Протоієрей Олексій Уминський

Тепер звернемося до іншого епізоду. Проходить Ісус мимо митаря на ім'я Левій Алфеїв, - одного з тих, хто, можливо, приходив до Івана, щоб христитись в річці Йордан. Він був одним з тих, кого іудейський народ зневажав за збір податків зі своїх одновірців для римського цезаря. При цьому митники збагачувалися і самі, безсовісно оббираючи вдів і сиріт, отримуючи хабарі і, звичайно ж, множачи ненависть оточуючих.
І ось повз таку людину проходить Ісус Христос і повторює ті ж слова, які раніше говорив Своїм учням - Симону і Андрію, Якову та Іванові: «Йди за мною». Чому Він говорить ці слова злодієві, все своє життя вибудував на горі і сльозах ближніх, на безперервному обмані й зрадництві? Як може Бог звертатися до настільки бідний людині? Навіщо він Йому потрібен? Але виявляється, Богу потрібен кожна людина, причому Він вибирає нас не за ступенем нашої освіченості, не по шляхетності нашого походження, не по висоті нашого становища в суспільстві, не по якимось іншим критеріям, якими ми часом керуємося при виборі один одного в цьому світі. Так ми вибираємо собі друзів, своїх послідовників, визначаємо сегмент суспільства, в якому відчуваємо себе «своїми людьми», підкреслюючи, що ця людина - «з нашого кола», а ось цього ми до себе і близько не підпустимо. Виявляється, для Бога не існує ніякої різниці між царем і рабом, між праведником і грішником, бо кожен з нас Йому безмірно доріг.
Він говорить цьому погордженого на душі людині: «Іди за мною», і раптом митар кидає все так же, як до нього кинули Андрій, Іван, Яків і Симон і теж йде за Христом, а Христос приходить до нього в будинок, куди ніякий порядний чоловік ніколи б не зайшов, бо це - будинок грішника, в якому збираються люди, спотворені гріхом грошолюбства. Господь сидить поруч з цими грішниками, їсть і п'є разом з ними. Про Нього починають лихословити: «Дивіться, наскільки дивний цей Месія, люблячий їсти і пити вино, друг митникам та грішникам!» Але Христа такі слова аніскільки не бентежили.
Шановні в суспільстві книжники та фарисеї дивуються, обурюються, дивуються. Як же так? Той же, що вони так чекали в якості виконавця власних сподівань, повинен був прийти саме для них, тому що вони - найкращі, релігійні, найчистіші! Чому ж Він пройшов повз них, вважаючи за краще цього митаря, Левія Алфієвого? І Христос відповідає їм просто і недвозначно:
Не здорові мають потребу в лікуванні, а хворі; Я не прийшов кликати праведних, але грішників до покаяння (Мк. 2: 17).
Зараз слово «фарисей» стало загальним. Так презирливо називають людину, схильного до святенництва, лицемірства, зарозумілості по відношенню до інших, до помилкової чесноти і хизування своїми досягненнями. А перш фарисеями називали людей, до речі сказати, вельми доброчесних. Фарисеї становили в той час, може бути, кращу частину іудейського суспільства, залишаючись самими ревними, самими палкими хранителями Закону і віри. Вони дійсно гаряче і ревно молилися і дійсно творили добрі справи, працюючи над собою так, як, може бути, ніхто крім них не працював.
Книжники були разом з ними. Вони краще за всіх знали Святе Письмо. Чи знає хто-небудь з нас Святе Письмо так, як вони? Мабуть, ніхто. Чи може хтось сьогодні так розбиратися в словах Божих, так проникливо відчувати і любити їх? Напевно, теж ніхто. Однак своє духовне багатство вони зробили предметом самозамилування. Те, що Господь дав для порятунку всіх людей, «обрані» присвоїли собі і з висоти своїх чеснот гордовито дивилися на світ, як на щось ганебне, негідне. Зовні вони залишалися праведниками, але істинними праведниками, звичайно ж, не були. Праведність для них представлялася можливістю судити цей світ, виправдовуючи самих себе. Вони не бачили в своїх душах якихось дуже важливих речей, які розглядали Господь, і перш за все не визнавалися в своїй гордині.
Так що праведниками вони були несправжніми, зате вже митарі-то були справжніми грішниками. Але Господь приходить саме до справжнім людям, тому що врятувати справжнього грішника можна, зробивши з нього справжнього праведника, а ось переробити фальшивого праведника вже не вийде: для цього йому доведеться хоча б навчитися відчувати себе грішним.
Тому істинний грішник, якого апостол Марк називає Левием Алфеєвим, стає євангелістом Матфеєм. Адже це він, євангеліст Матвій, який написав перше Євангеліє, був цим митарем, що відправився за Христом.

Третя глава починається розповіддю про те, як Христос зцілює в суботу сухорукого людини. Ну а що таке суботу? Це - день сьомий. Якщо ми з вами подивимося на дні творіння, то побачимо, що в перший день Господь створив небо і землю, а земля була невидима і пуста, і сказав Бог: «Хай буде світло!» І став світло.
Господь все творить Своїм дивним Словом, могутнім, творчим Словом. Із небуття призводить до буття. Господь відокремлює воду і з'являється суша. Потім Він дарує цієї суші, цієї землі силу плодоносити, народжувати чудові дерева, трави і квіти. Потім Господь творить світила небесні - сонце і місяць, які висвітлюють цю землю і дають їй можливість відраховувати часи і терміни. Після цього Бог наповнює небесний простір птахами, а море - рибами і всілякими тваринами морськими.
в шостий день Господь творить тварин і людини, причому людини творить за образом і подобою, вдихає в нього дух життя, знімає в людині Себе Самого, відображається в ньому. Якщо людина - є образ Божий, то, значить, Господь залишив Свій відбиток на кожному з нас. Тому кожен має всі дарами, несе в собі всі властивості Божі, які Йому спочатку притаманні, а ми можемо їх дивним чином розвинути в собі.
Я хочу нагадати про те, що кожен раз Господь здійснює акт творіння в певний період часу, який в Біблії називається словом «день», який Церква, звичайно, ніколи не сприймала як «двадцять чотири години», або «добу». Нам невідомо, скільки часу цей період тривав в нашому, земному обчисленні, але знаємо: що для Бога - один день, то для людини - тисяча років або, як сказав псалмоспівець Давид:
В очах Твоїх тисяча літ, немов день вчорашній (Пс. 89: 5).
І ось настав сьомий день, благословенна субота. Написано, що Господь спочив у цей час від усієї праці Своєї. Багато хто уявляє собі це так, як ніби сів до столу на хмарі і вирішив трошки перепочити. Але ж саме в сьомий день, коли Господь відійшов від всіх справ творіння, відбувається найголовніше в світі - діяти на землі починає людина. І ми бачимо, що Творець в цей день спілкується з людиною. Другий розділ Книги Буття оповідає про те, як Господь дає людині завдання, як каже йому, щоб люди плодилися і розмножувалися і наповнювали цю землю, як велить нарікати імена тваринам, тобто, по суті, панувати над світом. Господь при цьому як би відходить в сторону. Він поступається місцем для творчості людям в особі Адама. Господь наділяє людину свободою, чудовою свободою, тому що Він Сам - абсолютна свобода.

Схожі статті