Проповідь євангелія в сучасному суспільстві

Здається, що сучасне суспільство з кожним днем ​​стає все більш несприйнятливим до Євангелія. Так як же ми можемо проповідувати Євангеліє з максимальним ефектом? Книга Діянь дає нам відповідь на це питання.

Слід зазначити, що книга Діянь має два основних призначення, які можуть допомогти нам сьогодні. Вона призначена:

  1. для нашої освіти. як християн, оскільки нам дається опис розвитку ранньої Церкви і пов'язаних з цим подій.
  2. для прикладу нам. як проповідникам, християнським служителям, місіонерам, оскільки нам показаний спосіб, за допомогою якого апостоли слухняно виконували Велике Доручення.

Якщо досліджувати книгу Діянь в цьому світі, тобто як нам варто проповідувати Євангеліє в змішаній культурі або в нашій власній, то ми виявимо щось дивовижне.

Любов Бога

По-перше, ні в одній проповіді книги Діянь жодним проповідником не згадується про любов Божу. У Симфонії можна побачити, що слово «любов» жодного разу, і ні в якому контексті в цій книзі не зустрічається. Замість цього Павло і інші проповідники знову і знову говорять про смерть і воскресіння Христа, про Божий суд, і необхідності особистого покаяння і віри в Христа. Пояснення Павлом Божої любові, включаючи велике заяву в Посланні до Римлян 5: 8. що Бог полюбив нас, коли ми були ще грішниками, були написані для християн і, мабуть, чи не проповідували нехристианам.

У жодній проповіді книги Діянь не згадується про любов Божу. Замість цього апостоли знову і знову говорять про смерть і воскресіння Христа, про Божий суд, і необхідності особистого покаяння і віри в Христа.

Однак це не означає, що в подіях, що описуються в книзі Діянь, не можна побачити Божу любов. 1 У своєму листі до Тимофія Савл (Павло) говорить про те, що його звернення до Христа, тричі описується в книзі Діяння (Дії 9: 1-20; 22: 1-16; 26: 9-18), є результатом милості, благодаті, любові і довготерпіння Божого, а також Павло говорить, що його звернення було «прикладом тим, яким належить вірити в Нього на вічне життя» (I Тимофію 1: 12-16). У Посланні до Римлян 2: 4 Павло говорить, що саме добро Божа веде до покаяння, і поняття «добро» тут включає не тільки Божу святість, праведність і істину, але також любов, доброту, ласку і благодать. 2

Дві відправні точки

Другий дивовижною особливістю проповіді Павлом Євангелія, записаної в книзі Діянь, є те, що в залежності від публіки, він використовував дві абсолютно різні відправні точки (тобто те, з чого він починав свою проповідь).

  1. Коли Павло проповідував юдеям, він «повчав їх від Писання, пояснюючи і доводячи, що мусів Христос постраждати й воскреснути з мертвих». Основним моментом цього послання було те, «що це - Христос, Той Ісус, що я звіщаю вам» [тобто Месія] (Дії 17: 2-3).
  2. Коли Павло проповідував язичникам, наприклад лікаонцам (Дії 14: 6) і грекам (Дії 17: 22-31), він починав зі створення. говорив про роль Бога як Творця і про те, що все, що можна побачити в природі, є свідченням цього.

Чому між методом проповідування Павла іудеям і методом проповідування язичникам існує така відмінність? Причина цього і є нашим ключем до розуміння того, чому проповідь про гине положенні людини або навіть звістка про хрест, часто має незначний вплив на суспільство сьогодні.

Іудаїзм мав креаційне підставу - Буття. На підставі Писання Старого Завіту іудеї вірили в одного істинного Бога і знали Його як Творця, Законодавця і Суддю. Іудеї вже знали і вірили в біблійне опис подій створення і гріхопадіння: вони знали, що таке гріх і що плата за гріх - смерть. Їм тільки треба було показати на основі Писання і Воскресіння, що Ісус і є обіцяним Христом.

Греки ... еволюціоністи

З іншого боку, язичники (греки зокрема) мали еволюційне мислення. Професор Феарфілд Осборн з Колумбійського університету та Американського музею історії природознавства сказав, що Емпедокла, який жив в V столітті до н.е. «Можна справедливо назвати батьком еволюційної ідеї». 3 Аристотель (384-322 рр. До н.е.) в своїй роботі під назвою Фізика «говорить, що Емпедокл був першим, хто показав можливість походження найсильніших форм життя шляхом випадковості, а не Задуму». 4

І сам Аристотель вчив еволюційної послідовності організмів. 5

Коли Павло був на Марсовому Горе (Ареопазі), він зустрічався «з деким із епікурейських і стоїчних філософів» (Дії 17:18). Епікурейці були послідовниками Епікура (342-270 рр. До н.е.), який заперечував існування будь-якої навмисної форми в природі і вчив, що все на землі еволюціонувало безпосередньо з самої земної матерії. Тож не дивно, що епікурейці вірили в те, що задоволення, і особливо плотські задоволення, є найбільшим благом існування. Таким чином, грецьке суспільство було еволюційним в своєму мисленні і язичницький в життя.

У цих язичників не було іудейських писань. Тому Павло повинен був проповідувати їм, використовуючи поняття, які вони змогли б зрозуміти, тобто їх основні знання про Творця як про Творця, майже зруйновані їх філософіями і ідолами, але все одно існують і підтверджуються природою і їх совістю (Римлянам 1:20; 2:15). І тому в своєму зверненні до людей на Марсовому горі (Дії 17: 22-31) Павло почав свою проповідь, кажучи про силу Бога в творінні, а потім говорив про божественну природу Бога в Своєму промислі. Потім Павло виступав проти язичницьких ідолів і переконував їх покаятися, тому що Бог усім керує і все судить, і день суду наближається. І тільки після цього він говорив про Воскресіння. Ймовірно, якби його не перебили, він продовжував би розповідати про те, що це Воскресіння послідувало за смертю Христа на хресті, і він пояснив би, що Божу благодать можна побачити через воскреслого Спасителя. Але зверніть увагу, в якій послідовності Павло розкрив свої доводи.

Павло зазнав невдачі?

Деякі тлумачі кажуть, що через свою проповідь Павло не зміг достукатися до афінян, тому що він і не заснував там церкви. Але на Марсовому горе сталося, щонайменше, шість звернень, а може бути і більше, як ми читаємо: «Але деякі люди, приєднавшись до нього й увірували: між ними і Діонісій Ареопагіт і жінка, на ім'я Дамара, і інші з ними "(Дії 17:34). Пізніше в Афінах була заснована церква, а Діонісій, який був членом Верховного Суду Ареопагу, звернувся до Бога і був таким щирим, що став лідером цієї церкви. Євсевій Кесарійський говорить про Діонісії як про «першому єпископі Церкви в Афінах». 6 Це навряд чи можна назвати невдачею з боку Павла або з боку Святого Духа!

Проповідь євангелія в сучасному суспільстві

Проповідь євангелія в сучасному суспільстві

Проповідь євангелія в сучасному суспільстві

світ сьогодні

Сучасний світ мало чим відрізняється від світу, в якому жив Павло. Еволюція є домінуючою системою поглядів. В результаті заперечення єдиного істинного Бога і відкидання Його правил святого життя епікурейська ідея гедонізму (пошук насолод) стала переважаючим способом життя. У той же час багато людей сьогодні звертаються до індуїстської філософії руху Нового Століття або до окультизму, щоб заповнити життєву порожнечу, яка є наслідком їх власного атеїзму.

Подібним чином у більшості країн, в яких сьогодні працюють місіонери, панують релігії, які відкидають існування святого трансцендентного Творця. А що стосується походження, то всі вони мають еволюційний початок. Наприклад, в основі всіх цих релігій лежить віра в початкове існування матерії або будь-якого істоти. 7 Ці релігії, як правило, пов'язані з задобрюванням злих духів або заслужіваніем похвали шляхом поклоніння, як наприклад, в індуїзмі, буддизмі, синтоизме, анімізм і т.д. так само як це робили і греки.

Проповідники і християни-місіонери можуть винести з цього урок. Бог дав нам в книзі Дії приклад того, як ефективно проповідувати сьогодні людям. Нам показаний спосіб проповідування, який апостол Павло використовував для того, щоб найкращим чином вписується в культурне середовище його слухачів (як іудеїв, так і язичників), щоб вони розуміли його. Ми також бачимо спосіб проповідування Павла, де використовується креаційного евангелизм з метою якомога глибше проникнути в мислення греків. Креаційного евангелизм - це спосіб проповідування, який реально працює. Сучасне суспільство в своєму еволюційному мисленні не знає єдиного істинного живого Бога, а сексуальна заклопотаність сьогоднішнього світу набагато більше, ніж та, яка була у греків і юдеїв. Тому ті, хто сьогодні проповідують Євангеліє, можуть також використовувати цей спосіб, щоб їх слухачі зрозуміли їх.

Посилання та примітки

Схожі статті