Робимо дуа за сунне, блог імама

Замітка: Імам аль-Куртубі, та змилується над ним Аллах, дуже цікаво говорить про те, що не слід займатися надмірністю і само-вигадуванням дуа, а слід в цьому користуватися тими дуа, що прийшли в Корані і Сунні.

ومنها أن يدعو بما ليس في الكتاب والسنة; فيتخير ألفاظا مفقرة وكلمات مسجعة قد وجدها في كراريس لا أصل لها ولا معول عليها. فيجعلها شعاره ويترك ما دعا به رسوله عليه السلام. وكل هذا يمنع من استجابة الدعاء

«... До цього так само відноситься те, коли роблять дуа (словами, виразами) що не прийшли в Корані і Сунні, (коли благаючий) обирає для цього виразу, складені в ланцюжок (абзацами) і надихаючі слова, які він знайшов в брошурах (зошитах ), але чому немає підстави і на що не можна покладатися. Він робить це своєю відмінною рисою і залишає те, як робив дуа Пророк, салляЛлаху Алейхем ва Саллі, - це все забороняє відповідь на дуа ».

قال القرطبي وقد ذكر وجوها من الاعتداء في الدعاء قال: ومنها أن يدعو بما ليس في الكتاب العزيز ولا في السنة فيتخير ألفاظا مقفاة وكلمات مسجعة وقد وجدها في كراريس لهؤلاء يعني المشايخ لا معول عليها فيجعلها شعاره يترك ما دعا به رسول الله صلى الله عليه وسلم وكل هذا يمنع من استجابة الدعاء

Подібні слова є у Імама Ібн аль-Арабі аль-Малікі (учня аль-Газалі) в його тафсир. У ньому він застерігає робити дуа, крім тих що наведені в 5 збірниках хадисів.

коли говориш «Хейр ІН ША Аллах», потім кажуть «АМІН»
сказали що це як би на дуа так говорять
чи є таке в сунне, чи треба вимовляти амін?

Ваалейкум Ассалам. Взагалі то, коли говорять дуа, не треба говорити «Інша-а-Ллах» (якщо побажає Аллах). У дуа треба просити наполегливо Аллаха блага, і можна після такого дуа говорити «Амін».
Необхідною умовою дуа є звернення до Аллаха з рішучістю. Ми не повинні робити жодних винятків, кажучи: «О Аллах, прости мене, якщо забажаєш». Абу Хурейра передав, що Посланник Аллаха (салляллаху алейхи уа Саллі) сказав: «Нехай ніхто з вас ні в якому разі не говорить:« О Аллах, прости мене, якщо захочеш, про Аллах, помилуй мене, якщо забажаєш «, - але нехай проявляє рішучість при поводженні з благанням, оскільки Аллах і так робить лише те, що хоче, і ніхто не в силах примусити Його (до чого б то не було) »Приводить ат-Тірмізі.
А говорити на дуа, «Амін», можна таке є в Сунні. Хадіс про Джібріля, який робив дуа і сказав Пророку (салляллаху алейхи уа Саллі), говори «Амін».

Імам я тобі вже писав двічі не відповів, якщо не хочеш відповісти так і скажи що б ясність була.

Ось що я писав:

Ассаламу алейкум.Ви тут приводите слова: Як пише Імам Іззуд-дин ібн Абдус-Салам аш-Шафії (помер в 660 р) в своїй книзі «аль-К'ауваід аль-ахкам» 1 \ 121: «Якщо невіруючі захопили велику територію ( де живуть мусульмани) і призначили (шаріатських) суддів, які будуть дбати про загальні пользах мусульман. Те як я вважаю, слід виконувати це все, залучаючи (здійснюючи) загальну користь і усуваючи повний шкоду. Так як далеко від Милості Законодавця (Аллаха) і Його турботи про загальних пользах Своїх рабів, щоб нехтувалося ця користь і було б необхідно терпіти повний шкоду ».

Питання в наступному хіба окупанти можуть призначати шаріатських суддів? і взагалі це не означає що побічно ти підкоряєшся окупантам? але ж це не входить в уалійство і під аят хто бере їх уаліямі той з них? є слова вчених де вони розбирають питання про підпорядкування правителям окупантам? точно також коли жінка бере собі уаліем окупанта знаючи чтоон окупант він виходить з іслам чи ні? НЕ встерчаются слова вчених з цього приводу де вони розбирали, тобто коли кордони розділяють де куфр а де ні?

Ва алейкум Салам.
Справа не в тому можуть вони або не можуть призначати. Справа в тому що вони можуть не перешкоджати цьому. А підкорятися їм в тому що треба ходить на двох ногах а не на руках, або в тому що в основі своїй спонукає Шаріат, не проблема, можна і потрібно. Це не входить в аяти де засуджується брати їх собі «аувлійя» і робити «тауваллі».
Слів вчених дуже багато з цього приводу.
Якщо дівчина мусульманка бере собі Валій батька не мусульманина, це не куфр. Це просто не правильно.

Ассаламу алейкум Імам не міг би так ти цю тему більш детально розібрати приводячи доводи і слова вчених?

ні, я не про це, але Джазака ллах хайр за нагадування

я про те що коли говориш «Хейр ін ша Аллах», то тобі потім кажуть «амін», хіба після «Хейр ін ша Аллах» по сунне сказати «амін»?

може я не правильно складаю питання, вибачте

Говорив Абу Шама аш-Шафії (599-665 р) говорить: «Не слід обумовлювати поклоніння (певним) часом, якщо його не обумовлював цим Шаріат. Побожні справи повинні залишатися вільними, для здійснення їх в будь-який час, немає у одного з часу переваги над іншим, крім того (часу), що виділив як переважне Шаріат, і визначив для нього спеціальний вид поклоніння .... Отже, той на кого покладені Шаріатські вимоги, не має права обумовлювати (поклоніння, часом, місцем, видом), це прерогатива ПОКЛАВ шаріат (Аллаха) і таким був образ поклоніння Пророка, нехай благословить його Аллах і вітає) ». стр. 165.
Аллаху А'лям.

ДжазакаЛлаху хайран брат!

Схожі статті