я відкрила в собі акторські здібності. Адже в школі ми готуємо спектаклі для дітей. Коли ти втомилася від нескінченних життєвих турбот, приходиш на репетицію, бачиш там своїх, вже таких близьких, людей, то відволікаєшся, приходиш в норму і відчуваєш, що все в порядку. А на святі після спектаклю - радісні обличчя дітей і найдобріша, щасливе обличчя нашого батюшки Георгія.

Зараз у мене четверо дітей, я живу в іншому місці, ходжу в інший храм, але при всякій нагоді їду з дітьми в Щапово, в храм Успіння Пресвятої Богородиці, що став для мене початком нової. духовної, світлого життя, моїм порятунком і душевною радістю.

Від щирого серця бажаю нашому приходу і отцю Георгію, нашому доброму і терплячому наставнику, многая і благая літа.

... Рівно десять років тому в Кленівський Будинку культури був оголошений набір дітей для підготовки їх до школи. Одним з ініціаторів була педагог з Щапово - Ілона Станіславівна Сімакова. Група, на жаль, не набралася, але я твердо вирішила, що буду возити свого п'ятирічного сина Мішу на заняття в щаповско ДК.

На перших батьківських зборах Ілона Станіславівна повідомила, що заняття з дітьми будуть проходити на базі Недільної школи при Успенському храмі, де, поряд з основними предметами, вона буде знайомити наших малюків з Законом Божим і основами православної віри. Наскільки я пам'ятаю, батьків це не збентежило, а мене так навіть і обрадувало. Сама я в той час була не те що невоцерковлених людиною, а, м'яко кажучи, «повна темрява». Ось і подумала, що хоч хтось розповість і познайомить мою дитину з «цією наукою».

Скажу відразу: мій син просто закохався в Ілону Станіславівну. Він говорив, що вона, як мама, - добра і уважна. Завжди з нетерпінням чекав дня занять і з радістю збирався в дорогу. У ті часи у нас був малесенький клас в одноповерховій будівлі при храмі. Але що дивно: в ньому примудрялися проводити і заняття, і репетиції, і спектаклі! Зараз, через стільки років, я, переглядаючи старі фотографії, не перестаю дивуватися: як це було можливо.

В Недільній школі ми жили однією великою і дружною сім'єю, всі батьки були залучені в це життя: хтось готував їжу, хтось шив костюми, хтось забирався і мив посуд, хтось ксерокопіювати навчальні матеріали, хтось домовлявся про паломницьких поїздках. А найголовніше - ми всі були, що називається, «в дусі Божому» - все робилося з молитвою і словом Господа. Ми всі розуміли, що наше спасіння серед всепоглинаючого світу - тільки тут, при храмі.

Хлопчик мій підростав, ділився тим, що дізнавався в школі, переказував цікаві історії Старого і Нового заповітів. Я вчилася разом з ним. Непомітно пролетіли два роки, постало питання - куди піти вчитися. Написали заяву до Подільського ліцей № 26, чекали запрошення на тестування. Одночасно я поцікавилася у Ілони Станіславівни, чи не знає вона хорошу, «сильну» школу. Вона відповіла, що така школа є в Плёсково, плюс до всього вона православна. Однак вступити туди дуже складно - серйозний конкурсний відбір серед дітей, бесіда з батьками.

Для нашої двомовної сім'ї, де тато - мусульманин, це буде дуже непросто. Батюшка благословив нас, адже для Бога нічого неможливого немає, і ми вирішили спробувати зробити й туди. Не хочу бути багатослівним, скажу тільки, що вже після першого туру педагоги мені сказали, що у хлопчика хороша підготовка. У підсумку - він надійшли і в Плёсково, і добре здав тестування в Подільський ліцей. Вибирати ми, звичайно ж, не стали і з великою радістю прийняли подарунок від Господа.

Хочу сказати ще про одне. До приходу в Недільну школу (вважаю, що я теж, як і мій син, саме прийшла туди) я була переконаною прихильницею одну дитину в сім'ї, з яким треба дати гідну освіту і виховання. Загалом, голова була забита стандартними егоїстичними думками людини, вихованої піонерією і комсомолом, - і це незважаючи на те, що сама я росла в багатодітній родині.

Минуло вже десять років, а ми з іншими батьками досі згадуємо, як все у нас тоді починалося, якими були ми, наші діти ... Коли ми збираємося разом, раз у раз звучать фрази: «а пам'ятаєш, як ми дивилися виставу, стоячи в дверях. »,« А пам'ятаєш, яка у нас була маленька і затишна трапезна. »,« А пам'ятаєш, як мій на уроці сказав, що переможений біс перетворюється в брудну смердючу калюжу. »,« А пам'ятаєш, як приїжджала знімальна група з телебачення і знімала фільм про мірної ікони за участю наших дітей. ». Таких нескінченних «а пам'ятаєш» нам вистачить на все життя, тому що як раз вони стали тим потужним фундаментом, на якому відбувалося наше воцерковлення.

Моє життя розділилася на дві половини: до приходу в Щапово і після. Зараз я, волею Божою, вчу дітей основам православної віри в Кленівській Недільній школі і відвідую заняття народного хору при храмі, іноді батюшка благословляє нас співати на літургії і вечірній службі. Поза храму, без молитви я свого життя не уявляю і нескінченно хвалю і славлю Господа за те, що він десять років тому відкрив мені і моїй родині дорогу до спасіння, відправною точкою в якій стали щаповско Недільна школа і чудовий, чуйний і щира людина - Ілона Станіславівна.

Марина Холмуродова, Кленово