Про сільського батюшку

Племінник мій Сергій живе і працює в Підмосков'ї. Приятелює з місцевим батюшкою, настоятелем невеликій сільській церкві.

Прихід у батюшки невеликий, але служить він старанно, живе турботами своїх прихожан. Вони йому вірять, довіряють і долають проханнями про молитовну допомогу, іноді абсолютно неймовірними.

Батюшка нікому не відмовляє, всі прохання виконує: молиться і за благополучний результат операції у дитини, і за несподівано захворів кішку Галини Михайлівни, і за поповнення розуму третьокласник Антону, погано справляється з математикою.

Молитви батюшки до Господа Бога доходять напрочуд швидко: з'являються несподівані помічники, дитини оперує відомий доктор, і вже через два тижні разом з батьками, на руках у тата, він слухає молитву в храмі.

Про хвору кішку Галина Михайлівна і не заїкається. Незрозуміло як, але молитва батюшки дійшла до її чоловіка, Єгора Петровича, кремезного, міцного, що мало розмовляють сорокарічного мужичка, який народився і виріс тут в селі.

Єгор Петрович не терпить непорядку ні в родині, ні на вулиці і вважає себе відповідальним за все. На служби Єгор Петрович не ходить, але в церкві буває часто: то поправить погано відкривається кватирку, то змаже скрипучі дверні петлі, то привезе отструганной дошки і полагодить паркан. Він ніколи не питає батюшку, що треба робити, все бачить сам. Звітів про виконану роботу теж не дає.

Нещодавно мовчки зняв ікону Божої Матері Володимирській і переважив її ближче до вікна, відійшов подалі, придивився, задоволено хмикнув і попрямував до виходу. На німе запитання батюшки, не зупиняючись, просто відповів:

- Тут їй зручніше.

І дійсно зручніше, тепер Пресвята Діва Марія бачить всіх, хто молився, і Її бачать все.

- Ну і слава Богу! - перехрестився батюшка.

Сім'ю свою Єгор Петрович береже, з дітьми суворий, але в міру. Сини виховані, ввічливі, вчаться в Москві на юристів, у вихідні разом з матір'ю бувають в храмі. Дружину любить, але вольностей не дозволяє, з метою виховання в розмові з дружиною може і міцно гримнути, тут вже Галина Михайлівна позиції свої відразу ж здає і з чоловіком погоджується, світ в родині відновлюється - це для неї найголовніше.

Ось і тепер, дізнавшись від сусідки, що благовірна просила батюшку помолитися за кішку, Єгор Петрович дуже дохідливо і швидко пояснив їй, для чого призначений батюшка. Дружина так само швидко усвідомила, що він потрібен не для того, щоб поправляти здоров'я розжирілої від неробства і переїдання кішки. Остаточно переконав її в цьому хороший стусан, який Єгор Петрович відважив проходила якраз повз нічого не підозрювала хворий. Кішка вмить одужала і з гучним нявканням спритно влізла на паркан. Господиня хоч і не схвалила методу лікування, але про себе задоволено відзначила: «помолився батюшка - і, слава Богу, Маруся одужала».

Що стосується Антона, здатного, артистичного і дуже доброго хлопчика, з захватом займався в театральній студії, яку вела матінка Олена, яка здобула освіту в ГІТІСі і викладала тепер в недільній школі при сільському храмі, справа вирішилася і зовсім просто. Матушка свого часу з відзнакою закінчила одну з престижних московських математичних шкіл і, дізнавшись про проблему свого талановитого учня, швидко підтягнула його знання до пристойного рівня.

Загалом, Господь керував по молитвам доброго сільського батюшки всі прохання його прихожан, і самому молитвенику залишалося лише дякувати Господу Богу за допомогу і продовжувати старанно молитися.

Правда, не завжди прохання стражденних закінчувалися для батюшки благополучно. Частенько бувало й таке, за що батюшка дякував Богові ще старанніше.

В один погожий день зустрів Сергій приятеля свого, бадьоро крокує по своїх справах. Батюшка був в прекрасному настрої, сяяв радісною посмішкою і величезним синцем під оком. На стривожений питання Сергія: «Що трапилося?» - радісно сповістив:

- помолився вночі про печалі однієї парафіянки нашої, і, слава Богу, у неї все налагодилося.

- А фінгал-то звідки? Плата за молитву чи що? Або заснув за молитвою і випадково вдарився?

Батюшка, пропустивши іронію Сергія, захоплено відповів:

- Ах як ти вірно сказав. Дійсно, краще і не скажеш. Плата за молитву! Справжнісінька плата! Ти навіть не уявляєш, як я радий буваю цій платі! - і продовжив:

- Мати молилася і билася за чесне ім'я сина. Бачив би ти її очі, коли вона просила мене звернутися за Божою допомогою. Ось я і він кликав до Господа майже до світанку, потім замкнув храм і попрямував додому, оступився на бетонному ганку і впав, сильно вдарився. І тут же блага і радісна думка осінила мене: дійшла моя молитва, почув Господь! Я повернувся в храм, подякував Всевишнього і пішов додому.

- А що, без удару об бетон думка-то блага тобі в голову прийти не могла?

- Ех, Сергію, Сергію! Читаєш багато різної літератури, і богословської в тому числі, а все ніяк не зрозумієш, що сили бісівські не дрімають, злобують і гніваються, але безсилі перед молитвою щирій та сердечній. Ось в безсиллі своєму і паскудять по дрібницях: де ніжку підставлять, а де підштовхнуть. Я вже знаю: сталося добру справу по молитві старанної, чекай від них відповіді, а отримавши його, дякуй Господа з ще більшою ретельністю і радістю. Ось і зараз прихожанка моя прибігла в сльозах радісних і повідомила, що сина виправдали.

- Подія, звичайно, гарне, - філософськи зауважив Серьога. - Але, може, тобі остерігатися трохи? Може, не так сильно молитися? А то ж якщо після кожної молитви з ганку падатимеш, а воно у вас з восьми бетонних сходинок зроблено, залишаться вівці твої без пастуха ... Іншого такого їм вже не надішлють.

- Тепер вже й інший тут впорається, - з теплотою відгукнувся батюшка. - Коли храм очищали та відкривали - важко було, а зараз легко. Віра в силу і Божу ласку повертається, а ми молитвами своїми да справами допомагаємо їй зміцнитися. І ти, Сергій, на промахи та невдачі не нарікай відразу, а в попередніх вчинках і справах покопайся гарненько да допомоги попроси - і причину відшукаєш, і помічники знайдуться, і виправиться все. Боронь боже!

З цими слова батюшка перехрестив Серьогу і швидко поспішив в бік храму.

Продовження цієї історії сталося через тиждень. Подзвонила моя давня приятелька і попросила проїхати з нею на Даниловское кладовищі, до каплички до Матрони Московської. Я і сам збирався до матінки, тому погодився з великою радістю. Поки їхали в трамваї від метро, ​​жінка скаржилася на невдачі і негаразди, що спіткали її останнім часом. Я ж, згадавши Серьогін розповідь про його приятеля-священика, повідав його їй і порадив:

- Молися щиро, а за кожну проблему, як цей сільський батюшка, дякуй Бога втричі.

Благополучно відстоявши чергу, ми вклонилися святого місця, помолилися, повідали неньці свої турботи, пройшли в храм, постояли біля чудотворного образу святої блаженної Матрони Московської і, умиротворені, поїхали додому.

На п'ятий день приятелька подзвонила і, навіть не привітавшись, слабким голосом сказала:

- Дійшла моя молитва. На зворотному шляху розболівся зуб. Зайшла в платну клініку, там зробили знімки, накололи уколів і стали терміново видаляти. Лікар попався недосвідчений, зуб відламав. Прийшов інший, ясна розрізали, до вечора вже й говорити не могла. Сусідка викликала «Швидку», п'ятий день в лікарні, їм і п'ю через трубочку. Згадую твій розповідь про батюшку - відразу настрій поліпшується: сміятися не можу, а хочеться. Сьогодні, слава Богу, заговорила.

Вона тихенько розсміялася, а потім дуже серйозно сказала:

- Я ж за сестру та за племінника молилася. Побили його сильно, лікарі нічого вдіяти не могли і матері сказали, щоб готові були до гіршого, а він сьогодні рано вранці в себе прийшов і їсти попросив. І матері сказав, що Ліду бачив: молилася вона. Завтра випишуть, відразу ж поїду до Матронушки з вдячністю, а батюшки того молебень за здоров'я замовлю: дуже він мене підтримав ... Ім'я мені його скажи.

Імені батюшки я не знав і передзвонив племіннику. Він дуже здивувався і поцікавився, навіщо воно мені. Я коротко відповів:

І дійсно треба! Треба просити Господа Бога, щоб дарував він кожної сільської селі свого батюшку, що хворіє і бореться за кожну заблуканих душу, вміє наставити на шлях істинний, розбудити в людях світле, допомогти оцінити вчинки свої і бажання, привести до істинного покаяння, а значить і до очищення .

Здоров'я тобі і сил на многії літа, добрий сільський батюшка! Неси слово Боже, кріплення віру православну, спонукає людей до справ добрих і до життя праведного.

Схожі статті