Почуття провини після сповіді

До редакції журналу Матрони.РУ прийшов питання від нашої читачки:

«Як зрозуміти, що гріх прощений? Адже є такі люди, які можуть по 10 разів з однієї і тієї ж історією ходити на сповідь і все одно відчувати свою особливу ущербність і гріховність.
Хтось зробив аборт, хтось змінив, хтось просто сусідського кота ногою штовхнув, і це побачив сусід ... Різні ситуації, але одне і те ж почуття, що «немає мені прощення». Як бути, що робити? »

Відповідає диякон Віталій Богданов.

Питання актуальне. Почуття власної прощення - це нормальний стан для людини. Стан нікого катарсису, відчуття очищення, спокутування. Це спроба позбутися від гніту через відчуття своєї провини, яке стає важкою ношею, що заважає дихати на повні груди, яке позбавляє нас сил, даних нам для того, щоб ми прагнули здійснювати такі справи, які Господь називає добрими, раділи власного життя і любили б своїх близьких «як самих себе».

Щоб розібратися в поставленому запитанні, необхідно відразу розмежувати такі два поняття як «досконалий гріх» і «випробовується почуття провини». Є різниця в тому, як люди ставляться до одних і тих же подій свого життя, як сприймають життєві обставини. Так, люди по-різному можуть оцінювати тяжкість вчиненого вчинку, по-різному ставитися до його скоєння. І в підсумку, через це відношення, можуть вибирати шлях, по якому вони підуть.

Візьмемо для прикладу знаменитий характерний образ такого персонажа Біблії як Юда Іскаріотський, людини, який за тридцять срібників зрадив Христа. Абсолютно всі вчителі Церкви і тлумачі Священного Писання сходяться в думці, що головною причиною такого його вчинку було грошолюбство. Людина цей мав грошовий ящик, пристрасть до грошей. Є думка, що Юда, вважаючи Христа всемогутнім, вірив, якщо висловитися сучасною мовою, що Він «викрутиться» з обставин, що склалися в будь-якому випадку. А Юда так чи інакше збагатиться на ці тридцять срібників. І коли цього не сталося, коли Христа зрадили на розп'ятті, тоді Юда пережив жахливу ніч на суді у первосвящеників, а потім суд у римського прокуратора Пилата і жахливе побиття римськими Скорпіонами (це було таке знаряддя тортур).

І коли Ісус був остаточно засуджений на розп'яття, то Юда побачив цю незворотність, побачив до чого привів його вчинок, і, звичайно, як кажуть все євангелісти, він розкаявся. Юда побіг назад до своїх кредиторів, людям, яким він зрадив Христа і сказав: «Я згрішив. зрадивши Кровьневінную ». А до первосвящеників вже не було до цього ніякого діла, вони отримали те, що хотіли. І сказали, що це твої проблеми, дивись вже тепер сам. Пішовши від них, як сказано в Писанні, Юда пішов до Храму, кинув на підлогу отримані тридцять срібняків, а після пішов - і повісився.

Почуття провини після сповіді

Другий образ - це Апостол Петро, ​​людина, яка на Таємній Вечері, всього за кілька годин до арешту Христа, «бив себе в груди», стверджуючи, що, навіть якщо всі учні розбіжаться, залишивши Христа одного, як учитель і передрікав, он то, Петро, ​​Його точно не кине. Навіть якщо для цього доведеться померти. Христос відповів тому. «Ти душу свою покладеш за Мене. У цю саму ніч, перш, ніж заспіває півень, відречешся ти тричі від Мене! ».

Так в результаті і сталося. Чи не первосвященики, чи не римські воїни, а якась проста служниця архієрейського двору задала питання: «Послухай, адже це ти був з Ісусом з Галилеї?» На що Петро злякався і по людській слабкості своєї відразу став клястись та божитися, що він не знає Ісуса - і заспівав півень. Так Петро відрікся від Христа, перший раз Його зрадив. Звичайно, він не був причиною смерті Христа, але по суті і Іуда не був прямим винуватцем Його смерті. Вбити Ісуса юдеї намагалися і раніше. Їм був потрібен лише зручний привід, і на місці Юди міг опинитися будь-яка людина. Питання в тому, що вони обидва - і Юда, і Петро - зрадили Христа.

Але все ж після Апостол Петро не відмовився від свого Учителя. І, коли Христос воскрес, Петро одним з перших став свідком цього Воскресіння. І коли Христос звернувся до нього, сказавши: «Симоне, сину Йонин Чи любиш ти Мене більше, ніж вони? », Петро відповів. «Господи, Ти ж все знаєш, знаєш, що я люблю Тебе». І Христос сказав йому: "Паси моїх овець», будь знову моїм апостолом і учнем. Він простив Петра.

Найважливіша відмінність Іуди від Петра полягає в тому, що Юда не вірив в прощення. Якби він прийшов на Голгофу до розп'ятого Христа, впав би до ніг і сказав би: «Учителю, я згрішив, прости мене!», Звичайно ж Ісус простив би його. Але Юда цього не зробив. Чому? Звичайно, ми до кінця так і не дізнаємося причин подібного вчинку, але швидше за все, Юда так само, як не віримо ми, не вірив в можливість вибачення. Виною всьому була його гордість - він вважав себе настільки великим грішником, що прощення йому бути не могло.

І нам варто задуматися: чи хочемо ми такого результату? Ми повинні вірити в Боже всепрощення. Немає гріха, який міг би перемогти людинолюбство Боже, тому що всі ми - Його діти, а Він - наш Небесний Отець. Він любить нас і чекає нашого повернення так само, як батько чекав повернення блудного сина в знаменитій казці Христа, коли, побачивши сина на горизонті, батько побіг на зустріч йому, зустрів з радістю і влаштував на честь повернувся і розкаявся свого сина урочистий бенкет.

Дивлячись на ці два приклади Іуди і Апостола Петра, ми повинні зробити для себе вибір: що нам ближче? Адже шлях Іуди в кінцевому підсумку передбачає загибель. Не тільки душі, а й тіла. Шлях Петра через каяття несе порятунок.

Почуття провини - це, мабуть, саме велика спокуса, яке є на життєвому шляху людини, яке закладено в його психології. Усвідомлення своєї немочі і бажання виправлятися приносить покаяння і мир у душі. Але коли людина багато разів кається, але продовжує відчувати свою провину, тут саме час задуматися, а чи не є це бісівським маною, чи не є це зародженням пристрасті відчаю, коренем якого є людська гордість? Адже якщо сам Христос тебе простив, примирив із самим собою через Таїнство Сповіді, то як можеш ти продовжувати себе засуджувати за той чи інший вчинок?

Якщо почуття провини продовжує турбувати, до цього варто ставитися досить спокійно. Адже ми теоретично знаємо, що прощені. І для того, щоб бути в світі зі своєю совістю, звичайно ж, найчастіше краще не просто сповідатися, але ще і помиритися з тими людьми, яким ми, може бути, заподіяли це зло. Часто ми можемо примиритися з ними в душі своїй, але не сказати йому в обличчя: «Прости мене, я був не правий». Іноді досить вчинити таким чином для того, щоб позбутися від того почуття провини, яке ми відчуваємо. Як правило, якщо ми зустрінемо хоча б просто нейтральне ставлення, цього буде для нас досить.

Якщо ж таке примирення з якихось причин неможливо, ми все одно повинні спокійно молитися Богу. І вірити в те, що в силу Своєї всемогутності, Своєї любові Господь нас прощає, коли ми щиро бажаємо позбутися від скоєного нами. І гріх цей вже не висить над нами, і не може бути в ньому, прощенном самим Господом, нашої неіскупіма провини.