Про сенсі тимчасового утримання благодаті

Про сенсі тимчасового утримання благодаті

Джерело: Зібрання творів святителя Іоанна Златоуста. У 12-ти тт. Видавництво преп. Максима Сповідника, т. 8, ч. 2, гл. 1. Про хананеянки (Мф. 15).

1. Хоча вчорашній шум і засмутив нас, за те обрадувало ваше загальне старанність. Я не звертаю уваги на цей випадковий безлад, але ціную розташування слухачів. Сум'яття це я схильний вважати звичайним явищем ринкового походження, а ваше старанність відрізняється піднесеним характером, як би викликано вам згори. Це схоже на те, що - «Голос голос Яковів; а руки, руки Ісавові »(Бут. 27:22). Шум-то, звичайно, був тут недоречний, але ваша ревність вельми поважна. І звичайно, у всякому разі не повинно бентежитися криком стараються, а потрібно звертати увагу на те, з якою старанністю слухають. Адже і хананеянка кричала Спасителю, а Він не звертав уваги на її посилені крики і оцінив тільки її душевну наполегливість.

Отже, вона волала, як ви зараз тільки що чули, слідуючи по стопах Спасителя: «помилуй мене, сину Давидів» (Мф. 15:22)! О, віра язичниці! Про невдячність іудеїв! Хананеянка, чужа народу ізраїльському, що не навчена законом, не відала пророків, проповідує істину, вигукуючи: «помилуй мене, сину Давидів»! А виховані на законі, наслухалися пророків, в явне заперечення істини стверджують брехня, що не знають, хто Він такий, - самарянин, мабуть, і «Він демона». О, віра язичниці! О, невдячність ізраїльтян!

Подивися, як Бог і Владика всього дорожить своїм народом. «Недобре», говорить Він, «взяти хліб у дітей і кинути щенятам» (Мф. 15:26). Язичників називає псами, а ізраїльтян - синами. Але яка відбувається потім перестановка: шановані відповідають безчестям, а відкидаємо віддають поклоніння; іменовані синами не приймають благодіяння, а хананеянка, названа собакою, не відстає від Благодійника. Звичайно, Спаситель і собакою назвав її не з тим, щоб образити, але щоб виявити її старанність і тим показати, що язичники і ображати не відстають від Благодійника, а Ізраїль і благодетельствуемий відрікся від Спасителя.

«Помилуй мене, сину Давидів»! Він, чує все і всіх, мовчить, не відкидаючи прохання, але очікуючи подальшого прояву віри. Хананеянка - за походженням, і дочка Авраама - по вірі. «Помилуй мене, сину Давидів»! Він, схилялися до молінням душевним, перш ніж вони з'являться на устах, мовчить і утримується; навіть апостолам здалося, що Він занадто жорстокий, залишаючи без уваги такі крики, і вони стали просити Його: «Відпусти її, бо кричить услід за нами» (ст. 23). Невже ти, Петро, ​​або ти, Андрій, або Філіп, невже ви людинолюбний Спасителя, і вас зачепили її прохання, а Він залишається байдужим до її благань? Але ви судите по зовнішності, а Я ціную розташування душі; Я утримую і уповільнюю благодать, щоб віра її проявилася з великим блиском.

«Я посланий тільки до овечок загинулих дому Ізраїлевого». Значить, ти - пастир ізраїльтян, а не Владика всієї землі; і Пастир, і Управитель, і Промислитель? Ні, не сказав Він: Я не пастир для інших, але: Я не на те посланий. Однак, і ці слова містили істину тільки перекривання, прямуючи все до тієї ж мети - виявлення віри дружини. Адже якщо Ти не посланий до всіх, то як посилаєш апостолів в кінці всесвіту, кажучи: «ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх» (Мф. 28:19)? Якщо не посланий до інших вівцям, а тільки до цих - ввесь Ізраїлів дім, - то як казав апостолам: «є у Мене і інші вівці, які не з цієї кошари, і їх припровадити: і буде одне стадо і один пастир» (Ів . 10:16)?

Ясно, що Спаситель, кажучи: «Я посланий тільки до овечок загинулих дому Ізраїлевого», не мав на увазі висловити істину в повному обсязі, - Він хотів тільки випробувати душу шукає Його допомоги. Відмовляється допомогти їй, але вона не проходить, відкидає її прохання, але не може відкинути її поклоніння. Воістину, чином Церкви є ця хананеянка; так і Церква не залишає Христа, яким би небезпекам ні піддавалася; тисячі негараздів переживає, але не перестає спрямовувати очі в пристань віри; незліченними єретичними хвилюваннями збурений, але в підставі віри своєї не вагається.

Порівняй тепер - яка віра Церкви і яка невдячність іудеїв. Іудеї, манної харчуючись, нарікають, а Церква, постить, приносить подяку Владиці; ті, будучи шановані, платять невдячністю, а християни, будучи переслідувані, дякують. Якого слугу вибрав би ти, якби був паном? Якого з двох побажав би ти мати - того чи, який на благодіяння відповідає невдячністю, або того, який дякує за покарання? Звичайно, цієї саме Церкви чином служить хананеянка, відштовхує, але не залишає Владики.

Кланяється Йому і каже: «Господи! допоможи мені"! Спочатку вона сказала: «Помилуй мене, сину Давидів»! а потім, подумавши, що це найменування не повною мірою відповідає Його гідності, залишає його і замінює іншим, більш високим. Чи не називає вже Його Сином Давидовим, але Господом, благаючи: «Господи! допоможи мені »(ст. 25)! Однак і на це вона не отримує відповіді. Але тут вже вступають апостоли і просять за неї, тому що вона «кричить за нами».

Бог продовжує випробовувати віру її і каже їй: «Не годиться взяти хліб у дітей і кинути щенятам» (ст. 26). Дітьми називає ізраїльтян, не стільки до честі їх, скільки в викриття їх невдячності. Адже Той, Хто зараз називає ізраїльтян дітьми, є Син сказав: «Я Собі виховав й викохав синів, а вони зняли бунт проти Мене» (Іс. 1: 2). Називається хананеянка собакою - і з вдячністю зносить образу. Втім, я думаю і вірю, що в цьому образливому прізвисько позначається почасти й почуття благовоління, якщо розуміти його в сенсі вказівки на вірність, відданість цієї тварини. Собака, що ні перетерпить, хазяйського будинку не залишить; при вигляді господаря - вона спокійна, проходять раби - вона мовчить, а коли бачить чужих - піднімає тривогу, гавкає і не хоче заспокоїтися, не визнаючи нікого зі сторонніх.

Іудеї, скільки б богозневаг на Бога не чули, чи не рушають. А християнин, чуючи хули єретиків або взагалі яку-небудь брехня на Бога, то зараз приходить до в збудження, гавкає, кричить на супротивників. Не терпить християнин бачити вороже обличчя, але як собака стереже господарський двір. Чужі вірі філософи самі усвояли собі назву собак, цінуючи характер цієї тварини, і вони не соромились такого найменування, звертаючи увагу лише на природні якості. А що і Бог схвалює тих, хто гавкає на захист благочестя, і обурюється на тих, хто мовчить і не гавкає на користь істини, це видно зі сказаного про ізраїльтян, що вони - «вони пси німі, які гавкати не можуть» (Іс. 56 : 10).

Псом називається душа, віддана Владиці і гавкаюча за Владику, і таке найменування її не принижує. Коли собака сказиться, вірною ознакою її сказу є те, що вона огризається на свого пана: у здоровому стані собака цього ніколи не зробить. І безумство іудеїв нічим іншим не докоряють в такій мірі, як тим, що вони гавкають на Спасителя: Бога, в Якому вони повинні були визнати свого Владику, вони відкинули як чужого. В цьому і полягає їхня провина. «Пси оточили мене», говорить псалмоспівець від імені Спасителя. Хто ці пси? «Скопище злих обступило мене» (Пс. 21:17).

Образа не відштовхує проте хананеянки, але приймається нею з вдячністю. «Недобре взяти хліб у дітей і кинути щенятам». І образою користуючись, щоб тільки розташувати до людинолюбства, вона каже: «Так, Господи! Але навіть щенята їдять кришки, що падають зі столу господарів їхніх »(ст. 27). Ти не хочеш пошкодувати мене як одну з твоїх дітей, так зроби мені співчуття як собаці: я згодна бути для Тебе і собакою. Твоя образа для мене краще всякої чести, вище всякої слави. Тоді, нарешті Спаситель, щоб показати, що Він не мав наміру завдати їй образу, і на увазі виявлення її віри говорить їй: «О жінко велика віра твоя; нехай буде тобі, як ти хочеш »(ст. 28)!

Я не знаю, як возвеличити цю віру, яку Спаситель назвав великою. Яку справді можу я придумати похвалу вища за ту, що прорік Спаситель? Нею і обмежимося, що не будемо псувати її нашими похвалами, не будемо змінювати велике на мале: адже людська похвала принижує справу, а слова Божі засвідчують його гідність. «Йому похвала не від людей, але від Бога» (Рим. 2:29), говорить апостол.

А чому взагалі біснуваті, волаючи до Спасителя про допомогу, називали Його сином Давидовим: «Помилуй мене, сину Давидів»? Хіба спорідненість з Давидом давало якусь владу над нечистими духами? Чому і провидець вигукував: Сину Давидів «помилуй мене», і хананеянка, просячи про свою біснуватою дочки, благала: «Помилуй мене, сину Давидів»? В історії розповідається, що Давид грою на гуслях відганяв від Саула нечистого духа. А так як Давид відганяв нечистих духів силою музики, - силою, звичайно, не людською, а божественної, і по натхненню від Святого Духа, то це і послужило приводом до згадую про Давида при подібних зверненнях до Спасителя: «Помилуй мене, сину Давидів» ! Втім, звичайно, не можна було обмежитися тим, що цими словами виражалося: вони були гарні, як початок, керуючись якими можна було піднятися і до найменування, відповідного Його гідності.

«Зцілити дочка її в той час» (ст. 28). За словом Божим дівчина зцілилася: слово Спасителя виганяє нечистих духів, скидає всяку нечисту силу.