Про церковний етикет, священик сергий Свєшніков

«У Церквівсё благопристойно і по чину буває ...» (1 Кор. 14:40)

«Возрадується душа моя в Господі, наділити бо мя в ризу спасіння і одежею веселощів ковдри ма ...» (Ісая 61:10)

Часто доводиться чути деяке нерозуміння причин, за якими в Церкві існують певні вимоги до одягу. «Яка різниця Богу будь-що я одягнений?» Богу, звичайно різниці ніякої немає, тому що Він дивиться в наші серця, а не на одяг. Однак для нас є суттєва різниця у що і як ми одягнені. Збираючись на бал, наприклад, жінка одягає вечірнє плаття, і було б дивно, якби вона вирушила на офіційний прийом в пляжному костюмі. А ось в курник в парадному сюртуку не ходять. Тому не дивно, що і до церкви в якомусь вбранні йти можна, а в якомусь-ні.

Жінки повинні бути в спідниці або плаття і з покритою головою. Наряд повинен бути з довгими рукавами і без декольте. Взагалі підкреслена сексуальність в храмі недоречна; храм Божий-це місце для молитви, а не для залучення на себе загальної уваги. Центром уваги в церкві повинен бути Бог, а не наша персона.

Звичайно, все це зовсім не означає, що в храмі недоречна гарний одяг. Навпаки, в храмі все повинно бути красиво-й архітектура, і оздоблення, і облачення. І наш наряд теж повинен бути чистим, охайним, красивим. Просто потрібно розвивати свій смак і відрізняти красу тішить від «краси» викликає.

«В приємний запах духовного ...»

Чи варто обприскуватися духами і одеколоном? Якщо це хороші духи-так, але не в храмі. Потрібно пам'ятати, що у деяких людей є алергія на парфумерію, і вони можу відчувати задушливий напад астми через наших духів. Якщо вже вам дуже потрібно з якоїсь причини себе чимось обприскати, постарайтеся використовувати тільки найнеобхідніший мінімум парфумерії.

Від макіяжу теж варто відмовитися: бруднити ікону або хрест помадою-це неповага по відношенню не тільки до святинь, а й до людей, які будуть після вас підходити до ікон і хреста, а також до тих, хто потім будуть змушені цю помаду витирати.

«Увійду в дім Твій, поклонюся до храму святого Твого в страсе Твоєму ...» (Пс. 5: 7)

При вході в храм прийнято тричі хреститися і промовляти молитву. Слова молитви можна знайти у багатьох молитвословах, але можна і просто сказати: «Господи, помилуй мене, грішного.» Звичайно, ніхто не буде за вами стежити, -Зроби ви три хресних знамення перед входом в храм чи ні. Але потрібно розуміти, що церква-це не продуктова крамниця, куди заходять за хлібом або молоком, а дім Божий, перед входом в який потрібно зупинитися, помолитися, або просто задуматися про ту святості, на порозі якої ми стоїмо.

Приходити в храм потрібно до початку служби і залишатися до самого кінця. Якщо ж є об'єктивні обставини, за якими ми змушені запізнитися на службу або піти раніше, то заходити і виходити з храму потрібно тихо, щоб нікого не відволікати від молитви суєтою біля вхідних дверей.

Вітатися з тими, хто вже знаходиться в храмі прийнято просто поклоном, без будь-яких слів і вигуків. Взагалі, будь-які розмови, крім найнеобхідніших, в храмі недоречні; дізнатися останні новини з життя знайомих і поділитися своїми можна буде після закінчення служби і поза храмом.

"Станемо добре, станемо зі страхом ...»

За вході в храм не потрібно залишатися в притворі (своєрідною церковної передпокої), а потрібно пройти в головну частину (вітальню). Традиційно в притворі стоять цікаві туристи, а в давнину там стояли відлучені від Причастя грішники. Християни повинні стояти не в передпокої, а в головній частині храму-там, де всім приходом відбувається Божественна Літургія. Залишаючись в притворі, люди тим самим показують, що вони-нехристияни, спільно вчиняють службу Богові, а глядачі, туристи. Крім того, товплячись в притворі, люди просто заважають тим, хто після них заходить в храм.

Прийнято, щоб в храмі чоловіки ставали з правого боку, а жінки-з лівого. Кажуть, що це пов'язано з тим, що непристойно чоловікові стояти під час служби позаду жінок, особливо коли ті роблять поклони, або жінці проштовхуватися крізь групу чоловіків. Можливо, що це так, але думається, що існує й інша причина. Божественна Літургія відбувається не закоханими парами або групами друзів, а Церквою-Тілом Христовим. Тому, закохана пара, подружжя, брат і сестра поділяються-жінки стають зліва, а чоловіки праворуч, щоб соборно і без відволікань здійснювати службу Богові.

«Встань! Господи, благослови ... »

У Православній Церкві прийнято стояти під час богослужіння. В якійсь мірі це пов'язано з почуттям глибокого благоговіння перед храмом Божим, богослужінням і що вiдбуваються Таїнствами. У православному свідомості перед Богом стоять і кланяються, а не сидять. З іншого боку, саме православне богослужіння-це не час для відпочинку і медитації, а час для роботи-співдіянні Богу в справі нашого спасіння. Зовнішнім символом нашої готовності до цієї роботи є саме стояння на ногах, а не сидіння.

Однак, якщо людині важко стояти через хворобу або похилого віку, то він може під час служби сидіти. Для таких людей в храмах зазвичай є кілька лавок і стільців. Але навіть хвора людина, якщо для нього це можливо, повинен постаратися встати під час анафори і тоді, коли відкриті царські врата. Не потрібно вставати під час проповіді; і навіть цілком здорові люди можуть слухати проповідь сидячи.

«... вони люблять бродити, а не стримувати своїх ніг ...» (Єремія 14:10)

Звичайно, не варто говорити про те, що непристойно під час служби безцільно ходити по храму. Але що робити, якщо ви опаздал на службу, але вам все ж хочеться підійти до тієї чи іншої ікони, поставити свічки і т.п. Потрібно пам'ятати два правила: не ходити по храму і не ставити свічки при відкритих царських вратах (головну браму на іконостасі) і під час євхаристійного канону або анафори. Анафора-це той час, коли відбувається преложения євхаристійних хліба і вина в Тіло і Кров Спасителя. Починається анафора після співу Символу віри ( «Вірую в єдиного Бога Отця Вседержителя ...») і закінчується зі співом «Достойно єсть, яко востаннє, славити Тебе, Богородицю, присноблаженну і Пренепорочну і Матір Бога нашого. Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо ». Тому, від «Вірую ...» до закінчення «Достойно є ...» по храму ходити не дозволяється. Також, грубо і у вищій мірі невиховано ходити по храму і ставити свічки в той час, коли читається Євангеліє або виголошується проповідь, і всі християни повинні слухати.

Якщо священик або єпископ під час богослужіння знаходиться на середині храму (як, наприклад, під час літії-освячення хліба, пшениці, вина і єлею-на всеношній), то недозволено переходити з одного боку храму на іншу перед службовцям, тобто, між ним і вівтарем. Якщо вам абсолютно необхідно потрапити на протилежну сторону храму, то потрібно пройти за спиною служащаго, тобто, з боку притвору.

Не повинно стояти в храмі спиною до вівтаря. Втім, це зовсім не означає, що виходити з храму потрібно задкуючи. Просто потрібно пам'ятати, що вівтар-це святая святих храму і ставитися до нього потрібно з належною повагою.

«Прийдіть чада послухайте мене, страху Господнього навчу вас ...» (Пс. 33:11)

У Православній Церкві немає особливої ​​дитячої служби, підліткової служби, дорослої служби і т.д.-є Божа служба, до якої покликані всі. Діти неодмінно повинні бути на службі з самого раннього віку, тобто, з самого народження. Але, як і у всіх інших речах, батьки повинні поступово привчити малюка до перебування в храмі і навчити його правилам поведінки. Звичайно, не можна очікувати від трирічного дитини двогодинного стояння по стійці «струнко», але не можна і дозволяти йому бігати по храму, кричати, хапати все, що можна схопити, і т.п. Потрібно ласкаво, але твердо направляти енергію малюка в правильне русло, а іноді просто вчити його котроліровать дуже вже бурхливі сплески цієї енергії. Не потрібно думати, що витівка природна для малюків, і тому їх не треба останавлівать.-Дефекація в штанці теж природна для малюків, але все ж ми вчимо їх цього не робити. Батьки повинні навчати дітей правилам поведінки в церкві з самого раннього віку і не бентежитися, якщо цей процес займе деякий час.

Ті ж, хто прийшли в храм без дітей, повинні не гнівно озиратися на «заважають зосередитися» малюків, а радіти, що в Церкві Божій є діти, і молитися за них і за себе.

Мами і бабусі! Утримайтеся від угугуканія і улюлюкання, навіть якщо ваша малеча дуже мила! Це не тільки створює шум в храмі, але і викликає нормальну реакцію дитини, який теж починає угугукать і улюлюкати. Едінстенная різниця полягає в тому, що мами і бабусі шумлять набагато більше, ніж сам малюк, особливо коли вони починають в повний голос умовляти його: «Тихо, тихо, тихо. Тихо, тихо, тихо ».

Даючи дітям антидор і просфори, необхідно строго стежити за тим, щоб крихти не падали на підлогу. Кришити антидором або просфорою абсолютно неприпустимо. Часто найкращий спосіб уникнути крихт, це самим дорослим обережно відламувати шматочки просфори і класти їх прямо в рот дитині.

«Тіло Христове прийміть, джерела безсмертного скуштуєте ...»

Про причастя написано багато, але варто нагадати деякі моменти. В Руської Церкви до Причастя допускаються православні християни, які були на сповіді і отримали благословення причаститися. У нашому храмі сповідь буває після вечірнього богослужіння і до початку Літургії. У самий час служіння Літургії в нашому храмі сповіді не буває. Якщо ви прийшли на сповідь, потрудіться повідомити про це священику. Перебуваючи в вівтарі, священик не має ніякої можливості знати, що хтось чекає сповіді. Попросіть диякона або прислужника скаже священикові про те, що ви чекаєте. У самому крайньому випадку, можна легким стуком в північну двері привернути увагу священика, якщо він знаходиться у вівтарі.

Жінки в період місячних, а також і чоловіки, коли з ними сталося природне нічний витікання, не повинні підходити до Причастя. Крім того, сімейним людям перед причастям необхідно утриматися від інтимних стосунків. Втім, ці правила стосуються не стільки до етикету, скільки до церковними канонами. Якщо у вас виникають питання, неодмінно поговоріть зі священиком.

До святих ікон потрібно прикладатися до, але не після Причастя. Після причастя потрібно відразу йти до столика з запивкою, з'їсти шматочок проскури і запити водою змішаної з вином для того, щоб жодна мала частина Причастя не залишилася в роті.

Підходячи до Причастя, потрібно схрестити на грудях руки і не хреститися, щоб випадково не штовхнути рукою Чашу.

Батьки, котрорие підносять до Чаші малолітніх дітей, повинні посадити їх на свою праву руку, а лівою притримувати руки немовляти. Якщо у вашого малюка нежить або він слинявий, неодмінно насухо витріть його ніс і рот перед тим, як піднесете його до Чаші.

Підходити до Чаші потрібно чинно, тобто по чину. Спочатку причащаються священно-церковнослужителі, потім ченці, якщо такі присутні, потім чоловіки, жінки і діти. Сформована в багатьох парафіях практика пропускати вперед дітей, хоча сама по собі і неосудітельна, але не відображає суті богослужіння, частиною якого і є причащання. Пропускати дітей вперед потрібно в зоопарку або при покупці морозива, але в храмі діють дещо інші принципи черговості.

Після закінчення богослужіння потрібно з благоговінням вийти з храму і тільки потім ділитися зі своїми знайомими останніми новинами. Хоча богослужіння і закінчилося, але храм залишився храмом, і ми повинні про це пам'ятати. А ось на вулиці або в парафіяльній трапезній можна досхочу наговоритися (звичайно, якщо тільки це не монастирська трапезна).

«Шукайте ж найперш Царства Божого й правди Його, а все це вам ...» (Мф. 6:33)

Незважаючи на всю важливість деяких правил церковного етикету, потрібно пам'ятати, що сенс християнського життя полягає не в дотриманні правил, а в найтіснішому єднанні з Богом. Правила ж мають допоміжне, утилітарне значення. Сенс пилки і молотка, наприклад, полягає не в тому, щоб ними володіти і їх плекати, а в тій будівлі, яке з їх допомогою можна побудувати. Тому на закінчення варто нагадати про ще одне правило: якщо ви помітили, що хтось через незнання порушив одне з правил церковного етикету, не потрібно брати в руки батіг і виганяти таку людину з храму, особливо, якщо ви-літня людина, а той , кого ви зібралися вигнати, набагато молодший за вас. Навчіться спочатку зцілювати і воскрешати, а тільки потім виганяти. Грати роль церковного наглядача або поліцейського абсолютно неприпустимо: повчання, повчання і виправлення помилок прихожан-це справа єпископа або священика, якому єпископ доручає дана парафія.

Звичайно, ця коротка пам'ятка не може бути вичерпною, але хочеться сподіватися, що вона буде корисною. Якщо якесь питання церковного етикету вас дуже цікавить, але ви не знайшли на нього відповіді в даній пам'ятці, неодмінно поставте це питання настоятелю вашого парафіяльного храму або упорядника цієї пам'ятки:

Священик Сергій Свєшніков

Наш прихід існує виключно на пожертви.

Підтримайте наш прихід!

Пожертвування на церкву можна зробити