Про особливості сподівання на аллаха

Хвала аллаху богу світів! Мир і благословення краще з нащадків Адама, останньому Божому посланнику до людства - Пророку Мухаммаду, його пречистому роду і вірним сподвижникам!

Одним з найважливіших діянь серця, що характеризують силу і чистоту віри, є надія на Аллаха. Завдяки йому людина по-справжньому відчуває себе рабом Творця небес і землі - рабом, що не володіє ніякою владою і цілком залежать від свого Покровителя. Сподівання прикрашає віруючого, надає йому силу і впевненість, допомагає йому пов'язувати своє благополуччя не з безпорадними творіннями, а з Всемогутнім Правителем. Він покладається на Нього, вірить в Його обіцянку, сподівається на Його милість і підтримку. І той, чия надія велика і правдива, ніколи не опиниться обдуреним. Аллах неодмінно візьме його під Своє заступництво, полегшить йому шлях до всього доброго і захистить його від печалі і страху. У 3-му аяті сури «ат-Талак» сказано: «Тому, хто сподівається на Аллаха, досить Його» (ат-Талак, 65: 3).

Хіба може бути інакше, якщо ніяка біда не здатна уразити людину без відома Аллаха? Хіба може бути інакше, якщо будь-який благо випадає на долю раба тільки з Його дозволу? Він надає милість і піддає випробуванням, посилає блага і позбавляє спадку. Він підносить одних і принижує інших, дарує владу одних людей над іншими, щоб піддати їх випробуванню один одним. Він - Істинний Цар, і немає у людей іншого Захисника і Покровителя. Він любить, коли раби сподіваються на Нього і волають до Нього за допомогою. Він не обманює очікування тих, хто щирий і правдивий з Ним, і не позбавляє Свого заступництва тих, хто присвячує своє життя Йому одному.

Але для того щоб сподіватися на Аллаха належним чином, потрібно пройти шляхом пізнання Його. Сподівання цілком пов'язано з переконаністю в милосерді і мудрості Аллаха, Його могутність і велич, досконало і самодостатності. Якщо людина пізнала безмежну могутність і владу свого Господа, якщо він увірував в Його абсолютні якості і не мучиться сумнівами, то він не може не покладатися на Нього. Тому надія - одна з обов'язкових вимог істинної віри. У 2-му аяті сури «аль-Анфал» сказано: «Віруючі є тільки ті, серця яких відчувають страх при згадці Аллаха, віра яких посилюється, коли їм читають Його аяти, які сподіваються на свого Господа» (аль-Анфал, 8: 2).

Віруючі сподіваються на свого Господа, і чим сильніше їх надія, тим досконаліше їх віра. Тому якщо вони виявляються в складній ситуації, то в першу чергу звертаються з благанням до Всевишнього. Їх серця спрямовуються до Нього з каяттям і надією, і вони не шукають для себе інших покровителів і помічників. Вони замислюються над причинами спіткало їх нещастя і розуміють, що Люблячий Творець дозволив йому статися тільки для того, щоб вони схаменулися і твердіше вхопилися за Його шнур. Після цього вони приймаються за справи, які допоможуть їм пережити нещастя, подолати труднощі і виправити становище.

Сподівання на Аллаха чи не суперечить здійснення вчинків, необхідних для набуття блага і порятунку від зла. Навпаки, віра в підтримку Господа тільки тоді називається сподіванням, коли вона супроводжується вчиненням діянь, необхідних для досягнення бажаного результату. Якщо ж людина сподівається на допомогу Аллаха, не здійснюючи необхідних діянь, то його стан не називається сподіванням. В арабській мові воно називається не «Таваккул», а «Тавакул», тобто самозаспокоєння, безтурботність. Тому в сурі «Мухаммад» сказано: «О ті, які увірували! Якщо ви допоможете Аллаху, то і Він допоможе вам і затвердить ваші стопи »(Мухаммад, 47: 7). Це означає, що допомога Аллаха буде надана тим рабам, які здійснюють праведні діяння і допомагають Його релігії, а не тим, які сподіваються на Божу підтримку, не виконуючи своїх обов'язків.

В іншому аяті з сури «ан-Нур» сказано: «Аллах обіцяв тим з вас, які увірували і робили праведні діяння, що Він неодмінно зробить їх намісниками на землі» (ан-Нур, 24:55). Всевишній обіцяв обдарувати владою і могутністю на землі тих віруючих, які здійснюють праведні справи. Якщо ж мусульмани не дотримуються шляхом Пророка, мир йому і благословення Аллаха, не прагнуть до знань і не прикрашають себе праведним вдачею, якщо вони впадають у спокусу і поступаються спокусам, поширюючи на землі смуту і безлад, то їх надії на процвітання і могутність виявляться марними і безпідставними.

Сьогодні багато мусульман спокушені сподіванням на Аллаха і надією на Його милість. Шайтан заспокоює їх тим, що вони сповідують єдинобожжя і не долучають співтоваришів до Аллаха, а, отже, можуть розраховувати на прощення і високі щаблі перед Господом. Деякі з таких мусульман настільки збилися зі шляху, що проявляють зарозумілість і зарозумілість по відношенню до тих, хто ще не пізнав істини. Найбільш заблудлі з них звалюють на себе важкий тягар відповідальності і розкидаються словами: «Цей невіруючий, а той потрапить в Пекло!» Вони забувають про те, що справжня віра спонукає до смирення і скромності, доброті і людинолюбства. Воістину, віруючий не вважає себе краще за інших людей, а, навпаки, побоюється того, що Справедливий Суддя представить йому більш суворий рахунок через те, що він знав більше, ніж інші.

Сподіватися на милість Аллаха може тільки той, хто добре обізнаний про дорогу, що веде до Раю, про всі стоянках, перешкоди і небезпеки на цьому шляху і хто просувається по ньому вперед, просячи допомогу Господа. Сподіватися на підтримку Аллаха має право тільки той, хто прийняв запобіжні заходи і зробив все можливе для досягнення шуканої мети. І якщо після цього Аллаху буде завгодно, щоб він не досяг її, то він не впадає у відчай, оскільки знає, що таке рішення Люблячого і Милостивого Покровителя. Він сподівається на Його нагороду в Останньому житті, проявляє терпіння і твердо вірить, що замість втраченого земного спадку йому буде уготовано щось краще. Але сподіватися на це можна тільки тоді, коли ти зробив все можливе для досягнення благої результату. Якщо ж ти не доклав необхідних зусиль і розраховував отримати підтримку Аллаха, на яку у тебе не було права, то невдача не стане для тебе через відкуплення. Твої втрати не будуть відшкодовані ні в цьому світі, ні в майбутньому житті, і вони не принесуть тобі нічого, крім жалю і розчарування. Справедлива відплата тим, хто не пізнав свого Господа і обрав невірний шлях наближення до Нього!

Деякі люди виправдовують свою самовпевненість і бездіяльність історією про чудесне спасіння з вогню пророка Ібрахіма, мир йому. Імам ат-Табарі передав зі слів деяких із соратників Му'таміра ібн Сулаймана ат-тайм, що Джибріл з'явився до Ибрахиму, мир йому, коли того заковували в кайдани перед спаленням. Ангел сказав: «Ібрахім, чи потрібна тобі допомогу?» Той відповів: «Але не від тебе». Якщо навіть не торкатися иснад цього повідомлення, досить сказати, що Ібрахім, мир йому, будучи посланцем Аллаха, твердо знав, що його велика місія не повинна була обірватися від рук жорстокого тирана. Він знав, що Господь небес і землі дотримається обіцянки і врятує його з вогню. Тому він цілком міг відмовитися від допомоги Джибріла і дочекатися чудесного порятунку. Що ж стосується простих віруючих, то допомога Аллаха обіцяна лише тим з них, які здійснюють праведні діяння, роблять все необхідне для досягнення шуканих результатів і після цього сподіваються на Аллаха.

Таке сподівання приносить дивовижні плоди і підносить віруючого до рівня аулійа, тобто наближених Аллаха. Це ті, які увірували в свого Господа, виконують Його накази і остерігаються заборонених вчинків. Вони ні на мить не забувають про те, що їх Господь спостерігає за ними. Вони роблять добрі справи і разом з тим відчувають страх перед Його покаранням. І в нагороду за це Аллах винагороджує їх щедрим долею, який вони отримують звідти, звідки його навіть не чекають. Імам ат-Тірмізі передав зі слів 'Умара ібн ал-Хаттаба, що Посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав: «Якби ви мали надію на Аллаха належним чином, то Він обов'язково посилав би вам їжу так, як посилає його птахам , які відлітають вранці з порожніми животами, а повертаються з повними ».

Але як може людина сподіватися на допомогу Аллаха, якщо він не пізнав Його дивовижних якостей і не прагне до зустрічі з Ним? Як може розраховувати на Його чудову підтримку той, хто не визнає Його законів і не соромиться гріхів? Послухайте дивовижний розповідь, переданий ал-Бухарі і Муслімом зі слів Абу Бакра ас-Сиддіка. Коли він разом з Посланником Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, втік з Мекки і сховався в печері, язичники дісталися до того місця. Побачивши ноги переслідувачів, Абу Бакр сказав: «Посланник Аллаха, якщо хто-небудь з них подивиться собі під ноги, то обов'язково побачить нас!» У відповідь Пророк, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав: «Абу Бакр, що ти думаєш про двох, якщо третім є Аллах? »

Це приклад осмисленого сподівання на Милостивого Покровителя, приклад твердої віри в істинність Божого обіцянки з боку двох рабів, які мали право розраховувати на близькість і присутність Аллаха. Вони увірували в Нього І слухали його душею і тілом, терпляче виконували Його волю і не квапили події на догоду своїм пристрастям. Вони боялися гріхів і творили добро, виконуючи свої обов'язки перед Творцем і Його творіннями. Завдяки цьому вони заслужили Його підтримку, і усвідомлення цього посилювало їх надія, адже Всевишній Аллах сказав:
«Воістину, Аллах - з терплячими» (аль-Бакара, 2: 153);
«Знайте, що Аллах - з богобоязливими» (аль-Бакара, 2: 194);
«Воістину, Аллах - з віруючими» (аль-Анфал, 8:19);
«Воістину, Аллах - з тими, хто богобоязливий і хто творить добро» (ан-Нахля, 16: 128).

Як же велика різниця між надією тих двох чоловіків в печері і самовпевненістю сучасних мусульман! У нас є найбільша з книг, яка несе світло в душу кожної людини і містить рішення багатьох актуальних проблем людства, але ми відкинули її за спини. Ми вхопилися за букву закону і не бажаємо замислюватися над його духом і змістом. Ми претендуємо на право намісників на землі, навіть не замислюючись про ті якості, які повинен мати намісник. Ми хочемо, щоб весь світ навчався у нас вищих істин, в той час як самі зневажаємо ними і не бажаємо рухатися вперед. Багато мусульман перетворилися в руда і криве відображення великої умми часів сподвижників і готові звалити провину за свої невдачі на інших, тоді як в Священному Корані сказано: «Все хороше, що осягає тебе, - від Аллаха. А все погане, що осягає тебе, - від тебе самого »(н-Ніса, 4:79).

Чим раніше ми усвідомлюємо це і повернемося до правильного розуміння сенсу і призначення нашої релігії, чим швидше ми відмовимося від самозаспокоєння і станемо правильно сподіватися на нашого Господа, тим більше користі ми зможемо принести собі і оточуючим. Бути мусульманином непросто. Бути мусульманином - значить вміти любити і співпереживати, розуміти свою відповідальність за близьких і далеких, щиро бажати добра всім людям, включаючи своїх ворогів. Самому людині не під силу впоратися з цим тягарем, якщо тільки Аллах не зробить йому підтримки. І тому стати справжнім мусульманином вдається тільки тим, хто навчився правильно сподіватися на Всевишнього. В цьому і полягає головна особливість цього найважливішого з діянь наших сердець.

Схожі статті