Положення мусульманина, який помер в стані сп'яніння, до ісламу

Питання: Ассаламу аллейкум! Якщо людина померла в стан сп'яніння (чи є це смертю на Куфре)?

Відповідь: Уа алейкум салям брат
Вживання одурманюючого є одним з числа найбільших гріхів в Ісламі, щодо якого є безліч страхітливих текстів!

Ібн 'Умар (нехай буде задоволений ним Аллах) розповідав: "Зібралися після смерті пророка (мир йому і благословення Аллаха) Абу Бакр ас-Сиддик', Умар ібн аль-Хаттаб та інші люди з числа сподвижників, і стали обговорювати який гріх є найбільшим . Але у них не було знання про це, і вони послали мене до Абдуллаху ібн Амру ібн аль-Асу, щоб я запитав його про це. Він повідомив мені, що самий великий гріх - це вживання вина. Після цього я повернувся до них і повідомив їм про це. Але вони заперечили цьому і попрямували до нього все разом. Тоді Абдуллах повідомив їм, що посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Воістину, один правитель з числа синів Ісраїлов примусив одну людину зробити вибір між питтям вина, вбивством дитини, перелюбством або поїданням свинини, а в разі відмови вб'є його. І та людина вибрав питво вина, після чого не втримався ні від чого, що вимагали зробити від нього ». І посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) тоді сказав нам: «Хто б не випив вино, не буде прийнята від нього молитва протягом сорока ночей. І якщо він помре в той час, коли в його сечовому міхурі залишилося щось з вина, то Рай обов'язково стане для нього забороненим! І якщо він помре в ці сорок ночей, то помре смертю джахілії! »" Аль-Хакім 4/163, ат-Табарані в «аль-Аусат» 357, Ібн Абі 'Асим в «аль-Ахад» 810. Хафіз аль-Мунзір і шейх аль-Альбані підтвердили достовірність хадиса. Див. "Ас-Сільсіля ас-Сахих" № 2695.

Від Ібн 'Аббаса (нехай буде задоволений ним Аллах) повідомляється, що посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Якщо людина помре п'яницею, то він зустріне Аллаха як ідолопоклонники!» Ахмад 2/272. Шейх аль-Альбані підтвердив достовірність хадиса. Див. «Сахих аль-джамі '» № 6549.

Від Умм ад-Дарди повідомляється (нехай буде задоволений нею Аллах), що посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Тим, хто вип'є вино, Аллах НЕ буде задоволений протягом сорока днів. А якщо він помре в такому стані, то помре кафіром! »Абу Я'ля 4/273, ат-Табарані в« аль-Кабір »428, аль-Хатиб 1/360. Імам Абуль-К'асім аш-Шайбані і імам аль-Хатиб аль-Баг'даді назвали иснад хадісу хорошим. Див. "Аль-Фауаід" 46, "аль-Мууаддах" 1/360.

Таким же чином ставилися до цього великого гріха і сподвижники пророка (мир йому і благословення Аллаха) після нього! Ну'ман ібн Абі 'Ійяш розповідав: "Одного разу я послав до' Абдуллаху ібн 'Умару з тим, щоб дізнатися про сам великому гріху, і він сказав:« Вино! Воістину, той, хто вип'є вино, не буде прийнята від нього молитва сім разів, а якщо він вип'є, то не буде прийнята молитва від нього протягом сорока днів. Якщо ж він помре в цей час, то помре смертю джахілії! »" Ібн Абі Шайба 5/99. Хафіз Ібн 'Абдуль-Барр підтвердив достовірність. Див. "Аль-Істізкар" 24/309.

Хайсама розповідав: "Я сидів з 'Абдуллах ібн' Амром і мова зайшла за тяжкі гріхи, а потім згадали вино, немов одна людина відносячи до нього зі зневагою. І тоді 'Абдуллах сказав: «Хто б не випив вино днем, він стане мушріком до вечора!» "Ібн Абі Шайба 5/99. Існад достовірний.

Однак ці тексти не вказують на те, що п'яниця чи померла п'яним стають невірними, якщо були до цього мусульманами. Ні. Ці хадіси і слова сподвижників є залякуванням і зазначенням на тяжкість цього гріха, щоб утримати від нього мусульман. У шаріаті часто багато тяжкі гріхи іменуються куфром (невір'ям), тоді як мова не йде про великий невірі, що виводить з Ісламу. Як приклад можна згадати відомий хадис: «Не ставайте після мене невірними, які будуть рубати один одному голови».

Або хадис: «Хто ліг із жінкою під час місячних або в зад або прийшов до провісника, той проявив невіра по відношенню до того, з чим був посланий Мухаммад!»

Що ж стосується згаданих вище хадисів про п'яниць, то саме так і їх роз'яснювали імами, що мова йде або про залякуванні, або про те, хто пив вино, вважаючи його дозволеним, так як дозвіл забороненого, є невірою! Імам Ібн Хіббан про хадисі: «Якщо людина помре п'яницею, то він зустріне Аллаха як ідолопоклонники!» Сказав: "Сенс цього хадиса про те, хто зустрів Аллаха, будучи п'яницею, який вважав дозволеним питво вина". Див. "Сахих Ібн Хіббан" 12/168.

Імам ар-Рафі'і про хадисі: «А якщо він помре в такому стані, то помре кафіром!» Сказав: "Той, хто п'є вино був уподібнений невірного через суворого покарання, яке очікує їх". Див. "Ат-Тадуін" 1/110.

Читається молитва-джаназа за такою людиною?

Однак є випадки, коли за тих, хто здійснював тяжкі гріхи відкрито не відбувається джаназа-намаз імамами, що знають або впливовими мусульманами, щоб це послужило уроком для інших. І аргумент цього те, що пророк (мир йому і благословення Аллаха) не здійснював джаназа-намаз над самогубцем, боржниками, тими, про кого відгукувалися погано і т.п.

Але звичайні мусульмани роблять джаназа за грішного мусульманина. Імам Ахмад говорив: "Над самогубцем імам не робить молитву, але це роблять інші мусульмани". Див. "Задув-ма'ад" 1/515.

Шейхуль-Іслам Ібн Таймія сказав: "Якщо хтось не встав на молитву за одного з них (боржника, самогубця і т.п.), для того, щоб це було уроком для інших людей, то в цьому є благо. Але якщо разом з цим він звернеться з благанням для них про себе, то він зробить два благих діяння ". Див. "Аль-Іхтіярат" 52.

Схожі записи: