Ніч приречення, ніч величі, Лайлат аль-кадр

26-27 рамадану - Лайлат аль-Кадр

Ніч приречення, ніч величі, Лайлат аль-кадр

У священному місяці Рамадан є найбільш значуща ніч - Ніч Приречення (Ніч Величі, Ніч могутності) - Лайлат аль-Кадр. Це одна з останніх десяти ночей місяця Рамадан. Ніч 26-го дня місяця Рамадан - лише найбільш ймовірний час.

Ніч Приречення - благословенна ніч, яку Всевишній Аллах підніс над усіма іншими. У цю ніч Пророку Мухаммаду, мир йому і благословення, були послані перші сури Священного Корану, щоб вказати людям прямий шлях і зробити їх щасливими - як в цьому світі, так і в Останньому житті.

«Воістину, Ми послали його (Коран) у ніч приречення (або величі). Ніч приречення (або величі) краще тисячі місяців. В цю ніч ангели і Дух (Джибріл) сходять з дозволу їх Господа по всіх Його заповідями. Вона благополучна аж до настання зорі »

Священний Коран. Сура 97 «Аль-Кадр» / «Доля», аят 1, 3-5

«Ми послали його в благословенну ніч, і Ми застерігаємо. У неї вирішуються всі мудрі справи по велінню від Нас. Ми посилаємо пророків і Письма по милості твого Господа, чує, що знає, Господа небес, землі і того, що між ними, якщо тільки ви володієте переконаністю »

Священний Коран. Сура 44 «Ад-Духан» / «Дим», аят 3-7

«Кадр» перекладається з арабського як «приречення» і «велич». Вважається також, що назва цієї ночі походить від дієслова «Кадара», що означає «звужувати», «стискувати». В цю ніч на землю спускається безліч ангелів, від яких на землі стає тісно.

Мусульмани особливо шанують три останні ночі. попередні завершення посту. За переказами ця ніч знаходиться серед непарних ночей останньої декади Рамадану, але може бути і в будь-який день місяця. Пророк, мир йому і благословення, сказав: «Шукайте її серед останніх десяти ночей. Якщо ж хто-небудь з вас відчує слабкість або не зможе вистояти все десять ночей, то нехай спробує знайти її серед семи останніх »(Муслім).

У цю ніч буває дуже тихо і спокійно, зірки не падають, погода стоїть безхмарна і без опадів. У цій ночі є свій незвичайний блиск, сяйво, а вранці сонце сходить як повний місяць - без сліпучих променів, з ніжним світлом. Іноді Аллах дає знати про настання цієї ночі, як це одного разу було з Пророком, мир йому і благословення, який побачив уві сні, як він робить земний уклін в воду з глиною. У той рік це сталося під час ранкового намазу 21-го рамадану.

Прояв милості і прощення Всевишнього в цю ніч не порівняти з іншими ночами по своїй значущості. Віруючий, який проводить цю ніч в молитвах, набуває, по милості Всевишнього, незвично більшу кількість сил і життєвої енергії. Ця ніч приносить велике благо віруючим, вклоняється Господу, оскільки завдяки цьому вони позбавляються від покарання в Аду. Ніч приречення, аніж тисяча місяців. У цю ніч сходять ангели, виконуючи мудрі веління Господа і несучи з собою добро, благословення і милість.

поклоніння

Всевишній Аллах приховав цю ніч від Своїх рабів, щоб вони старанно поклонялися Йому в кожну з ночей цього благословенного місяця, здійснювали намаз, поминали Його і волали до Нього зі страхом і надією. Десять останніх днів місяця Рамадан намагаються провести в ітікафе. Ніч Лайлат-аль-Кадр бажано провести в нічному недосипанні. тобто наповнити її служінням Аллаху. Посланник Аллаха, мир йому і благословення, сказав: «Хто вистоював Ніч Приречення з вірою і надією на винагороду Аллаха, тому будуть прощені вчинені ним раніше гріхи» (аль-Бухарі і Муслім).

У цю ніч читають Священний Коран, зікр. відшкодовують пропущені намази і роблять суннат-намази, просячи у Всевишнього Аллаха Його Добра, Милості і Милосердя в цій і Останньою життя для себе і для своїх родичів, а також - для всієї умми.

Найкращим для мусульманина буде вчинення покаяння (Тауба) і серцем, і мовою, щоб Аллах простив усі його гріхи. Аїша, та буде задоволений нею Аллах, запитала: «З якою благанням краще звертатися до Всевишнього в Ніч могутності?» Пророк, мир йому і благословення, відповів: «Говори:" О Господь! Ти прощає, любиш прощати. Прости ж мене! " »(Ахмад, Ібн Маджа і ат-Тірмізі).

Якщо віруючий пропускає цю ніч або ж проводить її в гріхах і непослуху, то він повинен дорікати тільки себе самого. Воістину, його гріхи втримали його від великого блага і позбавили його великого винагороди.

Схожі статті