Пасхальне послання Святішого Патріарха Кирила архіпастирям, пастирям, дияконам, чернецтву і

Пасхальне послання Святішого Патріарха Кирила архіпастирям, пастирям, дияконам, чернецтву і
Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирило

Возлюблені у Господі побратими архіпастирі, всечесні отці, благочестиві ченці та черниці, дорогі брати і сестри!

З радістю вітаю вас древнім і в усі часи новим і життєствердним переможним вигуком:

У цьому чудовому созвучье воістину життєдайних слів - основа нашої віри, дар надії, джерело любові.

Ще вчора ми разом з учнями Господа сумували про смерть свого улюбленого Учителя, а сьогодні з усім світом - видимим і невидимим - торжествуємо: «Христос бо повстав, радість вічна» (Канон Святої Пасхи). Ще вчора, здавалося, була втрачена остання надія на порятунок, а сьогодні ми знайшли тверде уповання на життя вічне в невечірньому дні Царства Божого. Ще вчора привид тління переважав над творінням, ставлячи під сумнів сам сенс земного буття, а сьогодні ми говоримо всім і кожному про велику перемогу Життя над смертю.

Богонатхненний апостол Павло, говорячи про значення чуда, яке сталося в ту далеку, але завжди близьку кожному християнину ніч, прямо вказує, що ця подія - найважливіша для нашої віри. Бо «якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1 Кор. 15:14). Пасха Господня - серцевина і непереборна сила християнства: вона, за словом святителя Філарета Московського, творить надію, запалює любов, окрилює молитву, зводить благодать, просвіщає мудрість, знищує всяке лихо і навіть саму смерть, надає життю життєвість, робить блаженство не мрія, а существенностью, славу - не примара, але вічної блискавкою вічного світла, все озаряющей і нікого не вражає (Слово в день Святої Пасхи, 1826 рік).

З вірою у Воскресіння Христове нерозривно пов'язана і віра Церкви в те, що втілився Син Божий, зробивши Спокута роду людського, розірвавши кайдани гріха і смерті, дарував нам справжню духовну свободу і радість возз'єднання зі своїм Творцем. Сему безцінному дару Спасителя в повній мірі причетні всі ми, присутні в цю светозарную ніч в православних храмах, щоб насолодитися. за словом святителя Іоанна Златоуста, бенкетом віри.

Великдень - кульмінація тернистого шляху Спасителя, увінчаного стражданнями і Голгофської Жертвою. Не випадково і в святоотецьких, і в літургійних текстах Христос багаторазово іменується «Подвигоположник нашого спасіння». «Образ бо дах вам» (Ін. 13:15), - говорить Господь учням і закликає всіх нас наслідувати приклад Його життя.

Але як же ми можемо наслідувати Спасителя? Яким може бути наш подвиг стосовно до реалій сучасного життя? Сьогодні, коли ми вимовляємо це слово, в свідомості людей нерідко виникає образ якогось легендарного воїна, історичного діяча або знаменитого героя з минулого. Але сенс подвигу полягає зовсім не в набутті гучної слави або набуття загального визнання. Через подвиг, незмінно пов'язаний з внутрішнім зусиллям і обмеженням себе, ми маємо можливість дослідно пізнати, чтó є справжня і досконала любов, бо жертовність, що лежить в основі будь-якого подвигу, є вищий прояв цього почуття.

Господь покликав нас до подвигу діяльної любові, відображеної в самовідданому служінні ближнім, а особливо тим, хто особливо потребує нашої підтримки: стражденним, хворим, одиноким, зневіреним. Якщо цей закон життя, який так ясно був представлений і виражений в земному житті Самого Спасителя, стане надбанням більшості, то люди будуть по-справжньому щасливі. Адже служачи іншим, людина знаходить незрівнянно більше, ніж віддає: Сам Господь входить тоді в його серці, і через залучення Божественної благодаті змінюється все людське життя. Як без праці немає святості, як без Голгофи немає Воскресіння, так і без подвигу неможливо справжнє духовно-моральне преображення особистості.

У скорботах і спокусах ми покликані зберігати спокій і безстрашність, бо нам дано великі і славні обітниці про перемогу над злом. Нам сумувати і впадати у відчай! Ми складаємо Церкву Христову, яку, за правдивим словом Господа, не зможуть здолати навіть ворота пекла (Мф. 16:18), і про нас свідчить Божественне Одкровення, пророкуючи, що «Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і не буде вже ; Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося »(Об'явл. 21: 3-4).

Молитовно бажаю всім вам, Преосвященні побратими архіпастирі, всечесні отці, дорогі брати і сестри, сили духу і твердості у вірі, світу і невичерпної радості про Який переміг смерть Господа. Переймаючись світлом Воскресіння Христового та долучаючись таємниці пасхального чуда, поділимося ж нашої торжествуючої радістю з ближніми і далекими, всім бо свідчить про встав із домовини Спасителя.

Нехай в усі дні життя нас незмінно зігрівають і втішають, дарують справжню радість буття і надихають на добрі справи полум'яні слова великоднього благовістя:

ВОИСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

+КИРИЛ, ПАТРІАРХ МОСКОВСЬКИЙ І ВСІЄЇ РУСИ