Що необхідно знати перед таїнством хрещення

Що необхідно знати перед таїнством Хрещення

Що необхідно знати перед таїнством хрещення

Хрещення є Таїнство, в якому віруючий, при триразовому зануренні тіла в воду і при призиванні крестян його імені Пресвятої Трійці, Отця і Сина і Святого Духа, вмирає для життя плотського, гріховного, і відроджується Духом Святим в життя духовну і святу. Тим самим охрещуваний вводиться в Церкву і стає її членом.

Уже саме визначення Таїнства Хрещення говорить про те, що воно пов'язане з корінним переломом в житті людини. Перед таїнством Хрещення батькам і хресним необхідно пройти обов'язкову співбесіду. У Софійському соборі співбесіда проходить по суботах о 15.30 в приміщенні Недільної школи. Стати християнином - це не означає змінити переконання або навіть спосіб життя, це значить рішуче переродитися, стати новою людиною. Слова Господа, що зерно не оживе, як не вмре, або: «Хто не несе хреста свого ... не може бути Моїм учнем», або сказане Никодиму: «Хто не народиться від води і Духа, не може увійти в Царство Боже", не залишаються без свершенія.Священная історія, як і історія християнства, знає безліч прикладів, починаючи з апостола Павла, коли увірували в Христа, а потім хрестилися ставали дійсно новими людьми. Духовне народження означає, що людина перестає жити для себе, а починає жити для Христа і інших людей, знаходячи в цьому і для себе повноту життя. Звернення до Христа абсолютно міняє центр інтересів.

Таке звернення буває іноді крутим або ж поступовим. Хрещення дорослих є результатом доконаного в них духовного) перевороту, і благодать Таїнства його освячує і закріплює, а при хрещенні дітей, хоча вони ще й не мають свідомої віри, в них теж всевается насіння благодатного життя, що приводить згодом до повного переродження хрещеного, за умови належного християнського виховання.

Для гідного прийняття Хрещення потрібні віра і повне покаяння, відмова від колишньої своєкорисливої ​​життя, з усвідомленням пов'язаності її з дією злих духів і зречення від них. Хрещення немовлят почалося з давніх часів. Від них, звичайно, не можна очікувати віри і покаяння, але їх хрестять в силу віри їхніх батьків і хрещених батьків, на яких лежить святий обов'язок навчити охрещених істинам віри і допомогти їм відродитися для нового життя. Ми молимося за дітей і віримо, що, за нашими молитвами, Господь може дарувати їм різні блага. Чи можна, тому, сумніватися, що подається дітям, по молитвам усієї Церкви, в Таїнстві Хрещення благодать принесе належні плоди? Знаємо ми, що і Сам Господь пустив дітей приходити до Себе (Лк. 18: 15-16) і що святий Іоанн Хреститель прославив Господа в утробі матері. Благодать діє і на підсвідомість людини. У той же час всі християни повинні пам'ятати, що даний в Таїнстві Хрещення талант, заставу нового життя, примножується шляхом особистих зусиль, іноді подвигом усього життя. Іншими словами, ми ніколи не повинні забувати дані при хрещенні обітниці. Проте, вже при самому прийнятті Святого Хрещення, в хресті відбуваються незабутні зміни: він звільняється від влади первородного гріха, і сатана виганяє з його серця. Хоча можливість спокушати за дияволом залишається, але він стає як би зовнішнім людині. Нехрещений людина в силу первородного гріха по суті не може не грішити, а хрещений, хоча і може грішити, але владний і не грішити.

Здійснення Таїнства Хрещення.

Що необхідно знати перед таїнством хрещення
Хрещення є Таїнство включення людини в Церква шляхом усиновлення його силою Христової Богу Отцю. Таким чином, Хрещення є спільна справа і торжество Церкви. У давнину воно пристосовувалося найчастіше на превеликий християнського свята святого Великодня і відбувалося урочисто в зборах віруючих в храмі. Приготування до Хрещення, научіння вірі або оголошення. відбувалося теж в храмі.

В даний час ця загальноцерковна турбота про підготовку до Хрещення збереглася в молитвах про них на літургії оголошених; тепер же лише читання паремій і ще деякі особливості служби Великої Суботи нагадують про колишнє звичаї хрестити в день Пасхи. Поступово Таїнство Хрещення (хрестини) набуло характеру приватної сімейної треби, але його загальноцерковне і пасхальне значення, зрозуміло, залишається, і священикам було б постійно нагадувати про це, так само як і про велику, але часто забуваємо відповідальності хрещених батьків.

Оголошено, як заключний акт приготування до Хрещення, що було раніше окремим обрядом, нині безпосередньо передує Хрещенню. Все символічні священнодійства цього обряду мають глибоке дієве значення. Найсуттєвіші з них: заклинання сатани, зречення від нього, наступний обітницю поєднуватися Христу і, нарешті, сповідання православної віри. Християни по особистого духовного досвіду знають яка сила носія зла - диявола, активно бореться з добром. Заклинання сатани по слову Господню: «Ім'ям Моїм виганятимуть бісів» (Мк. 16:17) відкриває крещаемому можливість воювати з видаленим з нього ворогом, а подальше зречення від сатани є виклик, що кидається йому. З цього моменту охрещуваний стає вже воїном Христовим і до самої смерті буде вести боротьбу з духом зла, який, в свою чергу, не забуде кинутого йому виклику і буде жорстоко боротися з християнином до останнього його подиху. Цю боротьбу вів уже за нас усіх Богочоловік Ісус Христос і вона увінчалася Його повною перемогою. Тому, хоча Господь і сказав: «Бійтеся. того, хто може й душу, і тіло погубити в геєні »(Мф. 10:28), маючи помічником Самого Господа Переможця, християнин ніколи не повинен сумувати у своїй духовній боротьбі.

Символ віри містить всі християнські істини, які в давнину люди знали до Хрещення, а в наші дні зазвичай вивчаються в курсі Закону Божого. Відповідальність за це навчання беруть на себе восприемники, і вони роблять тяжкий гріх, якщо забувають про це.

Саме Таїнство Хрещення складається з освячення води і єлею, помазання освяченим єлеєм і подальшого найголовнішого священнодійства - трикратного занурення крещаемого в воду зі словами: «Крещается раб Божий (його ім'я) в ім'я Отця. Амінь. І Сина. Амінь. І Святого Духа. Амінь. »Зійшовши в Йордан, Господь Ісус Христос освятив води і з ними все стихії і всю матерію світу. З цієї події вся природа стала знову здатної отримувати благодатні дари і бути в деякій мірі сховищем благодаті. У цьому - основа для освячення води та інших стихій і предметів. Вода була здавна символом очищення, а занурення в неї - символом покаяння. Поряд з цим, як необхідна для життя, була вона і символом життя. Обравши воду для здійснення Таїнства Хрещення, Господь надає символам, з нею пов'язаних, дієву силу.

За словами святого Кирила Єрусалимського. «Вода по освяченні стає для крещаемого ... труною і матір'ю». Гробом тому, що увійшовши в купіль, людина в подобі з'єднується зі смертю Христовою; матір'ю - тому, що через хрещальну смерть відбувається його нове народження.

Освячений єлей, яким під час Таїнства Помазов спершу вода, а потім охрещуваний, є символ зцілення і здоров'я, примирення і світу. Свічки зображують світло правдивої віри, кадило - пахощі Святого Духа, білий одяг новохрещену - звільнену від влади гріха і сатани, нове життя або душу християнина, яку він повинен зберігати незаплямованою, нарешті, натільний хрест - хресне чергування Христу і знак віри в Його перемогу. В разі крайньої потреби хрещення може зробити шляхом простого занурення в воду (або навіть шляхом кроплення), при проголошенні крещального слів, кожен православний християнин, в силу приналежності його до «царственого священства», тобто до Церкви.

Свята Церква знає також Хрещення кров'ю, коли який не встиг хреститися людина запам'ятовує свою вірність Христу мученицькою смертю.

Що необхідно знати перед таїнством хрещення

З часів апостольських ... християни користувалися «символами віри» для того, щоб нагадувати самим собі основні істини християнської віри. У стародавній Церкві існувало кілька коротких символів віри. У четвертому столітті, коли з'явилися помилкові вчення про Бога, Сина і про Духа Святого, виникла необхідність колишні символи поповнити і уточнити. Таким чином виник нині вживається Православною Церквою символ віри. Він був складений Отцями Першого і Другого Вселенських Соборів. Перший Вселенський Собор прийняв сім перших членів Символу, Другий - інші п'ять. Перший Вселенський Собор відбувся в місті Нікеї в 325 р після Різдва Христового для затвердження істинного вчення про Сина Божого проти помилкового вчення Арія, який вважав, що Син Божий створений Богом Отцем. Другий Вселенський Собор відбувся в Константинополі в 381 р для затвердження істинного вчення про Святого Духа проти лжевчення Македонія, відкидав Божественну гідність Духа Святого. За двом містам, в яких збиралися батьки Першого і Другого Вселенських Соборів, Символ носить назву Никео-Царгородського. При вивченні, Символ віри поділяють на дванадцять членів. У першому йдеться про Бога Отця, далі по сьомий включно - про Бога Сина, у восьмому члені - про Бога Духа Святого, в дев'ятому - про Церкву, в десятому - про хрещення, в одинадцятому та дванадцятому - про воскресіння мертвих і про вічне життя.

Отче наш, що ecі на небесах! Хай святиться ім'я Твоє. нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам днесь; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Пісня Пресвятої Богородиці

Богородице Діво, радуйся, Благодатна Маріє, Господь з Тобою; благословив Ти між жонами, і благословенний Плід утроби твоєї, яко Спаса народила еси душ наших.

Пам'ятка Хрещеним батькам

Що необхідно знати перед таїнством хрещення
Ось і настає довгоочікуване час, коли дитина, готується до народження Водою і Духом. І на нас лежить відповідальність в тому, щоб народився тільки плоттю, по прийнятті Хрещення наш маленький чоловічок гармонійно зростав духовно і тілесно. Тому не залежно від того, чи ми вибираємо хрещених або нас запросили бути хрещеними, необхідно про це серйозно задуматися.

Немовлят хрестять по вірі їх хрещених батьків (батьків і хрещених) з тим, щоб вирісши, вони під дією охороняє їх благодаті і самі засвоїли те, що дано їм по милосердя Божого. Восприемники служать свідками і поручителями віри та обітниць крещаемого. Вони повинні бути обов'язково хрещені в Православній Церкві. У разі, якщо немає точної впевненості в хрещенні майбутнього восприемника, він сам повинен прийняти хрещення перед тим, як він стане хрещеним немовляти. Під час здійснення таїнства на хресних батьків повинен бути натільний хрестик.

При хрещенні немовлят восприемники приносять і тримають на руках своїх хресних дітей протягом усього чинопослідування. Причому якщо хрещених батьків двоє, то до занурення в купіль крещаемого може тримати кожен з хрещених батьків. Після триразового занурення в купіль немовляти приймає на руки хресний батько тієї ж статі: дівчинку - хрещена мати, а хлопчика - хресний батько, - що тримає в руках чисту пелену або рушник. Воспріємник швидко витирає тіло дитини, щоб він не переохолодився. Воспріємник повинен знати Символ віри і прочитати його в відповідний момент, крім того, він дає відповіді на вопрошения священика про зречення від сатани і сочетованіі з Христом.

Бути хрещеним - і почесно, і відповідально. Хрещені мати і батько, беручи участь в Таїнстві, беруть на себе відповідальність за маленького члена Церкви. За вченням Церкви, за те, як ми подбали про виконання цих своїх обов'язків, так само жадають в день останнього суду, як і за виховання власних дітей.

Восприемники при хрещенні дорослих не обов'язкові.

Восприемники приймають на себе перед Богом відповідальність за правильне християнське виховання своїх хрещеників, а в особливих випадках, при необхідності, повинні замінити їм батьків.

(Свт. Іоанн Златоуст. Огласительні бесіди).

Основними обов'язками хрещених батьків є:

  • молитися про хрещеника завжди, до свого смертного години;
  • піклуватися про часте і регулярному залученні його Святих Христових Таїн;
  • вчити його основ православної віри;
  • знайомити з богослужіннями;
  • після досягнення дитиною семирічного віку привчати його свідомо сповідувати свої гріхи, молитися, дотримуватися постів і ін.

Відповідальність хресних батьків значно посилюється, якщо вони стають хрещеними дитини з невоцерковлені сім'ї. Тим більше, що праці з виховання хрещеника послужать і церковному вихованню його батьків, сприятимуть воцерковлення всіх членів сім'ї. Хрещені батьки повинні пам'ятати, що в якійсь мірі вони є відповідальними за гріхи, вчинені їх хрещениками, тому їм слід вкрай серйозно ставитися до своїх обов'язків.

Передбачається, що хресні батьки є православними християнами не тільки тому, що вони були хрещені в Православній Церкві, але за своїм способом життя: регулярно відвідують богослужіння, сповідаються, причащаються Святих Христових Таїн, знайомі з церковним вченням. Якщо на момент здійснення таїнства Хрещення це не так, то після нього їм слід докласти всіх зусиль з вивчення православної віри і входженню в церковне життя. Інакше виконання ними своїх обов'язків буде неможливо: ніхто не може навчити тому, чого сам не знаєш. Перед Таїнством Хрещення восприемники зазвичай сповідаються і причащаються Святих Христових Таїн з тим, щоб з'єднатися з Господом, очистити свою душу і отримати від Нього божественну допомогу на справу духовного виховання.

Схожі статті