Що таке акида

Що таке акида
Питання: Що таке акида? Я прошу поясніть мені.

Вся хвала Аллаху.

Акида ставиться до того у що вірять, з упевненістю і переконанням в серці і душі. У цьому немає жодного сумніву або невпевненості.

Арабське слово «акида» походить від кореня «акад», яке також означає впевненість, підтвердження і т.д. У Корані Аллах сказав (переклад змісту): «Аллах не згадає з вас за марнославні клятви, але стягне за те, що ви скріпили (аккадтум) клятвами» (5:87) Дієслово вжито в сенсі скріпити клятву, що відбувається коли є впевненість в серце. На арабському можна сказати: «акадл Хабл» (мотузка прив'язана) тобто міцно пов'язана в чому то. Слово ітікад (віра) також походить від цього кореня, і має значення зв'язування і зміцнення. Фраза атакадту каза (я вірю такому то) означає: я прийняв це своїм серцем, і це раціональне усвідомлення.

В Ісламі акида - питання знання. Мусульманин повинен вірити в серці і мати віру і визнання, без всяких сумнівів або упущень, тому що Аллах сказав нам про акиди в Його книзі і через Його Посланника Аллаха (Так благославіть його Аллах і вітає).

Принципи акиди згадані в аяті (переклад змісту): «Посланник і віруючі увірували в те, що послано йому від Господа. Всі вони увірували в Аллаха, Його ангелів, Його Писання і Його посланників. Вони кажуть: «Ми не робимо різниці між Його посланцями». Вони кажуть: «Слухаємо і покоряємося! Твого прощення ми просимо, Господь наш, і до Тебе чекає прибуття ».» (2: 285) і як сказав Пророк (Так благославіть його Аллах і вітає) у відомому хадисі про Джібріль, коли він запитав про Іслам, то отримав відповідь: « Іман (віра) це віра в Аллаха, Його ангелів, Його Книги, зустріч з ним в Останній День, Його Посланців, і в День Воскресіння ».

Тому в ісламі, акида відноситься до основних питань згаданих в Корані і достовірної сунне, в які мусульманин повинен вірити в серці, і визнавати як Істину від Аллаха і Його посланника. Джерело: Шах Ламах аль Ітікад, ібн Усеймін і аль Агіда фі Аллах, Ума аль Ашгар.

за матеріалами islam-qa.com