Мрії покійних - запис користувача аішка (id820868) в співтоваристві іслам в категорії 3

ва аляйкум Ассалам ва рахматуЛЛахі ва баракятух. Ухті це що за намаз? ти маєш на увазі Духа-намаз? так він не після ранкового робиться і прічм тут покійні для них користі в намаз вже немає, тільки в молитві за них і то якщо вони мусульмани.

Питання: Мій батько помер два тижні тому. Я хотіла б знати: чи чує він нас і то що ми говоримо йому, коли наша сім'я приходить до нього на могилу? Якщо немає, то чи можна зробити так, щоб він чув нас? Прошу вас відповісти якомога швидше, так як я сподіваюся, що це допоможе вгамувати мій біль.

Відповідь: Хвала Аллаху

Основа в тому, що мертві не чують живих, згідно зі словами Аллаха:
وما أنت بمسمع من في القبور

«... і ти не можеш змусити чути тих, хто в могилі» (Творець 35:22)
إنك لا تسمع الموتى

«Ти не примусиш чути мерців» (Мурахи 27:80)

Коли Пророк (мир йому і благословення Аллаха) звернувся до мертвим Куффаро після битви при Бадрі, Аллах дав їм можливість чути його слова, хоча вони були поховані на дні колодязя. Вчені (та змилується над ними Аллах) відзначили, що це був особливий випадок. Див. «Аль-айятах аль-Байінат фі адам Сама'а аль-Амват».

З психологічної точки зору, ваше бажання, щоб батько чув вас, є спробою відновити перервану між вами спілкування і тим самим пом'якшити біль розлуки. Сестра, Іслам вказав на дії, які живий може зробити на благо мертвого і які дійдуть до нього в могилі. Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Коли людина вмирає, всі його справи припиняються за винятком трьох: безперервної милостині, знання, яким можуть користуватися (інші люди), або праведного дитини, який стане звертатися до Аллаха з благаннями за нього »(ат-Тірмізі, +1376; він же назвав хадис достовірним і хорошим).

Благання дітей про прощення їхніх покійних батьків приносить велику користь. Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Воістину, мусульманина будуть піднімати ступенем в Раю, і він запитає:" За що мені це? "Йому у відповідь:" Твій дитина просив для тебе вибачення "». Ібн Маджа, 3660; «Сахих аль-Джамі», 1617.

Також користь померлому приносить милостиня, подана від його імені. Повідомляється, що Аїша (нехай буде задоволений нею Аллах) сказала: «Один чоловік сказав Пророка, нехай благословить його Аллах і вітає:" Моя мати раптово померла, але я думаю, що якщо б вона могла говорити, то роздавала б милостиню. Чи отримає вона нагороду, якщо за неї це зроблю я? ". Він сказав: "Так" ». Аль-Бухарі, 1388.

Передається від Ібн Аббаса (нехай буде Аллах задоволений ними обома), що мати Са'ада ібн Убада (нехай буде Аллах задоволений ними обома) померла, коли він був відсутній вдома. Він сказав: «Про Посланник Аллаха, моя мати померла, а я далеко від неї. Чи отримає вона нагороду, якщо я роздам милостиню від її особи? ». Він відповів: «Так». Тоді Са'ад сказав: «Будь же свідком, що я віддаю свій родючий сад в якості милостині від неї». Аль-Бухарі, 2756.

Передається від Абу Хурайри (нехай буде задоволений ним Аллах), що одна людина сказала Пророку (хай благословить його Аллах і вітає): «Мій батько помер і у нього залишилися гроші. Він не залишив заповіту. Чи буде спокутою його гріхів, якщо я віддам їх частина в якості милостині від нього? »Він відповів:« Так ». Передав ан-Насаї.

Передається, що Са'ад ібн Убада (нехай буде Аллах задоволений ними обома) сказав: «Я сказав:« Про Посланник Аллаха, моя мати померла. Чи слід мені дати милостиню від неї? ». Він (мир йому і благословення Аллаха) відповів: «Так». Я запитав: «Яка ж милостиня буде найкращою?». Він (мир йому і благословення Аллаха) відповів: «Вода». Хадіс передав ан-Насаї.

Хадж і умра за померлого також можуть принести йому користь з умовою, що той, хто має намір зробити це, вже здійснював хадж або помру за себе самого.

Повідомляється від Абдулли ібн Бурайда (нехай буде Аллах задоволений ними обома), що його батько сказав: «Якось раз, коли я сидів з Посланником Аллаха (мир йому і благословення Аллаха), до нього підійшла жінка і сказала:« Я віддала своїй матері рабиню в якості милостині і тепер моя мати померла ». Він (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Ти вже отримала нагороду і право успадкування повертає твій подарунок назад (тобі)». Вона сказала: «Про Посланник Аллаха, вона повинна відшкодувати один місяць посту, чи можу я постити за неї?». Він (мир йому і благословення Аллаха) відповів: «пост за неї». Вона сказала: «Моя мати ніколи не робила хадж, чи можу я зробити це за неї?». Він (мир йому і благословення Аллаха) відповів: «Приготуй свою хадж за неї». Передав Муслім, 1149.

Цей хадис показує, що дозволено постити за померлого.

Ще одним діянням, яке приносить користь мертвим, є виконання даних ними клятв. Повідомляється від Ібн Аббаса (нехай буде Аллах задоволений ними обома), що одного разу до Пророка (мир йому і благословення Аллаха) прийшла жінка і сказала: «Моя мати присягнулася здійснити хадж, але померла, так і не зробивши цього. Чи можу я здійснити хадж за неї? ». Він (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Так, зроби хадж за неї. Якби у твоєї матері був борг, оплатила б ти його? ». Вона відповіла: «Так». Він (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Тоді віддай борг Аллаху, адже клятва Аллаху найбільше заслуговує бути виконаною». Аль-Бухарі, 7315.

Якщо людина здійснює жертвопринесення і частина його присвячує померлому, то це теж може принести йому користь. Коли Пророк (мир йому і благословення Аллаха) здійснював жертвоприношення, він говорив: «В ім'я Аллаха. Про Аллах, це від Мухаммада і сім'ї Мухаммада ». Передав Муслім, 1967. Сім'я Мухаммада включала в себе як живих, так і мертвих.

Слід зазначити, сестра, що якщо ви будете старанно молитися за свого батька, то це буде краще і важливіше для вас, і принесе більше користі померлому, ніж думки про те, чує він чи не чує. Тому займіться тим, що буде корисно для вас обох. Ви і ваша сім'я повинні остерігатися нововведень, наприклад, поминання сорока днів або роки після смерті, колективних читань «Аль-Фатіха», нововведень на могилі і т.п. що часто роблять неосвічені люди.

Прошу Аллаха пробачити вашого батька і змилуватися над ним і всіма помер мусульманами, воістину, Він прощає, Милосердний.

Шейх Мухаммад Саліх аль-Мунаджид

Схожі статті