Символічний сенс поеми «демон» - історія російської літератури першої половини 19 століття

Історія російської літератури першої половини 19 століття

Символічний сенс поеми «Демон» (1841)

Сюжетом «Демона» послужила легенда про занепалий ангела, колись входив в свиту Бога, але потім стала ремствувати на Нього за те, що Бог нібито несправедливий і допускає зло. Образ Демона сходить до старозавітного пророцтва про загибель Вавилона, в якому йдеться про занепалий ангела, що повстав на Бога. Відпавши від Бога, ангел став демоном, слугою Сатани, і ополчився на Бога нібито з любові до людства і з розрахунком на те, що люди покинуть Бога. За це він був покараний безсмертям і вічним вигнанням. Однак посіяне демоном зло не принесло плодів добра. Воно так і залишилося злом, що не виправивши людство, а породивши ще більше грішників. І тоді демон розчарувався в Сатані.

Він вирішив помиритися з Богом. Сюжет легенди передбачає конфлікт велетенських героїв (Сатани, Демона) з Богом. Тому місцем дії стають захмарні сфери, астральне простір. Літературна традиція трактування мистериального сюжету сходить до поеми Мільтона «Втрачений рай».

Лермонтов написав поему про те, що трапилося після втечі ангела від Бога і після розчарування демона в Сатані. Питання, які були поставлені Лермонтовим в поемі, звучать приблизно так: чи можливо спокутування гріхів, повернення в лоно Бога, якщо герой поеми - Демон - не збирається відмовлятися від своїх колишніх переконань? Чи може примиритися з Богом той, хто Божого світу не приймає і хто як і раніше залишається індивідуалістом, протиставлять всьому світу своє «я»? Чи може грішний ангел, знову шукає згоди з Богом, творити добро?

Щоб вирішити ці художні завдання, Лермонтов висуває дві ідеї. Одна з них - романтична думка про любов, яка рятує від самотності і вигнання. Передбачається, що, полюбивши земну жінку, Демон може знову долучитися до Божого світу. Земна жінка своєю любов'ю повинна відродити героя, який встане на шлях добра. Друга думка протилежна першій: якщо земна любов благотворна для Демона, то почуття Демона до земної жінки згубно. Диявольська пристрасть несе людині загибель. Отже, поема заснована на двох несумісних і заперечують один одного ідеях, які реалізуються в ході романтичного конфлікту, що здобуває містичний характер, - розгортається на небесах розбрат Демона з Богом.

Демон колись вступив в конфлікт з Богом і створеним ним всесвітом. На переконання Демона, світобудову влаштовано погано. Так як творець світу - Бог, то, стало бути, він і винен в недосконалості свого творіння. Демон сприймає створений Богом світ як нанесену йому особисту образу. Вона має своєю основою, здавалося б, любов Демона до людей. З цієї любові і з почуття образи на Бога виростає заколот, бунт Демона, звернений проти Творця. Демон розуміє його як справедливу помсту за недосконалість світу. Бунт Демона, який уособлює зле начало, з одного боку, розширюється до грандіозних меж Всесвіту і доходить до повного заперечення всього, що створено Богом; з іншого боку, бунт звужується до розчарування і протесту кожної окремої особистості, незадоволеною недосконалістю земного світу.

У поемі «Демон» центральний персонаж не ворогує з Богом, він хоче досягти з Ним світу, гармонії, знову відчути цінність добра і краси ( «Хочу я з Богом помиритися.

Хочу любити, хочу молитися, хочу я вірити добру »). Здавалося б, Демон позбавлений недоліків людської природи - він вічний. Будучи «чистим херувимом», Демон

Чи не знав ні злоби, ні сумніву,

І не погрожував розуму його

Століть безплідних ряд сумовитий ...

Вічність не була для нього тягар. Але все змінилося з тих пір, як Демон відпав від Бога. За свою роль він став носієм і сіячем зла. З тих пір два почуття гнобили Демона: він панував незначною землею і нудьгував:

Давно зацькований блукав

У пустелі світу без притулку ...

Влада над нікчемною землею - не надто велика честь для безмежно амбітного Демона. Він, «щасливий первісток творіння», вирішує повернутися в свиту Бога, знову знайти ангельський чин. Однак Демон як і раніше зневажає землю, її природу, все людство, весь створений Богом світ. Величні, розкішні і дикі картини гірського Кавказу, що відкрилися перед його очима, не чіпають його.

Все це означає, що через земну природу Демон не міг відродитися до нового життя. Природа була безсила надихнути Демона на добро, вона не змінювала ні його духу, ні його душі.

Перелом в Демона відбувається в ту мить, коли він побачив Тамару. У ній грали життя, молодість, вона була дитячому чиста, весела і наївна, перевершуючи природністю саму природу:

І посміхається вона,

Веселощів дитячого сповнена ...

Тут, в цьому місці, мова оповідача (поема «Демон» має підзаголовок «Східна повість») вторгається «східний» стиль, що передає враження Демона:

Клянуся Зірка опівночі,

Променем заходу і сходу ...

В цю мить у Демона виникло бажання переродитися, і він подумав, що така спроба може закінчитися успіхом, якщо його полюбить земна жінка, в яку він повинен вдихнути любов до себе і яку він полюбить сам. Відтепер любов до Тамари і потреба вселити їй любов до себе займає все істота Демона, бо через любов до земної жінки гордий дух сподівається знову доторкнутися до світової гармонії. Жива краса Тамари малювала перед Демоном колись здобутий і потім втрачене щастя. Якщо після втраченого щастя душа Демона омертвіла, стала спустошеною і німий, якщо його «груди» була «безплідною», якщо почуття йому нічого не говорили, крім злоби, заздрості, ненависті і презирства, якщо в ньому нічого не народжувалося - ні звуків, ні слів, то тепер любов пробудила його до творчого життя ( «У ньому почуття раптом заговорило Рідним колись мовою»).

Отже, любов наповнила душу Демона і витіснила з неї всі інші бажання. Все, що є на світі великого, потужного і дорогоцінного, стало мізерно перед любов'ю до Тамари. Неземна пристрасть зробила Демона поетом, що володіє неземною музикою мови.

Однак на шляху до серця Тамари Демон зустрівся з перешкодою: його заочна кохана, яка ще не підозрює про свою долю, - наречена. Щоб Тамара дісталася тільки йому, «лукавий Демон» обурює нареченого Тамари «підступний мрією» і сприяє його загибелі. Однак залишається пам'ять Тамари про нареченого, залишається її невтішне горе. Демон прагне знищити і їх, пропонуючи Тамарі свою любов і бентежачи її душу сумнівом в необхідності зберігати вірність коханому і пам'ять про нього ( «Не плач, дитя, не плач даремно!»).

Втручаючись у життя Тамари, Демон руйнує стійкий, наївний світ патріархальної цілісності. Його любов до Тамари виконана егоїзму: вона потрібна Демонові для власного відродження і повернення втраченої гармонії зі світом. Для задуму Демона надзвичайно важливо, щоб не тільки Демон полюбив земну жінку, але і щоб земна жінка полюбила неземна істота, неземної дух. Жорстокість наміру Демона полягає в тому, що земна душа Тамари і неземна душа Демона несумісні. Тамара - плотське істота. Демон - безтілесний. Між ними не може бути гармонії. Любов Тамари до Демонові означає, так само як і любов Демона до Тамари, або загибель Тамари, або крах надій Демона. Хтось із героїв або обидва повинні впасти жертвами любові, якщо вона буде пробуджена. Демон заздалегідь вимагає такої жертви від Тамари. Сам він не хоче жертвувати нічим. Умовляючи Тамару забути про загиблого нареченого, він з тим же презирством, як і раніше, переконує її в нікчемність земного життя і частки людини. І тут же відкриває перед нею картини вічної космічної життя ( «На повітряному океані Без керма і без вітрил Тихо плавають в тумані Хори стрункі світил ...»). Там, в цьому неозорому, холодному і чужому Тамарі світі, куди Демон захоплює Тамару і де він відчуває себе паном і господарем, немає ні радості, ні горя, ні минулого, ні сьогодення, ні пам'яті, ні забуття, ні зла, ні добра. Це не земля, яка не небесний рай, - це область обіцяного проживання Тамари, де панує вигнанець раю.

З явищем Демона і з його промовою Тамара занурюється в невідоме їй царство. Слова і звуки, що ллються з його вуст, теж вражають Тамару своєю неземною новизною, небувалою, досі ніколи не чутої виразністю:

І цей голос чудно-новий,

Їй думалося, все ще звучав.

В голосі Демона тобто не смислове, а потужне музично-поетичне чарівність. Цей голос має переконливою магічною силою, і Тамара збентежена і приголомшена не тільки значеннями слів, скільки віють від слів і мови Демона, від звуків його голосу музичної мощью.Тамара не може пояснити, що ж містили в собі слова Демона, але вона відчуває, як її душа немов покидає тіло і землю, прямуючи до чистої духовності, в гірські понад хмари і бажаючи подолати земне тяжіння.

Відчуваючи що таїться в цих переживаннях небезпека, вона благає батька віддати її в монастир. Але і там «дума злочинна» невідступно переслідує її серце, яке вже не може вдатися до «захопленню чистим». Світ для Тамари тепер «одягнений похмурою тінню»,

І все їй в ньому привід муки -

І ранку промінь і морок ночей.

Зустріч з Демоном означає для Тамари втрату природності і занурення в область пізнання. Земна любов змінюється могутньої, надлюдською пристрастю, цілісний внутрішній світ дає тріщину, являючи протиборство добрих і злих начал, які виступають як вірність колишньої любові і неясна мрія ( «Все беззаконною мрією У ній серце билося як раніше»). Відтепер протиріччя роздирають душу Тамари і терзають її. Вона як би вкусила від дерева пізнання і дізналася сумніви. З тих пір княжна занурена в думу. Душа Тамари стає ареною боротьби звичаїв, патріархальних устоїв і нового, «грішного» почуття.

Спокушаючи Тамару, Демон представляється їй мучеником, якому обридли зло, пізнання і свобода, нелюбов неба і землі, відкинули люди, безпритульність і самотність. Він просить любові і участі до його страждань і душевним терзанням, запевняючи, що вперше полюбив земної любов'ю, вперше пізнав муки любові. Скаржачись Тамарі на своє безсмертя в нудьзі самотності, Демон розкриває перед нею такі страждання, які незнайомі героїні. Демон плекає свої муки, тому що вони, по-перше, відмінні від людських, по-друге, по грандіозності і безнадії не можуть зрівнятися з муками людей.

Отже, на одній шальці терезів - хвилина і вічність страждань Демона, на інший - тяжкі позбавлення, праці і біди людських поколінь, які рано чи пізно зникнуть, бо життя людині дано на термін. З одного боку, на землі немає вічної краси, вічної любові, вічної дружби, вічного життя, з іншого - земні страждання теж не вічні. Демон хоче навічно зберегти блаженство і назавжди знищити свої муки. Однак земля і володіння Демона влаштовані по-іншому: на землі краса сусідить з неподобством, добро зі злом, любов з ненавистю; в світі Демона царюють вічне зло, вічне сумнів, вічна тривога і вічне презирство. Лише в раю вічно цвіте краса, торжествують добро і безсмертна любов. Демон - і Тамара, шкодуючи його, готова пожертвувати собою, віддати йому свою любов і переселитися в його володіння, якщо він дасть непорушним клятву у відмові «від злих стяжаний», - обіцяє їй покаятися перед Богом і стерти «сліди небесного вогню», напечатленние на своєму чолі при вигнанні з раю. Він готовий покаятися в своїх гріхах, аби Тамара обдарувала його любов'ю, яка для Демона - пропуск в рай.

Демонові вдається взяти верх над земною жінкою, яка, повіривши його магічно-переконливим, повним поетичної сили промов, обдаровує його любов'ю ( «На жаль! Злий дух тріумфував! Смертельна отрута його лобзанья Миттєво в груди її проник», «Двох душ згідне лобзанье») . Перейнявшись глибоким співчуттям до страждань духу зла і сподіваючись на його відродження, Тамара відповідає йому любов'ю і приносить своє життя в жертву цій любові. У закоханого Демона прокинувся поет, з вуст якого полилися чарівні мови. Однак неземна любов Демона згубна для земної жінки: його поцілунок наповнений смертельною отрутою. Улюблена Демоном жінка вмирає в ту мить, коли злий дух

Торкнувся жаркими вустами

Її тріпотливим губ.

Яка здійснила гріх душа покійної Тамари ще сповнена нав'язаних Демоном сумнівів.

Від влади Демона-спокусника Тамару рятує ангел, який змиває сльозами знаки зла з грішної душі. Виявляється, Бог послав «випробування» Тамарі, яка, подолавши страждання і пожертвувавши собою, полюбила Демона, щоб той звернувся до добра. Інакше кажучи, Тамара прагнула долучити Демона до добра через любов, жертвуючи собою, і тому творила добру справу. Вона гідна вибачення, про що і повідомляє ангел.

Страждання Демона по гармонійної утопії, його пориви до свободи, його пристрасний протест проти несправедливого буття, його тривожні шукання неспокійного духу, визиску істини, не могли здійснитися, тому що гармонія досягалася шляхом свавілля, за допомогою зла. Демонізм, як би він не був «високий» і «поетичний», завжди жорстокий, безглуздий і руйнівний. Це протиріччя непереборно, і тому індивідуалістичний бунт приречений. Але спроба вирішити колізію світового масштабу і значення зовсім не безглузда: Лермонтов ставив питання, стало бути, «вчив» і «навчався» мислити. Він спонукав своїх героїв - перш за все Григорія Олександровича Печоріна - сміливо йти тим самим шляхом.

Схожі статті