Поєднання молитов в традиціях пророка ісламу

1. Бухарі, Муслім та Абу Дауд наводять слова Ібн Аббаса: «Посланник Аллаха (хай благословить Аллах його і його рід), будучи в Медині і не будучи мандрівником, виконував молитви о восьмій і сьомій ракатів - поєднуючи полуденну з післяполудневої, а вечірню з нічний ». [550]

2. Муслім і Тірмізі наводять слова Ібн Аббаса, який сказав: «Посланник Аллаха поєднував полуденну молитву з післяполудневої, а вечірню з нічної, будучи в Медині. При цьому у нього не було будь-яких побоювань, і при цьому не йшов дощ ». У Ібн Аббаса запитали: «Чому Пророк надходив подібним чином?» Він відповів: «Щоб його громада не відчувала труднощів». [551]

3. Ахмад ібн Ханбал передає слова Абдулли ібн Шакіка: «Ібн Аббас сказав:« Я свідчу, що Посланник Аллаха поєднував полуденну молитву з післяполудневої, а вечірню з нічної ». Його слова викликали в мені сумніви. Я запитав про це Абу Хурайри і він підтвердив його слова ». [552]

4. Муттакі Хінді і Абдур-Раззак передають від Абдулли ібн Умара: «Посланник Аллаха поєднував полуденну молитву з післяполудневої, а вечірню молитву з нічної. При цьому він не перебував у дорозі ». Один чоловік запитав ібн Умара: «Чому Пророк робив це?» Він відповів: «Щоб його громада не відчувала труднощів». [553]

5. Шейх Садук наводить слова Імама Са # 61449; дика (хай буде мир з ним), який сказав: «Посланник Аллаха (хай благословить Аллах його і його рід) поєднував виконання полуденної молитви з післяполудневої, вимовляючи при цьому один азан і дві іками . І він поєднував виконання вечірньої молитви з нічної, вимовляючи при цьому один азан і дві іками. При цьому він не був в дорозі ». [554]

Тут була приведена лише мала частина хадисів, в яких йдеться про суміщення молитов. У всіх цих хадисах йдеться про дозволеності виконання післяполудневої молитви відразу ж після полуденної, а нічної молитви відразу ж після вечірньої, що підтверджує правоту шиїтів в даному питанні.

Спроби тлумачення хадісу

Деякими сунітськими вченими були зроблені спроби дати пояснення вищенаведеним хадисам, в яких йдеться про суміщеному виконанні молитов Пророком Ісламу. Одні говорили про недостовірність цих хадисів. Інші стверджували, що Посланник Аллаха поєднував молитви тільки під час зовнішньої загрози або погодних катаклізмів. Треті заявляли, що Посланник Аллаха чекав кінця часу виконання однієї молитви, виконував її, а потім виконував наступну молитву на самому початку часу її виконання.

Розташування рук в молитві

Думка шиїтів і деяких сунітів щодо розташування рук в молитві розділилося. Предметом поділу думок є питання: Чи можна під час виконання молитви класти праву руку на ліву на грудях або животі? Шиїтські вчені забороняють робити це. Велика частина сунітських вчених говорять про бажаність даного дії. Необхідно відзначити, що представники всіх ісламських правових шкіл єдині в думці, що класти праву руку на ліву в молитві не є обов'язковим (ваджіб) дією. Але їх думки розійшлися в наступному:

1. Одні вважають це дуже бажаним (мустахаб) дією і кажуть, що при виконанні обов'язкових і бажаних молитов мусульманину бажано розташувати праву руку на лівій. Даного думки дотримуються вчені ханафітського, шафіїтського і ханбалітської мазхабов.

2. Інші дозволяють робити це в бажаних молитвах, але вважають, що в обов'язкових молитвах дана дія небажано (макрух). Ця думка є поширеним серед малікітского вчених.

3. Треті вважають, що під час виконання молитви руки повинні бути опущені. А класти праву руку на ліву заборонено (харам). Ця думка належить шиїтським ученим.

Хадіси про розташування рук

У сунітських збірниках є кілька хадисів, які і послужили причиною того, що частина сунітських факихов порахувала розташування правої руки на лівій під час виконання молитви бажаним дією. Однак ланцюг передавачів багатьох з цих хадисів за свідченням самих же сунітів не є повністю надійною. А предмет спору в цих хадисах освітлений поверхнево, що залишає місце для численних сумнівів. А часом припис про розташування рук зовсім не витікає з самого Пророка. Наприклад, у відомому збірнику хадисів, зібраному Бухарі, є глава під назвою «Розташування правої руки на лівій», в якій згадується лише один хадис: «Абу Хазім передає слова Сахль ібн Саада:« Людям було наказано, щоб під час молитви вони клали праву кисть на ліву руку ». Сам Абу Хазім говорив: «Я не знаю цього, крім того, що це приписується Пророку». [555] Якщо припис про розташування рук виходило від самого Пророка, то чому в цьому хадисі говориться «людям було наказано», а не говориться «Пророк наказав»? Вже одне це підтверджує версію шиїтських дослідників, які справедливо вважають, що припис про розташування рук є нововведенням, яке виникло вже після смерті Посланника Аллаха. Деякі правителі вважали, що подібне розташування рук в молитві вказує на смирення і покірність. Тому вони і наказували людям під час виконання молитви класти праву руку на ліву. Цю версію підкріплюють і слова Абу Хазім, що передав цей хадис, який сказав: «Я не знаю цього, крім того, що це приписується Пророку».

Звернувшись до висловлювань безгрішних імамів з пророчого роду, які є коштовністю, подібної Корану, можна дізнатися, що вони не дозволяли розміщувати одну руку на інший на животі або грудей. Вони вважали подібну дію дією вогнян перед своїми правителями. Мухаммад ібн Муслім запитав Імама Са # 61449; дика (хай буде мир з ним): «Чи повинен виконує молитву людина класти праву руку на ліву?» Імам відповів: «Не потрібно робити цього». [557] І дійсно, стояти смиренно перед Аллахом з опущеними вниз руками і є те покірне стан, яка вимагається від людини під час його служіння Всевишньому Аллаху.

Імам Ба # 61449; кир (хай буде мир з ним) говорив одному з мусульман: «Опускай під час молитви руки і не клади їх одна на іншу, бо це одне з діянь вогнян». [558] Імам Бакир почерпнув свої знання у Імама Саджа # 61449; так, а той у Імама Хусейна. Імам Хусейн разом з імамом Хасаном передавали людям те, що передавав їм Імам Алі від Посланника Аллаха. Тому все, що казали Імам Бакир і інші імами, сходить безпосередньо до самого Пророка Ісламу. І якби традицією Пророка було розташування правої руки на лівій, то безгрішні імами неодмінно нагадували б про це мусульманам.

Земний уклін на землю

Земний уклін безперечно є одним з найяскравіших проявів покори і покірності Всевишньому Аллаху. Земний уклін - одна з обов'язкових дій ритуальної молитви, виконання якої відрізняє щирого мусульманина від всіх інших людей. Тому віруючі люди кожен день здійснюють дану дію, щоб цим шляхом показати свою покірність Творця, який в свою чергу дарує їм нескінченні блага і милості. У хадисах сказано, що земний уклін є найближчою станом раба до свого Господа. Всі без винятку мусульмани переконані в тому, що в кожному ракатів ритуальної молитви необхідно зробити два земні поклони. І ці поклони необхідно здійснювати Всевишньому Аллаху - Творця неба і землі. Але їх думки розходяться щодо того, на що потрібно робити земний уклін, тобто куди потрібно прикладати лоб під час поклону. Шиїти переконані, що при земному поклоні лоб необхідно прикладати на землю, глину, камінь або на те, що виростає з землі, наприклад, дерево, рослини, за умови, що виростати не буде використовуватися в якості їжі або одягу людини. У той час як суніти вважають, що, крім усього згаданого вище, земний уклін можна також здійснювати на килим, одяг і їм подібні предмети.

У збірнику фетв аятоли Макарема Ширазі «Роз'яснення шаріатських положень» сказано: «Під час здійснення земного поклону лоб необхідно прикласти до землі, глині ​​або до чого-небудь, що виростає з землі (наприклад, дерево і лист дерева). Однак забороняється здійснювати земний уклін на предмети, які є їжею і одягом, навіть якщо вони ростуть із землі. Також забороняється здійснювати земний уклін на метали, наприклад, на золото або срібло. Але не забороняється здійснювати земний уклін на камені, наприклад, на мармур, білий і чорний камінь, і навіть на агат ».

Аллам Хіллі - найбільший шиїтський факіха 8-ого століття по місячній хиджре - писав: «Все шиїтські вчені забороняють здійснювати земний уклін на що-небудь, що не відноситься до землі і не виростає з неї, наприклад, на шкіру і шерсть. Але все сунітські вчені дозволяють робити це ». [559]

У численних хадисах від безгрішних імамів з пророчого роду містяться вказівки, які проголошують, на що можна і на що можна здійснювати земний уклін. Одного разу Хішам ібн Хакама запитав Імама Са # 61449; дика (хай буде мир з ним): «На що дозволено здійснювати земний уклін, а на що заборонено?» Імам відповів: «Земний уклін дозволено здійснювати тільки на землю і на те, що відноситься до землі і виходить з неї, за умови, що це не буде їжею і одягом ». Хішам сказав: «Так буду я жертвою за тебе. У чому причина цього розпорядження? »Імам відповів:« Земний уклін - це прояв покірності і смиренності перед Всевишнім Аллахом. Не личить здійснювати земний уклін на що-небудь, що є їжею і одягом, бо мешканці світу є рабами того, що вони їдять і одягають. Здійснює земний уклін робить його Аллаху, тому йому не слід прикладати свій лоб до чого-небудь, рабами чого є мешканці світу і що звабити їх ». [560]

У хадисі, включеному в сунітські і шиїтські збірники, відображені слова Посланника Аллаха (хай благословить Аллах його і його рід), який сказав: «Земля була зроблена для мене місцем скоєння земного поклону і очищувачем». [561] З даного висловлювання Пророка Ісламу слід, що Всевишній Аллах зробив для нього і його послідовників чисту землю місцем, на яке відбувається земний уклін, і предметом, яким вчиняється таяммум.

Уважне вивчення сунітських і шиїтських збірок хадисів, а також вивчення історії Пророка Ісламу (хай благословить Аллах його і його рід) свідчить, що протягом тривалого часу Пророк і інші мусульмани здійснювали доземний уклін тільки на землю, глину або камені. Вони терпіли гарячий жар землі в спекотну погоду, вогкість глини у вологу погоду, а також стійко переносили шорсткість і нерівність каменів. У цей період ніхто з них не робив земний уклін ні на пальмове листя, ні на трав'яний килимок, не кажучи вже про одяг. Пол мечеті в Медині тоді була земляна, яка рясніла дрібними камінчиками. Максимум, що вони могли зробити в жарку погоду, це взяти жменю дрібних каменів в руку, остудити їх, щоб потім прикласти на них свій лоб під час здійснення земного поклону. Джабір ібн Абдулла Ансарі говорив: «Я виконував полуденну молитву разом з Посланником Аллаха. Через сильну спеку я взяв в долоню жменю дрібних каменів, потім переклав їх в іншу долоню, щоб вони трохи охололи. Потім я поклав їх перед собою на землю, щоб зробити земний уклін ». [562]

Про це ж говорили і інші сподвижники, наприклад в хадисі від Анаса ібн Маліка сказано: «У спекотну погоду ми були з Посланником Аллаха. Один з нас взяв у руки жменю дрібних каменів, а коли вони трохи охололи, він поклав їх перед собою і зробив на них земний уклін ». [563]

Айад ібн Абдулла передає: «Посланник Аллаха побачив чоловіка, який здійснював земний уклін на край своєї чалми. Він жестом вказав йому на те, щоб той підняв свою чалму і притулився лобом до землі ». [566]

У хадисі від Умм Салам йдеться: «Посланник Аллаха зауважив юнака на ім'я Афлях, який під час здійснення земного поклону дув на землю. Він сказав йому: «Афлях, приклади лоб до землі». [567]

Від Абу Ваіла передається: «Я бачив Посланника Аллаха, що здійснює земний уклін на землю, а його лоб і ніс в цей час були розташовані на землі». [568]

У хадисі від Абу Хаміда Саїді сказано: «Коли Посланник Аллаха здійснював земний уклін, він прикладав лоб і ніс на землю». [569]

Ці та безліч інших хадисів вказують, що в той період мусульмани повинні були здійснювати земні поклони тільки на землі і на те, що відноситься до землі, тобто на глині, камені, піску. Посланник Аллаха тоді не дозволяв їм здійснювати земні поклони на чому-небудь іншому, бо він не міг зробити цього без веління свого Господа. Через деякий час Всевишній Аллах полегшив мусульманам їх обов'язок і дозволив їм здійснювати земний уклін на траві і листі. Після цього мусульмани вже могли в жарку і вологу погоду здійснювати свої молитви на пальмових листках, трав'яних килимках і на всьому, що росте із землі. Величезна кількість сподвижників засвідчило, що після даного розпорядження Посланник Аллаха іноді робив свої молитви і земні поклони на пальмовій килимку.

Ібн Аббас говорив: «Посланник Аллаха здійснював свої земні поклони на пальмовій килимку». [570]

У хадисі, переданому Аїшею, сказано: «Посланник Аллаха здійснював свої молитви на пальмовій килимку». [571]

Ісхак ібн Фудайль задав Імама Са # 61449; дику питання про вчинення земного поклону на трав'яному килимку. Імам відповів йому: «Це не заборонено. Але вчинення земного поклону на землю краще для мене. Посланник Аллаха любив прикладати лоб до землі, і я також люблю те, що любив Посланник Аллаха ». [572]

Таким чином, розпорядження про те, на що повинні відбуватися земні поклони, були послані в два етапи. На першому етапі мусульмани були зобов'язані прикладати лоб тільки на землю, глину, каміння. На другому етапі їм було дозволено прикладати лоб на те, що виростає з землі, за умови, що це не буде їжею і одягом. Це і є пророча традиція, якої неухильно дотримуються шиїти всіх поколінь.

Поклоняються чи шиїти камінню

Схожі статті