питання священнослужителю

Чи можна причащатися щонеділі, якщо я людина болящий?

Чи можна причащатися щонеділі, якщо я людина болящий?

Кожну неділю причащатися можна, але це питання треба обов'язково вирішити зі священиком, у якого регулярно сповідаєшся, тобто духівником. Якщо він бачить, що від цього буде вам духовна користь, то обов'язково благословить причащатися щотижня. Самостійно приймати таке рішення не корисно.

Чи треба кланятися в сторону вівтаря після прийняття Святих Дарів?

Чи треба кланятися в сторону вівтаря після прийняття Святих Дарів?

Робити цього не слід. І ось чому: уклін після причастя в сторону вівтаря повз амвона, на якому стоїть священик разом з чашею, відображає цілковите нерозуміння одного очевидного факту. Той, кому прийняв Святі Дари бажає висловити подяку, тобто Сам Христос перебуває в цей час Своїми Пречистим Тілом і Чесної Кров'ю в євхаристійної Чаші, яку причастники цілують саме в знак подяки.

ієрей Димитрій Туркін

Як правильно приймати Чесні Дари?

Як правильно приймати Чесні Дари? Прожувати і проковтнути до запивки або разом? І в якому порядку спочатку запити, а потім просфору або навпаки?

Спочатку куштують Святі Дари, а потім запивкою і просфору.

Як вести себе в день Причастя?

Багато книг написано як підготуватися до Причастя, але як вести себе в цей день? Існує багато забобонів: не можна в цей день митися, не можна їсти рибу, щоб не спльовувати кістки, а також ягоду з кісточками? Не можна спльовувати слину, навіть якщо це мокрота, і що робити якщо сплюнув? Як бути у випадку якщо немовля відригнув в цей день? Не можна цілувати причастника, і як бути, якщо це немовля, якого целу-їж 100 раз за день?

Правила церковні наказують зберігати в день причастя чистоту тілесну, займати свій розум богомисліем і молитвою, а не розвагою. Щодо їжі рекомендацій немає, але існує обмеження за кількістю їжі і прийняття вина, щоб не було нудоти в цей день. Тому стриманість до Причастя, помірність в їжі, в цей день особливо необхідно. Якщо немовля після причастя відригнув, то необхідно зібрати це серветкою і спалити. З приводу поцілунків немовляти церковні правила замовчують.

Як часто можна причащатися в Великий пост?

Як часто можна причащатися в Великий пост?

Час посту сприяє тому, щоб причащатися частіше, ніж зазвичай. А ось наскільки часто слід причащатися, якщо не можете вирішити самі, запитайте у священика особисто.

ієрей Димитрій Туркін

Чому давня Церква встановила чин Літургії Передосвячених Дарів і хто на ній може причащатися?

У стародавній Церкві служіння божественної літургії свт. Іоанна Златоустого або свт. Василія Великого було пов'язано з урочистими святковими днями. Седмічного дні Великого посту - час покаяння, а не торжества, тому в ці дні служиться особлива літургія - Передосвячених Дарів. На цій літургії освячення Дарів не здійснюється, але частинки Святих Дарів, освячених на літургії в попередній недільний день, занурюються в Чашу з вином. Тому причащатися за цією літургією можуть тільки ті, хто здатний прийняти частку Святого Тіла, і не можуть ті, хто зазвичай причащається лише Святий Кров'ю; як правило, це немовлята молодше двох років.

ієрей Димитрій Туркін

Що робити, якщо не все зрозуміло в молитвах перед Причастям?

При підготовці до Таїнства Причастя я відчуваю незручність при читанні деяких молитов. Часом мені самій не все буває зрозуміло, і читання молитов буває формальним, так як не йдуть від мого серця, а значить, не доходять до Бога. На сповіді я зізнаюся в несосредоточенность, неуважності і думаю, що не гідна брати участь у Святому Причасті, хоча отримую благословення. Мені боляче про це говорити, але виходить, що я сама собі заважаю оцінити і прийняти в себе значення цього Таїнства. Як вирішити мені цю проблему?

Причащаючись, потрібно пам'ятати про ту ВЕЛИКОЇ милості, яку дає Господь нам, негідним. Від почуття провини Господь нам дає порятунок в Таїнстві сповіді. Треба каятися в своїх гріхах, каятися щиро і щиросердно. Після ж сповіді Господь дає нам велику милість приступити до Чаші. Постарайтеся на дозвіллі просто перечитати молитви, користуючись тлумаченням або словником, щоб не залишалося незрозумілих місць, приділіть більше часу читанню молитов, щоб думку не розосереджується. Раджу почитати книги митр. Антонія Сурозького про молитву, там Ви знайдете багато цінних порад по тому, як уважно молитися.

Як готуватися до причастя внутрішньо?

Як готуватися до причастя внутрішньо?

Намагатися все, що ми повинні робити перед причастям, робити не тільки зовні, але і внутрішньо. Ось так і буде підготовка до причастя внутрішньо. Намагатися, щоб наші молитви перед причастям були уважні - не просто вичитування правила. Уважно і зосереджено готуватися до сповіді. І ще один такий важливий момент: ми повинні вважати, що ми не гідні йти причащатися і в той же час йти. І те й інше має бути.

Коли ми починаємо так вважати, що «мені все можна, ось я піду і прічащусь» - значить, ми втрачаємо страх Божий. Якщо ж вважаємо, що не гідні, і не йдемо причащатися, то ми теж не ви-конувати цю заповідь. Сказано: «Зі страхом Божому і вірою приступіть. ». Тобто зі страхом і вірою, але приступите! Значить, ми будемо приступати, але зі знанням, що ми не гідні.

ієрей Михайло Немнонов

Чи можна цілувати руку священика і ікони після причастя?

Скажіть, будь ласка, чи правильно після Причастя, коли цілуєш хрест, що не цілувати руку священика? А ікони? Спаси Господь.

Після прийняття Святих Таїн Ви відразу випиваєте запивкою і смакуєте шматочок проскури, таким чином, в роті вже не залишається Святих Часток. Після цього можна прикладатися до ікон, а також разом з усіма підходити до цілування хреста. І причетний і непричетний за Літургією при цілування хреста за звичаєм цілують священикові руку.

Кажуть, після причастя не можна христосатися?

Ще кажуть, що не можна триразово цілуватися після Причастя, цілувати дітей?

Відомо, що багато хто думає, якщо вони після Причастя когось поцілують, то від них «піде благодать». Це забобон. В першу чергу причетний людина повинна берегтися від усього недушеполезного, від суєти, від гріха.

Як зрозуміти, в якому храмі можна приступати до Причастя?

Якщо перебуваєш в подорож або просто далеко від будинку, як зрозуміти, в якому храмі можна приступати до таїнств Сповіді та Причастя, а в якому немає? У храмах Московського Патріархату, зрозуміло, можна, а в інших православних храмах?

Коли подорож здійснюється за Росії, то, увійшовши в храм, якщо є серйозні сумніви, можна делікатно запитати - чи стосується цей храм до Російської Православної Церкви чи ні, і тоді вирішувати, чи можна тут причащатися. Перебуваючи за кордоном, задати таке запитання в храмі буде не завжди зручно. Не маючи переконливих свідчень про приналежність храму Православної Церкви, самому розібратися в цьому буде важко. Тому сповідатися і причащатися краще в храмі, щодо якого сумнівів ніяких немає.

ієрей Димитрій Туркін

Схожі статті