Прямуємо сунне найголовніше вміння мусульманина

Прямуємо Сунні: найголовніше вміння мусульманина

Прямуємо Сунні: найголовніше вміння мусульманина

Вміти прощати, напевно, це одна з якостей, яке дається багатьом з нас з великими труднощами. Нам простіше образитися, вилити свою злість і негатив, бажаючи помститися зробити ще болючіше, ніж було зроблено нам. І ми в пориві гніву і образ забуваємо про настільки великому якості, дарованому Всевишнім людині, як прощення. І як би не було важко приймати нашу нафс цю дійсність, але все ж саме прощення є для людини ключем до вирішення багатьох проблем.

Сунна Благословенного Посланника Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) - це найяскравіший еталон вміння прощати. Досить згадати випадок з таким сахаби, як Вахшем (нехай буде ним задоволений Аллах), який, будучи рабом і неосвіченим язичником, убив в бою поблизу міста Ухуді одного з головних героїв мусульман - дядька Благословенного Пророка Творця (мир йому і благословення Аллаха) Хамзу ( нехай буде ним задоволений Аллах).

Заради власної волі він пішов на це нелюдський злочин, а коли ж промінь віри Аллаха осяяло і Мекку, він втік з міста. Але Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха), заглушивши в собі всі особисті амбіції та образи, писав листи і закликав ще вчорашніх заклятих ворогів прийняти істину Творця, стягнувши, нарешті зі своїх очей пов'язку неуцтва і помилок.

Серед них були Вахшем, Ікріма і інші, які, прийнявши заклик Благословенного Пророка (мир йому і благословення Аллаха), ціною бездоганного втілення ісламу в своє життя і ціною власного життя змогли спокутувати свою провину перед Творцем.

Прийшовши до Вибраного Пророку (мир йому і благословення Аллаха), вони чули з Благословенних вуст лише одне смиренне: «Прийшовши до нас з каяттям в своїх помилках буде прощений, і він стане нашим побратимом по вірі».

Бо сам Всевишній говорить, звертаючись до своїх творінь:

وهو الذي يقبل التوبة عن عباده ويعفو عن السيئات ويعلم ما تفعلون

«Він [Господь світів] той, Хто приймає покаяння від рабів Своїх [людей і джинів] і прощає гріхи. Він знає про те, що ви робите. [Він знає про все, але якщо ви покаялися, може пробачити] »(сура аш-Шура, аят 25).

Прощення є не тільки шляхом рішенням наших духовних проблем, але і позитивно відбивається на нашому здоров'я. Повірте, ваше життя, переповнена минулими образами і розлючені в душі, приносить шкоду лише тільки вам самому і самої. Бо психологічний прес негативу, хочете ви того чи ні знаходить відображення на вашій же фізіології, згідно із законом, встановленим самим Мудрим і Всемогутнім Творцем.

Саме краще засіб контролю над ненавистю - це прощення, бо рано чи пізно ненависть почне контролювати вас самих. І в момент коли ви будете думати, що ви все тримаєте під своїм контролем, ви зрозумієте, що в реальності стали маріонеткою своїх негативних емоцій, які спопеляють вас як морально, так і фізично.

Навчіться прощати, і почніть прямо сьогодні, почніть прямо зараз, не відкладаючи на завтра або на потім. Хто знає, можливо, завтра вже для вас не настане ніколи.

А щоб полегшити ваші зусилля на цьому шляху послухаємо кілька порад Всевишнього Аллах, що дійшли до нас у вигляді аятов Священного Корану:

يا أيها الذين آمنوا إن من أزواجكم وأولادكم عدوا لكم فاحذروهم وإن تعفوا وتصفحوا وتغفروا فإن الله غفور رحيم

«Віруючі, воістину, серед дружин ваших і дітей є вороги [коли ви з дружиною або дитиною невірно будуєте відносини]. Остерігайтеся їх! [Чому дружина або дитина можуть стати ворогами? Це відбувається в тому випадку, якщо один з них пробуджує в чоловікові (батька) жадібність і скупість, прищеплює любов до пліток, наклепів або, наприклад, вважають за розкіш; якщо видаляє від Бога і праведності, руйнує стосунки з гречними родичами; не дає можливості реалізуватися в роботі або багато витрачає, наприклад, дружина, спонукаючи чоловіка здійснювати щось гріховне (наприклад, лагодити людям штучні перешкоди, які вони повинні будуть долати шляхом передачі хабарів).

[Але врахуйте, ні чоловік, ні жінка, а тим більше дитина не досконалі, можуть оступитися, загубитися в питанні норм поведінки. І якщо хтось в родині повів не в ту сторону, то слід не оголошувати його ворогом, а обговорити, зрозуміти, і] якщо вибачте і будете великодушні, то, воістину, Аллах Всепрощающ і Всемілостів [до чого закликає, наставляє і вас - прояву вибачення і милості] »(сура ат-Тагабун, аят 14).

وجزاء سيئة سيئة مثلها فمن عفا وأصلح فأجره على الله إنه لا يحب الظالمين

«А заплата за зло - подібне ж зло (рівносильне йому зло). Але хто простить [образив його] і виправить [ситуацію, відносини, зможе перевести ворожу неприязнь свого недруга в довірчі, а можливо, і дружні відносини], то таким - відплата від самого Господа [воно буде неймовірно велике, порівнянно з Його безмежної милістю і щедрістю]. Воістину, Він [Творець всього сущого] не любить притесняющих (тих, хто кривдить, що ущемляють права і свободи інших, що пригнічують) »(сура аш-Шура, аят 40).

خذ العفو وأمر بالعرف وأعرض عن الجاهلين

«Візьми [собі на озброєння] вміння прощати [будь поблажливим, м'яким, чемним; вмій легко підходити до обставин, не ускладнюючи їх; стався до всього простіше] / 79 /; спонукають [слідувати] загальновизнаним нормам [благородства, етики, моралі, моральності] і відвернися від невігласів [не звертати на них уваги, не дратуйся їх поведінкою або словами, не відповідай на їх погане поганим] »(сура аль-А'раф, аят 199).

فبما نقضهم ميثاقهم لعناهم وجعلنا قلوبهم قاسية يحرفون الكلم عن مواضعه ونسوا حظا مما ذكروا به ولا تزال تطلع على خآئنة منهم إلا قليلا منهم فاعف عنهم واصفح إن الله يحب المحسنين

«За те, що вони порушили договір, Ми прокляли їх і зробили їх серця черствими. Спотворюють вони слова [Священних текстів Тори, «деформують», підтасовують, невірно інтерпретують; переставляють окремі фрагменти Книги] з місця на місце. Вони [навмисне або з плином століть] забули (залишили позаду, вивели з практики) [важливу] частина того, що їм було дано [в Торі від Бога; що їм велено було робити]. Ти [Мухаммад] так і будеш мати справу з їх зрадою [наприклад, вони знають про тебе, про те, хто ти, але все ж заперечують], за винятком небагатьох. Ти [Пророк] прости їм і вибачай. Воістину, Бог любить тих, хто добрий [до людей] »(сура аль-Маіда, аят 13).

إن تبدوا خيرا أو تخفوه أو تعفوا عن سوء فإن الله كان عفوا قديرا

«Що ж стосується чогось доброго, то ви можете як оголосити про це, так і приховати його, а також [правильним буде] пробачити погане [прояв чиєїсь невихованості, грубого поводження]. Бог є всепрощаючими Всесильним »(сура ан-Ніса, аят 149).

Дивіться також:

Схожі статті