Про молитву

Протоієрей Артемій Владимиров

Людина захотів навчитися Ісусової молитви, з чого йому починати?

Перш за все, потрібно ознайомитися з позитивним вченням Церкви про молитву взагалі і про Ісусову молитву, зокрема. Слід вивчити писання як древніх подвижників, представлені в «Добротолюбії», так і сучасних російських і грецьких аскетів. Для цього можна розкрити антологію «Шлях розумного діяння», складену Миколою Михайловичем Новіковим.

Увійшовши в цю тему розумом і серцем, християнин дізнається, що уважна молитва вимагає уважного способу життя. Не можна правою рукою будувати, а лівої руйнувати. Але перш повинно всю сукупність нашої діяльності направити в русло благочестя - життя по вірі. І це зовсім не малозначна річ, тому що зовнішнє і внутрішнє пов'язані нерозривно. Якщо уклад церковного життя став нашим модусом вівенді - чином проживання - тоді личить, подивившись на самого себе, вивчити власні пристрасті - ті хворобливі навички, які стали злим скарбом душі. Слід зрозуміти, що молитва є молитвою про позбавлення від насилують нас пристрастей - гніву, гордості, похоті, лукавства. З таким-то розташуванням, маючи щиру переконаність у власній немочі, гріховності, нікчемність, сподіваючись на Бога Всемогутнього і Всеблагого, в простоті і чистоті серця християнин може мало-помалу «вкраплять» в свій молитовний труд Ісусову молитву.

Непогано заручитися благословенням священика на уважне проголошення певного числа молитов Ісусових протягом дня. Але прекрасно і паузи, які природно виникають в ході виконання нами молитов, заповнювати покликанням імені Божого. Таким чином, християнин навчиться стояти Богу, ходити перед Ним, спрямовувати до Нього розум і серце, збирати перш засмучені, розкидані помисли в єдиний промінь молитви: «Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй, помилуй мене, грішного».

Не повинно встановлювати для себе ніяких часів і термінів. Не повинно формально визначати, якою мірою молитовного діяння ти знаходишся. Голосна у тебе молитва, усна, розумова. Здійснюються вона беззвучно, розумом, співчуває їй серце, поглибилася вона в твою душу, молишся ти невпинно, чи не знайшов чи самодвіжно молитву. Мені як священику доводиться зустрічатися з розумними і начитаними в аскетичній літературі молодими людьми, які намагаються формалізувати цю таємничу область. Старанно шукають сердечне місце, намагаються наслідувати Святим Батькам в установці дихання. Чи не стежив справжнього смирення і розтрощення серця, наш делатель може залишитися пустоцвітом - по зовнішності придбати шукане, але серце його може бути при цьому на «країні далеко». Терпіння і труд все перетруть: час, помножене на сталість, з надією на милість Божу.

Чи можна оцінити ступінь просування по цій таємничій дорозі? Можна, можливо. Якщо ти відчуваєш, що чогось позбувся, забувши на годину-другу молитву Ісусову, відчуваєш внутрішню незадоволеність, порожнечу, відчуваєш, що твоя душа святкує, - це вже непогано. Якщо ти час від часу згадуєш серед земних турбот про те, що існує така молитва і ти маєш можливість закликати Господа Ісуса Христа, - це дуже добре. Якщо, нарешті, твій розум, мало-помалу зріднився з ім'ям Божим, закликають уважно в сокрушінням, якщо він нібито відпочиває, коли згадує Ісуса Христа Господа нашого, нагадує собою човен, вивільнивши з верфі і стала в тихих водах, - це добрий знак.

По суті, головним елементом або душею молитви є внутрішнє бажання очищення від нудиться нас нечистоти, скрушно припадання до ніг Господа Ісуса Христа. Молитва Ісуса є якась зірка, палаюча в ночі, дивлячись на яку подвижник віри примножує ревнощі, намагання, увагу і йде вперед.

Повинно знайти в імені Ісусового точку опори, яка, вогнездівшісь в надрах нашої душі, робить людину остійності, не дає вихором ворожим всілякої пристрастей перекинути учня Христового навзнак.

Молитва Ісуса є щитом і мечем, за допомогою яких ми знаходимо силу і мистецтво чинити опір і відображати нападки злих духів.

Молитва Ісуса є якийсь світильник, що допомагає християнинові набувати здатність розпізнавати своїх ворогів, тобто вступати в збройний опір пристрастям, які час від часу заявляють про свою присутність, підіймають зміїні голови, бажаючи полонити людське серце.

Молитва Ісуса є якийсь будинок, чертог, в якому живе боголюбива душа.

Вона, молитва, повідомляє християнину вишній покрив, незрозумілим чином просвіщає розум, мирив серце, вчить його мужності, холоднокровності, розважливості, вдихає в його душу надію на допомогу Божу, в якій ми постійно потребуємо.

Таким чином, будь-який словесний немовля входить у звичку прискореного закликання Господа свого, зростаючи в відданості і в любові до Нього ми, християнин намагається не розлучатися з Його преславним ім'ям до тих пір, поки він не спить, поки свідомість його не засинає.

Батюшка, а які можуть бути помилки на цьому шляху, і як їх уникнути? Ви вже сказали про те, що неправильним є якийсь розумовий, формальний підхід, невірно намагатися самому себе оцінювати. А ще, які можуть бути помилки?

Безумовно, ніхто не застрахований від помилок на цьому шляху. Ми покликані вчитися як на власних, так і на чужих помилках, знаючи, що гарантом стояння в істині є справжнє смирення - визнавати себе за ніщо, самоукореніе, - вміння внутрішньо визнати свою провину і обсипати себе докорами перед лицем Всеправедного Судді, відчуття власної безпорадності, поєднане з цілком сподіванням на Господа, Його всемогутність і милість.

Гарантом збереження від спокуси є і співчутливе ставлення до людей, Милованов всякого Божого створіння. І на це потрібно звернути особливу увагу, тому що навіть мала домішка дратівливості в душі людини, що молиться стає отрутою, умертвляє душу. Маючи все це на увазі, ми, безсумнівно, будемо навчені Богом молитися Йому без розваги.

Про якісь помилки можна сказати особливо. Інші вимовляють цю молитву з такою частотою, настільки часто, що роблення стає механічним. Звичайно, можна було б спробувати наслідувати мандрівникові, образ якого виведений в загальновідомою книзі; я нагадаю вам, що він отримав від свого духовного батька послух з кожним тижнем множити число молитов Ісусових до тих пір, поки воно не досягло декількох тисяч. Однак більш згідним здається інше: уважне, неспішне, як ділиться з нами своїм досвідом єпископ Ігнатія (Брянчанінов), закликання Христового імені з особливим акцентом на словах «Помилуй мене, грішного», як вчать нас Оптинські старці. Душею молитви, як ми знаємо, є увага. І святитель Ігнатій рекомендує не гнати одну молитву за одною, але робити якусь паузу, поки серце не відгукнеться на слова молитви ледь помітним жалем духу. Отже, вичитування певної кількості молитов, в тому числі Ісусових, буває корисно тільки тоді, коли переходить в якість. Тоді ми все уважніше, натхненність, неспішно молимося, прислухаючись до власної душі, мало-помалу оживає під впливом Божої благодаті. Це метод святителя Феофана Затворника, який часто закликає своїх читачів не пов'язувати себе буквою і числом, але самий сенс діяння бачити в серцевому стані, благоговінні нашого духу, в спрямованості до Христа наших помислів і починань.

Безумовно, помилкою є припущення в зосередженому молінні яких би то ні було образів, мрійливих картин, заповнення ними ока свого розуму. Це веде спочатку до думки, тобто високому про себе судження, а потім - до сущою принади, самообдурення, складається під впливом двох пристрастей: гордості і блудної пристрасті. Людина, що молиться неправильно, «по-католицькому», тобто з привнесенням мрійливих образів, складає собі благочестиві почуття і, врешті-решт, знаходить повну підміну того, що дає Господь Бог людині, тому, хто молиться відповідно до вимог Писання та Передання Матері Церкви.

Хотілося ще запитати про молитву в умовах життя в мегаполісі, скажімо, в московському, коли люди постійно в якийсь загнанности, весь час перевтомлені. Ми знаємо, що багато Святі Отці говорять про те, що для уваги в молитві необхідно обмежити потік зовнішньої інформації. Але ми знаходимося в постійному потоці цієї зовнішньої інформації. Які можуть бути поради тут?

Наші зовнішні почуття - це вікна, через які в душу вторгаються, вливаються, вриваються невпинним потоком враження - зорові, слухові. І поки очі наші не закриті, а вуха зберігають здатність чути, руки споглядають, ніс чує, ми постійно отримуємо нову і нову їжу, яку людина або засвоює, перетравлює, або викидає геть, коли вона виявляється зовсім неїстівної. У XXI столітті люди, крім сказаного, ще обтяжуються інформацією віртуальної, яка обплутує по руках і ногах людини, яка хоче все знати. Як же бути програмісту, менеджеру, банківському працівнику, який хотів би за вимогами власної совісті завжди бути з Богом, якщо перед його очима постійно змінюються схеми, діаграми, розрахунки, гаджети, якщо йому потрібно складати, тобто направляти свою увагу на речі, які не співвідносяться з порятунком душі?

Сумувати не потрібно. Необхідно тільки одне - щоб наша діяльність була творчою, здоровою в моральному сенсі слова, була комусь корисна, кимось затребувана. Якщо ці умови виконуються, тоді, і не маючи можливості вимовляти повний текст молитви, християнин може обмежитися прикликанням самого імені Христа: «Ісусе Христе, помилуй мене». Найголовніше - предстояние Богу, усвідомлення того, що Господь тебе бачить, чує і любить. Найголовніше - це охорона серця від зла, недопущення злих духів в надра душі, де б вони могли повністю панувати і господарювати.

Таким чином, будь-який проміжок, будь-яку паузу в трудові будні потрібно використовувати для уважною молитви Ісусової, для подяки Господу, покаяння перед Ним, вимагання Його допомоги і сили. Тоді ми зможемо на славу Божу чинить все необхідне, по слову царя Давида: «вийде людина на роблення своє до вечора».

Батюшка, а якщо людині нудно молитися або він дуже втомився.

Необхідно розрізняти природне перевтома і перенапруження сил - розумових, фізичних - і самолюбство, від якого походить нудьга і печаль.

У першому випадку потрібно заповнити сили, освіжити їх їжею, сном, спокійним відпочинком. У другому випадку слід наслідувати апостолів, які в молитві перебували з терпінням, молилися постійно. Адже всім відомо, що демони, побачивши людину зібраного, часто молиться, намагаються навести на нього забуття, нечутливість, затьмарюють його розум, хочуть викрасти іскру пам'яті про Бога. Тут християнину належить сувора боротьба.

Вона буде благоуспішного, якщо учень Христа придбає навик часто сповідатися, завжди спостерігаючи за своїм власним сумлінням. І повірте, нудьга, «зневіри онука», поступиться місцем ясності розуму, бодрственном станом душі, внутрішній динаміці, готовності творити добрі справи. Так що, відкинувши від себе це розслаблення як спокуса, християнин мало-помалу стане посудиною проживання в ньому Божої благодаті.

Сьогодні часто зараз відбуваються події, які позбавляють людину внутрішнього світу. Постійно ми чуємо із засобів масової інформації про це. Теракти, якісь жорстокі вбивства ... Як зберегти мир душі?

Безумовно, наше серце не може бути байдужим до скорбот цього світу. Людина морально розвинений відгукується на добру чи недобре. В його серці формуються враження, реакції на те, про що він дізнається. Але згадаємо преподобного Никодима Святогорца, який вчив у що б то не стало зберігати душевну рівновагу, серцевий світ, викрасти який диявол бажає усіма способами. «У світі місце Господу». Божа благодать зримо нам сприяє при єдиній умові - рівновазі розуму і серця.

Людина, постійно неспокійний, стривожений, схильний до аффективному станом, швидко сумує, іноді впадає в паніку, людина з нерівною психікою часто позбавляється благодатного підтримки з власної вини. Навпаки, якщо ми оберемо для себе установку ніколи не впадати у відчай в важких обставинах, зміцнюватися покликанням імені Господа, Творець завжди чудово, понад сподівання просвітить нашу душу, дасть нам допомогу в русі по життєвій дорозі.

Отже, Святі Отці вчать: навіть якщо небо готове впасти на землю, якщо все навколо охоплено пожежею, християнин покликаний, стоячи перед Небесного Отця, з мужністю збирати свій розум в молитві, свято віруючи, що без Божої волі і «влас єдиний не впаде з нашої глави ».

Батюшка, а якщо людина глибоко усвідомлює свою гріховність, він може подумати, що повинен просити Господа тільки про помилування. Тим часом любов нас спонукає молитися за ближніх.

Християнин найменше зосереджений на собі і на своєму. Ні, тисячею невидимих ​​ниток ми пов'язані з оточуючими нас людьми, складаючи з ними єдине Тіло Христове. «У сполучених посудинах рівень рідини однаковий». Якщо страждають один член, то разом з ним - і все тіло. Якщо радіє тіло, то і тілесний член не залишиться непричетним цієї радості. Святитель Феофан Затворник вчить більше прислухатися до своєї душі. І коли їй хочеться за когось помолитися, про кого-то воздохнуть, значить, на думку святителя, Сам Господь вкладає в нас Свою Божественну силу.

Досвід підказує, що уважна, неспішна Ісусового молитва або Богородицька молитва завжди якимось чином передають душу в область іншої, бессловную, потаємної молитви, під час якої душа і молиться, і розмірковує одночасно, і згадує ближніх, і клопоче про їх здоров'ї. Чим більше очищається простір душі, ніж більш входить в нас молитва, тим більш здібні ми до молитовного переживання, участі, клопотаннями за наших ближніх.

І тому не можна обкрадати себе думкою про власний недостоинстве. Думка ця нам притаманна, але, по царському закону любові, людина недостойний, що не почитає себе гідним, все ж перебирає в пам'яті імена ближніх і дальніх людей. І дух людський свідчить тоді, що Богу це завгодно, тому що серцева молитва за друзів є вищий образ любові, духовного милосердя.

Код для блогів / сайтів

Схожі статті