Попков до

П'ятнадцять років свого життя віддав я служінню православній церкві. Тепер, коли я відмовився від сану священика і прийшов до лав невіруючих радянських громадян, хочеться озирнутися назад і розповісти про причини, які привели мене до втрати релігійних вірувань і розриву з церковним світом.

Змінити свої переконання, стати на новий шлях в житті не так-то просто. Посилаючи з міста Джамбула телеграму Алмаатинский архієпископу Інокентію про відмову від духовного сану, я знав, що мої колишні парафіяни здивуються і будуть говорити: «Що ж це за людина, вчора проповідував одне, а сьогодні - інше». Я передбачав, що мої вчорашні друзі «духовні пастирі» релігійного культу будуть мене проклинати, як віровідступника.

Але життя має свої закони. Не всякому вдається йти завжди прямою дорогою, буває, що людина і зіб'ється з правильного шляху. Так сталося і зі мною. Щоб читачі правильно зрозуміли мої мотиви розриву з релігією, я повинен сказати кілька слів про себе.

Народився я в робітничій сім'ї. Батько працював у Москві на фабриці «Пролетарський працю» ковалем. Ні батько, ні мати в бога не вірили. Але у мене була дуже релігійна тітка, яка з ранніх років стала водити мене по церквам Москви. Одного разу я сильно захворів. У мене був дитячий параліч, в результаті якого одна нога залишилася на все життя неповноцінною. Я став кульгати. Навчався я погано. У церкві, куди я ходив з тіткою, мене ніхто не ображав, я з цікавістю розглядав ікони, вслухався в спів хору і стежив за таємничими діями священнослужителя.

Мені було всього дванадцять років, коли на мене звернув увагу добре відомий москвичам «обновленец» митрополит Введенський. Я кинув школу і став прислужувати митрополиту, носив кадило, виконував і інші нескладні обов'язки. Коли я одягав священичі ризи, мені здавалося, що я стаю якимось особливим і що хлопчаки повинні мені заздрити. Уже з дванадцяти років я став отримувати гроші - по 200 300 рублів (в старих грошах) в місяць. Ніде правди діти, що і це приваблювало мене до церкви. Батько махнув на мене рукою і не заважав мого захоплення. Через кілька років я став псаломщиком, а потім мене посвятили в священики. Перед присвятою я висловлював митрополиту Введенському сумніви: як же я буду вчити людей, якщо сам не скінчив навіть простий семирічки? Але митрополит відповів: «Чого тобі ще треба, адже церковний статут, службу ти знаєш, ну і будеш служити». Головне, що вимагає вище духовенство від рядових священнослужителів, - це віра. Знання зовсім не обов'язкові. А по вірі я для них підходив, в молодості я був дуже релігійний.

І ось протягом багатьох років я вів церковну службу, читав завчені тексти з Євангелій та інших церковних книг. Перший час все йшло як годиться. Я був задоволений своїм саном, своєю службою і великими доходами, які приносить ця служба. Але поступово в мою душу почали закрадатися сумніви. Я бачив і відчував, що мої парафіяни не розуміють того, що я читаю, адже служба ведеться на давньослов'янське мовою. Та й сам я за п'ятнадцять років так і не вивчив цю мову, багато чого мені і самому залишалося незрозумілим. Поступово я переконався, що церковна служба зводиться до порожньої обрядовості.

У церкві віруючі і їх пастир приносять молитви богові. Вони просять бога про свої потреби, але ж бог всезнаючий, він і без молитви про все знає. Весь християнський світ вшановує молитву Ісуса Христа «Отче наш». Перша з прохань, з якої звертається віруючий до бога, читаючи цю молитву: «Хліб наш насущний дай нам днесь», тобто дай нам хліба. Так хіба бог без молитви не знає, що людям потрібен хліб? Богослови кажуть так: важлива не сама прохання, а постійне нагадування богу про себе. А навіщо йому нагадувати про себе? Невже він кожного, хто живе на землі пам'ятає і слухає кожну хвилину? Невже бог і ангели його кожен день заглядають людині в шлунок, щоб дізнатися, чи не згрішив він, наївшись замість риби яловичини? І невже йому не все одно, що саме їсть людина?

Багато сотень років в тисячах церков священики і віруючі твердять одні й ті ж молитви. Чи є в цьому сенс? Спочатку я думав, що є, а потім став сумніватися.

За церковним вченням священики, які вчиняють богослужіння, - посередники між людьми і богом. Слухаючи церковні молитви і прохання «заступників», бог нібито може змилувався над тим чи іншим грішником і пробачити його. Церква ніколи і нікому не робила нічого безкоштовно. Якщо грішник багатий, він дає багато грошей на церковні потреби і за нього підноситься набагато більше молитов, ніж за бідного. Значить, у багатого набагато більше шансів заслужити прощення, ніж у бідного. Але де ж тоді справедливість?

Коли віруючі приходили до мене для сповідань, я «владою, якої Господь мені від бога, прощав і дозволяв гріхи». Йдучи від мене, явний злочинець міг думати, що він уже чистий перед богом, адже він покаявся. Але, повинен чесно признатися, я вже давно не вірив в силу своїх заклинань, в своє посередництво між богом і людьми.

Я старанно виконував всі церковні обряди: хрестив новонароджених, вінчав молодят, причащав віруючих після святкової літургії. Перед причастям я робив моління над чашею з хлібом і вином. Я повинен був вірити, що після цих моїх заклинань хліб перетворюється в тіло, а вино - в кров Христа. Але я прекрасно бачив, що хліб залишається хлібом, а вино - вином. І віруючим було б, звичайно, неприємно, якби вони раптом відчули, що п'ють кров і їдять людське (або боже) м'ясо. Але ж все це «таїнство» побудовано на переконанні, що вино це вже не вино, а справжня кров.

Здійснюючи обряд вінчання, я повчав наречену: «Дружина нехай боїться свого чоловіка» - і знав, що наречена в цей час про себе вимовляє: «боїться, щоб не дюже». Смішно в наш час вимагати, щоб жінка справді неодмінно боялася чоловіка - адже люди рівні.

Здійснюючи ці звичні обряди, я бачив їх фальш і поступово прийшов до висновку, що вони не потрібні, як не потрібно і все церковне богослужіння з його чаклунством

За церковними книгами я повинен був вчити парафіян вірити в «чудеса» і в «святі мощі». Але за п'ятнадцять років я не бачив жодного дива. Правда, одного разу я був свідком спроби створити диво і був чимало здивований. Мені здалося, що диво сталося, але незабаром з'ясувалося, що це був звичайний церковний обман. Ось як це сталося. Я служив в той час другим священиком в церкві в місті Камінь-на-Обі. Настоятелем там був протоієрей Федір Романюк, один з членів православної секти «іоанітов». І ось під час одного з богослужінь, коли почалося причастя віруючих, в церкві пролунав несамовитий крик. Я вийшов з вівтаря на амвон і побачив, що чотири жінки ведуть п'яту, яка кричить і б'ється як би в лихоманці. Романюк поставив чашу на престол, підійшов до «біснуватою», поклав їй руку на голову і голосно на всю церкву сказав: «Біс, вийди, біс, вийди». Хвора глибоко зітхнула, причастилася і заспокоїлася. Оточуючим вона сказала, що причастя її «пропекло як вогнем». Я дивувався. Але вже через кілька хвилин проскурниця Надія (прізвище її не пам'ятаю) роз'яснила мені, що «зцілена» - знайома батька Федора, яку він умовив розіграти «чудо». Крім цього ганебного «дива», інших чудес я за п'ятнадцять років не бачив і не міг побачити, так як їх немає.

Сумніви в існуванні бога, по крайней мере такого бога, якого проповідує православна церква, з'явилися у мене з того часу, як я став вивчати біблію. Ось що я прочитав там про всесвітній потоп: «І побачив Господь (Бог), що велике розбещення людиною на землі. І пожалкував був Господь, що створив людину на землі, і засмутився Він у серці своєму. І сказав Господь: знищу з лиця землі людей. і аж до птаства небесного. »(Буття, гл. VI, ст. 5-7). Виходить, бог визнавав свої помилки! Як же він міг помилитися? Навіщо він допустив розбещення людей? І бо¬жеское ця справа - втопити тисячі людей у ​​воді?

А ось які повчання давав бог вождям єврейського народу: «Коли ти вийдеш на війну проти свого ворога, та побачиш коні й вози (і) народу більш, ніж у тебе, то не будеш боятися їх; бо з тобою Господь, Бог твій. »(Повторення Закону, гл. XX, ст. 1). Значить, бог бере участь у війнах, вони йому подобаються? Далі там же говориться, що, коли ти захоплюєш вороже місто, а ти повбиваєш усю чоловічий рід вістрям меча, а в містах, які бог «дає тобі на володіння, не залишай в живих жодної душі» (Повторення Закону, гл. XX, ст . 13-16). У біблії є докладні інструкції господні, як треба ділити завойоване і награбоване. Чи гідний такої бог поклоніння? А адже я був служителем культу, суть якого як раз і полягає в поклонінні божеству і його ідолам.

У кожній православній церкві є зображення божественної трійці: бога-батька, бога-сина і бога-духу святого. Їх зображають у вигляді двох чоловіків-один постарше, інший молодший, - сидять на троні, а від них спускається на зразок голуба «святий дух». Церква вчить, що бог один і нероздільний. Але на іконах богів - три. Та й як може бути інакше, адже Ісус Христос говорив, що він сяде на престолі «праворуч від батька», тобто по праву руку. Як же узгодити це з вченням про єдність бога? Бог-батько-всюдисущий, тобто знаходиться відразу всюди, але в усіх важливих випадках він посилає «духу святого». Цей бог служить завжди на посилках.

Матеріали Усі матеріали

Книга являє собою збірник творів відомих західних філософів і мислителів - Ф. Ніцше, 3. Фрейда, Е. Фромма, А. Камю, Ж. П. Сартра, які критикують релігійні ідеї і уявлення. Всі ці твори давно стали класикою атеїстичної літератури. Розрахована на релігієзнавців, студентів і викладачів вищої школи, а так само на всіх, хто цікавиться темою атеїзму.

Юхим Федорович Грекулов (1893-1979) - вітчизняний історик релігії, популяризатор атеїзму. У 30-х р 20 століття активно публікувався в радянській пресі Союзу войовничих безбожників, надрукував кілька брошур, присвячених історії релігії в нашій країні. Підсумком роботи Грекулова по критиці церкви стала монографія «Православна інквізиція в Росії», видана в 1964 році.

Ця книга витримала цілий ряд перевидань за радянських часів, багато в чому не втрачає своєї актуальності і сьогодні. Ви познайомитеся з широким колом питань, що мають першочергове значення для теорії і практики наукового атеїзму, з віровченням, культом і основоположними принципами світових релігійних напрямків, з особливостями їх, а також вас чекає екскурс в історію атеїзму.