Нехай душа подивиться, що вона приготувала на завтрашній день, чому іслам

Нехай душа подивиться, що вона приготувала на завтрашній день, чому іслам

Хвала Аллаху, Господу світів, який зробив це життя місцем, де люди накопичують запаси, а Наступну Життя зробив місцем повернення і розрахунку. Славимо Аллаха (Великий Він і Славен) разом з усіма праведними його рабами, які прославляють Його і часто згадують ім'я Його.

Свідчимо, що немає ніякого божества, гідного поклоніння, крім Аллаха, немає у Нього співтоваришів у владі, немає у Нього співучасників в Його божественності і немає нікого, рівного Йому в Його скоєних іменах і якостях.

Свідчимо, що Мухаммад - це раб Аллаха і Його Посланник, якого Всевишній вибрав для великої місії і полюбив його.

Мир і благословення Пророкові Мухаммаду, а також його сім'ї, його сподвижникам і всім, хто пішов за ними на прямому шляху Ісламу до самого Судного Дня.

Дорогі брати і сестри, дорогі мусульмани, нагадую вам і самому собі про необхідність бути богобоязливими і покірними Всевишньому Аллаху, який сказав в Священному Корані:

يا أيها الذين آمنوا اتقوا الله ولتنظر نفس ما قدمت لغد واتقوا الله إن الله خبير بما تعملون

«О ті, які увірували! Бійтеся Аллаха, і нехай душа подивиться, що вона приготувала на завтрашній день. Бійтеся Аллаха, адже Аллах відає про те, що ви робите »[1].

Дорогі мусульмани, одним з ознак і чудес Всевишнього Аллаха є зміна дня і ночі, а також протягом років і наших життєвих термінів. У цих знамення - ясний приклад і повчання для тих, хто має розум і здатний бачити. Аллах (Великий Він і Славен) сказав:

وهو الذي جعل الليل والنهار خلفة لمن أراد أن يذكر أو أراد شكورا

«Він - Той, Хто чергує ніч і день для тих, які бажають пам'ятати і бути вдячними» [2].

Він влаштував день і ніч так, що вони безперестанку змінюють один одного, щоб днем ​​людина працювала, а вночі відпочивав, і щоб нагадати людині, що і життя його, наповнена працею, підійде до кінця і зміниться смертю, і благословенний буде сон того, хто виконав належне днем.

Цю життя Аллах зробив ріллею для життя Майбутній, щоб люди сіяли в ній добре насіння, плоди яких вони пожнуть в світі Вічному. Аллах зробив богоугодні справи вигідним торгівлею. Приклавши трохи зусиль в цьому світі і дотримуючись закон Аллаха, людина набуває велику нагороду Аллаха - благословенний Рай, ширина якого дорівнює небесам і землі.

Аллах сказав в сурі «Табарак»:

الذي خلق الموت والحياة ليبلوكم أيكم أحسن عملا

«Він Той, Хто створив смерть і життя, щоб випробувати вас, чиї ж діяння виявляться кращими» [3].

Хай допоможе Аллах того, хто зрозумів це життя і пізнав її справжню ціну, хто використовує відведений йому час з користю для своєї вічності, трудиться сьогодні, щоб зібрати плоди завтра. Так полегшить Аллах дорогу кожному, хто прагне бути слухняним Йому, хто смиренно підкоряється Аллаху, тим самим піднімаючи свою душу і очищаючи своє серце, намагаючись виконати свій обов'язок перед своїм Творцем, перед своєю сім'єю і оточуючими людьми.

Щаслива та людина, який позбавлений зарозумілості і може без самолюбства і самовдоволення поглянути на свої справи і який здатний засудити себе ще до того, як буде засуджений. І якщо він побачить, що вчинки його благі, то нехай прославляє Аллаха і дякує Йому, якщо ж справи його кепські, то нехай поспішить покаятися перед своїм Господом і попросити у Нього прощення за свої гріхи.

Воістину, врата добрих справ розкрито, а дорога до покаяння і прощення легка і доступна. Другий праведний халіф і найближчий сподвижник нашого Пророка (мир йому і благословення Аллаха) Умар ібн аль-Хаттаб говорив: «звітує свою душу до того, як з вас зажадають звіту, зважуйте свої душі до того, як вони будуть зважені. Легше сьогодні запитати з самих себе, ніж завтра бути запитане перед Аллахом, прикрашайте себе для Дня Великого Предстояння, адже Всевишній сказав:

يومئذ تعرضون لا تخفى منكم خافية

«У той день ви станете, і жодна ваша таємниця не залишиться прихованої» [4].

Якщо людина володіє здоровою самокритикою, це означає, що він здатний виправитися, тому що зцілення починається з усвідомлення хвороби. Якщо людина вміє дивитися собі в серце і бачити свої упущення, а потім усувати їх, керуючись священним Кораном, то його життя виправляється, і праведними стають його справи. Розумна людина, бачачи свій недолік, не може залишатися спокійним, поки не викорінить його в собі, точно так же, як він не може нехтувати лікуванням, коли захворіє.

Аллах веде рахунок людських справах, і Він пообіцяв, що віддасть кожному відповідно його справах. У Священному Корані сказано:

وكل شيء أحصيناه كتابا

Ангели Всемогутнього Аллаха записують справи людей, і потім в День Великого Суду люди будуть відроджені, і розгорнуться перед ними сувої їх діянь, і воздасться їм відповідно: якщо вони здійснювали благе, то знайдуть благо, якщо ж творили погане, то знайдуть скверну.

Аллах (Великий Він і Славен) сказав:

يوم تجد كل نفس ما عملت من خير محضرا وما عملت من سوء تود لو أن بينها وبينه أمدا بعيدا ويحذركم الله نفسه والله رءوف بالعباد

«У той день, коли кожна душа побачить все добро і зло, яке вона зробила, їй захочеться, щоб між нею і між її злиднями була величезна відстань. Аллах застерігає вас від Свого покарання, адже Аллах жалісливий до Своїх рабів »[6].

Якщо ви пам'ятаєте про вашу справжнього Життя, про те життя, де вам належить провести своє вічне майбутнє, то використовуйте ваші роки, не нехтуйте своїм дорогоцінним часом, дивіться, що створили ваші руки. Життя це швидкопсувний товар, зовсім скоро він зникне і людина відправиться в Обитель Вічності, і ми не маємо права не використати цей короткий термін для будівництва свого Майбутнього. Людина заспокоює себе уявній довжиною мирського перебування і каже собі, що потім він стане краще, потім він почне робити те, що велить йому Аллах, але минають роки, життя закінчується, і людина залишає цю землю з порожніми руками.

وأنفقوا مما رزقناكم من قبل أن يأتي أحدكم الموت فيقول رب لولا أخرتني إلى أجل قريب فأصدق وأكن من الصالحين * ولن يؤخر الله نفسا إذا جاء أجلها والله خبير بما تعملون

«Витрачайте з того, чим Ми вас наділили, до того, як вас спіткає смерть і ви скажете:" Господи! Дозволь мені недовгу відстрочку, і я буду роздавати милостиню і стану одним з праведників ". Аллах не надасть відстрочки душі, якщо її термін наступив. Аллах відає про те, що ви робите »[7].

Пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллаха), звертаючись до одного зі своїх сподвижників, сказав:

اغتنم خمسا قبل خمس: شبابك قبل هرمك, وصحتك قبل سقمك, وغناك قبل فقرك, وفراغك قبل شغلك, وحياتك قبل موتك

«Використовуй можливості п'яти речей до настання п'яти інших: використовуй молодість до настання старості, здоров'я - до хвороби, багатство - до бідності, вільний час - до зайнятості і використовуй життя до настання смерті» [8].

Як же сильно ми потребуємо правильному розпорядженні нашим життям, кожним її днем ​​і кожною хвилиною. Ми зобов'язані наповнити її тим, за що потім не буде соромно, що ні прирече нас на смерть, а, навпаки, відкриє нам двері в Рай. Цей світ весь час звернений до нас спиною і з кожною секундою йде все далі, а Наступна життя йде нам назустріч. Сьогодні день здійснення справ, і немає в ньому розрахунку, а завтра настане день розрахунку і не буде більше можливості здійснювати справи, і не буде можливості щось змінити.

Людина за своєю природою слабкий, він помиляється, він сходить з прямого шляху і часто забуває, і Аллах знає про це, Він сказав в священному Корані:

وخلق الإنسان ضعيفا

Пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

كل ابن آدم خطاء, وخير الخطائين التوابون

«Кожен із синів Адама помиляється, а кращі з помиляються це ті, хто кається [в своїх помилках]» [10].

Розумна людина намагається збільшити ті благородні якості, якими він володіє, і позбутися від своїх недоліків. Так, якщо він щось упустив в своїх відносинах з Аллахом, то він поспішає загладити свою провину, просить у Нього прощення і приносить Йому своє покаяння, бажаючи знайти Його милість і достаток. Якщо ж мусульманин упускає що-небудь щодо рідних і близьких, то він поспішає налагодити відносини, скріпити порвані узи спорідненості. Якщо він когось несправедливо скривдив або присвоїв собі чуже, то він не проявляє зарозумілості, а знаходить у собі сили вибачитися перед людьми, визнати свою помилку і відновити зневажені їм права. Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

من كانت له مظلمة لأخيه من عرضه أو شيء فليتحلله منه اليوم, قبل أن لا يكون دينار ولا درهم, إن كان له عمل صالح أخذ منه بقدر مظلمته, وإن لم تكن له حسنات أخذ من سيئات صاحبه فحمل عليه

«Хто вчинив несправедливо по відношенню до брата свого в тому, що стосується його честі або чогось іншого, то нехай позбудеться цієї несправедливості сьогодні, до того, як динари і дирхеми втратять свою цінність. І тоді, якщо знайдуться у нього добрі справи, вони будуть вилучені в міру його несправедливості, а якщо у нього не знайдеться добрих справ, то будуть взяті гріхи пригноблений їм людини і покладені на гнобителя »[11].

Такий справжній віруючий чоловік, він латає дірки в своєму серці і виправляє помилки, щоб його серце було готове зустріти Аллаха, постати перед Ним на арені Судного Дня.

Щасливий той, хто готовий до цієї трепетної зустрічі, хто виконував заповіти Аллаха і дотримувався Його виняткові права, хто поклонявся тільки Йому, не вважав за неправдивих богів і порожніх забобонів. Успішний той, хто вийде з цього світу і руки його не заплямовані забороненою кров'ю і незаконно привласнених майном, шлунок його буде чистий від забороненою їжі, мова далекий від пліток і брехні, совість чиста від гріха, а серце вільне від зарозумілості і багатобожжя.

Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

ما منكم أحد إلا سيكلمه ربه ليس بينه وبينه ترجمان, فينظر أيمن منه فلا يرى إلا ما قدم من عمله, وينظر أشأم منه فلا يرى إلا ما قدم, وينظر بين يديه فلا يرى إلا النار تلقاء وجهه, فاتقوا النار ولو بشق تمرة

«Немає серед вас жодної людини, з яким Аллах не заговорить, і не буде між вами посередника. Тоді людина подивиться праворуч від себе і побачить тільки ті справи, які зробив, і подивиться зліва від себе і побачить тільки те, що зробив. Потім подивиться перед собою і не побачить нічого, крім полум'я перед своїм обличчям. Так оберігайте же себе від пекельного полум'я, нехай навіть половинкою фініка »[12].

Пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллаха) спонукав нас шукати достаток Аллаха завжди і всюди, не нехтуючи ніякими благодійністю, навіть якщо мова йде про милостиню розміром в полфініка.

Про Аллах, просимо Тебе осяяти наші серця світлом Віри, наповнити наш час покорою Тебе. Допоможи нам у здійсненні добрих справ, внуши нам правильний шлях як в Релігії, так і в життєвих справах, зроби нас покірними Тобі, слухняними Твоєму посланнику Мухаммаду (мир йому і благословення Аллаха).

Хвала аллаху богу світів.
Мир і благословення Посланнику Аллаха,
а також його сім'ї і всім його сподвижникам.

  • [1] Коран, сура 59 «аль-Хашр» ( «Збір»), аят 18.
  • [2] Коран, сура 25 «аль-Фуркан» ( «Розрізнення»), аят 62.
  • [3] Коран, сура 67 «аль-Мульк» ( «Влада»), аят 2.
  • [4] Коран, сура 69 «аль-Хакка» ( «Неминуче»), аят 18. Наводиться по «Мухасабат ан-нафс» Ібн Абу Дунья (2).
  • [5] Коран, сура 78 «ан-Наба» ( «Весть»), аят 29.
  • [6] Коран, сура 3 «Аль 'Імран» ( «Сімейство Імрана»), аят 30.
  • [7] Коран, сура 63 «аль-мунафикун» ( «Лицеміри»), аят 10-11.
  • [8] «Мустадрак» аль-Хакім (4/341).
  • [9] Коран, сура 4 «ан-Ніса» ( «Жінки»), аят 28.
  • [10] Ат-Тірмізі (2499), Ібн Маджа (4251).
  • [11] Аль-Бухарі (2449).
  • [12] Аль-Бухарі і Муслім.