Про загробного долі мертвонароджених дітей

З св. Отців Церкви, св. Григорій Ніський, про долю немовлят взагалі, пише: «Передчасна смерть немовлят не веде до думки, що помер так життя нещасливий, або що дорівнює він очистили себе в реальному житті всяку чесноту; тому що Бог, за кращим Своєму Промислу, запобігає безмір зол в тих, які стали б жити в злі »(Ч.4.стр.359, ізд.1862г.).

Св. Григорій Богослов говорить: «Останні (тобто не будуть достойні хрещення через малолітство) ні у праведного Судді ні прославлені, ні покарані, тому що, хоча не відображені, але ж не худі, і більше самі зазнали, ніж зробили шкоди . Бо не всякий недостойний покарання, гідний вже і честі; так само як не всякий, недостойний честі, гідний вже і покарання »(Сл. на св хрещений. - ч.3, стр.242-243, изд. 1889г.).

Участь немовлят, які померли нехрещеними, ні в якому разі не можна назвати безнадійним. Св.апостола Павло говорить про тих дітей, у яких батько християнин, а мати нехрещена, що діти ці «святі суть» (1 Кор.7, 14). Наші ж мертвонароджені немовлята мають і батьків і предків православних. Крім того, діти ці в деякому роді вже освятилися під час утробоносіння їх матерями: носячи їх у своїй утробі, матері їх щодня молилися, часто Новомосковсклі або слухали Слово Боже і з'єднувалися з Христом Господом в таїнстві Св. Причастя. А коли їх матерям прийшов час вирішитися ними, вони з теплою вірою вдавалися до Божої допомоги і, може бути, вважали особливий обітницю перед Богом, щоб дозвіл їх було благополучно. Як же можна думати, щоб діти, плід від таких батьків, загинули назавжди? Якщо навіть інший з них і помре ще в утроби; і тут була готовність батьків зробити над ним хрещення. А Господу Богу приємні і самі наміри наші, якщо вони святі. - Ще чуємо в Євангелії слова Самого Христа Спасителя: "В домі Отця Мого обителі многи суть» (Ів. 14, 2). Невже в цих оселях не буде місця для тих немовлят, яких батьки були християни, яких тільки не було можливості просвітити св. хрещенням, або які отримавши вже імена християнські, померли перед самою купіллю? Свята Церква висловлює пряме вірування в помилування цих немовлят: «ведати личить» (говорить вона в богослужбових книгах), «яко немовлята і неосвічені (тобто нехрещені) нижче в пекло підуть» (Сінакс.в мясоп.субб.). Св.Григорий Богослов говорить: «Інші навіть не мають можливості і прийняти дару (благодаті хрещення) або, може бути через малолітство, або по якомусь, абсолютно незалежному від них, збігом обставин. (Душеп. Соб. 1905. N2, стр.52-53).

Св. Єфрем Сирин пише: «Хто помер в утробі матері і не вступив в життя, того Суддя зробить повнолітнім в ту ж мить, в яке поверне життя померлих. Немовля, якого матір померла разом з ним під час утробоносіння, при воскресінні постане досконалим чоловіком, і дізнається матір свою, а вона дізнається дітище своє. Небачені тут один одного, побачаться там, і матір дізнається, що це її син, і син дізнається, що це його матір ... Рівними воскресить Творець людських синів; як створив їх рівними, так рівними ж пробудить і від смерті. У воскресінні немає ні великих, ні малих. І передчасно народився повстане таким же, як і повнолітній. Тільки у справах і способу життя будуть там високі і славні; і одні уподібняться світла, інші - темряві ». (Ч. 4, стор.105, изд. 1900).

На питання, «як молитися про мертвонароджених і взагалі не сподобилися св. хрещення немовлят? »Стефан Фаворський, архієпископ Віфлеємської обителі, дає таку відповідь:« Ті, хто отримав св. хрещення радітимуть і насолоджуватися на небесах на віки, хоча б кончину отримали і ненавмисну, так само не слід відкидати і тих немовлят, які народилися мертвими і не встигли бути охрещені; вони не винні, що не отримали св.крещенія, а у Отця Небесного Обителі многи суть, в числі яких є, звичайно, і такі, в яких такі немовлята будуть спочивати за віру і благочестя вірних батьків своїх, хоча самі, по незвіданих долям Божим , не отримали св.крещенія; так думати не противно релігії, про що свідчать і св. Батьки в Синаксарі в суботу м'ясопусного. Молитися за них можуть батьки з вірою в милосердя Боже; кожна мати, плаче про таких своїх чад, без сумніву може кричати до Чоловіколюбця Господу, наступними словами: «Господи, помилуй дітей моїх, померлих в утробі моїй, за віру і сльози мої, ради милосердя Твого. Господи, не позбав їх світла Твого Божественного! (З Палест. Листка Віфлеєм. Обителі).

Нарешті, не повинно забувати і про себе і про те, що вина мертвонародження дітей може падати і на самих матерів-породіль, не кажучи вже про тих лиходійка матерів, які свідомо намагаються знищити плід (здебільшого незаконний) і навіть в останніх періодах утробоносіння . Вічна вогненна геєна - ось гідна відплата правосуддя Божого, що очікує нерозкаяних за ці злодіяння »(Душеп.Соб. Стор.54).

Св. Єфрем Сирин пише: «Горе ... блудницю, котра винищила зачатий нею в утробі плід, щоб не бачив він тутешнього світу; не дасть Бог побачити і їй нове століття. Як вона не дозволила йому насолодитися життям і світлом в цьому столітті, так і Він позбавить її життя і світла в нім столітті. Оскільки зважилася вона вивергнути плід свій з чрева передчасно, щоб приховати його в темряві землі; то і вона, як мертвий плід лона, вивергнута буде в темряву кромешную.Таково відплата блудникам і розпусницю, що посягають на життя дітей своїх: Суддя покарає їх вічною смертю і скине в безодню муки, повну смердючого тління »(пам'ятаєте. послід. твоя, изд. 1903 році, стор.37).

Ті, що впали в такий тяжкий гріх повинні поспішити принести покаяння, поки є можливість; бо немає гріха перемагає Боже милосердя для хто звертається до Нього з вірою (Жит. ін. Марії Єгипетської).

Але бувають і інші обставини мертвонародження, вину яких не можна не приписати матерям-породіллям: одна підняла важкий мішок хліба на віз, а інша безмірно працювала на збиранні хліба, - і розв'язалися передчасно немовлятами. Ця напилася п'яною і оступилася, - народила мертве немовля. У тій пішов викидень внаслідок душевних потрясінь, що відбуваються ... від божевільної і, може бути, безпідставною ревнощів до мужу.Бивают і випадки явної кари Божої за ремствування на многочадіе і за прокляття роду, що знаходиться ще в утробе.Уви! І такі божевільні матері є на світі. Ось чому мати-породілля, після народження мертвого немовляти, мала ґрунтовніше подумати - чи не була вона як-небудь прямо або побічно причиною мертвонародження, і якщо - по безпристрасного обговоренні цього питання, - виявиться що-небудь у неї на совісті, то вона повинна поспішити до свого отця духовного, сповідати йому свій гріх, попросить поради для заглажденія свого гріха і потім загладити свій гріх добрими справами, з яких зазвичай рекомендується: 1) милостиня бідним людям, у яких багато дітей, особливо в такі дні, як Великдень, Різдво Христо про та престольне свято; 2) подорож до святих місць (прим. До Києва до мощів св. Угодників і св. Немовляти, убитого від Ірода за Христа, і спочиває в дальніх печерах Лаври); 3) посилена домашня молитва, супроводжувана відомою кількістю поклонів, і добровільно накладається пост (напр. По понеділках; про нього сказано в требніку, в чині сповіді), і 4) вчинення в парафіяльному храмі літургії про відпущення гріхів (Душеп. Соб. Стор. 54-55). Див. Подроб. в кн. «Наставляючи. і втішити. болящ. »свящ.В.А. Черкесова.

Отже, за розумом св. Отців і вчителів Церкви, християнські нехрещені і мертвонароджені немовлята Не будуть покарання в майбутньому житті, по-тому що батьки вже освятили їх прийняттям Святих Тайн, молитвами, вірою і добрими справами.