Не бійся, відтепер ти будеш ловити людей! »

Не бійся, відтепер ти будеш ловити людей! »

«Не бійся, відтепер ти будеш ловити людей», - ось слова Господа нашого Ісуса Христа, сказані апостолу Петру після чудесного лову риби на Тевіріадском озері, коли він побачив диво улову і зніяковів по-людськи - йому Господь і сказав ці великі слова, слова бадьорості, слова мужності, слова вічної Правди Божої, кажучи в його особі і всім нам, віруючим, щоб ми безбоязно говорили всім слово про Христа. Людині, який до нас звертається за словом - почути правду про Бога, про Віру, значенні Храму в житті людини, звідки Євангеліє, що дає молитва - ми повинні і зобов'язані безбоязно, твердо говорити про Бога, про Христа Спасителя, все те, що ми знаємо, до чого прийшли в своїй важкій скорботної життя нашого земного буття.

«Не бійся!» Ми в 20-м столітті пережили страшний час богобоязливості. А про що саме йшлося? Ми боялися перехреститися, ми боялися сказати про те, що ми віримо в Бога, ми боялися, носити хрест, ми боялися, (і нині ще є нащадки минулого) ходити в храм Божий, ми боялися в свята, в суботу, неділю прийти Богу, щоб тут в молитві отримати велике підкріплення наших немочей, наших болячок, наших страждань в цьому житті, тому що самі знаєте - хто крім Бога може допомогти людині в його стані. Депресія - тобто повне незнання, розгубленість в людині, настає тоді, коли він безпосередньо стикається з важкими питаннями земного буття - смерть близьких, трагедії страшні, вбивства, обман близьких друзів та інше, та інше, (все що ми бачимо).

І замість того, щоб звернутися до Бога, просити його Благодатної допомоги, підкріплення наших тілесних сил і розумових, ми потрапляємо в депресію, ми починаємо глушити горілку, думаючи в цій склянці гранований погасити свої пристрасті, але ж можна йти іншим шляхом - НЕ психологічного впливу на тіло людини. Зараз йдуть, звертаються до психологів, щоб вони допомогли, читають газету - це цілителька, це помічниця, це наставниця, це допомагає від усіх духовних недуг. Брат ци мої, милі, яка ж нісенітниця йде з цих газет. Якби допомагали - не було б п'яниць, не було б тих депресій, не було б тих самогубств, не було б тих болячок. Вони тільки кажуть. А ми, залишаючи Бога, кидаємося в обійми цих лжецілителів, не пройшовши важкою дорогою віри, молитви, не дійшовши до Бога в Храм Божий, не говори пообщаясь з віруючими людьми, від яких виходить благодать, щоб ви їх наставили у вірі і вказали правильний, праведний шлях віри і молитви.

Ні, їм Бог не потрібен. Ні - «горе тяжке, ніхто не допоможе, і навіщо я потрібен Богу, - думають вони, - в цьому житті». Але ж легко підняти головку-то від землі, легко відірватися від цих негараздів, легко придивитися до тих, (але тільки прийти сюди до церкви) нашим прочанам, поглянути на вас, побачити себе в вашому дзеркалі молитви. Дивіться, мої сродники, мої ровесники, мої ... (з ким я зустрічався в житті)! А що їх привело? Що їм легко жилося? Що їм легко було прийти до Бога? Що їх навчити, що вони прийшли? Так запитаєте нас, а не тих зазивав, які вас зазивають газетами, дзвінками, книжками: «почитайте про те, що ми Бога не знаємо». І йдуть наші росіяни до цих богопредателям, йдуть, не запитавши у нас з вами, російських людей в повоєнний радянських часів прийшли до Бога на підставі свого особистого переживання, особистих страждань, особистих негараздів. Так запитаєте - ми вам відповімо, що нас привело до Бога.

У нас немає таємниць, але ви від нас відштовхувати, ви від нас біжите, ви вважаєте, захід нам допоможе, американський проповідник вас наставить, він зцілить вас. Так чому ж ви шарахалися в цю ліву брудну сторону? Чому? Що вас змушує? Змушує те, що ви не знаєте, не хочете зрозуміти в світлі християнської нашої віри, в світлі того, що ми пережили в важкий кривавий двадцяте століття, не хочете навчитися нашої історії, що нас привело до Бога і якою ціною - ті страшні часи революції, комуністичного знущання і сьогодні - брехні.

Забули про Бога, забули, хто ми такі, забули наше покликання, забули про те, що ми не вічні жителі під Місяцем. Настане час, доведеться давати відповідь Богові. Так і сьогодні в світі Євангельського благовістя, в світлі призову Спасителя зверненого до апостола Петра: «Не бійся». Це нам говорить Євангеліє. Не бійся, не соромиться він, Не турбуйся про те, йди твердої дорогою віри до Бога. У твоїй свідомості повинна яскраво світитися думка: «я росіянин, я православний, я захисник віри - не в кулаці, а на словах». Вказуючи на себе: «адже я такий же був, як і ти, але я знайшов дорогу до Храму - так іди і ти».

І на сьогодні наш борг в цьому двадцять першому столітті наступив - саме слово проповіді, слово молитви, слово звернення до брата у Христі російській, заблукав і до тих, хто шукає Бога в цей час, чи не психологічний відповідь, а слово віри: «прийди і дивись, сходи в Церква, подивися, ти побачиш Бога в нашій молитві, ти відчуєш велику благодать віри і благодатної допомоги, ти відчуєш (як ми відчуваємо) велику силу благодаті Божої, яку нам дає святая Матір-Церква.

Без Бога нація - натовп,
Об'єднана пороком,
Або сліпа, або дурна,
Іль, що ще страшніше, -
жорстока.

І нехай на трон зійде будь-який,
Промовляв високим стилем,
Натовп залишиться натовпом,
Ще не звернеться до Бога!

«. важливо пам'ятати - сучасна інформаційне середовище пильно стежить за будь-якими новинами, пов'язаними з Церквою. І тут я хотів би сказати не тільки про журналістів - я б хотів сказати взагалі про людей, що представляють Церква в очах мирян, в очах світського суспільства. Ми повинні звернути особливу увагу на спосіб життя, на слова, які ми вимовляємо, на те, як ми себе поводимо, тому що через оцінку того чи іншого представника Церкви, найчастіше священнослужителя, у людей і складаються уявлення про всю Церкву. Це, звичайно, невірне уявлення, але сьогодні, за законом жанру, виходить так, що саме якісь похибки, неправильності у вчинках або словах священнослужителів моментально тиражуються і створюють помилкову, але привабливу для багатьох картину, по якій люди і визначають своє ставлення до церкви. »

Патріарх Кирило на закритті V Міжнародного фестивалю православних ЗМІ «Віра і слово»

«Свобода створила такий гніт, який відчувався хіба в період татарщини. А - головне - брехня так обплутала всю Росію, що не бачиш ні в чому просвіту. Преса поводиться так, що заслуговує різок, щоб не сказати - гільйотини. Обман, нахабство, безумство - все змішалося в задушливому хаосі. Росія зникла кудись: по крайней мере, я майже не бачу її. Якби не віра в те, що все це - суди Господні, важко було б пережити це велике випробування. Я відчуваю, що твердого грунту немає ніде, скрізь вулкани, крім Наріжного Каменя - Господа нашого Ісуса Христа. На Нього возвергаю все сподівання своє »

Людина все більше повинен вчитися милосердю, бо воно-то і робить його людиною. Багато людей себе звуть милосердними (Притч. 20, 6). Хто не має милосердя, той перестає бути і людиною. Воно робить мудрими. І чому дивуєшся ти, що милосердя служить відмітною ознакою людства? Воно є ознака Божества. Будьте ж милосердні, говорить Господь, як і Отець ваш милосердний (Лк. 6, 36). Отже, навчимося бути милосердя як для цих причин, так особливо для того, що ми і самі маємо велику потребу в милосерді. І не будемо шанувати життям час, проведений без милосердя.

Схожі статті