Син Мій! Віддай серце твоє мені ...

Кожен день в різних церквах по всьому світу здійснюється Таїнство Хрещення. Тисячі людей виявляють бажання стати учнями Христа. За часів становлення ранньої християнської громади апостоли, їх учні, послідовники і мріяти не могли про те, що коли-небудь люди без страху, без складнощів, без гонінь самі будуть приходити до них, щоб хреститися в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа.

Сучасні умови неможливо порівняти з тими, в яких знаходилися перші християни. Не було храмів зі священиками, спокійно очікують чергового обряду, не було зручною купелі з гарячою водою і всіляких хрестильних наборів. Але зате було усвідомлення, були головні слова необхідні для хрещення: «Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне ...» (Матв. 3: 2). Цей текст не про хрещення, або не тільки про хрещення.

Часто я задаюся питанням - скільки людей з усіх хрещених дійсно стали учнями Христа? Відповіді на це питання у мене, звичайно ж немає. Саме тому при звершенні Таїнства Хрещення, розуміючи свою відповідальність по відношенню, в першу чергу, до свого духовного життя, прошу і закликаю людей не бути тими, які вважають себе Христовими тільки тому, що вони хрещені і носять хрест, а дійсно стати учнями і апостолами .
Християнство вище того розуміння, яке нині активно поширене серед людей. У свою чергу хрещення - це не традиція чи звичай, а святе Таїнство. Через нього ми стаємо чадами Істинного Бога. Господь не вимагає від нас зовнішньої атрибутики, Йому не потрібні красиві дизайнерські свічки, привезені з Вірменії, не потрібні величезні золоті ланцюги, хрести і красиві кошики з Таросики, столи в ресторані і багатий (на жаль, часто, тільки матеріально) хрещений батько. Потрібна віра як у євнуха прийняв хрещення від апостола Пилипа «вірую, що Ісус Христос є Син Божий» (Дії 8:37), готовність всією своєю суттю стати Христовими і подібно до апостола Павла сказати: «вже не я живу, але живе в мені Христос »(Гал. 2:20).

Одночасно все дуже просто і все дуже складно. ВІН звертається до кожного християнина і каже - «Син мій! Віддай серце твоє мені ».

Чи можемо ми сказати, що готові віддати своє серце? Якщо можемо, значить, ми - Його діти, а якщо так, то повинні всіма силами прагнути відповідати цієї високої честі.

«Віддай серце твоє мені» - багато хто побачить в цих словах вимога самозакоханого тирана, а в дійсності - це вираз безмежної любові Всемилостивого Господа. Якщо ми любимо когось, то хочемо, щоб і він всім серцем, душею і думками любив нас, був тільки нашим. Коли любимо, ми готові віддати своє серце. До цього і закликає нас Господь. Полюбити Його всім серцем, бо ми для Нього понад усе.

Ніде більше Господь звертається до нас зі словами «віддай» або «дай». У цьому слід зазначити ще один прояв смиренного величі нашого Творця. В цей раз не ми звертаємося до Нього з проханням «дай», а ВІН каже нам «віддай серце твоє мені». Якщо любимо Господа, якщо дійсно віримо, якщо щиро бажаємо бути Його чадами, то, не роздумуючи повинні віддати наше серце, а не з характерним для нас бюрократичним підходом надавати значення якимось другорядним речам, умов на яких будемо готові віддати найголовніший орган свого тіла.

Для кого-то заклик «віддай серце твоє мені» здасться дуже незвичним, навіть дивним. «Навіщо мені, простій людині, всього себе віддавати Богу. Адже я не хочу ставати проповідником, священиком або йти в монастир ». Чомусь всім здається, що ставлення з Творцем, так би мовити на ближчому рівні можуть бути тільки у окремо обраної групи людей. У той час як, насправді всякий віддає серце своє Богу стає Його сином на рівних умовах і правах.

Заклик віддати серце стосується не тільки новонавернених, а й тих, які вже стали Божими дітьми. Останні повинні прийняти ці слова і знову віддати своє серце для зміцнення віри і поновлення свого духовного життя.

Наша віра не буде повноцінною, поки не заповнить все наше серце і всю нашу сутність, поки воно не буде горіти любов'ю до Господа, поки віра повністю не поглине нас і кинеться висловитися в богоугодних діяннях.

У нас завжди є вибір, наша вільна воля дає можливість, або добровільно віддати серце Богу, або жити з усвідомленим побоюванням, що лукавий вкраде його без нашої волі і, взявши з собою сім інших духів, лютіших за себе, увійде і буде жити в ньому ( пор. Євангеліє від Матвія 12:45).

Якщо ми хочемо відгородити себе від всякого роду спокус, пристрастей, розпусти і всього того, що веде нас до вічної погибелі ми повинні віддати своє серце.

Не потрібно намагатися знайти альтернативу: «Може я пару свічок великих куплю, і на потреби храму пожертвую, а серце віддавати не буду ?!». Господь - Бог заздрісний (Втор.4: 24) якщо ми не з Ним, значить ми проти Нього (Пор. Мт. 12:30).

Якщо Ваше серце ще у Вас, прислухайтеся до заклику «Син мій! віддай серце твоє мені ... »і прийміть єдине - правильне рішення.

Ієрей Нерсес Хананян

Схожі статті