Пропозиція їжі Крішни

неперевірена

Йдеться про те, що чистота слід за божественністю, тому не забувайте підтримувати ідеальну чистоту на кухні під час приготування їжі. Крім усього іншого ви не повинні пробувати їжу до тих пір, поки вона не була запропонована Крішни.

Тепер кілька слів про сам підношення. Перш за все, якщо у вас є деяке упередження щодо Крішни, можете запропонувати їжу тому образу Бога, який ближче вам.

Однак, якщо ви захочете запропонувати їжу саме Крішни, то на невеликому вівтарі ви повинні встановити три зображення - духовного вчителя, Крішни і Господа Чайтаньи.

Духовний учитель або гуру, служить представником Крішни, тому першим отримує підношення. Якщо ви серйозно практикуєте бхакті-йогу. то неминуче захочете встановити реальний зв'язок з духовним вчителем, отримавши у нього посвяту. В такому випадку ви будете пропонувати їжу своєму духовному вчителю, зображення якого повинно буде стояти на вівтарі. Але поки цього не сталося, ви можете пропонувати їжу Шріли Прабгупади, Господу Крішни і Господу Чайтаньї.

Для підношення найкраще відвести спеціальну тарілку, яка буде використовуватися лише для цієї мети. Після завершення процесу приготування, помістіть трохи кожної страви на цю тарілку. Для супів і напоїв найкраще використовувати невеликі чашечки.

Найпростіший метод пропозиції їжі полягає в тому, що ви встановлюєте цю тарілку перед зображенням Шріли Прабгупади, Крішни і Господа Чайтаньи і просто просите їх прийняти це підношення. Однак традиційне підношення передбачає проголошення спеціальних молитов або мантр на санскриті. Кожну з чотирьох наведених нижче мантр слід тихо повторити по три рази. Переклад на рідну мову повторювати не слід, він приведений тут лише для того, щоб ви розуміли, що означає кожна мантра.

нама му Вішну падайя
Крішна-прештхая Бху Талі
Шріматі Бхактиведанта
свамін ити наминаючи

«Я пропоную свої шанобливі поклони Його Божественної Милості А.Ч. Бхактіведанти Свамі Прабхупада, який дуже дорогий Господу Крішни, прийнявши притулок Його лотосних стоп ».

намасте Сарасваті дів
гаура-вані-прачаріне
нірвішеша-шуньявада
пашчатья-Деша Таріна

«Наші шанобливі поклони тобі, духовний вчитель, слуга Сарасваті Госвамі. Ти милостиво проповідуєш послання Господа Чайтаньи, звільняючи країни Заходу, виконані имперсонализма і порожнечі ».

намо маха-ваданйяя
Крішна-према-прадайя ті
Крішна Крішна-Чайтанья
Набагато гаура-Твіши намах

«Я пропоную свої шанобливі поклони Всевишньому Господу Шрі Крішни Чайтані, самому милостивому з усіх втілень Крішни, і навіть Його самого, тому що Він усім без винятку роздавав чисту любов до Крішни, чого не робило жодне втілення Бога».

намо-брахманйя-девая
го брахмана хітая ча
джагад-хітая Крішни
Говінди намо намах

«Я пропоную свої шанобливі поклони Верховної Абсолютної Істини, Крішни, доброзичливцеві корів і брахманів, а також всіх без винятку живих істот. Я знову і знову пропоную свої поклони Говінди (Крішни), джерела вищого насолоди почуттів ».


Після триразового проголошення цих мантр, ви можете кілька разів повторити таку мантру, звану маха-мантра або «велика пісня звільнення»:

Харе Крішна Харе Крішна
Крішна Крішна Харе Харе
Харе Рама Харе Рама
Рама Рама Харе Харе


Після завершення підношення ви можете насолодитися приготованими стравами разом з членами своєї сім'ї та гостями. Підготуйтеся до незвичайних смакових відчуттів.

Коли їжа запропонована Крішни, вона змінюється. Вона не тільки звільняється від карми, але і насичується позитивною духовною енергією. Санскритське слово, яке використовується для позначення запропонованої Крішни їжі, звучить як Крішна-Прасад, що означає милість.

Прасад чудовий, тому що просто споживаючи його, людина робить духовне просування. Він звільняється від карми, відчуває насолоду і відчуває присутність духовної енергії.

П'ять століть тому Господь Чайтанья сказав: «Всі ці продукти - цукор, камфора, чорний перець, кардамон, лавровий лист, масло, спеції і лакрица - за своєю природою матеріальні. Кожен мав можливість спробувати їх смак раніше. Однак в них ховається і інший, абсолютно надзвичайний смак і аромат. Просто спробуйте їх знову і переконайтеся в цьому. Не тільки смак, але і аромат догоджає розум, змушуючи забути про інші насолодах. Це дозволяє нам зрозуміти, що духовний нектар вуст Крішни, доторкнувшись до цих матеріальних речей, наділяє їх усіма можливими духовними якостями ».

Коли пропонуєте їжу Крішни, пам'ятайте.

  • Пропозиція страв починається вже на кухні, тому ні в якому разі не пробуйте їжу під час приготування. Нехай першим нею насолодитися Крішна.
  • Коли приготування закінчено, покладіть порцію на блюдо для Крішни. Купуйте спеціальний набір тарілок і чашок і використовуйте їх тільки для пропозиції їжі Крішни, ніхто інший з цього посуду є не повинен.
  • Поставте тарілку перед зображенням Кришни.
  • З відданістю попросіть Крішну прийняти ваше підношення. Це можна зробити, тричі вимовивши мантру Харе Крішна:

Харе Крішна, Харе Крішна, Крішна Крішна, Харе Харе
Харе Рама, Харе Рама, Рама Рама. Харе Харе

  • Через деякий час приберіть їжу з вівтаря. Тепер цю та залишилася в каструлі їжу можна подавати на стіл (докладніше дивіться в «Храм Крішни в вашому домі»).

література