Наближається ніч аль-ісра валь-Мірадж

У цей особливий день і благословенну ніч необхідно попросити у Всевишнього Творця вибачення за гріхи, вчинені через незнання і усвідомлено. Необхідно провести глибокий самоаналіз, переглянути свою позицію і поведінку в тих чи інших життєвих ситуаціях

На арабською мовою ця ніч називається Лаялат аль-Ісра ва ль-Мірадж. Згідно з переказами, це чудове перенесення відбулося за 18 місяців до хіджри пророка, мир йому. Перенесення і вознесіння пророк, мир йому, зробив тілом і душею. Тому Ісра ва ль-Мірадж є одним з найдивовижніших чудес, якими Аллах вшанував Свого улюбленця, мир йому.

У священному Корані сказано:

سبحان الذي أسرى بعبده ليلا من المسجد الحرام إلى المسجد الأقصى الذي باركنا حوله لنريه من آياتنا إنه هو السميع البصير

«Над усе і вся Той, Хто переніс раба Свого [Мухаммада] вночі з забороненою (священної) мечеті [в місті Мекка] в мечеть віддалену [що знаходиться в Єрусалимі], навколо якої присутній Божественна благодать [адже з часів Мойсея ці землі відвідали багато пророки і посланники Творця]. [А перенесли Ми його] заради того, щоб показати Наші знамення [вивівши за межі часу; щоб показати минуле, а також невідоме (гайба) в зміцнення віри і переконаності заключного Божого посланника]. Воістину, Він [Господь світів] все чує і все бачить »(Сура Ісра, аят 1).

Перенесення в Єрусалим і вознесіння є в житті Пророка, мир йому, великим дивом, яке подарував їй Аллах. Це сталося після того, як він протягом десяти років закликав мекканцев до виконання Божої Волі, але у відповідь отримував лише глузування, приниження і образи.

Екскурсія по знаменною місцях

Пророк Мухаммад, мир йому, спав біля поважної Кааби в місці, званому «хіджр Ісмаїл». Тоді до пророка, мир йому, прийшли ангели Джабраїл, Микаил і Исрафил. Вони забрали його так, що сплячі поруч нічого не відчули. Джабраїл з пророком, мир йому, прийшли до джерела Зам-Зам, де Джабраїл без болю і крові розсік йому груди, витягнув серце і тричі промив його, після чого наповнив його мудрістю і вірою і поставив на ньому печатку пророцтва. Потім вставили все назад і стиснули груди, щоб серце стало битися, як раніше.

Ця історія докладно розповідається в хадисі, в якому пророк, мир йому, сказав: «До мене привели Бурака. Це довге біле тварина, вище осла, нижче мула. Він швидко досягав будь-якої мети, якої сягав погляд. Я їхав на ньому, поки не досяг Єрусалиму. По дорозі ми зупинялися в Медині, де я зробив два рааката. Потім ми зупинилися в місцевості Мадья біля дерева пророка Муси (Мойсея), світ йому, де я зробив молитву в два ракаата. Потім ми опинилися на горі Тур, де пророк Муса, мир йому, розмовляв зі Всевишнім. Я також зробив два ракаата там, після чого ми досягли місця, де народився пророк Іса (Ісус), син Марьям, тут я теж зробив два ракаата ». На кожній зупинці Джабраїл питав пророка, чи знає той, де здійснював намаз, після чого розповідав, що це за місце.

Коли пророк, мир йому, прибув до Єрусалиму, він прив'язав Бурака до кільця, а потім увійшов в мечеть і зробив колективний намаз разом з усіма пророками як імама.

Потім, коли Мухаммад, мир йому, вийшов з мечеті, до нього підійшов Джабраїл з двома судинами, в яких було вино і молоко, і запропонував вибрати. Вибір припав на молоко. Джабраїл ж на це сказав: «Ти вибрав чистоту».

Вознесіння на Небеса

Незабаром пророк, мир йому, і Джабраїл піднеслися на Перше небо. Там Джабраїлов запитали: «Хто з тобою?», На що він відповів: «Мухаммад». «Він посланий?». «Так, він вже посланий», - відповів Джабраїл. Коли відкрилися небесну браму, їх зустрів Адам. Він привітав пророка, мир йому, і попросив у Аллаха для нього блага.

Після цього вони піднеслися до Другого неба. Джабраїлу задали ті ж питання, і він відповів так само. Подібне відбувалося на кожному з небес. На Другому небі пророк, мир йому, зустрів пророка Ісу, сина Мар'ям і Яхью ібн Закарія, на Третьому - Юсуфа, якому була дарована половина краси світу, на Четвертому - Ідріса, на П'ятому - Харуна, на Шостому - Мусу, на Сьомому - Ібрахіма , притулившись до Байт аль-Мамура, в який кожен день заходять сімдесят тисяч ангелів і більше не повертаються до нього. Після цього він з Джабраїлом дійшов до місцевості «Сідратуль Мунтаха» - межі всього, до чого можна дістатися. Жоден з ангелів не може перейти цей рубіж. Навіть Джабраїл, зупинившись, сказав: «Тут закінчується моя ступінь. О, Улюбленець Аллаха, якщо я зроблю ще один крок, то згорю ». Пророк, мир йому, пішов вперед один.

Великий заповіт Бога

Коли перед Мухаммадом, мир йому, відкрилися завіси, він побачив безліч таїнств і знамень Творця, побачив велич і красу Аллаха. Всевишній звернувся до нього, кажучи без посередника, проявивши таким чином повагу до нього.

Сам пророк, мир йому, розповів про це так: «У цю ніч наказав Всевишній 50 намазів на добу. Після я спустився до Мусі, і він запитав мене: «Що наказав Господь твоєї уммі?» Я сказав: «50 молитов». І він порадив мені: «Вернись до Господа і попроси полегшення: твоя умма не витримає цього. Воістину, я випробував синів Ізраїлю, вони не подужали це ». Тоді я повернувся до Господа і попросив: «О Господь, даруй полегшення моєї умми!» Тоді Аллах збавив п'ять молитов, і я повернувся до Мусі, сказавши: «Всевишній зменшив число щоденних намазів на п'ять молитов». Однак Муса знову запропонував: «Воістину, твоя умма не витримає і цього. Вернись до Господа і попроси ще полегшення ». І так я ходив від Муси до Господа і назад кілька разів, поки Господь не сказав: «Воістину, ці п'ять молитов на добу - за кожну з них Я винагороджу десятикратно! Хто ж задумає зробити добру і не зробить, то Я запишу за це одне благодіяння. Якщо він зробить його, то Я запишу десять. Хто задумає зробити поганий вчинок і не зробить його, то Я не запишу за ним нічого. Якщо ж він задумає і зробить погане, то Я запишу за ним одне погане діяння. Потім я спустився до Мусі і розповів про все. «Вернись до Господа і попроси полегшення», - знову сказав він. Але мені стало соромно, і я більше не повернувся ».

Повернення на Землю

Вранці пророк Мухаммад, мир йому, повернувся в Мекку, а коли інші прокинулися, він повідомив про те, що з ним сталося. Почувши його розповідь, многобожники стали висміювати його. Але мусульмани не сумнівалися в істинності події, адже в душах віруючих людей не повинно бути місця сумнівам.

До Ісра ва ль-Мірадж пророк, мир йому, молився подібно Ибрахиму по два ракаата вранці і ввечері. Після цього Джабраїл навчив пророка намазу і часу його вчинення в тому вигляді, як ми знаємо це сьогодні.

Бажані дії в ніч Мирадж

Сьогодні бажано дотримуватися посту. З цього приводу в хадисі, що наводиться від Салмана Фарісі, нехай буде ним задоволений Аллах, посланник Аллаха, мир йому, сказав: «У місяць Раджаб є один [особливий] день і [особлива] ніч, і це двадцять сьома ніч місяця. Той, хто буде постити в цей день, а ніч проведе в поклонінні, буде схожий на чоловіка, який постився і поклонявся сто років ».

У цей особливий день і благословенну ніч необхідно попросити у Всевишнього Творця вибачення за гріхи, вчинені через незнання і усвідомлено. Необхідно провести глибокий самоаналіз, переглянути свою позицію і поведінку в тих чи інших життєвих ситуаціях.

Ця благословенна ніч сповіщає про наближення Священного місяця Рамадан. Так попросимо ж Аллаха дарувати нам можливість ґрунтовно підготуватися до цього благословенного періоду і провести цей місяць в праведних наміри і думках, благих діяннях і пості! Амінь.

Схожі статті