Релігія - 5

5. НАМІР ПЕРЕД намаз І ИСКРЕННОСТЬ

Деякі псевдовчені ігнорують наміри перед намазом і постом, вважаючи намір порожнім і не обов'язковим перед вчиненням будь-якої справи. Наприклад, аль-Албані в своїй книзі: «Опис молитви пророка, З самого початку до кінця, як якщо б ви це бачили на власні очі» сам призводить хадис: «Воістину, справи (оцінюються) тільки по намірам ...» і пізніше своїм невіглаством сам ж заперечує робити наміри перед намазом в цій же книжці! Багато вчених також помилково вважають, взявши за основу вищенаведений хадис, що намір є всього лише Сунною, тому вважають, що не обов'язково мати намір перед намазом і постом. Намір не є Сунною, а навпаки, є фардом: «Людина отримає тільки те, до чого він прагнув» (53:39). Тому що будь-який мусульманин свої дії буде здійснювати тільки заради достатку Всевишнього Аллаха, а не заради кого-небудь іншого. В іншому випадку виходить, що він починає свої дії від неробства або показухи, або ще гірше - заради шайтана.

Раз намір пов'язаний з такими поняттями, як серце і роздуми, то не є умовою вимовляти цей намір мовою. Однак якщо намір вимовляється вголос, але не підтверджується серцем, то такий намір не приймається. Так само Посланник Аллаха (салляллаху 'алейхи уа Саллі) сказав: «Якщо людина щиро бажає стати шахідом, то буде вважатися таким, навіть якщо помре в свій ліжку» (Муслім). Абу умам аль-Бахімі передає, що Посланник Аллаха (салляллаху 'алейхи уа Саллі) сказав: «Всевишній Аллах приймає тільки ті діяння, які вчинені з щирістю і заради Його благословення» (ан-Насаї). Ібн Аббас передає, що Посланник Аллаха (салляллаху 'алейхи уа Саллі) сказав: «Якщо хтось, зробивши добру справу, розповідає про нього людям, щоб знайти славу, Всевишній Аллах зробить явним для всіх його намір. Хто, зробивши добру справу, показує його людям, щоб заслужити їх підбадьорення, Всевишній Аллах покаже всім його лицемірство »(Муслім, Бухарі, ат-Тірмізі, Ібн Маджа). Щирість є повне очищення серця раба Аллаха через порятунок від усіх хвороб душі, прагнення у всіх помислах і словах тільки до полегшення благовоління Аллаха, віддалення показухи і лицемірства, престижу і самозамилування. Всевишній хоче, що його раби були щирими: «Скажи, (Мухаммад):« Воістину, мені велено поклонятися Аллаху в щирій вірі »(39: 1) і« Воістину, ми послали тобі писання (тобто Коран) в істині. Тому вклоняйся Аллаху, будучи щирим у вірі »(39: 2).

Тому всі наші благодіяння, поклоніння і інші дії повинні учиняться з правильним наміром, тільки з щирістю заради вдоволення Аллаха, а не на показ, не заради слави, не заради мирських благ, а тільки заради Аллаха, тобто заради досягнення Його забезпечення і лише в цьому випадку це поклоніння буде прийнято. Всевишній Аллах сказав: «Але ж їм було велено лише поклонятися Аллаху, служачи йому щиро, як едінобожнікі, здійснювати намаз і виплачувати закят. Це - права віра »(98: 5).

Деякі вчені помилково вважають, що люди свої наміри зобов'язані говорити тільки мовою і шепотіти губами, що тільки тоді буде прийнято такий намір. Якщо міркувати так, то виходить, що всі глухонімі мусульман на насправді є невіруючими, бо не сказали шахаду мовою і не ворушили губами. Якщо йти за такою помилковою логікою, то виходить, що ми сумніваємося в великих сифатах Всевишнього Аллаха, що Він не почує наші наміри і не дізнається наші думки. Такі припущення (сумнів) може людини вивести з Ісламу! Адже Всевишній Аллах нас заздалегідь попереджає про свої сифатах: «Він знає про те, що на небесах і на землі, і знає про те, що ви приховуєте і що оприлюдните. Аллах відає про те, що в грудях »(64: 4).

Тому всі свої наміри ми повинні сказати не словами, а щиро прийняти душею і серцем, із зосередженням. При цьому наскільки можливо, необхідно зречеться мирських турбот. Не забувайте перед Ким ви встали, Кого збираєтеся просити і від Кого очікуєте допомогу. Всі наші дії ми повинні здійснювати заради вдоволення Аллаха, адже Всевишній сказав: «Скажи:« Воістину, мій намаз і моє жертвоприношення (або поклоніння), моє життя і моя смерть присвячені Аллаху, Господу світів »(6: 162). А Посланник Аллаха (хай благославіть його Аллах і вітає) говорив: «Хто полюбив заради Аллаха, зненавидів заради Аллаха, дав заради Аллаха і відмовив заради Аллаха, той володіє досконалою вірою» (Абу Дауд).

Повідомляється, що Абу Хурайра сказав: «Посланник Аллаха, нехай благославіть його Аллах і вітає, сказав:« Воістину, Аллах Всевишній не дивиться ні на тіла ваші, ні на ваше обличчя, але дивиться Він на ваших серцях »(Муслім).

Перед початком намазу необхідно чітко визначати намаз, яку людина має намір зробити, оскільки в іншому випадку може виявитися, що відбувається не той намаз. Після того, як людина захоче зробити намаз, йому не слід вживати ніяких дій, які не мають відношення до намазу, аж до проголошення «такбірат аль-іхрам», оскільки все це робить недійсними як намір, так і намаз. Якщо берете участь в колективному намаз, то намір постарайтеся прийняти до проголошення імамом вступного такбіри (Тахріма). Тахріма є першим рукн намазу і позначає собою вступ до намазу за імамом. З цього моменту стають забороненими всі дії, що не відносяться до намазу. Вступ до намазу раніше імама, не означатиме проходження імаму. Людина, яка молиться за імамом, спочатку повинен намірився робити це, одного ж наміри здійснити приписаний намаз буде недостатньо. У наміри людини повинно входити обов'язкове проходження імаму, оскільки якщо намаз імама виявиться недійсною, то недійсною стане і намаз того, хто йому не слід. Якщо віруючий прийняв намір слідувати імаму, то його намаз буде прийнято в будь-якому випадку, незважаючи навіть на помилки імама. А за свої помилки імам потім сам відповість.

Якщо прагнете допомогти в Джаназа намаз, то перед заупокійним намазом слід намірився помолитися Аллаху і звернутися до Нього з благаннями за покійного, оскільки в цьому і полягає відмінність заупокійного намазу від всіх інших.

У свої наміри перед намазом не є обов'язковою умовою зробити намір вчинити певну кількість рака'атов. Якщо ви маєте намір здійснювати Фаджр намаз, то так і треба приймати наміри, без зазначення кількості ракаата. Точно також і з іншими обов'язковими намаз. Так, наприклад, якщо людина захоче зробити Зухр намаз, то не обов'язково приймати намір здійснювати фард Зухр намазу в 4 ракаата, тому що Зухр намаз тож складається з 4-х ракаата. Якщо зібралися здійснювати перед намазом Зухр 4 ракаата додаткового намазу, то неправильно буде прийняття наміри здійснювати 4 ракаата додаткового намазу перед Зухр намазом, тому що Зухр намаз є Зухр намаз і по шаріату Аллаха не має ні до, ні після себе інших додаткових намазів, які були б закріплені Аллахом. Те, що ми робимо до і після фард намазу, це додаткові намази, які всього лише є Сунною для мусульманина. Якщо їх зробимо, то отримаємо винагороди Аллаха і вони потім можуть замінити наші неправильно вчинені фард намази в День Суду, а якщо відмовимося, то на нас не буде гріха. Тому, коли хочете зробити додаткові намази, так і треба приймати наміри, без зазначення кількості ракаата. Чи не є також обов'язковою умовою перед намазом мати намір звернутися обличчям до Каабі, ви тепер вже стоїте лицем до Кібл.

Якщо віруючий відшкодовує пропущені намази, то необхідно точно визначати, який саме пропущений намаз людина має намір відшкодувати. Приблизний текст наміри: «Приймаю намір заради достатку Всевишнього Аллаха зробити Зухр (полуденну)» або «О Аллах! Заради Твого достатку вирішив зробити додатковий намаз ». Таким же чином приймаємо наміри перед іншими обов'язковими і додатковими намаз. При колективному намаз треба ще мати намір серцем: «О Аллах! Прийми мої наміри для здійснення АСР слідувати за імамом »або« О Аллах! Заради твого достатку вирішив слідувати за імамом в Магриб ». Це обов'язково. Коли ж людина сама стає імамом в намаз, то приймає намір стати імамом в намаз для всіх присутніх мусульман.

Абу Дарда під час своєї смерті сказав: «Я розповім вам хадис, який я чув від Расулюллах (салляллаху 'алейхи уа Саллі). Він сказав: "Вклоняйся Аллаху так, як ніби ти Його бачиш, а якщо не бачиш, то він тебе бачить. Вважай себе серед мертвих. Стережися проклять скривджених, тому що їх ду'а приймається. І хто може, нехай присутній на 'іша і Фаджр намаз з віруючими, навіть якщо доведеться повзти »(ат-Табарані).

Повідомляючи нам про цінності щирості, багато хадіси одночасно доводить до нас дуже важливий закон, яким ми повинні керуватися у своєму житті. Згідно з ним, оцінюючи рабів Аллаха, потрібно звертати увагу не на їх зовнішній вигляд, слова і багатство, а на їх наміри і дії. Тому що центром всього є серце. Після того, як серце знайшло чистоту, зовнішній вигляд і блага цього світу не мають ніякого значення. Якщо щирість є почуттям, про який розповідає тільки Аллах, то тільки і Аллах винагороджує за неї. І, як неможливо встановити справжню ціну винагороди від Аллаха, так само неможливо нам кого-то винагородити чимось подібним. Ми завжди повинні пам'ятати про те, що раз Всевишньому Аллаху відомі всі наші внутрішні пориви, то неможливо приховати від Нього жодного наміру або думки. Пророк (салляллаху 'алейхи уа Саллі) сказав: «Всевишній Аллах сказав:« Я - Той, хто не потребує співтоваришах. Хто зробить діяння заради Мене і присвятить його ще комусь, Я залишу його наодинці з тим, кого він зробив Мені співтоваришів »(Муслім). Тобто тут йдеться про те, що людина отримає винагорода не від Аллаха, а від того, кому він хотів показати своє діяння. Отримати що-небудь від людей в більшості випадків просто неможливо, а на тому світі тим більше. А якщо і отримаєш, то хіба це має ціну в порівнянні з нагородою Аллаха?

З цієї причини сподвижники Пророка (салляллаху 'алейхи уа Саллі) надавали великого значення щирості і були дуже чутливі до прояву лицемірства. Досить навести такий рада Абу Хурайри, щоб показати, наскільки сподвижники були далекі від лицемірства: «Той, хто дотримується пост людина повинна містити себе в порядок і розчесати волосся. По ньому не повинно бути видно, що він постити! »(Бухарі).

Схожі статті