Проповідь з мінбару

Пророк Мухаммад (мир йому і благословення) СКАЗАВ: "здобуває знання, ТОМУ ЩО ЦЕ - богобоязливий, ПРАГНЕННЯ ДО НИХ - ЦЕ ПОКЛОНІННЯ (ибадат), ОБГОВОРЕННЯ ЇХ - ЦЕ СЛАВОСЛІВ'Я (тасбіх), розпитати, ПОВ'ЯЗАНІ З НИМИ, - ЦЕ ДЖИХАД, НАВЧАННЯ ІМ незнаю - ЦЕ милостиню (садака), ПЕРЕДАЧА їх гідно - ЦЕ ДІЯННЯ, ЩО НАБЛИЖАЄ До Аллаhа. ЗНАННЯ окреслює межі між дозволеним (халяль) і забороненого (харам), ВОНИ - світло на шляху В РАЙ, РОЗВАГИ ПРИ САМОТНІСТЬ, ДРУГ НА ЧУЖИНІ, ТВІЙ СОБЕСЕДНИК, КОЛИ ТИ ОДИН, ПРОВОДНИК В РАДОСТІ І ГОРЕ, зброї Е ПРОТИ ВОРОГІВ І ТВОЄ УКРАШЕНИЕ СЕРЕД ДРУЗІВ.

ПРОПОВІДЬ З мінбар

З ім'ям Аллаха, Милостивого до всіх на цьому світі і Милосердного до юдеїв, що в день Суду.

Вся хвала, воістину, належить Аллаху, мир і милість панові людства - нашому Пророку Мухаммаду.

В якості основи для уроку я вибрав матн під назвою «Сулляму Тауфік іля махабатіЛляхі аля тахкик», який написав алляма, шейх Абдуллах ібн Хусейн ібн Тахір, древній єменський вчений з нащадків Пророка, нехай благословить його Аллах і вітає, з сімейства Ба`ляві , яке відоме в Ємені як сімейство алімів, шейхів, устаза, і цю книгу він написав для початківців мусульман, які вивчають Шаріат. І вона відрізняється саме тим, що він питання вероотступничества пов'язав з акида. У старих книгах тема вероотступничества зазвичай розбирається в останніх главах, де йдеться про суддівство, покарання, покарання за перелюбство, за злодійство і так далі. І там же розповідається про те, що пов'язано з Рідден, з віровідступництво. Але, так як в наш час люди не стежать за своєю мовою і є тасахуль, недбалість, шейх каже, що в його час вже з'явилася необхідність вивчення цієї теми. Спочатку ми прочитаємо, як він роз'яснює сенс шахади, а потім розберемо тему вероотступничества.

Розділ, який стосується атрибутів Аллаха, віри в Його посланників, і питання, пов'язані з судним днем ​​».

Шейх, рахімахуллах, каже: «Всім мукалляфам обов'язково прийняти Іслам ...»

(Мукалляф - це повнолітній, розумна людина, до якого дійшло знання про Іслам, і він зобов'язаний прийняти Іслам)

«... і постоянствовать в Ісламі (т. Е. Жити і померти в Ісламі, сповідуючи це в своєму серці), і виконувати ті обов'язки Шаріату, які на нього покладені».

(Тут є нюанс, є різниця між виконанням самої дії і переконанням, що це дія обов'язково. Наприклад, ми знаємо, що людина зобов'язана робити намаз, але, крім самого виконання намазу, він ще повинен сповідувати обов'язковість намазу. І, якщо він не вважає , що намаз обов'язковий, його віра не приймається, тому що обов'язковість намазу - це те, що однозначно відомо з нашої релігії. Якщо ж людина не робить намаз, але вважає намаз обов'язковим, така віра у нього приймається, але він буде грішником перед Аллахом. згідно дост Овернь думку Ахлю-з-Сунна, чи не здійснює намаз людина не є кяфірів. Іншими словами, якщо людина перестане виконувати всі аркани, рукн, зобов'язання і буде здійснювати всі гріхи, які не є куфром, не доходять до стадії куфра, але у нього в серце залишиться віра, він буде вважатися віруючим перед людьми і перед Всевишнім Аллахом. Але він повинен вважати обов'язковими всі положення Шаріату, які на нього поширюються.)

«І [знати] то, що обов'язково людині знати, обов'язково сповідувати будь-якої пори. І, якщо до кяфірів дійшло знання про Іслам, він зобов'язаний відразу вимовити шахаду, увірувати в те, що вимагає шахада ».

(Якщо ж людина не кяфір, а етнічний мусульманин, чиї батьки - мусульмани і який народився в мусульманській сім'ї, то проголошення шахади в намаз буде вважатися за виконання фарз, як кажуть шафіїти.)

«І це свідчення, що немає нікого гідного поклоніння, крім Всевишнього Аллаха, і що Мухаммад - це Посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає. І сенс шахади - щоб ти знав, сповідував, вірив і брав як істину, що немає нікого гідного поклоніння, крім Аллаха, Який Один, Єдін, який Перший, до Якого нічого не було, у Якого немає початку. Він Живий, всім керує, і ніщо в цьому світі, в цій Дуньї ні на мить не може випасти з правління Всевишнього Аллаха, що в Нього нема кінця, Який повіки стоятиме і постійно, Який є Єдиним Творцем в цьому всесвіті, що дають їжу. Він володіє всезнання, є Всемогутнім, робить те, що забажає, і ніхто не може обмежити Його волю. І те, що побажав Аллах, - воно відбулося і відбудеться, а то, чого Він не побажає, не було і не буде. І немає сили і могутності для поклоніння Всевишньому Аллаху, крім як через Тауфік, ​​тобто через силу, яку дає Всевишній Аллах, Який описаний усіма видами досконалості і що чисте від всіх видів недоліків ».

(Тому, коли ми говоримо, що ми зобов'язані вірити в Аллаха, є віра загальна: «Я вірю, що Аллах описаний всіма якостями досконалості, я вірю, що Аллах чистий від всіх недоліків». Це загальна віра, віра в сифат, які обов'язково сповідувати кожному. Потім є віра в деталях: «Я вірю, що Аллах існує, тобто у Нього є якість існування, у Нього немає початку, немає кінця, Він ні на що не схожий, не займає місце, у Нього є Знання, Воля і т. д. Але в загальному вигляді ми повинні сповідувати, що Аллаху притаманні всі види досконалості і Аллах чистий від всіх недоліків.)

«Аллах не має початку, все, крім Аллаха, має початок, Аллах безначален, все, крім Аллаха, має початок. Він - Творець, а все, крім Аллаха, створено. І Мова Аллаха предвічний, як і всі інші його якості ».

(Мова Аллаха не перебуває зі звуків і букв, не подібна нашої мови і, як і інші Його якості, не має ні початку, ні кінця.)

«Аллах відмінний від усіх творінь Своєю Сутністю, Своїми якостями і Своїми діями. Аллах ні на що не схожий з творінь цього світу, і Аллах чистий від того, що Йому приписують нечестивці, гнобителі (Залім) ».

(Найбільше утиски (зульмом) - це не вбивство, чи не крадіжка. Найбільший зульм - це куфр і ширк. Саме велике злочин, яке може зробити людина, - це надавати Аллаху товариша, поклонятися нарівні з Ним комусь ще, приписувати Йому недоліки, надавати Йому сина і т. д. Тому вчені називають тих, хто все це приписував Аллаху, Залім, гнобителями, бо ці люди вчинили зульм. Всевишній Аллах досконалий! і ті, хто приписує Йому недоліки, роблять найбільший зульм щодо Всевишнього Аллаха. )

«А сенс віри в Пророка Мухаммада, хай благословить його Аллах і вітає, - це щоб ти знав, сповідував, брав і вірив в те, що наш Пророк Мухаммад, нехай благословить його Аллах і вітає, з числа курайшитів - Посланник до всього людству ».

(Не тільки до арабів, не тільки до етнічних мусульманам, не тільки до чорних, або до червоних, або ще до якоїсь групи - він посланий до всього людства.)

«Він народився в Мецці і там отримав пророцтво, пророчу місію, потім переселився в Медину і був там похований. І також ми повинні вірити в істинність всього, що повідомив нам Пророк Мухаммад, нехай благословить його Аллах і вітає, в хадисах, то, що до нас достовірно дійшло. Ми повинні в це вірити і це сповідувати. Сюди відносяться могильні муки і задоволення в могилі, тобто ми зобов'язані в це вірити і сповідувати і це частина наших переконань. Так само як допит двома ангелами - мункар і Накір. Вони запитають нас: «Хто твій Господь? Яка у тебе релігія? Хто твій пророк? »(І так далі). [Сюди відносяться] воскресіння, коли люди будуть зібрані в Судний день, відплата, нагорода, покарання, Ваги діянь, Вогонь покарання, Міст (Сират), за яким кожен пройде відповідно до своєї богобоязливості, вара' і таква, які він виявляв в цьому житті. [Сюди відносяться] водойму, ставок, з якого послідовники Пророка Мухаммада питимуть. І після того, як ізопьют звідти, вони більше не відчують спрагу. Також необхідно вірити в заступництво ».

(В шафаат Пророка, нехай благословить його Аллах і вітає, шафаат аль-Узман, який трапиться після того, як люди будуть відроджені, і звіт не буде починатися, і люди відчують жах і страх в цьому стані, і Пророк, нехай благословить його Аллах і вітає, зробить ось цей шафаат, після якого почнеться хісаб. А інші види шафаата притаманні і Алімов Ахлю-з-Сунна і авлія і так далі. Але шафаат аль-Узман - саме про початок Судного дня, звіту, дня, коли всіх зберуть і кожен буде думати тільки про себе. Це сифат тільки нашого Пророка, нехай благосост ловить його Аллах і вітає, тільки йому притаманний цей найбільший шафаат. А що стосується інших видів заступництва, то вони притаманні і вченим, і авлія.)

«Також обов'язково сповідувати, що той, хто потрапить в Рай, буде знаходитися там вічно, а той, хто помре в невірі, вічно перебуватиме в Аду. Також ми віримо, що Аллаха можна побачити очима в Раю ».

(Але це без образу, без подібності, Аллах не буде ні вгорі, ні внизу, ні праворуч, ні ліворуч. В цьому світі, в Дуньї ми Аллаха не можемо побачити, тому що в нас немає здатності зробити це. Але Всевишній Аллах по Своїй милості в ахірате створить в нас здатність побачити себе поза образом і напрямки, без місця. як це буде, ми не знаємо. Адже ми не знаємо, як існує Аллах, але ми віримо в цю можливість Його побачити, тому що про нього повідомлено в аятах побічно і безпосередньо, про це говорить безліч хадисів.)

«Також ти зобов'язаний увірувати в ангелів Аллаха, в Його посланників і пророків, в Його писання».

(Ми повинні повірити, що Аллах посилав ці писання, але це не означає, що ми повинні вірити, що сучасні спотворені писання інших релігій є те, що Аллах дав їм. Ні! Ми віримо, що Аллах посилав їм ці послання і Писання.)

«Також ми віримо в приречення добра і зла і що Пророк - наш пан Мухаммад - є друк пророків. Немає пророка після нього! І будь-який домагання на пророцтво після нього - це утиск (зульм) і невіра. Він пан всіх нащадків Адама, він пан над усім людства ».

(І він сказав: «... і немає у мене в цьому гордині». Він нам про це повідомив, як повідомляється істина, а не як те, чим він загордився.

Це був загальний зміст шахади. Зрозуміло, що про це можна говорити протягом цілого уроку, про двох ісламських свідоцтвах, багато книг написано про це, але ми сказали про це коротко. Тепер перейдемо безпосередньо до нашої теми.)

«Розділ, в якому розбирається то, що виводить людину з віри»

(Рідден - це залишення Ісламу або вихід з Ісламу словом, дією чи переконанням. Що стосується переконань, то людина виходить з Ісламу, якщо сповідує той чи інший куфр. Що стосується дій, це, наприклад, земний уклін (суджда) ідолу. Якщо є якийсь ідол, наприклад, індіанців або кого-то ще, і людина робить суджда цьому ідолу, і його ніхто не примушує до цього, ніхто не загрожує смертю, він робить це добровільно і знаходиться в здоровому глузді, він повнолітній, розумний мусульманин, - якщо він робить суджда добровільно без прийнятий дення, то виходить з Ісламу. Або, наприклад, якщо він ображає пророка, нехай благословить його Аллах і вітає, або ображає Всевишнього Аллаха, явно, очевидно ображає - він автоматично виходить з Ісламу.)

Шейх каже: «Кожному мусульманину обов'язково зберігати свій Іслам».

(Ми знаємо, що в цьому світі, в цій Дуньї, якщо якась річ має цінність і її легко втратити, то її зберігають. Якщо це коштовності, люди ховають їх, а іман - це найбільша коштовність, тобто це не сміття , який лежить на смітнику, який нікому не потрібен. це найбільша коштовність, яка є в цій Дуньї, це ключ до вічного райського насолоди, і умова для входу в Рай - віра.)

Тому шейх каже: «Мусульманський зобов'язаний захищати свій Іслам від усього, що його порушує, анулює його Іслам, відрізає його, - і це віровідступництво, і нехай Аллах захистить нас від цього».

(Все шейхи, аліми, коли пишуть про розділ, завжди починають зі слів: «Нехай Аллах захистить нас від цього». Адже, якщо людина впала в куфр, все його добрі справи, все його хасанати, його Саваба знищуються. Він повернувся в Іслам, але його хасанати, його Саваба анулювання! Іншими словами, навіть якщо ми припустимо, що він повернеться в іслам, він не повинен відновлювати фарз, які робив до Рідден, але нагорода за них йому вже не дістанеться вже.)

Шейх каже: «І в наш час збільшилась недбалість у мові, так що люди стали вимовляти в звичайній своєму житті такі слова, які виводять їх з Ісламу. А вони навіть гріхом це не вважають, не кажучи вже про Куфре ».

(Шейх каже, що в звичайному житті люди стали говорити багато з того, що є Рідден - віровідступництво, вони не стежать за своєю мовою. Вони вийшли з Ісламу, стали віровідступниками, але при цьому свою дію вони навіть гріхом не вважають, не кажучи вже про те, щоб вважати його куфром. тому високоповажний шейх Саїд-Афанді, коли говорив про достоїнства таріката, в якості одного з достоїнств він називав те, що мюрид кожен раз вимовляє шахаду. І він говорив: «Ми не знаємо, скільки людей в наше час впадає в зневіру. адже це не є ум овіем - щоб людина знала, що він став кяфірів. У більшості немає наміру стати кяфірів. Як таке у людини намір може бути - стати кяфірів? У більшості людей це відбувається несвідомо, без знання про це. І тому шахаду, яка перед Вірд вимовляється, людина повинна вимовляти з наміром увійти в Іслам, якщо він сказав щось або зробив щось і, наприклад, забув. ми ж не пам'ятаємо все, що ми говорили. ми не пам'ятаємо, що ми сьогодні говорили зранку. П'ять, шість, сім років тому - що ми пам'ятаємо? Тому кожен раз, коли ми вимовляємо шахаду, треба робити намір: «Якщо я зробив якийсь куфр або сказав якийсь куфр і забув про нього, я роблю намір, щоб ця шахада була для мене входом для мене в Іслам». Ось це найбільше гідність Вірд, яке отримує мюрид, якщо робить їх постійно. Адже, якщо він помилково або через забудькуватість впав в куфр і забув про це, забув, які слова він вимовляв, регулярне проголошення шахади - це вже найбільше гідність Вірд, найбільше Фадил, закладене в них. Саме при сталості їх виконання.)

«Рідден ділиться на 3 види: