Православні проповіді - проповідь про таїнство сповіді і бісівських підступи

Исповедь - великий дар Господа. Таїнство милосердя. Вона зцілює, лікує наші рани, нанесені гріхами. Але мало хто поспішають вдатися до цих ліків. Велике благо, коли розкаявшись, висповідавши свої гріхи, ми отримуємо прощення. Але чому ж баримося піти в храм? З'являється безліч відмовок. Наприклад, багато хто дивується як же сповіддю прощаються всі наші злидні. Подумаємо, коли лікар призначає нам ліки, ми приймаємо його без роздумів і видужуємо. Адже лікар знає, що робить. Тим більше має довіряти нашому Творцеві, який заради любові до нас зійшов на хрест. Якщо дивуємося як саме відбувається вибачення від покаяння, то подумаємо, а чи знаємо ми як Бог створив людину? Ні. Але люди існують же. Бог словом створив землю і людини, так і за допомогою слів прощає. Недобре надмірно умствовать в таких питаннях, але потрібно довіритися всеблагому Творця, який бажає нам тільки добра. Ісус Христос заради нашого спасіння приніс свою кров, нам же потрібно лише покаятися.

Буває, що людина і вірить в Бога, і вірить в силу сповіді, але не поспішає покаятися. Чому? Він каже, що настільки грішний і гидота, що вже нічого йому не допоможе. Це ще одна з підступів бісівських. Тут ми повинні знати, що милість Божа безмежна. Безліч грішників, які вирішили виправити своє життя, отримували виправдання Боже, ставали святими. Згадаймо хоча б Марію Єгипетську або Апостола Павла, правого розбійника. Хто без гріха. Нехай ніхто не впадає у відчай в своєму порятунку. Немає такого пороку, яка не згладжує б покаянням - вчать нас Святі отці. Якщо хто сумує, думаючи, що незчисленні його гріхи, то це лише хитрощі диявола. Щоб позбутися від його уз, потрібно прийти до покаяння, виправлення свого життя. Згадаймо, що і Христос прийшов кликати праведних, але грішних на покаяння.

Найчастіше ж диявол вкладає людям думку зворотний, що вони безгрішні, не зробили нічого поганого: не вбивали, чи не крали, подружжю не змінювали, не вели себе аморально. Найнебезпечніше для хворого, це помилкове відчуття, ніби він здоровий, адже тоді він не піде лікуватися і загине. Вважати себе безгрішним, вже гріх. Тільки Бог чистий і святий. Велике нещастя не бачити свої недоліки і вади. Таким чином диявол кидає нас в крайнощі: хтось думає, що гріхи так тяжкі, так що не врятується, хтось же вважає себе непорочним. У всьому потрібна міра і здорове міркування.

Ще одна хитрість диявола, коли людина вважає, що достатньо покаяння будинку перед іконами і нема чого йти в храм до священика. Подумаємо, хіба, захворівши, ми сідаємо дивитися на фотографію відомого лікаря? Ні, ми йдемо в лікарню. Адже фото не опитає нас, не перевірить, чи не випише рецепт. Або є в нашому кабінеті фотографія начальства, але це не саме начальство. Так і тут. Необхідно присоромити свої гріхи перед людиною - священиком, вислухати настанови і отримати дозвільну молитву. Ісус Христос довірив Церкві це право на відпущення гріхів і повчання християн.

У наш час все більше невіруючі люди говорять: «Священики теж грішні люди, як же ми можемо до них вдаватися». Це-то і добре, що духівник теж грішний чоловік. Уявімо якби в храмі служив чистий і невинний, блискучий Ангел. Він не зміг би зрозуміти наші немочі, і якими жахливими ми були б в його очах. Ніхто б не посмів увійти в храм. Ліки отримуємо від аптекаря - продавця, чи не іщя в ньому високої моральності.

Сором так само є однією з відмовок людей. Сором дав нам Бог, але він користується його нам на зло, спрямовує проти нас. Це так званий «помилковий сором». Сором був перепоною для гріха. Диявол же використовує його, щоб було нам соромно сповідатися, відкритися перед священиком. Виходить, що робити зло ми не соромимося, а соромимося в цьому зізнатися. Не потрібно соромитися духівника, адже він теж грішний. Поранений співчуває пораненому. Краще зараз подолати свій страх, ніж в день суду згоряти від сорому перед святими, ангелами і всіма людьми.

Є і така відмовка, вкладаєш нам бісами: «якщо я впевнений, що знову згрішу, то навіщо йти на сповідь». Потрібно пам'ятати, що кожен може впасти. Якщо після лазні ми забруднимося, то знову йдемо очищатися. Або якщо хто вилікувався якимось ліками, то не візьме його знову, якщо знову захворіє. Так і в духовному лікуванні. Святитель Златоуст наводив приклад дроворуба «з першого удару сокирою падає хіба дерево? Ні. Треба вдарити по ньому і раз, і два, і багато разів. ». Немає людей, який би досягли досконалості на землі, але є люди, які до цього прагнуть. Сходять по сходах до очищення і доброчесного життя. Нехай не застане нас Бог досконалими в годину суду, аби застав на шляху до покаяння, на шляху до виправлення. Це і буде нам благо.

Ще одна з хитрощів диявола - це відкладання на майбутнє покаяння. Нам все здається, що можна і пізніше, що поки ми здорові і молоді, нам не потрібен Христос. Як постаріємо, тоді і подумаємо про вічне. Але коли дитина захворіє, хіба мати скаже «має дитя ще час, коли постаріє, тоді-то і піде вже до лікаря». Звичайно, так ніхто не чинить. Необхідно пам'ятати, що ніхто не знає, скільки йому ще залишилося, навіть якщо він молодий і повний сил. Чи не знаємо ми, скільки жити на землі. Та й зазвичай, все що відкладаємо, так і не виконуємо.

Як вже говорилося, в усьому має бути міра. Так і у відвідуванні духівника. Грішимо ми щодня, але не постійно повинно турбувати духівника. Кожен день повинні ми помічати свої гріхи, обсмикувати себе, боротися з ними, записувати. І коли тільки будемо повністю готові - приступимо до сповіді.

Духівник не повинен вимагати надмірно частої сповіді. Якщо духівник не має належного досвіду, міркування, дуже молодий, чимось спокушає, то можна змінити духівника. Але не можна робити це часто, інакше ніякої користі нам не буде.

Багато ж відмовляти від сповіді тим, що не знають, як і що потрібно говорити священикові. До сповіді потрібно підготуватися, підходити до цього серйозно і відповідально. Необхідно дійсно відчути каяття, бажання виправлення. Сам цар Давид все життя плакав над своїми гріхами. Так і нам потрібно відчути всю їх згубу. Сльози і внутрішнє розчулення необхідні нам для покаяння. Але і одне покаяння без справ - фальш. Будемо намагатися звільнитися від пристрастей, які ми сповідували. Постараємося більше не піддаватися на ці спокуси. Будемо вивчати Святе Письмо, молитися, творити милостиню, будемо відшкодовувати гріх. Якщо образили кого - попросимо прощення, якщо в сварці - помиримося, якщо украдём- відшкодуємо. Скільки б Таїнств не пройшли ми, вони не допоможуть, поки не відшкодуємо збитки.

Не будемо відкладати покаяння. В майбутньому житті воно не потрібно, адже в пеклі все каються. Тому омиємо гріхи свої зараз.