питання до священика

Відповідає протоієрей Михайло Воробйов. настоятель храму на честь Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього міста Вольська.

Привіт, чи прийнято вінчатися у другому шлюбі? Перший шлюб був без вінчання, є дитина. Наталія

питання до священика
Православна Церква допускає укладення другого церковного шлюбу, і робить в цьому випадку Таїнство Вінчання з деякими особливостями в чині. Вступники в другий шлюб повинні бути віруючими людьми, хрещеними в Православної Церкви, не пов'язаними іншими шлюбними зобов'язаннями.

Якщо хтось з вступають у другий шлюб полягав раніше в церковному шлюбі, необхідно отримати благословення правлячого архієрея тієї єпархії, в якій був укладений перший шлюб або тієї, в якій передбачається укладання другого, на вчинення повторного вінчання.

Якщо хтось з вступають у другий шлюб раніше перебував у цивільному шлюбі, необхідно оформлення розлучення відповідно до національного законодавства.

Для вступу в другий шлюб вдівця або вдови православного віросповідання немає ніяких канонічних перешкод.

Таїнство Вінчання відбувається після державної реєстрації шлюбу.

Відповідає священик Димитрій Васильєв. клірик храму в ім'я святої рівноапостольної княгині Ольги р Калінінському

питання до священика
Мені 33 роки, робила аборти, сповідалася в цих гріхах, усвідомила, але кожен день зі сльозами молюся, і не можу, мене ці гріхи переслідують, я тільки про це і думаю. Що мені робити? Що треба знову йти сповідатися в цей кричущий гріх? Наталія

Сповідатися в уже висповіданих і більше не повторювалися гріхах не можна. Ми ж не йдемо повторно до стоматолога видаляти вже видалений зуб, навіть якщо щелепу в цьому місці досі розколюється від болю. А якщо хочемо прибрати ще й біль, потрібно пам'ятати, що сама собою вона відразу все одно не вщухне. І вже, звичайно, біль не пройде, якщо ми будемо постійно розколупувати вже починаючу гоїтися болячку. Так і з гріхом - він розкаявся, висповідався, і потрібно раз і назавжди дати собі звіт в тому, що цього гріха більше з нами немає. І Господь простив нам його не для того, щоб ми всі сили своєї душі витрачали на самобичування і терзання про те, чого вже не повернути ніяким покаянням. Зло виправляється добром і тільки добром, так що сили вам ще знадобляться, не витрачайте їх даремно.

Вітаю! Моя проблема в тому, що вже три роки намагаюся воцерковитися і ніяк не можу. Не можу нормально молитися, весь час чекаю чогось від молитви, що вона принесе мені полегшення або якийсь спокій, розраду. Розумію, що це гріх, читала про це, щиро намагалася позбутися, але все одно, як тільки готуюся до молитви або молюся, виникає це відчуття, ніби душа хоче щось отримати від молитви. Навіть якщо намагаюся боротися з цим, все одно це перемагає мене, а після такої молитви мені робиться зовсім недобре, з'являється думка, що такий молитвою я тільки множу свої гріхи і, можливо, навіть засмучує свої нерви. Часто пишуть, що таке буває від гордості і відсутності почуття покаяння в молитві, але що поробиш, якщо його немає, хоча я усвідомлюю свої гріхи і аж ніяк не вважаю себе безгрішною. Підкажіть, що мені робити, часом зовсім приходжу у відчай, адже до колишнього життя не бачу повернення, а тут тупцюю на одному місці і ще більше закапую себе в яму. Вікторія

Привіт, Вікторія! Цікаво, в якій книжці ви прочитали, що молитися потрібно для того, щоб посилити в собі почуття тривоги, відчаю і тяжкості на душі? І що молитися потрібно виключно з кам'яним серцем і зціпивши зуби, щоб не дай Боже, не розчулитися? Так, не потрібно шукати в молитвах якийсь екзальтації, захоплення і розчулення. Але спокій, полегшення, розраду, все те, що люди, які прожили з Церквою не один десяток років, намагаються знову знайти в молитві, що дають їм тепер важко, через «не хочу», через свинцеву втома і смуток ... Не позбавляйте себе цих великих радощів неофитства, поки Господь дає вам це втіха, радійте йому, як дитина радіє материнську ласку. Тому що пройде час, і Господь відніме цю радість. Молитва стане найбільшою працею, і Бог сховається від нас, а нам стане самотньо і холодно. Так мати ховається від дитини, він плаче і кличе її, але вона вже не відгукується на його голос. Тому що інакше дитина так ніколи і не навчиться переповзати через поріг самостійно, в ту кімнату, де мати чекає його, затамувавши подих, щоб знову обійняти своє чадо і притиснути до свого серця.

Вітаю! На великих службах бачу у одночасно присутніх священиків головні убори різного кольору: бордового, фіолетового, синього, черного.С чим це пов'язано? (Вибачте за безграмотність: не знаю правильних назв) З повагою Т.В. Тетяна Василівна

Здрастуйте, шановна Тетяна Василівна. Різноманітні кольори камилавок (саме так називаються головні убори священнослужителів, які ви бачили) пов'язані виключно з тим, що до відповідного недавнього указу патріарха Кирила, який би колірне одноманітність цих головних уборів, кожен носив камилавку такого кольору, якого її пошили на тому чи іншому церковному заводі . А тканину і фантазія у кожного заводу були свої. Так що через рік-другий ці головні убори стануть одного кольору у всіх - фіолетового. За винятком ченців священнослужителів - їх головні убори (клобуки) так і залишаться чорними.

Підкажіть будь ласка, через який мінімальний термін після народження можна хрестити немовля. Світлана

В разі крайньої потреби (загроза життю дитини) хрестити можна безпосередньо після народження, прямо біля ліжка породіллі. А традиційний термін, після якого хрестять дітей в Російській Православній Церкві, становить сорок днів.

Добридень! У мене таке питання: чи потрібно хрестити дітей в ранньому віці? Хіба людина не повинна спочатку зрозуміти і навчитися, і тільки потім хреститися? Адже після цього обряду діти не будуть ходити з Богом у серці, навіщо тоді їх примушувати до цього? І адже може трапиться так, то з віком людина зрозуміє що йому потрібен Бог, тільки в іншій інтерпретації? Наприклад, повірить в карму, нірвану і зрозуміє, що йому ближче буддизм? Анастасія

Добрий день, Анастасія! Дітей в Православної Церкви хрестять по вірі хрещених батьків -крестних, які і беруть на себе відповідальність за те, щоб їх хрещеник ріс православним, і не «вдарився» згодом ні в нірвану ні в ще який-небудь атеїзм. Якщо хресні підходять до своїх обов'язків відповідально, носять дитини в храм на причастя, пояснюють йому Євангельські заповіді, словом і ділом, особистим прикладом вчать його моральної християнського життя, то він, коли виросте, ні за що не проміняє світло Христової істини на тьмяний блиск інших релігійних брязкалець. Якщо ж немає ... якщо навіть рідні батьки не збираються виховувати в дитині справжнього християнина ... Тоді так, краще йому спочатку підрости. Взагалі ж, в ідеалі, до кожному бажаючому прийняти хрещення, підхід повинен бути свій і індивідуальний, що, на жаль, не завжди можна здійснити в сьогоднішній час.

Благословіть, отче! Як Церква ставиться до підпохованні в одну могилу другого покійного родича, як робиться це зараз часто? Адже покійні лежать один на одному, що не осквернення чи це праху людини, який вже там спочиває, чи не важко йому, адже ми не знаємо його волі, може він цього не хоче? Так підпоховати мого батька до його мамі, обидва православні. Тепер не знаю, який пам'ятник їм встановити, щоб було правильно, за православним. Поставити на одній спільній могилі два хреста поруч, щоб при загальному воскресінні кожному дістався свій хрест? Чи потрібні будуть душам при воскресінні ці хрести на могилах? Або буде достатньо натільного хрестика і того, що було вкладено в руки покійного при похованні, а на спільній могилі можна поставити один хрест? З цієї ж причини сумніваюся в правильності намальованого на пам'ятнику хрестика, думаю, що правильніше встановити пам'ятник у вигляді хреста. Чи обов'язково хрест повинен бути встановлений в ногах покійного? З повагою, р.Б. Ірина.

Бог благословить! Справа в тому, що стан тіла покійного людини абсолютно ніяк не впливає на стан його душі. Є традиція поховань, що має значення для живих, але ніяк не для покійних. Ставити хрест в ногах, щоб тіло лежало як би обличчям до нього - традиція, яка відображає нашу, живих, віру в те, що покійний любив Бога і все своє сподівання після смерті навернув до Христа і його розп'яття, як головного засобу нашого спасіння. Хрест - це і знамення для нас, живих, що в цій могилі лежить православний християнин, а не іудей, із зіркою Давида на постаменті, що не мусульманин з півмісяцем на обеліску. Для живих же робляться пам'ятники, як свідоцтва нашої любові до похованою тут людині і пам'яті про нього. Для живих же вирізаються на пам'ятниках імена і епітафії, щоб живі ж пам'ятали і знали, хто тут лежить і чим він був для них доріг. І звичайно ж після воскресіння Господь створить для нас нові тіла, інакше звідки б повстали з'їдені звірами в лісах і рибами в морі, де б знайшли себе розпалися на атоми в вогні Хіросіми і як би воскресли святі, мощі яких рознесені по різних країнах більш ніж на сотні частин? Так що, не переживайте. Для покійних важлива лише наша молитва і наші добрі справи, а скільки вже їх там поховано в одній могилі - не має абсолютно ніякого значення.

Ольга, але ж в заповіді написано і те, що «вороги людині домашні його», а так само, що «хто любить батька або матір більше Мене, той недостойний Мене». Так що, не переживайте. А любов до матері зовсім не обмежується одним лише спілкуванням. Що значить любити по-християнськи? Бажати ближнього порятунку. Хіба ви не бажаєте, щоб ваша мати врятувала свою душу? Ось і моліться за неї. А там вже вона сама вирішить, хочеться їй в Царство Боже чи ні.

Мою дружину покликали бути хрещеною матір'ю для дівчинки. Оскільки в даний час ми проживаємо в іншому місті, чи можливо їй провести Огласительні бесіду в Москві, а приїхати хрестити дитину в Саратові? Олександр

Можна, чому ж не можна. Тільки нехай привезе яку-небудь довідку про це з того храму, де вона буде проходити оголошення, і (або) буде готова чітко і свідомо відповісти на всі питання вже нашого священика, який буде хрестити, щодо обов'язків хрещеної матері, основ нашого православного віровчення і життя за Євангелієм.

Якщо чесно, ніхто в Православної Церкви не знає чіткої відповіді на ваше запитання. Хтось благоговійно помазує таким маслом хворі місця, хтось капає його в приготовлену їжу, хтось додає в лампадку, а хтось маже їм стіни свого житла. При цьому деякі читають цілі акафісти святим, а деякі обмежуються простою молитвою: «Святий отче Георгія, моли Бога за нас!». Ще, є люди, у яких таке масло просто стоїть на поличці, поки не полімеризується. По вірі вашій нехай буде вам, як то кажуть.

Схожі статті