Симфонія по витворам святого праведного Іоанна кронштадтського, храм (церква) - Новомосковскть, скачати -

Щоб християнин жив християнською життям і не згасла в ньому абсолютно життя духу, йому необхідна молитва домашня і громадська, необхідно відвідувати з вірою, розумінням, ретельністю Богослужіння в храмі, як необхідно підливати ялин в лампадку, щоб вона горіла і не згасала; а так як молитва щира, гаряча буває при утриманні, то для підтримки в собі християнського життя або гарячність віри, надії і любові потрібні стриманість і піст. Ніщо так скоро не погашає в нас духу віри, як непомірність, ласощі та пересичення і розсіяна, розгульне життя. Я згасає, вмираю духовно, коли не служив в храмі цілий тиждень, і займається, оживаю душею і серцем, коли служу, примушуючи себе молитві не формальною, а дійсною, духовної, щирою, палкою (1).

Люблю я молитися в храмі Божому, особливо в святому вівтарі, біля престолу або біля жертовника Божого, бо чудно змінююся я у храмі благодаттю Божою; в молитві покаяння та молитви спадають з душі моєї терня, узи пристрастей, і мені стає так легко; все чарівність, вся принадність пристрастей зникають, і як би вмираю для світу і світ для мене з усіма своїми благами; я оживаю в Бога і для Бога, для єдиного Бога і весь їм переймаюся і буваю одним духом з Ним; я стаю як дитя, втішає на колінах матері; серце моє тоді повно пренебесний, солодкого світу; душа просвічується світлом небесним; все ясно бачиш, на все дивишся правильно, до всіх відчуваєш дружество і любов, до самих ворогам, і охоче їх вибачаєш і прощаєш. О, як блаженна душа з Богом!
Церква істинно земний рай (1).

Про храм святий! Наскільки благо, солодко в тобі молитися! Бо де полум'яна молитва. як не в стінах твоїх перед престолом Божим і перед обличчям сидів на ньому! Воістину, душа тане від розчулення молитовного, і сльози по щоках течуть, як вода. Солодко молитися за всіх (1).

Стоячи в храмі, будь весь як на небі з Богом; бо в храмі все небесне. Тут загальна молитва не про що інше, життєвому, а про спасіння душі, про прощення гріхів, про поступ у чесноті та даруванні безсмертя душі наші - молитва за всіх. Будь-яке життєве піклування повинно відкладати в сторону при вході в храм і стоянні в ньому (1).

Ви чуєте в церкві найбільше голоси священнослужителів, читців і співаків, які співають про помилування нас. Що це означає? Це означає, що всі ми, скільки нас не є в храмі Божому, за гріхами своїми гідні страт Божих і що перш за все по настанні коли ми прийшли в храм ми повинні пам'ятати, що ми грішники, що прийшли до Господа неба і землі, Творця і Благодійника, щодня і щогодини щоб гнівити нашими неправдами, благати Його кожен за себе і навіть - по християнської любові - за інших, про помилування. Моління про помилування бувають то великі, то малі, то сугубі. Так як в церкві немає жодного зайвого слова, то при співі сугубою єктенії потрібно особливо сильно молитися Богу, з самої глибини душі, від серця самого засмучену, як і говориться про це в початковій єктенії: промовмо всі з усієї душі, і з усієї мислі нашої промовмо. В цей час відкласти потрібно і найменшу холодність, найменше неувага сердечне і, палаючи духом смиренним, ставши весь увагою, підносити Творцеві тепла молитву про помилування нас, грішних. Але що ми бачимо при виголошуванні священнослужителя і співі співаків сугубою єктенії і великої? Здебільшого, звичайну неуважність і байдужість тих, хто молиться (1).

Тільки в храмі Божому ми навчаємося щиро вірити в Бога, пізнавати себе, любити і Бога, і один одного, тільки в храмі ми пізнаємо, що у нас є спільний Батько на Небесах, який заснував там для вірних і люблячих чад Його вічний, нетлінний Град, і що Він від створення світу вписав відданих Йому в число громадян Небесного Єрусалима (3).

Подорожуючи поУкаіни, зустрічаєш часто храми як кущі 92 мандрувати по пустелі Ізраїлю або як прочан будинку. І справді, храми міські або сільські суть кущі і будинок для прочан, бо все віруємо і знаємо, що ми все тут мандрівники і прибульці, а не постійні жителі; храми - це духовні школи, врачебніци, освітні місця, дорожні станції для мандрівників Неба, будинки благодійні, де виявляються нам найбільші благодіяння і посібники благодатні для приготування до запровадження на Небо (4).

Господи! Визнаю перед Тобою, що ні на дачі, не в лісі життя і здоров'я і фортеця духовних і тілесних сил, а у Тебе у храмі, особливо в літургії і в животворящих Твоїх Тайнах! О, найбільше блаженство, Святі Тайни!
О, живіт дають Святі Тайни! О, любов невимовна, Божественні Тайни! О, помисли чудное і невпинне Господа Бога про порятунок і обоження нашому, Божественні Тайни! О, предображеніе вічного життя, Божественні Тайни (7)!

Воістину храм є земне небо, бо де престол Божий, де страшні Таємниці відбуваються, де Ангели служать з людьми, де невпинне славослів'я Вседержителя, там істинно небо і небо небес. Отже, так входимо в храм Божий, особливо до Святого Святих, зі страхом Божим, з чистим серцем, відклавши пристрасті і все житейське піклування, і так стоїмо в ньому з вірою, благоговінням, розумно, уважно, з любов'ю і миром в серці, та виходимо оновленими, як би небесними, та живемо в святості, властивої неба, чи не связуя життєвими похотями і солодощами (7).

Джерело будь-якої істинної радості тече в храмі, якого істинного спокою і уміреніе совісті, очищення, зцілення душевного і тілесного, джерело сили і бадьорості душевної. Від храму отримують відраду і втіху з очищенням гріхів і помилуванням і покійні наші. Як гаряче треба любити храм, як прикрашати його! І це роблять все, що пізнали йому ціну; і за них молиться Церква, кажучи: помолимося про цих, іже з вірою, благоговінням і страхом Божим входять сморід 93. і помолимося про плодоносних і добродеющіх у святому і всечесному храмі, або: освяти люблячі красу дому Твого, Ти їх воспрославі
божественною Твоєю силою (7).

Хто ж нам покаже, в чому полягає наше звання християнське і обов'язки його і те, якого ми повинні бути духу, як вести себе в різних обставинах життя? Хто нам викладе сили жити по духу Христову, свято? Це все нам доставляє Церква; ці духовні сили ми можемо отримати в храмі Божому за допомогою Таїнств. Тут витає дух небесний, неземної; тут школа Ісуса Христа, в якій виховуються майбутні небесні громадяни; тут ви отримуєте і уроки небесні від Божественного Наставника Ісуса Христа і Духа Святого в Євангелії, і їжу небесну, і питво небесне, і вбрання духовне, небесне, і духовне повну проти ворогів порятунку; тут отримуєте і світ пренебесний, стільки необхідний в духовних наших заняттях, в духовному нашому вихованні, і сили для духовних праць і боротьби з гріхом. Тут ми навчаємося і солодкої бесіді з Отцем Небесним і з Пречистою Царицею Богородицею, з Ангелами Господніми і святими, навчаємося, як і про що молитися. Тут знайдете приклади всіх чеснот християнських в щодня прославлених Церквою святих. Тут, збираючись разом в будинок Божий як діти одного Отця Небесного, як члени таємничого тіла Христового, ми навчаємося любити один одного як член члена, як члени Христові, як Самого Христа.
Бачите, як корисно, як необхідно відвідувати християнину храм Божий - це Богом засноване училище віри і благочестя, цю священну скарбницю «Божественної сили. для життя і благочестя »(2 Пет. 1: 3), скарб всіх Таїнств Христових! Але користь і необхідність відвідування храму Божого для християнина очевидніше відкривається з порівняння храму з суєтним світом, в якому ми любимо більше звертатися, ніж в храмі. Що ви зустрічаєте в світі і що в храмі?
У світі майже на кожному кроці - суєту, принадність, порок; в храмі - тільки істину, святиню і всяку чесноту; в світі - тлін, гріх. смерть; в храмі - нетління святих і вічне життя; поза храмом ви бачите предмети суєти житейської, що живлять «пожадливість тілесна, і пожадливість очам, і пиха життєву» (1 Ів. 2: 16), бачите те, чим спокушаються і зачаровуються невпинно люди і через що нехтують заповідями Бога, Творця і Спасителя свого; наприклад, ось тут, в цьому будинку, притулилося все розмаїття тканин всіх кольорів, ці тканини - предмет обожнювання дочок людських - ними вони живуть, ними одухотворені, ними радіють, але не Богом; тут же вражають блиском різні вироби зі срібла та золота, що зводив погляд шанувальників всього блискучого, прекрасного, словом, в світі, куди не звернеш увагу, всюди майже бачиш один тлін, одну суєту і гріх; всюди земне і мирське і розмови порожні і суєтні і справи суєтні, нічого майже нагадує про Небо, про Бога, про тамтешнє життя. Тільки в будинках благочестивих людей ікони Господа Ісуса Христа, Пречистої Його Матері і святих Його нагадують тямлять про те, що ми - християни і члени Христові, члени Царства Його, що ми чаєм воскресіння мертвих і життя будучого віку, в якій з'єднаємося з Господом і з святими, очистивши себе тут від усякої скверни плоті і духу.
Отже, бачите, яка різниця між храмом, або домом Божим, і між світом. Бачите, як корисно і необхідно християнину відвідувати храм Божий, щоб виховати себе для Небесного Вітчизни, щоб вселити в себе дух Христов, утворити в собі звичаї небесні, святі! Бо де ви, крім храму Божого, почуєте Слово Боже; де, крім храму, преподадут вам таїнства віри; звідки візьмете сили жити по-християнськи? Все - в храмі і з храму.
Любіть же відвідувати храм Божий і приготовляє самі з себе храм Богу і «самі, немов те каміння живе, будуйтеся в дім духовий, на священство святе, щоб приносити жертви духовні, приємні для Бога через Ісуса Христа» (1 Пет. 2: 5). Батьки, вихователі, родичі дітей нехай частіше і неотменно в усі недільні та святкові дні водять або посилають їх в храм на громадську молитву, а не в театр, не на вечора, де так рано юнацтво дізнається те, чого ніколи б не повинна була дізнатися. У храмі вони будуть часто чути ім'я Господнє, навчаться великим істинам творення світу і людини, пізнають Спасителя, Божу Матір, дізнаються імена святих, про воскресіння мертвих, майбутній суд, про майбутнє життя і про вічні муки грішників і навчаться від Духа Божого бути добрими християнами , а це всього дорожче на світлі (9).

Є чудова Божа благодать в святих храмах Божих: прийшов в них з щирим бажанням помолитися йде з них, як вловив багатий, славний лов, з радістю і миром у серці, славлячи Бога. Ось що випробувано багато раз (10)!

92 Куща - оселя, намет, тимчасове житло.

93 Сморід (церк.-слав.) - в нього - знахідний відмінок займенника він з приводом в.

Схожі статті