Обмивання, очищення водою і хрещення иоанново

Обмивання, очищення водою і Іванове хрищення

Під час хрещення Іоанном Предтечею люди занурювалися в воду річки Йордан і сповідували свої гріхи. Занурення в воду не було придумано святим Іоанном. Це був старозавітний звичай обмивання, встановлений Мойсеєм після виходу з Єгипту. Словом "хрещення" в слов'янському Євангелії було переведено давньо-грецьке слово "баптисма" - "занурення в воду, обмивання». Відповідно словом "хрестити" було переведено давньо-грецьке "баптідзо" - «занурюю, зрошую, мою», яке відбувається з "бапто" - «занурюю, черпаю». Таким чином, занурення в воду при християнському хрещенні, успадковане від Іванового хрещення, сходить до стародавнього єврейським звичаєм обмивань.

Обмивання за часів Старого завіту

Звичай водних занурень, обмивань, був дуже важливим у древніх євреїв. У старозавітне час людина оскверняв своє тіло і ставав нечистим, коли торкався до померлого і куштував заборонене, нечистими були прокажений, людина після закінчення насіння і жінка під час кровотеч (див. Лев. 15: 5; 22: 4). Нечистота передавалася через дотик до нечистих людям, тваринам і через предмети. У багатьох випадках Моїсеєв Закон наказував нечистому людині "обмити тіло водою", щоб очистити тіло від осквернення. У воду занурювалися цілком, з головою.

Очищала тільки "жива вода" - проточна вода з природного джерела, з колодязя або зібрана в купальнях дощова - оскільки вона відбувається прямо від Бога. Якщо вода налита в судину людиною, то при зіткненні з нечистотою вона опоганюється, але "жива вода" завжди зберігає чистоту (Лев. 11: 33-36). Нечистий людина після обмивання для очищення повинен був відправитися в Єрусалим для принесення жертв. Або священик свідчив одужання прокаженого і призначав йому омитися і принести жертву за очищення. Священики не брали участі в омовении осквернилися, але лише свідчили про їх чистоті або нечистоті і здійснювали додаткові обряди і жертвопринесення (Лев. 14).

Відмінними рисами ритуальних обмивань для очищення в старозавітну епоху можна вважати те, що вони відбувалися багато разів в житті і без участі посередників. Обмивання очищали від ритуальної нечистоти, отриманої тілом, але не від моральної, і не звільняли від гріхів, наприклад, від заздрості, злодійства, блуду. За Законом Мойсея минулися обмивання в воді було частиною ритуального очищення (Лев. 13-17; Числ. 19:12 та ін.). Обмивання були необхідні для участі в жертвоприношеннях. З цієї причини жінкам старозавітна традиція на відміну від пізнішої наказувала обмивання в кількох випадках. Дієвість обмивання була обумовлена ​​безліччю факторів і залежала від часу заходу сонця (Втор. 23:11; Лев. 15:16). У ряді випадків додатково до обмивання були необхідні жертвопринесення (Лев. 15: 13-15).

У Старому завіті є винятковий приклад обмивання, коли Мойсей присвячував Аарона в первосвященики Богу, і синів Аарона - на священика і зробив обмивання Аарона і його синів (Лев. 8):

  1. І привів Мойсей Аарона та синів його, та й умив їх водою;
  2. і поклав на нього хітона, й оперезав його поясом, і надів на нього верхню ризу, і поклав на нього ефода.

Посвята в первосвященики Аарона складалося з 4-х дій: обмивання водою, одягання в первосвященика одягу, рясне поливання на главу Аарона єлею і жертвопринесення.

Традиції обмивань

Занурення в воду було необхідним етапом при вступі в Кумранскую громаду - юдейську секту, що існувала, мабуть, з II ст. до Р.Х. і до іудейської війни (66-71 г від Р.Х.). У кумранської «статуті громади» обмивання при вступі в громаду повинно передувати каяття в гріхах, дотримання моральної чистоти і вступ в заповіт з Богом. Про омовении сповіщається есхатологічне очищення Святим Духом. Однак в кумранських джерелах не згадується посередник при акті обмивання.

У пізніх юдейських традиціях, з II століття від Р.Х. відомо про звичай "хрещення" прозелітів (язичників), тобто ритуального обмивання при зверненні в іудаїзм (для чоловіків після обрізання).

Іванове хрещення (обмивання) покаяння

Святий Іоанн Предтеча хрестив євреїв в водах Йордану біля Єрихону (Мк. 1: 4-5):

  1. Виступив був так Іван, що в пустині христив та проповідував хрищення на покаяння для прощення гріхів.
  2. І до нього приходила вся країна Юдейська та всі єрусалимляни, і хрестилися від нього все в річці Йордані, сповідуючи гріхи свої.

Іванове хрищення нагадувало євреям про добре відомому старозавітному подію. Йордан був кордоном Землі Обітованої, яку євреї перейшли чудесним чином після виходу з єгипетського рабства. Щоб опинитися серед тих, хто увійде в Царство Боже, треба було пройти через пустелю, визнати, що заповіт з Богом порушений гріхами всього народу, а потім увійти в Йордан і вийти з нього в очікуванні прийдешнього Судді. Іоанн, який проповідує покаяння, нагадував про пророка Іллі, якого цар Охозія дізнався по такому опису, почутому від своїх воїнів: «Це чоловік волохатий, а шкуряний пояс оперезаний на стегнах його. І сказав він [цар Охозія]: це Ілля Ілля »(4 Цар. 1: 8). Іллю Ізраїль чекав "день Господній настане. І приверне він серце батьків до синів, і серце синівське до їхніх батьків, щоб Я не прийшов, і не вразив цей Край прокляттям" (Мал. 4: 5-6). Євреї, які приносили покаяння і брали від Іоанна хрещення, очікували швидкого приходу Месії. І дійсно, Іванове хрещення було підготовкою до пришестя Найсильнішого, Який буде хрестити Духом Святим і вогнем.

Іоанн закликав до покаяння і благовістив. «Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне» (Мф. 3: 1). Він закликав брали його хрещення зробитися чистими, тому що серед них вже перебував, стояв Той, Хто прийшов їх спокутувати і з Ким вони мали зустрітися. Іоанн оголошував необхідність релігійного оновлення. Воно полягало в серйозну переоцінку і докорінній зміні всього життя. Як казав пророк Ісаійя: «Умийтесь, очистьте Відкиньте зло ваших учинків із-перед очей Моїх; перестаньте чинити лихе! Навчіться чинити добро, шукайте правди, рятуйте пригнобленого, захищайте сироту, за вдову »(Іс 1: 16-17). Під час Іванового хрещення людина, зайшовши в воду, сповідував свої гріхи, саме тому воно і називається «хрещення покаяння». Через хрещення Іванове, через неформальне, глибоке покаяння, людина готувався до зустрічі з Христом, Який ще тільки прийшов у світ. Проповідь Іоанна Предтечі про покаяння - це відтворення старозавітного призову повернутися до Бога, звернутися до Нього за прощенням гріхів і зціленням (Втор. 4:30; 30: 2; Іс. 6:10; Єр. 3:10; Ос. 3: 5 ; Ам. 4: 6; Зах. 3: 1; Мал. 3: 7). Іванове хрищення було прообразом християнського таїнства сповіді (Лк 1:77). Єдиний, хто увійшов у воду і не затримався в ній, був безгрішний Богочоловік Ісус Христос.

Хрещення Господа

Хрещення Господнє є не актом приватного характеру, а складовою частиною домобудівництва спасіння, виконанням того Божественного задуму про порятунок, який є незмінним від початку часів. В Євангелії від Іоанна сенс хрещення Господнього розкриває Іоанн, кажучи про себе, що він «для того прийшов хрестити у воді, щоб Ізраїлеві Він з'явився» (Ін. 1:31).

Сам Спаситель говорить, що сенс Його хрещення від Іоанна тому, щоб «виповнити усю правду» (Мф. 3:15). Іоанн Златоуст в Тлумаченні на Євангеліє від Матвія каже: «Так як Іванове хрищення було хрещенням покаяння, і приводило людей до тями гріхів, то, щоб хто не подумав, що і Ісус приходить на Йордан з таким же наміром, в попередження цього Іоанн називає Його Агнцем і Искупителем світу від гріха. Той, Хто міг винищити гріхи всього роду людського, сам уже без сумніву був безгрішний. Тому Іоанн і не сказав: ось безгрішний! але, що набагато важливіше: "бере [на Себе] гріх світу" - щоб разом з цим ти впевнився, і впевнившись побачив, що він приходить до хрещення з іншою якоюсь метою. Тому-то Іоанн і говорив що прийшла до нього Христу: "Мені треба хреститися від Тебе, і чи Тобі йти до мене"? Не сказав: Коли Ти хочеш хреститися від мене? Він не наважувався сказати і цього. Але що сказав? "І Тобі йти до мене"? Що ж Христос? Він і тут вчинив так само, як після з Петром. І цей не давав Йому умити ніг своїх, але, коли почув: "Що Я роблю, ти не знаєш, але опісля зрозумієш"; також: "ти не матимеш частки зі Мною" (Ін.13: 7-8), - негайно залишив завзятість і надав послух. Подібним чином і Іоанн, почувши: "Залиш тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду" (Мф.3: 15), - негайно підкорився. Обидва вони - і Петро та Іван - були наполегливі, але надавали і любов і послух, і в усьому намагалися коритися Господу.

Гляди ж, як Ісус, переконує Іоанна тим самим, чим він особливо утруднявся: не сказав, що того вимагає справедливість, але: "так годиться" (так пристойно). Тоді як Іоанн почитав досить непристойним для Нього прийняти хрещення від раба, Він навпаки, вказує йому на повне пристойність цього, як би кажучи: чи не тому ти ухиляєшся і зрікаєшся цього, що знаходиш це непристойним? Навпаки, це дуже пристойно, і тому залиш це. І не просто сказав: "залиш", але додав: "тепер". Не завжди буде це, каже Він; навпаки, ти побачиш Мене і в тому стані, в якому бажаєш бачити, а тепер поки чекай його. Далі, Христос показує і те, чому це пристойно. Чому ж це пристойно? Тому, що нам належить виконати весь закон, - що і означив Він словами: "усю правду", - так як правда є виконання заповідей. Так як ми, то кажуть, виконали вже всі інші заповіді, і залишається тільки одне це, то має додати і це. Я прийшов дозволити клятву, що лежить на вас за злочин закону; тому повинен перш сам увесь закон чинити і звільнити вас від осуду, і таким чином припинити дію закону. Отже, Мені належить виконати весь закон, тому що Я повинен дозволити прокляття, написане проти вас в законі. Для того-то Я і прийняв плоть, і прийшов у світ ».

Таким же хрещенням покаяння, як Іванове, було хрещення апостолів, що здійснюється ними ще до Розп'яття і Воскресіння Христа. Після Воскресіння Господь встановив нове таїнство хрещення.

Християнське хрещення є Хрещення Духом Святим; Господь назвав його народженням згори "від води і Духа" (Ін. 3-5). Воно залучає людину, що знаходиться в стані розтління гріхом, до оновленої Богочеловеком Христом людській природі. Воно дає абсолютно нові дари, які є наслідком вже здобутої Христом перемоги над дияволом і смертю: духовне народження, життя з Богом, воскресіння в життя вічне. Але «ні хрещення, ні відпущення гріхів, ні ведення, ні прилучення таїн, ні священна трапеза, ні сподобленіе тіла, ні прилучення крові, і ніщо інше не може принести нам ніякої користі, якщо ми не станемо вести життя чесну, сувору і чужу всякого гріха »(Іоанн Златоуст. Бесіда на слова апостола:« Не хочу я, браття, щоб не відали, що отці наші були під хмарою, і всі перейшли через море »).

Обмивання, очищення водою і хрещення иоанново

За матеріалами Православної енциклопедії.