Нове життя

Одна людина, засуджений до п'ятнадцяти років позбавлення волі за тяжкі злочини, відбував свій термін у в'язниці. Там йому в руки потрапив Новий Заповіт.

Ув'язнений задумав тричі прочитати цю книгу. Він чув, що Новий Завіт - це священна книга. Ця людина вважав, що Бог не забуде його, якщо він досить сумлінно вивчить Його Слово.

Скільки сил йому довелося затратити на вивчення цієї книги! Стоячи на колінах посеред своєї камери, повільно, болісно вчитувався він в слова Нового Завіту. В камеру проникав єдиний промінь світла, який міг одночасно освітлювати всього два-три слова, з-за чого читання просувалося дуже повільно. Крім того, кожен раз при звуці наближаються кроків охоронців укладений був змушений ховати книгу. Нарешті, через три роки, йому вдалося виконати свою мрію.

Він знайшов віру і через деякий час почав проповідувати сам Слово Боже в стінах в'язниці. Навряд чи можна було знайти ще кого-небудь, хто з таким завзяттям ставився б до свого служіння. Тисячі ув'язнених прислухалися до його слів і присвятили своє життя Богові. Для них Слово Боже стало тим же, чим воно було для нього.

Багато книг існує на землі, але тільки одна з них є одкровенням Божим, тільки одна книга говорить нам про Нього, Його задуми про життя на землі. Ця книга - Біблія.

Біблія має невичерпної силою. Вона здатна змінити людину, і всюди, де вона вивчається, світ змінюється на краще.

1. Чому Біблія має особливу силу?

Секрет особливої ​​сили Біблії полягає в її походження - ця книга дана Богом.

«Усе Писання натхненне Богом і корисне до навчання, до докору, до направи, до виховання в праведності. Щоб Божа людина, до всякого доброго діла готова »(2 Тим. 3: 16,17).

Зверніть увагу на слова про те, що «все Писання натхненне Богом»: і Новий, і Старий Завіт суть Слово Боже. Підтвердженням істинності Старого Завіту є численні посилання на нього в Новому Завіті. Обидві книги перегукуються одна з одною, бо свідчить про свою достовірності.

Апостол Петро каже:

«Бо пророцтва ніколи не було з волі людської, а звіщали його святі Божі мужі, проваджені Духом Святим» (2 Петр. 1:21).

Затвердження це абсолютно правомірно, бо в Біблії ми знаходимо більше 2500 виразів типу «Так сказав Бог», «І сказав Бог».

Бог мовить Свої вічні істини через святих людей - пророків і апостолів. Святий Дух сходив на них уві сні, в видіннях або в інший спосіб і наказував записати або сповістити Слово Боже. Про це сказано у псалмоспівця Давида: «Дух Господній говорить в мені, а слово Його на моїм язику!» (1 Цар. 23: 2).

2. Творча сила Господа, втілена в Його слові

Наш світ є наочним доказом могутності Слова Божого.

«Словом Господнім учинене небо, а подихом уст Його - вся сила їх. Бо Він сказав, - і сталось, Він звелів, - і стало »(Пс. 32: 6,9).

Як дивно це звучить! Бог сказав - і земля створив.

Апостол пише: «Вірою ми розуміємо, що віки Словом Божим» (Євр. 11: 3).

Наш світ був створений за словом Божим. Творець дав нам Святе Письмо для того, щоб людина знайшла нове життя, тому нерозумно відмовлятися від можливості набути сили, яку дарує нам Біблія.

Біблія є справжнє Святе Боже Слово. З вірою повинні ми слідувати всім його повчанням і постійно звертатися до нього в своїх пошуках істинного шляху. З вдячністю ми повинні прийняти всі викриття в гріховності нашого життя. Біблія дає людині всі закони, якими він повинен керуватися у своєму житті. Цю книгу можна назвати безпомилковим Божим дороговказом, що вказує шлях до вічного життя і істині.

«До Закону й свідоцтва», - закликає пророк Ісая (Іс. 8:20).

«Закон» і «одкровення» - ці слова часто зустрічаються в Біблії. Слово «закон», в основному, відноситься до тих принципам, які Мойсей записав в п'яти Книгах Біблії. Під «одкровенням» розуміється слово Господа, передане через пророків або записане ними. У Книзі Ісаї людина призивається звернутися до слова Божого, до Біблії як до носія істини. Немає правди в словах людини, якщо вони суперечать Біблії.

Чи можемо ми осягнути силу Господа через Біблії? Це можливо при єдиній умові: ми повинні відкинути всі особисті оцінки, все переконання, які «не говорять, як це слово». Силу знайде той, хто зробить Письмо єдиним мірилом свого життя.

Чи хочете ви знайти цю силу? Господь закликає нас: «Скуштуйте і побачите, який добрий Господь» (Пс. 33: 9).

Божественна духовна енергія через Слово Боже проявилася при створенні світу. Вона відображена в Писанні, нею жив Ісус Христос. Саме у Христі «Слово сталося тілом і перебувало між нами» (Ін. 1:14). Христос - живе Слово Боже. Біблія - ​​це Його Святе Письмо. Вони знаходяться в нерозривному гармонійному зв'язку, взаємно розкривають свою суть, бо свідчить один про одного. Ісус сказав про це: «Дослідіть но Писання, бо. вони свідчать про Мене »(Ін. 5:39).

Біблія відкриває нам Ісуса, Боголюдини.

До революції 1917 року в одному з палаців царської родини висіло 850 жіночих портретів. Вони були принесені в дар імператриці Катерині II відомим на той час графом Ротарі, який подорожував по Росії і писав жіночі портрети. У кожному з них вгадувалася сама імператриця. Подібність була ретельно приховано, але хто добре знав Катерину II, той бачив схожість поз, стилю одягу і прикрас, манери триматися.

Слово Господнє також можна представити у вигляді такої картинної галереї. Уважний спостерігач помітить, що за всіма подіями, притчами, віршами, оповіданнями, проповідями вгадується Богочоловік. І чим більше вивчаємо ми Слово Боже, тим більше відкривається нам Ісус Христос.

«Ми ж все, відкритим обличчям, як у дзеркало, дивимося всі на славу Господню, перетворюємося в той же образ від слави в славу, як від Господнього духу» (2 Кор. 3:18). Слід підкреслити, що саме для того було дано людині Слово Боже, щоб, відродившись від Писання, ми уподібнилися б Христу - живому Слову.

4. Як слід вивчати Біблію

Але, можливо, хтось із нас, подібно ефіоплянину, запитає: «Як же можу, як ніхто не наведе мене?» (Діян. 8:31).

Велика частина Біблії написана так, що її слід розуміти буквально. Окремі ж місця викладені символічною мовою, і вивчати такі глави слід відповідно до законів символічного тлумачення Писання.

Перш за все ми повинні мати на увазі настанови, які є в самій Біблії:

«Ніякого пророцтво в Писанні від власного вияснення не залежить» (2 Петр. 1:20).

Щоб не прийти до помилкового тлумачення Біблії, потрібно залишити осторонь власні судження і думки.

б) Вивчайте Біблію сумлінно. До цього закликає апостол Павло: «Намагайся поставити себе перед Богом гідним, працівником бездоганним, що вірно навчає істини» (2 Тим. 2:15).

«Коли ж у слові Моїм, тоді справді Моїми учнями будете. І пізнаєте правду, і правда визволить вас »(Ін. 8:31, 32).

Мандрівник, ретельно вивчив карту, ніколи не заблукає, опинившись на перехресті доріг. Про це ж треба пам'ятати, вивчаючи Біблію. Тільки сумлінно вчитуючись в настанови нашого Вищого Путівника, зможемо ми досягти духовні істини.

в) «Перебувати в слові» - значить щодня досліджувати Писання. Апостол Павло з похвалою говорить про єврейські християн, які «взяли слово з повним запалом, і Писання досліджували» (Діян. 17:11). Це справжній шлях до набуття сили. У міру того, як ми досліджуємо Біблію, все більше зростає в нас «сила Божа на спасіння кожному, хто вірує» (Рим. 1:16).

г) Дотримуйтесь настанов Біблії. Завжди є небезпека, що ми станемо схожими тим людям, про яких апостол Павло говорив як про «завжди вчаться, та ніколи не можуть прийти до пізнання істини» (2 Тим. 3: 7). Це часто відбувається, якщо людина не хоче, щоб прийняти науку, укладені в Слові Господньому, і не прагне привести своє життя у відповідність з біблійними законами.

На одному з богослужінь проповідник говорив про гріховність нашого життя. Присутня на проповіді жінка похилого віку після кожного з викриттів гріха голосно погоджувалася: «Амінь». Коли ж слова проповідника, як їй здалося, почали викривати її, то гучне «Амінь» перетворилося в неясне бурмотіння: «Це вже не проповідь. Нічого втручатися в особисті справи! »

На жаль, і з нами буває так, що ми вважаємо Біблію книгою всіх книг, але тільки до тих пір, поки вона не торкнеться гріхів нашому власному житті. Тоді, боляче уражені, ми відвертаємося від неї, бурмочучи щось про зайву гостроту меча істини.

Кожен християнин повинен з готовністю прийняти всі настанови і викриття Біблії. Якщо ми дійсно прагнемо йти за Христом, то Він дарує нам знання істини. Ісус сказав:

«Коли хоче хто волю Його, той довідається про науку, чи від Бога вона, чи від Себе Самого кажу» (Ін. 7:17).

«Зверніться до картання мого, ось я виллю вам духа свого, сповіщу вам слова мої» (Притч. 1:23).

Соломон попереджає християн, які не хочуть прийняти вчення, укладену в Писанні:

«Буває, дорога людині здається простою, але кінець їх - шлях до смерті »(Притч. 14:12).

Як страшно, якщо людина обере неправильний шлях! Вивчаючи Біблію, ми повинні сумлінно виконувати її і приймати всі викриття свого гріховного життя.

«За те, що ти відкинув Господні слова, то Він відкинув тебе» (1 Цар. 15:23).

д) Вивчайте Біблію за темами. Писання, що зміцнює і озброює нас в боротьбі з дияволом, слід розділити на окремі теми. В задумі Господньому було донести нам Своє слово так, щоб ми могли «досліджувати Писання» (Ін. 5:39).

Стверджуючи в своєму житті Слово Боже, ми повинні строго стежити за дотриманням його чистоти.

«І я також засвідчую кожному, хто чує слова пророцтва цієї книги: Коли хто до цього додасть що, то накладе на нього Бог кари, що написані в книзі оцій: і коли хто що відійме від слів книги пророцтва цього, то відійме Бог частку його від в книзі життя і в святому граді і в тому, що написано в книзі оцій »(Об'явл. 22: 18,19).

В першу чергу ці слова належать до книги Одкровення, але вони вказують і на те, як нам слід приймати Біблію в цілому.

Ведені Святим Духом, ми повинні навчитися співвідносити написане словами людської мови з тим Словом, яке стоїть за ними.

«Що й говоримо не вивченими словами людської мудрости, але вивченими від Духа Святого, порівнюючи духовне до духовного» (1 Кор. 2:13).

Ісус, «порівнюючи духовне до духовного», говорив Своїм учням:

«Ось те, про що Я вам говорив. щоб виконалось усе, що про Мене в законі Мойсея і в пророків і в Псалмах написане. Тоді розум розкрив їм, щоб вони розуміли Писання »(Лк. 24:44, 45).

Ісус навчав, що окремі розділи Старого Завіту взаємопов'язані. «Міркуючи духовне до духовного», Ісус вів Своїх учнів до розуміння Слова Божого, виявляючи ці взаємозв'язки. Отримуючи біблійне знання таким чином, учням легше і простіше було збагнути сенс Письма. Послідовники Христа змогли зрозуміти Слово Боже тільки завдяки біблійному методу тлумачення, а не завдяки тлумаченням, запропонованим окремої церквою або окремою людиною.

І сьогодні християни повинні прийняти такий метод тлумачення. Щоб зрозуміти біблійне вчення, нам слід вивчати Писання за темами до тих пір, поки нам не відкриється вся істина. Ми читаємо:

«Кого буде навчати пізнання. Бо все заповідь на заповідь. правило на правило, тут трохи і там трохи »(Іс. 28: 9, 10).

Тричі повторивши свою пораду, Ісая підкреслює необхідність осмислення окремих текстів таким чином, щоб побачити що об'єднує їх думку. Заповіді, які ми знаходимо в різних текстах і навіть в окремих рядках, дають єдину і повну картину задуму Господнього і Його послання нам.

Як приклад згадаємо питання, яке задав апостолу Павлу темничний страж в Филипах: «Що мені робити, щоб спастися?» (Дії. 16:30). Він почув відповідь: «Віруй в Господа Ісуса Христа, і спасешся ти і твій дім» (Дії. 16:31).

Взятий сам по собі, цей вірш може привести нас до висновку: «Все, що мені потрібно для порятунку - це тільки віра». Але ми легко виявимо недостатність такого погляду, якщо вдумаймось в слова: «І біси вірують, і тремтять» (Як. 2:19),. Ми не можемо не визнати, що однієї віри, яку дає нам наш розум, недостатньо для порятунку.

Зіставляючи інші вірші Писання, ми відкриємо для себе, що порятунок залежить від нашого прийняття Христа: від покаяння (Дії. 3:19), сповідання своїх гріхів (1 Ін. 1: 6, 7) і від багато чого іншого. Так, правило за правилом, ми знайдемо більш повну відповідь на питання: «Що мені робити, щоб спастися?» Ми вийдемо на правильний шлях, зіставляючи наведені раніше вірші Книги Діянь (30, 31) з іншими заповідями Письма. Ретельне дослідження Біблії дає неоціненні знання всякому, хто прагне до спасіння.

Коли ми звертаємося до Біблії з чистим і відкритим серцем, ми осягаємо справжнє Слово Боже. Біблія є кращий тлумач слова Господнього. Якби людина змогла навчитися розуміти Біблію так, як це робив Ісус, існувала б тільки одна віра, тільки одне віросповідання, тільки одна єдина церква.

5. Сила нашого життя

Свята Біблія надає життю сенс, який допомагає нам подолати всі мінливості долі. Вона свідчить нам про Бога, Який турбується про нас і прагне врятувати нас від гріха. Вона допомагає помираючому без страху постати перед великим таїнством смерті. Вона вказує на інше життя.

Один християнин сказав своєму другові: «Я не можу навести ніяких богословських аргументів, я ніяк не можу пояснити філософію одкровення. Але я знаю, що, коли я відрізнявся поганим характером, тільки Біблія змогла врятувати мене, приборкавши в мені тигра ».

Одного разу легковажний молодий чоловік переглядав те, що залишилося йому після смерті матері. Серед іншого була Біблія. Щось спонукало молоду людину розкрити її. На першій сторінці він побачив слова, написані знайомим почерком. Серце сина було зворушено, коли він прочитав: «Біблія вбереже тебе від гріха; гріх не дасть тобі збагнути Біблію ».

«У серці своїм заховав Твоє слово, щоб мені не грішити проти Тебе» (Пс. 118: 11).

Слово Боже є наш захист від гріха, наша сила, яка оберігає нас в хвилину спокуси. Коли сатана спокушав Ісуса в пустелі, Христос вберіг Себе, тричі звернувшись до Слова Господнього. Апостол Павло радить нам:

«Зміцнювати Господом і могутністю сили Його. візь-міте. меч духовний, який є Слово Боже »(Еф. 6: 10,17).

У вірші 11 сказано, що тільки так нам «можна стати проти хитрощів диявольських». Слово Боже - це меч, який допоможе нам відобразити спокуси.

Стародавні сарацинські воїни пишалися своєю зброєю. Деякі з їхніх мечів збереглися до наших днів, серед них і відомі дамаські клинки. Вважається, що ці клинки зроблені з тонко сплетених сталевих ниток, які потім сплавлялися особливим способом під дією вугільного спека. Гнучкість цих клинків була дивовижна: вістря можна було пригнути до ефесу, і меч при цьому не ламався. Про особливу міцності цієї зброї говорить той факт, що меч вільно пронизував металеві лати. Лезо було настільки гостро, що надвоє ділило підкинутий в повітря шовкову хустку.

Біблія, цей духовний меч, сплавлена ​​з багатьох ниток істини. Особливим способом за допомогою духовної сили були перетворені вони в одне могутнє зброю істини - Святу Біблію. Про це мечі апостол сказав: «Бо Слово Боже живе та діяльне, гостріше від усякого меча обосічного, проходить воно аж до поділу душі й духа, суглобів та мозків, і судить думки та наміри серця» (Євр. 4:12).

Подібний дамаської клинку, меч духовний "не може порушитися» (Ін. 10:35).

«Жодна зброя, що зроблена буде тебе, не матиме успіху» (Іс. 54:17). Неосяжна сила укладена в цій Книзі. Ніщо не може протистояти її могутності, коли людина приймає її всім серцем. Кожен християнин, який сповідує її, не боїться диявольських підступів. Віруючий, люблячий цю Книгу, ніколи не буде самотній і безпорадний.

Схожі статті