Поліття, соборяни

благорозчинення воздухов
З «великої єктенії», тобто молитви. вимовної в православному храмі дияконом під час Служби Божої (літургії Іоанна Златоуста). Це молитва «про поліття. за врожай плодів земних і часи мирні ... ».
Дієслово «благорастворяті» в церковно - слов'янською мовою буквально означає з'єднувати рідини або речовини. але в даному випадку мова йде про дарування молиться земних благ. благополуччя.
Алегорично: прекрасна погода в поєднанні з ароматами квітів. плодів та ін.; мир. спокій (шутл .- іронії.).
Вираз набуло іронічний відтінок завдяки М. Є. Салтикова - Щедріна. який його неодноразово вживав у своїх сатирах.

Ось така дурниця написана в енциклопедичному словнику, насправді ні про яке благополуччя тут мови не йде, благорастворение воздухов слід розібрати на два склади Благо і Розчинення, але розуміти їх слід все-таки разом, Благо від слова Благословляти, Розчинення = Очищення, то тобто ми закликає Господа очистити повітря від шкідливих речовин і благословити його відчистив від бісів, тому, що ті князі повітряні. Як відомо під час грози повітря очищається і дезінфікується, хмари виливаються дощем, і якщо повітря було благословенний Господом, то і вода сходить з Небес буде Святий, а значить і врожай буде благодатним.

Повітря це те чим ми дихаємо, і якщо дихаємо повітрям благорозчиненням (освяченим) освячуємося, як якщо-б пили святу воду освячену в храмі.

Благорозчинення воздухов є акт милосердя Божого в спеку, коли від палючої спеки (огневица) мучаться всі живі істоти землі - худобу, трави, рослини, птахи водні мешканці. І тут відбувається природне диво, виливається холодний дощик і опою землю, опою худобу і бездомних тварин, наповнює запасники земних джерел для опоенія людей.

Про сем велике чудо моляться Господу, а так-же пророку Ілііе і поплив сирійського.

Схожі статті