Перехрещення, повторне хрещення в християнській церкві біблією не заборонено

Багато християн сьогодні побоюються повторного хрещення (перехрещення), переходячи з однієї конфесії в іншу. Однак воно не заборонено Біблією. Дійсно, Святе Письмо містить текст, який може бути витлумачений встановленням одного хрещення в житті християнина:

«Один Господь, одна віра, одне хрещення, один Бог і Отець усіх» (Еф. 4: 5,6)

Але якщо прочитати висловлювання апостола Павла цілком, стане зрозуміло, що цією фразою він не торкався теми кількості хрещень. У попередніх віршах Павло закликав язичників, звернених в християнство (див. Еф. 2:11. Еф. 3: 1,6,8), до єдності.

«Благаю вас ... зберігати єдність духу в союзі миру. Одне тіло і один дух »(Еф. 4: 1-4).

Павло пояснював братам, що Бог один для всіх. Одним Його Духом християнам дається благодать:

«Одному дається Духом слово мудрости, а другому слово знання тим же Духом; а іншому віра тим же Духом; а іншому дари вздоровлення тим же Духом; ... А все оце чинить один і той же Дух. уділяючи кожному осібно, як Він хоче »(1 Кор. 12: 8-11).

Звичайно, і Дух. яким хрещені всі християни, той же - і Він один. Про це апостол говорив далі в посланні до Коринтян:

«Всі ми одним Духом хрестилися в одне тіло. Іудеї або греки, чи раби, чи вільні, і всі ми напоєні одним Духом »(1 Кор. 12:13).

Зверніть увагу, Павло говорить, що ми все хрестилися в одне тіло. Тут мова йде про тіло Христа - єдиної Всесвітньої християнської церкви, про яку ми міркували в розділі «Символ віри».

РРазумеется, якщо людина прийняла хрещення за встановленим Біблією правилом (віруючи в замісну смерть Ісуса, покаявшись у минулих помилках, повним зануренням, з обіцянкою Богові доброго сумління), таке хрещення є одним в одному тілі - Всесвітньої християнської церкви. Тобто людина, осмислено хрестився в зрілому віці в одній конфесії, може потім перейти в іншу церкву, не беручи повторного хрещення. Такі правила сьогодні діють у багатьох церквах. Однак, якщо людина, приймаючи хрещення, в повному обсязі усвідомлював важливість того, що відбувалося в його житті події, то таке хрещення цілком могло не залишити в його душі глибокого сліду, який повинен був залишитися після істинного висновку завіту з Господом. Тоді християнин може заново прийняти хрещення, але тепер уже згідно з біблійним встановленню.

Новий Завіт згадує повторне хрещення. Деякі Ефесян прийняли хрещення, не усвідомлюючи в повній мірі сенсу цього обряду:

«Павло ... прибув до Ефесу, і деяких учнів знайшов, запитав: Тож у що ви христились? Вони ж відказали: В Іванове хрещення »(Діян. 19: 1-3).

У зазначеному випадку не було дотримано головну умову хрещення - віра в Христа, тобто прийняття за свої гріхи Його замісної жертви (див. Рим. 6: 3. Діян. 2:38. Деян. 10:48). Тому апостол просив їх прийняти повторне хрещення в ім'я Ісуса:

«Павло: Таж Іван христив хрищенням на покаяння, говорячи людям, щоб вірили в Того, Хто прийде по ньому, тобто в Ісуса Христа. Почувши це, вони хрестилися в ім'я Господа Ісуса »(Діян. 19: 4,5).

Таким чином, віруючий може прийняти повторне хрещення, якщо він відкрив для себе щось важливе в навчанні Христа, чого він не усвідомлював під час першого хрещення, коли в душі людини відбувається переоцінка цінностей і він бажає знову укласти заповіт з Богом. Перехрещення практикувалося в церкви перших століть, що підтверджує 19 правило I Вселенського собору 325 року (див. Також 7 правило II Вселенського собору 381 р):

«Про колишніх Павліанамі (одне з існуючих в ті часи християнських течій. - Прим. Авт.). але потім вдалися до Вселенської Церкви, постановляється ухвала, щоб вони все взагалі знову крестимого були ».

Схожі статті