Що значить пост для православного віруючого

Що значить пост для православного віруючого

Пост для православного християнина - один із засобів, що сприяє порятунку «зі страхом і трепетом». Пост не можна вважати самоціллю.

Про піст чимало говориться і Старому, і в Новому За-вете, що вказує на пост як божественне установ-ня і визначення. Старий Завіт зберігає безліч переказів, що розповідають про плодах поста і покаяння.

Постив пророк Мойсей 40 днів на Синаї, нічого не куштуючи, і удостоївся з рук Божих прийняти Скрижалі Закону; постили три отрока і Данило в вавілонському рабстві - і залишилися неушкодженими в пе-чи вавилонської; постили ніневітяни після пропо-веди пророка Іони - і врятували своє місто від загрожує-шей загибелі; Цар Давид в покаянні вигукував: Колі-на моя знемагаючи від поста (Пс. 108, 24).

У Новому Завіті Господь Ісус Христос не тільки заповідав пост і вчив про його значення, а й Сам по-дав нам приклад посту, утримуючись від їжі 40 днів, подібно до Мойсея, в пустелі.

Постили і учні Іоанна, і святі апостоли, постять все справжні праві християни.

Свята Православна Церква вважає пост важ-ним і значним встановленням духовного життя своїх чад, а також необхідним засобом у справі спа-сення, яке Бог визначив для нас як окончатель-ву мету.

Піст - не тільки божественне встановлення, але і божественний образ життя. Але слова св. Симеона Со-Лунського, «Бог не споживає їжі, пост нас прибл-жает до ангелів, які не їдять і не п'ють, пост укро-щает тіло, щоб душа ожила, в той час як догоджаючи-ня тіла вбиває душу. Постом очищуємося від страс-тей, які розвиваються догоду тілу ».

Але один лише тілесний піст недостатній. Йому дол-дружин супроводжувати піст духовний, під яким подрузі-мевается утримання від усякого гріха, - з одного боку, і добрі справи милосердя - з іншого. Коли утримується шлунок від жирної і ситної їжі, тоді розум повинен блю-стісь від гордих, суєтних і грішних думок, серце - отстрастних хтивих бажань, мова - від поганих слів і лайки, руки - від злих справ, ноги - від кривого шляху. Не можна розділяти піст тілесний і духовний, тому що неможливо тілом бути Сластолюбний, а душею боголюбивим. Свт. Іоанн Златоуст так пояснював сенс духовного посту: «Не говори мені: стільки-то днів

постив, не їв того-то і того-то, вина не пив, ходив в грубій одязі; але скажи краще, що з гнівного став ти тихим, а з жорстокого - добрим. Якщо ти виконаний злістю, то навіщо ж мучив тіло? Якщо у тебе заздрість до брата і любов до багатства, що толку в тому, що замість вина ти пив воду? Якщо душа, пані тіла, заблукала, навіщо стратити слугу її - тіло і утробу? Чи не випинав тілесний піст, адже сам піст тілесний не приносили на небо без милостивою його духовної Сесто-ри, яка не просто супутниця його, а й колісниця ».

Ця думка розвивається і в церковних богослужбових текстах (стихирах і тропарях), особливо під час сирної седмиці: «Від харчів постить, душа моя, ось я очистившись від пристрасті, марно радієш своїй ретельності; якщо пост не веде тебе до виправлення, - за брехню будеш ненаві-дима Богом і уподібнишся злим, які ніколи не їдять ». Або: «Відмовляючись від їжі, поспішає на ділі до-стойно покаятися в гріхах». А в службі Першої седмиці Великого Посту йдеться: «Справжній піст є зла від-відчуження, стриманість мови, люті відкладення, похо-тей відлучення, засудження, брехні і клятвопорушення. Цей пост істинний є і сприятливий ».

Або в іншому місці: «Як ми віддаляємося від м'яса та іншої їжі, так само станемо уникати непріятельства з ближнім, блуду, брехні і всякої злоби» і т. Д.

Точно так само не приносить користі фарисейський пост «заради похвали перед людьми», адже Сам Спаси-тель засудив його як лицемірний. Пост повинен вести нас до покаяння, заломлення гордості, смирення, молитви, богопізнання, освячення і з'єднанню з Богом і ангелами, з життям святих на небі і зі стра-даніямі і смертю Спасителя, а не до слави людської, що є мета фарисейства поста.

Єдність тілесного і духовного посту має вели-кую цінність перед Богом.

Пост в поєднанні з молитвою, за словами Святих Отців, є два крила, що підносять нас на небо. Піст і молитва - два найпотужніших кошти в боротьбі проти всякого гріха і диявола. Злий рід ді-авольскій, за словами Самого Господа нашого Ісуса Христа, не може нічим іншим бути вигнаний з челове-ка, але як тільки молитвою й постом (див. Мт. 17, 21).

1. Повне утримання від будь-якої їжі і від всяко-го пиття, наприклад, в перші три дні Великого Посту (примирення) і у Велику П'ятницю.

2. Сухояденіє, коли дозволяється їсти хліб і пити по-ду один раз в день після дев'ятої години (третій годині дня).

3. Прийняття їжі, приготовленої на воді (у нас прийнято такий пост перед Причастям).

4. Вкушение їжі, приготовленої на раститель-ном маслі, і пиття вина два рази в день.

5. Вкушение риби і пиття вина (найлегший вид поста).

Наскільки важливий пост, вказує те обстоятельст-во, що багато святих канони, починаючи з 69-го, посвя-щени посту: канон святих апостолів; канони святих Вселенських і Помісних Соборів; канон і Правила Святих Отців, прийняті багатьма Соборами. Пост має на меті упокорити тіло, його пристрасті і низькі пори-ви душі. Канони, як правило, звільняють від поста тілесно немічних і хворих, т. К. Вважається, що тіла їх миряться хворобою, і тому вони вже не мають потреби в пості. Але слід знати, що і в бо-лезни віруючий сам не може себе звільнити від по-ста, - дозволити послаблення може тільки його духів-ник, якому він віддав себе в духовне керівництво. Якщо ми самі допускаємо ослаблення поста, то сильно грішимо, переступаючи Закон Божий і заповіді Матері-Церкви, ніж ставимо під сумнів своє спасіння і вічне блаженне життя. Не слід заспокоювати себе слова-ми Євангелія, що «гріх не входить через уста» і так да-леї, самовільно застосовуючи до себе цитати з Священно-го Письма, висмикнуті з контексту заради самоугож-дення. Поступаючи так, ми лише підтверджуємо своє від-ступление від істинної віри.

Мир вам і порятунок від Господа!

Схожі статті