Навіщо надсилаються хвороби, тяготи, втрати - напевно, для того, щоб думати

Навіщо надсилаються хвороби, тяготи, втрати - напевно, для того, щоб думати
«В життєвому морі, як у матеріальному, і всюди шлях і немає шляхів».


При благополучному перебігу життя багато хто думає, ніби все досягнення належать їх власним зусиллям. Але трапляється катастрофа, людина втрачає здоров'я, потрапляє в скрутні обставини, терпить втрати і бачить, як насправді він слабкий, і яке велике місце Божого Провидіння в нашій долі. Ось тут і виступає на життєву сцену прихована в релігійному інстинкті невидима сила духу, що змушує шукати шляхи втілення цієї сили в реальність. При втраті тілесного і душевного благополуччя, ми шукаємо підтримку в духовній сфері, знаходячи її в євангельському притулок Христової любові і мудрості святоотеческих книг, де написано: «Не вір собі, що ти сильний, поки не будеш досвідчений і не знайдеш себе незмінним. Так і у всьому перевіряй себе »(Ісаак Сирин).

Яким би важким не видався земної хрест, православна віра спонукає осмислювати випадають випробування і приходити до розуміння, що «... не тільки кожне відділення гріхів, але і кожен гріх має власну, йому належить хвороба. Пристрасті і пороки впроваджують недуги на цілі століття в цілі прізвища ... У цілих народах народні пороки і хвороби моральні утворюють недуги, їм відповідними до е »(архієпископ Інокентій Херсонський).

Будучи засудженою з юності лікарями до довічного ув'язнення в кімнату, я намагалася думати, що посланим недугою, які поставили мене в умови відчайдушного самотності, відповідаю за справи предків. Таке бачення полегшує тяжкість власної ноші. Тяжке душевний стан не оминає нікого і може здорової людини зробити хворим і навіть немічним. Кому невідомо стан, коли «опускаються руки». Людина нерідко переоцінює власні можливості або здатності, не вміючи задовольнятися в кожен момент тим, що є. З бажання отримувати від життя все і відразу бувають великі розчарування і в падання в бездіяльність, а неробство розбещує.

Невдоволення собою і пред'явлення підвищених вимог до себе допомагають зглянутися до недоліків суспільства і слабкостям інших, бо незадоволеність є дія Божої благодаті в людській душі, яка свідчить про те, що душа жива, бореться і прагне змінюватися на краще.

Здорові нерідко говорять, що відчувають себе душевними інвалідами. Стикаючись з очима людей без просвітів радості, але з виразами турботи, печалі або невдоволення, шкодуєш про те, що здорові люди з нікчемних негараздів складають цілі життєві драми. Зрозуміло, якщо руки опускаються від дуже великих втрат, але нерідко люди заганяють себе в такий стан саме дрібницями. Загострене ставлення до дрібниць і незначним невдач виливається в роздратування і бурчання, ведучи від уміння бачити і відчувати маленькі життєві радощі, з яких поступово складається загальне бачення навколишнього світу і набуття в ньому любові.

Добре навчитися любити красу, любов до краси завжди духовна - в кінцевому рахунку це любов до Бога. Адже земна краса є свідчення Божої величі. Люблячий красу обов'язково побачить в ній Творця і через красу полюбить Бога.

Навіщо надсилаються хвороби, тяготи, втрати? - Напевно, для того, щоб думати. У суєті і плинності людині ніколи зупинитися, озирнутися, замислитися. Ось і надсилається понад можливість обдумувати своє життя і взагалі історію, в якій живеш. Коли уважно і чесно придивишся до подій, обов'язково побачиш, що все за гріхами надсилається. Треба ж Господу виясняти своє впадає в гріхи створення. Людина так влаштована, що тільки набитими шишками і відчутними болями, душевними і фізичними, його можна розбудити.

«Молитися про одужання немає гріха. Але треба додавати: на все Твоя воля, Господи! ... І Він або оздоровить, або розрадою виконає, незважаючи на сумний положення »- пише Феофан Затворник.

У будь-яких життєвих обставинах про що б не молився - на все Твоя свята воля, Господи! Все життя я тішуся думою, що від щастя не вмирають, тому подумки готуюся до гіршого. І євангельське напуття про це говорить: «У світі будете мати скорботу» (Ін.16.13). Подібний душевний настрій допомагає гасити бурю чергових утисків, а поради з листів Феофана Затворника зовсім заспокоюють: «Як прачка мне, тре і б'є білизна, щоб убелить його, так Господь мне, тре і б'є вас, щоб убелить і приготувати до спадщини Царства Свого, куди не ввійде ніщо нечисте. ... Будь-яке припинення такого порядку викиньте з голови, а визначте себе на неприємності до кінця життя. Не забудьте! Це дуже важливо. Якщо не буде цього, терпіння встановитися не може ».

Людина живе надією на краще, але пам'ятати треба завжди, що земля не рай, а вигнання з раю, де людина приречена на боротьбу з труднощами. Якщо готуватися до труднощів, радості будуть відчутніше і цінніше, а тяготи менш гострі і болючі. Тут і Господь допоможе їх згладжувати, бачачи людське старанність в несенні скорбот і смиренність з випадають обставинами. Нагороди надсилаються за смиренність, причому не зовнішнє, а внутрішнє, душевне і духовне. Наприклад, у мене в житті справи пішли на краще тоді, коли я внутрішньо змирилася з безнадійної хворобою і сказала собі строго і жорстко, що нічого мимрити, треба жити як є і працювати скрізь, де можу. Чи не де хочу - це розкіш, але робити все підряд, що можна за моїми силам.

Одному Богу відомо, чому нас відвідують невиліковні хвороби і скорботні обставини. Ображатися на долю не має сенсу - ніхто не винен і легше від цього не стане, навпаки, собі і оточуючим зробиться гірше і гірше. Впадіння в зневіру подібно життя під задушливим покривалом, а «вишемерная печаль робить душу димоватою. Як видимий дим роз'їдає очі тілесні, так невидимий і уявний морок печалі ушкоджують очі душевні »- писав Іоанн Ліствичник, а старець Амвросій Оптинський казав:« Горе як море, чим далі в нього входиш, тим сильніше занурюєшся ».

Значить, треба шукати вихід в інших життєвих коридорах, йти на компроміс із власними поглядами, сміливіше змінюватися під пресом обставин, вчитися любити життя таким, яким є. Це дозволить побачити і відчути Бога-Любов в відвідали випробуваннях. Любов допоможе побачити велике в малому і солодке в гіркому.

«Хвороба не ганьба і не є знак відкидання Божого. У хвороби вчіться смирення, терпіння, благодушності і Богоблагодаренію. Що приходить нетерплячість - це справа людське. Прийде - відганяти треба. На то і почуття тяготи положення, щоб було що терпіти. Якщо немає тяготи, то і терпіння немає ». Але «є хвороби, на лікування яких Господь накладає заборону, коли бачить, що хвороба потрібніша, ніж здоров'я», - попереджає і втішає Феофан Затворник. Ці слова святого старця підійдуть до будь-яких життєвих прикрощів, адже надмірні прикрості ранять людини не менше тілесних недуг, а часом набагато відчутніше, бо душевні болі схильні переходити в тілесні, чого не треба допускати, покладаючись на Божий Промисел і власне смирення.

У житті все відносно. Без смутку не дізнатися радощів, без нещасть не пізнати їм щасливі моменти. Прикрощі та скорботи посилаються для самопізнання, екстремальні умови змушують діяти і знаходити в собі нерозкриті можливості. «У важкі рішучі хвилини життя більш напружуються сили душі, і під час великих випробувань людина частіше виходить переможцем, ніж в малих щоденних спокусах», - писав преподобний Касіян Римлянин.

А хто витерпить значні втрати і обмежений в можливостях дій людина радіє будь-яких дрібниць, мигтючим непомітною буденністю в очах інших людей. Чим більшого людина позбавлена, тим менше йому треба для радості і щастя. Якщо до того ж невпинно намагатися любити людей і життя, як вчить православна віра, радість обов'язково стане відвідувати душу і серце теплим диханням євангельської любові. А коли здається, ніби немає земних шляхів, що вміщають наші позбавлення і прикрості, треба змиритися і надати протягом життя Божого Промислу. Може бути, в приносить душевний спокій смиренні легше розгледіти серед безлічі біжать всюди земних доріг свій єдиний скромний шлях і порадіти цій маленькій благодатним знахідку.

Якщо шукати істину в любові до життя, істина обов'язково знайде і нас.