Про прощення

... Якщо не будете прощати людям гріхи їхні, то й Отець ваш не простить вам провин ваших.
Євангеліє від Матвія (6,14-15).

Бог - Творець всього видимого і невидимого світу, любить свою створення, створив людину з вільною волею і дав йому заповіді, виконання яких було б знаком відповідної любові людини до Бога і послухом Його волі. Вільна воля була дана людині тому, що тільки свідомо вбрання добро має цінність в очах Божих.

Господь заповідав нам прощати інших, тоді і Він простить нас. Якщо ми молимося: "Господи, помилуй!", І при цьому не прощаємо іншим, або знаходимося в сварці,

або ворожнечі з якоюсь людиною і вимовляємо слова молитви Господньої: "І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим", то, вдумаймось, чи не виходить, що ми молимо Бога про те, щоб Він нас ніколи і ні за що не прощав?

У монастирях на Афоні існує давній звичай, згідно з яким той, хто не хоче примиритися з братом своїм, повинен, коли читає молитву "Отче наш", опустити в неї слова: "І прости нам провини наші". Ця молитва, як кажуть святі отці, - короткий запис всього Євангелія. І вона відкриває нам, що все добре в нашому житті і саме наше спасіння - залежать від Бога. А від нас, від нашої віри вимагається лише одне-єдине - прагнення до добра і прощення інших.

Ще в Старому Завіті Закон не тільки ставив межі помсти - "око за око", але і забороняв ненависть і злопам'ятність по відношенню до ближнього. Праведна людина повинен брати приклад з милосердя Божого. У Біблії написано: "Прости ближньому образу, і тоді по молитві твоїй простяться гріхи твої".

Господь Ісус Христос у своїй бесіді з учнями про прощення образ перетворив ці повчання Старого Завіту, і коли Святий апостол Петро запитав Його: "Господи! скільки разів прощати брату мій може згрішити проти мене? до семи чи раз? "Господь відповів йому:" Не кажу тобі: до семи, але до сімдесяти разів "(Мф. 18, 21-22).

Тобто Ісус Христос заповів прощати невпинно, скільки б разів не

згрішив перед тобою брат твій, потрібно прощати, і ні в якому разі не мстити йому. І на підтвердження своїх слів Господь розповів притчу, де зобразив вчення Своє на прикладі одного неоплатному боржника, який був вже прощений тому був помилуваний, але за жорстокість до побратиму своєму знову відданий жорстокому муки.

Цією притчею Він пояснив нам, що ми так багато грішимо, що є перед Богом неоплатними боржниками. Гріхи ж наших ближніх проти нас в порівнянні з цим є нікчемною. Однак Господь, по безмежному милосердю Своєму, прощає нам всі наші гріхи, якщо ми милосердні до ближніх і, в свою чергу, прощаємо їм їхні гріхи проти нас.

Притча говорить і про те, що буде з тими, хто не вміє прощати, бо тільки "милостиві помилувані будуть". Господь Ісус Христос, вказуючи на милосердя Бога по відношенню до людей, говорить, що ті, кому Бог - Батько, повинні Йому наслідувати, щоб бути справжніми Його дітьми.

Христос молився на хресті про прощення всіх людей і про розпинали Його: "Отче, прости їм, бо не відають, що творять!". І наше прощення інших людей - це наша участь в Божому прощенні. Наслідуючи приклад Господа святий первомученик Стефан, вмираючи, прощає вбивали його.

Точно також і в наш час, в XX столітті сотні новомучеників Російських - єпископи, священики, миряни вмирали за Христа добродійство, не проклинаючи, а молячись за своїх мучителів. Так, священномученик Володимир митрополит Київський, коли його вивели на розстріл зі стін Києво-Печерської Лаври, перебуваючи перед лицем смерті молився, а потім осінив хрестом себе і своїх убивць.

Християнин повинен завжди прощати своїх ворогів, і прощати з любові, як Христос, як Отець наш Небесний, тільки так добро може перемогти зло.

Щоб осягнути таємницю вибачення, необхідно відчути власну гріховність і негідність перед Богом, молитися щодня в своєму серці молитвою преподобного Єфрема Сирина, яку читає в Церкві під час Великого посту: "Господи, дай мені зріти мої прогрішення і не осуджувати брата мого!"

Пробачити до кінця - це значить полюбити людину до кінця, наслідуючи Христу, тобто нікого не виключити з любові своєї.

Так полюбити ми можемо тільки благодаттю Христа Воскреслого, Який виливає в наші серця любов Духом Святим.

І тільки так, з прощенням образ воскресне і наша душа, і в неї увійде світла пасхальна радість, яка звучить у співах Пасхи: "І тим, хто ненавидить нас, пробачимо вся воскресінням! І тако заволати: Христос Воскрес із мертвих смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував! "

Не будь переможений злом, але перемагай зло добром.

Послання до Римлян святого Апостола Павла (Рим. 12, 21)

Прочитайте також:

Схожі статті