Не хочеш читати намаз

Любов - в поклонінні

До того, як я прийшов до того, щоб поклонятися Всевишньому, мені здавалося, що запропонований віруючим 5-кратний намаз дуже стомлює. Мені здавалося недоцільним в розпал робочого дня кинути свою роботу і виділити час для здійснення намазу.

Працюючи журналістом, я часто проводив в офісі по 10 годин на день або був зайнятий на конференціях, зустрічах та інтерв'ю, і ледве встигав виділити час на обід. Якби я не працював, мій час було б зайнято домашніми справами, дорученнями, друзями і сім'єю. Я був дуже пунктуальний у всьому, крім того, що спізнювався п'ять разів на день.

Мені здавалося недоцільним вставати задовго до світанку. щоб зробити Фаджр. тому я не зможу нормально займатися своєю роботою протягом дня. Також мені здавалося нелогічним переривання зустрічей протягом робочого дня, щоб зробити Зухр і АСР.

Вчинення Магрибу також уявлялося мені вкрай проблематичним, тому що він припадає на короткий проміжок часу, коли повертаєшся додому, вечеряєш. Єдиний намаз, який надавався мені можливим, - це іша. Таким чином, більшу частину свого життя я в кращому випадку здійснював всі п'ять намазів у вечірній час, або пропускав їх заради турбот.

Такий був мій непослідовний підхід до виконання свого обов'язку у вигляді намазу протягом дня. Я вірив у Всевишнього і любити Його, але встановлював свої умови поклоніння Йому, а не ходити за тим, що чітко викладені в Корані і сунні пророка (мир йому). Проте, суть життя мусульманина полягає в тому, щоб здійснювати п'ятиразовий намаз у встановлений час. Без цього наша віра не завершена і не досконала. Це головний спосіб поклоніння, який Аллах наказав тим, хто прагне жити в лоні ісламу.

Я усвідомив, що якщо не буду виконувати це розпорядження Всевишнього, то не можу вважати себе мусульманином. Я перебудував свій спосіб життя під намаз. І ось уже півтора року я жодного разу не пропускав намазу, де б я не знаходився - на роботі, в торговому центрі або в дорозі.

Озираючись назад, я розумію наскільки неправильним було моє ставлення до намазу. Коли я перестав намагатися вписати молитви в свої повсякденні справи і організував своє життя навколо намазів, це допомогло мені позбутися від непотрібних справ. Намаз сприяє душевному спокою і спокою, тому я вирішив відгородити себе від негативу, щоб краще концентруватися під час молитви, і позбавив себе від балаканини і вислуховування пліток.

За короткий час молитва стала для мене напрочуд легкою і природною. Раніше я вважав намази дуже незручним, але потім усвідомив, наскільки вони легко і плавно вписуються в розпорядок дня. Ранковий намаз давав мені прилив енергії протягом дня. Намази, які я вважав обтяжливими, стали невід'ємною частиною мого життя.

Ісламський мислителя аль-Газалі сказав: «Воістину, душа звикає до того, до чого ти її привчаєш. Це означає: те, що спочатку обтяжує душу, врешті-решт стає її природою ».

На кожному повороті мого шляху в пошуках збагачення своєї віри, я виявляв, що те, що спочатку здається складним, стає простим, коли відбувається з щирістю. Після того, як я перебудував своє життя навколо намазу, п'ятиразова молитва стала для мене недостатньою, щоб висловити мою прихильність. Я вивчив хадіси Пророка Мухаммада (мир йому) і дізнався, що можна здійснювати додаткові намази. З тих пір не пройшло ні дня, щоб я їх не робив.

На додаток своїх щоденних молитов я зробив для себе обов'язковим поминання Аллаха - зікр. Повторення таких фраз, як «ля іляха илля Ллах» (немає бога крім Аллаха), змушує нас концентрувати нашу увагу на Всевишнього.

Якщо кожен день, виходячи з дому, говорити «В ім'я Аллаха» (Бісмілля), то Аллах буде направляти нас протягом всього дня, якщо сказати «Я вірю Аллаху» (тавакальт аль Аллах), ви будете під захистом Аллаха, а якщо сказати «Немає сили і могутності, крім як у Бога» (ля Хаула ва ля Кувват илля Біллі), Аллах захистить вас.

Можливо, для когось така прихильність може здатися трохи надмірною, пару раз мені навіть так говорили. Але це надмірність в речах найбільшу значимість, і вона не може принести людині шкоди. Чим більше часу я присвячую Богу, тим спокійніше моєї душі, і тим більше я зосереджую на найважливіші речі: на те, як гідно поводитися з сім'єю і друзями, наполегливо працювати, допомагати нужденним, з співчуттям і щедрістю давати милостиню і зберігати свою цілісність.

Поминання Бога протягом усього дня в намазу і зикре очищає наше серце і стирає перешкоди, які можуть перешкодити вірі постати в своєму найчистішому вигляді.

І, як сказав аль-Газалі: «Воістину, коли людина любить якусь річ, він постійно про неї згадує, а коли він постійно згадує річ, навіть якщо це обтяжливо, він любить її».

Дивіться також:

Схожі статті