Сила молитви, tankist

Хотілося б записати в своєму блозі кілька речей, які мені здалися важливими і дуже пізнавальними про православну віру. Тут мова піде про молитву. Будуть використані уривки з книги «Батько Арсеній».

Ось кілька прикладів з книги зцілень молитвою:

«Внучка Марини Петрівни - Таня, якій було двадцять п'ять років, захворіла: у ділянці шлунка і печінки виникли болі. Її поклали на обстеження, зробили рентген, гастроскопію і виявили пухлину. Вирішили робити операцію з видалення частини шлунка. Поклали Таню в найкращу хірургічну клініку, якою завідувала Юля, розрізали черевну порожнину і виявили величезну пухлину шлунка, ураження підшлункової залози і метастази навіть на печінці. Операцію робити було безглуздо, зашили очеревину і хворий нічого не сказали. Всі рідні були в безпорадному горе - залишалася трирічна дочка. Чоловік Євген, старше Тані на вісім років, став просто несамовитий, він до безумства любив дружину. Я і Марина, з якою ми дружили ще в двадцяті роки, поїхали до о. Арсенію, Таня була його духовною дочкою з 1959 р Людина вона м'якого характеру, безвідмовно допомагала всім, хто потребує і завжди бажала допомогти людині, втішити його, сказати в скрутну хвилину підбадьорливе слово і підтримати, ніж могла. Мені завжди бачилося, що Господь наклав на неї Свою печатку доброти і досконалості. Приїхали і розповіли про все батюшки. Всі духовні діти були рівні для нього, але Таню він явно опікувався особливо. «Завтра поїдемо до неї. Господи! Господи! Яке горе ». Поїздка о. Арсенія до Москви завжди викликала занепокоєння і тривогу наших докторів і Надії Петрівни, все боялися за його здоров'я, але він твердо сказав: «Їду».

Приїхали прямо на квартиру до Марини, бабусі Тані. Таня лежала, постогнуючи від болю. Увійшовши до кімнати, о. Арсеній прочитав кілька молитов, благословив Таню і, на подив присутніх, сказав: «Таня! Таня! Така молода і захворіла на рак, розрізали і зашили, Господь милостивий, будемо молитися про Його милості і допомоги Пресвятої Богородиці ». Попросив запалити перед іконами лампадки, надів підрясник, епітрахиль, опустився біля ліжка на коліна, попросивши нас вийти. Чи не виходив з кімнати чотири години, сповідував, соборував і причастив Таню. Прожив три дні, кожен день по кілька годин молився біля хворої, потім - з усіма нами про здоров'я Тетяни, на четвертий день поїхав додому в Ростов.

Минуло півтора місяці, Таня давно встала. Обстежили кілька разів - пухлини зникли, залишився, як пам'ять про колись колишньому раку, шов на животі. Лікарі, які обстежили Таню, з подивом розводили руками і не розуміли, що сталося. Сталося Господнє диво по молитві о. Арсенія, спрямованою до Бога і Пресвятої Богородиці. Велике, справжнє диво.

Таких зцілень було багато, наведу ще два приклади. Чоловік Алевтини Кирило Петрович, в минулому завзятий курець, при проходженні на підприємстві обов'язкової флюорографії дізнався, що на лівій легені виявлена ​​онкологічна пухлина. Питання про операцію різко ускладнювався: Кирилу Петровичу було 55 років, серце працювало огидно, була аритмія, ішемічна хвороба серця, і колись був потужний інфаркт. На консиліумі вирішили операцію не робити, ймовірність смерті на операційному столі була стовідсотковою. Кирило Петрович все зрозумів, але спокійно поставився до того, що трапилося. Бачачи, що одужати йому неможливо, поїхав до батька Арсенію на сповідь. Батюшка, побачивши Кирила Петровича, сказав: «Господь милостивий, все обійдеться, проживете у нас два дні, і будемо молити Господа і Пресвяту Богородицю помилувати і зцілити вас». Два дня всі ми збиралися і молилися майже безперервно, о. Арсеній і Кирило молилися навіть вночі, звичайно, батюшка сповідував і соборував Кирила.

З'явившись в диспансер на обстеження онкологів, Кирило здивував лікарів тим, що пухлина розсмокталася, пояснити те, що сталося не змогли. Це було диво, яке сталося по молитві праведника, ясна тільки віруючим людям.

Третє зцілення сталося з дочкою Марії Федорівни - Євгенією, у неї до тридцяти років різко загострився діабет, ніякі новітні препарати не допомагали, інсулін не знижував цукру в крові. Євгенія почала швидко сліпнути, зростала слабкість. Лікарі пророкували швидку смерть. Пам'ятаю, зібралися ми в кімнаті о. Арсенія, і він попросив усіх молитися про Євгена. Сам о. Арсеній, вставши на коліна, молився зі сльозами на очах і не вставав більше трьох годин. Плакав о. Арсеній дуже рідко, а зараз, читаючи молитви, буквально заливався слізьми і навіть часом не міг вимовляти слів. У цей день приїхав о. Андрій, він також стоячи на колінах благав Пресвяту Богородицю зцілити рабу Божу Євгену.

Минуло два місяці, зір повернулося, цукор в крові прийшов у норму, Євгенія повністю одужала і через два роки народила абсолютно здорового сина без будь-яких ускладнень. Вимолив о. Арсеній хвору Євгену у Господа і Пресвятої Богородиці. »

А ось як о. Арсеній обясняется що таке молитва і які вони бувають:

«Всі віруючі є членами Церкви Христової, і без Церкви одній людині важко знайти вірний шлях до порятунку, правильній поведінці в земному житті. Поза Церквою людина хиріє, легко піддається спокусам, коливань, збентеження, сум'яття духу. Церква духовно живить кожного приходить до неї. Ми живемо в оточенні різноманітних людей: поганих, хороших, віруючих і невіруючих, зустрічаємося з послідовниками шкідливих навчань, не знаючи про це, щось намагаємося передати їм своє, але частіше отримуємо від них шкоди, непотрібні знання і шкідливу інформацію. Наша віра в Господа поступово витісняється сторонніми думками, і, вважаючи себе православними християнами, ми насправді стаємо слабким відображенням християнина. Постійне спілкування з Церквою допомагає боротися з навколишнім злом і відновлює в людині дух Христов, дух віри.

Якщо людина молиться один і не живе життям Церкви, то суєта і турботи віку цього все далі і далі будуть відводити його з дороги віри. Необхідно постійно бувати в храмі, молитися з усіма стоять в ньому, бо «де двоє або троє зібрані в Ім'я Моє, там Я посеред них», сповідатися і долучатися Святих Тайн. Образно молитву одну людину можна порівняти з самотньо запаленою свічкою, але молячись у храмі, сотні тих, хто молиться з'єднують світло своїх палаючих свічок, і тоді запалиться величезний стовп світла, що опромінює всіх стоять в храмі, і молитви наші, з'єднані воєдино, підносяться в домі - храмі - до Творця. І Він чує і слухає нас. Перебуваючи в храмі, моліться про друзів своїх, щоб Господь допомагав їм жити, зберігати і примножувати віру, про ворогів і кривдників, щоб примиритися з ними, і ніколи не забувайте молитися про померлих - ваша молитва допомагає душам померлих. Пам'ятайте, що завжди треба допомагати людям. На пам'ятнику милостивого лікаря Гааза висічені слова: «Поспішайте робити добро». Так, так, поспішайте, це - євангельська істина. Добро і молитва - цьому вчить нас Ісус Христос ...

Молитви до Господа Бога умовно можна поділити на три види:

1. Прохальна молитва, коли молиться просить Бога надати допомогу, позбавити від бід і нещасть, допомогти близьким, зцілити від хвороб, утішити в скорботі, дати хліб насущний, простити гріхи або коли він молиться за померлих. Прохальна молитва для більшості віруючих є найголовнішим - навіть людина, недостатньо усвідомлює Бога, може в скрутну хвилину звернутися до Всемогутнього з проханням про порятунок. Приходячи до церкви і молячись, ми завжди про щось просимо Бога.

2. Подячна молитва - підносить подяку за надану людині допомогу в справах його, за виконання наших прохань, раніше викладає в прохальний молитвах, за те, що Господь милує і дає життя. На жаль, не всі підносять Господу подячні молитви. Багато тільки просять, уподібнюючись боржникам, постійно беруть в борг, але забуває віддавати перш узяте. Подячна молитва, спрямована до Бога, Пресвятої Богородиці і святим, і спрямована не один раз, а багато разів, є поверненням людиною його боргу Господу за виконання просимого раніше в прохальною молитві. Однак, як я вже згадував, звертаються до Господа з подякою не всі віруючі. Завдання священика, духівника роз'яснювати приходять до нього людям, що необхідно дякувати Господу Богу, Пресвятій Богородиці та святих за надану допомогу.

3. прославляти Бога молитва - це вища моління до Бога, Творця неба і землі, це вихваляння Господа за все і вся. За скорботи і біди, за порятунок і порятунок, за те, що живемо, за радості і горе і, ще раз повторюю, - за все і вся. Господь-наш Творець, все виходить від Нього, Він створив нас і дає нам можливість своїм благочестивим життям на землі врятувати свою душу і по Його милості увійти в Царство Боже. Це велике моління досконалої душі, і кожен з нас, осягнувши всю силу молитви подяки, може увійти в коло прославляє молитви.

Прославляє Господа молитва завжди звучить в храмі, і особливо під час самої великої церковної служби - літургії.

Скажу кілька слів про те, як слід молитися. Відмовитися від навколишнього тебе світу і увійти в слова і дух молитви без довгого молитовного досвіду багатьох буває важко. Ти молишся, намагаючись вникнути в молитву, а молитва йде неуважно, поруч з молитвою весь час виникає паралельна думка про щось житейське, і ти не можеш позбутися, піти від неї. Щоб подолати це, необхідно частіше і більше молитися, обов'язково спочатку вголос, якщо є можливість. Часто священики говорять і навіть пишуть, що розсіяна, несосредоточенность молитва не угодна Богові і навіть гріховна, бо молиться не віддає свою душу повністю Богу і цим грішить. Звичайно, така молитва неповноцінна. Молиться намагався зібрати свою волю і ввести душу в молитовне устремління, але, по своїй немочі, не зміг, але все-таки прагнув це зробити. Тільки один Господь може оцінити щирість і духовну цінність такої молитви. Однак вважаю, що якщо молитва виголошена і людина намагалася кинутися до Бога, то хоча в силу невідомих нам причин він не зміг зробити гарячої і щирої молитви, все ж він молився. Не забув прочитати в належний час правило - це вже жертва, праця, принесений Господу, і Він прийме молитву, зваживши внутрішнє улаштування і щирість молиться. Багато, в тому числі і священики, не згодні зі мною, але я так думаю і знаходив непрямі підтвердження своїм словам в духовній літературі і навіть у древніх патериках.

На всіх щаблях молитовного діяння людина повинна прагнути, підносячи прохання, подяка або хвалу, молитися від щирого серця, намагаючись відмовлятися від усього суєтного, земного. Якщо молиться ніяк не може набути здатності щиро молитися, він повинен порадитися зі своїм духівником. Часто з приїжджають я довго молюся, голосно і чітко вимовляючи кожну, фразу, намагаючись всю свою душу вкласти в кожне слово і потім пояснюю сенс і значення молитви. Найбільш щирими і спрямованими до Бога бувають молитви прохальні, бо будь-який молиться, навіть не досяг духовної досконалості, в прохальний молитвах щирий до кінця - він потребує лікування, обдарування милості, допомоги близьким, послання життєвих благ, про порятунок від смерті, хвороб, про те , що викликає у нього біль і страждання ».

Схожі статті