Поклони в великий пост коли, які, скільки, благовістя

Щодо здійснення поклонів в Великий пост існує безліч питань, непорозумінь. Постараюся торкнутися спочатку самого загального.

Великий піст ознаменований безліччю додаткових поклонів - наприклад, за Великим каноном святого Андрія Критського. Покладаються і земні поклони за іншими службами - так що за богослужбовий день їх буває по три сотні.

Однак в посаді ми частіше згадуємо про те, що і поза постом буває досить часто. Адже потрібно було і поза постом досить поклонів земних. І правило, яке скасовує земні поклони в недільні та святкові дні. свідчить як раз про те, що ці поклони «мають місце бути» за звичайним буденним богослужінням. Так що великі поклони не має тільки приналежність Великого посту.

Думаю, не помилюся, якщо скажу, що поклони на парафіях і поклони в монастирях можуть бути різними - і в кількості, і в якості. Тому як ситуація монастирська не може бути порівнянна з парафіяльної.

Монастирське життя зовсім пристосована для богомислія, молитви і - зрозуміло - для участі в богослужінні. Так, все несуть послух, але слухняності логічно прив'язані до строю богослужіння. І всякий насельник все, що робить, робить в ритмі і чині церковного проживання. І одні надають послуг у сфері, інші забезпечують цю службу, треті в цей же час трудяться на трапезній, готуючи їжу для братії, яка зараз молиться.

У монастирі немає тих особливостей, які є на прихід (як, втім, і навпаки). І у ченця в обителі немає проблем з отпрашіваніе з роботи на службу, з необхідністю відвести дітенка в садок, підлітка зібрати в школу і т.д.

Парафіяльне життя інша. І в сім'ях зазвичай немає можливості, пішовши на службу, доручити комусь готувати їжу. А після служби потрібно і їжу приготувати, і багато іншого зробити.

І якщо священнослужитель, скасувавши від мирських справ для служби Богу, може, якщо здоров'я дозволить, служити по Афонському статуту і поклони класти по триста за день, то його парафіяни ... Стара, яка ходила в храм тоді, коли більшість з нас ще на світ не народилися, - її змусимо кланятися земно, з милицею і двома палицями? Мати, виснажена безсонною ніччю з малим, у якого зубки ріжуться, - нехай поклоняється, подвижниця? А ті, хто можуть - якщо їх на прихід меншість?

Так як ми будемо міряти статутного служби? Як вимагати, щоб кланялися? За яким Типікону?

Є така християнська чеснота, називається розсудливість. Ось нею і слід керуватися у вирішенні питань про те, як і скільки саме потрібно правильно кланятися.

Ніде правди діти: останнім часом ми з особливою ретельністю говоримо (точніше, розводячись) про «дотриманні Статуту». Практично це виражається в спробі отримання якогось розумового насолоди від знання тих чи інших особливостей служби. І реалізації звичайного фарисейства «Несміт, якоже прочии человеци».

Але я, при всій моїй любові до статутного строю богослужіння, абсолютно щиро готовий сказати: відмінність традицій можливо, і воно повинно бути, і нехай як слідування традиціям, так і їх відмінність в різних парафіях та монастирях не стане приводом для розділень.

Загальна вимога - щоб всі намагалися робити все богослужбові дії одноманітно, і щоб не порушувався чин і лад богослужіння. Про це, в принципі, і Типікон говорить.

Ось як барвисто пишеться в самому майже початку тріодний частини «Про поклонех і молитві церковне законоположення»:

«Не бо задарма [недаремно], ні якоже прилучилися [не випадково] про святих поклонех і молитві умисліша святії отці, і церкви статут предаша: але розум імущево святих поклонех і молитві, з правою думкою плід имети будемо. Але перш про великих поклонех промовляємо, яжево святу велику Чотиридесятницю поста і під іния пости творяться. Бо егда час наблизиться святим великим поклоном бити тоді ... молитву начати з розчуленням і страхом Божим. кажучи: Господи і Владико життя мого: стоячи право [прямо, рівно], і неухильно дарма до Бога душеві і тілесно.

А коли він скінчить молитву, творить уклін великий, еліко мощі главою до землі довести [так, щоб торкнутися головою землі]. Тажевосклонівся і ставши право [рівно, прямо], паки ... душеві і тілесно дарма до Бога молиться, кажучи другу частину молитви святого Єфрема: дух же цнотливості: І окончав, паки творить уклін великий, якоже і перш указ. І восклонівся Друге, глаголить третю частину молитви святого Єфрема: Їй Господи Царю: А коли він скінчить ю, паки творить третій уклін великий. Паки по цих про інших двоюнадесяті починаємо писати. в інших же легко іменуються, у інших же і малі.

Уклін ж іменується, еліко може людина право стоячи [стоячи рівно, прямо] поклонитися, не падаючи коленмі, нижче главу преклоняті до землі, і се є образ легкаго поклону. Тим же еліко вас що бажає, хто святих отців перекази хранити, і у святій церкві благочинно управіті молитву і поклони: так слухає, ідеже написано великий уклін, нехай ще чинить великий неспішно, по ізглаголаніі святої молитви, зі страхом Божим.

Також і вся молитви поспішає з поклони управіті, і від тих уявних безчесним поклонів, і від безумнаго моління свого встане, аки юрод [як божевільний], нижче сам собі звістку, що творив, нижче зрят на предстоятеля церкві, але ін інаго передує [один випереджаючи іншого], вони перелякані аки тростину вітер колише [хитаються, як хитається очерет вітром] ».

Поклони в великий пост коли, які, скільки, благовістя
Ось нехай все це і візьмуть до відома. «Аще у нас і зі мною не сталося цього, обаче личить творити». - написано в тій же статті Типікон. Дивимося на предстоятеля молитви - єпископа або священика, і самі робимо так само. Вимовляє диякон ектению - після кожного прохання, разом з ним, осіняємо себе хрестом і творимо поклін малий. Творить предстоятель великий уклін - вислухаємо молитву і все разом вклоняємося, як і сам предстоятель. Ось і правило! Плюс добрий порада: не виділяйся! Чи не показуй свою «особливу святість» в публічному місці

Храм - місце молитви громадської, а не парад марнославства, хто сильніший поклониться і більше поклонів покладе. А хочеш старанно помолитися - прийди в храм раніше, або сиди після служби, а якщо вже прямо на службі - так стань за колоною, або, там, біля стінки, або в самому притворі, та й клади поклони, щоб ніхто, крім Господа, тебе не бачив. Якщо ж стояти попереду, і коли все навколо кладуть поясний уклін, класти три земні - ну, ніякої користі немає.

Не може бути статутного здійснення поклонів метою богослужіння, а ось загальна статечність і злиднів служби включають в себе, серед іншого, також і вчинення поклонів. Ревне, побожне, неспішне і спільне. Тільки б не стали прочани, що поклоняються істинному Живому Богу, поклонятися поклоном, вибачте за каламбур.

Зрозуміло, вчинення кожного чоловіка поклону має бути дією молитовним. Щоб не просто про витонченість дії було піклування, але саме про зовнішньому вираженні внутрішнього молитовного стану. Своєї віри, надії і любові.

Поклони нехай стануть засобом смирення себе і наживи любові. На початку Посту Новомосковскется молитва про те, щоб Господь прийняв піст і поклони Своїх рабів. Чи не щоб ми мали сили для поста і поклонів, а щоб Бог прийняв наші старання. Ось ми і насмілюємося сподіватися на те, що Бог прийме наші дуже скромні труди. Чи прийме, і благословить кожного - не в міру кількості поклонів, але настільки, наскільки від поклонів і поста зміниться серце кожного з нас. Допоможи, Боже, всім нам!

Схожі статті