Смерть пророка Сулеймана (а)

Від Хусейна ібн Халіда від Імама Рези (А) від його батьків від Імама Бакира (А):

Сулейман ібн Давуд (А) в один з днів сказав своїм сподвижникам: «Аллах, великий Він і святий, дарував мені владу, яка не личить нікому після мене: Він був до мене вітру, людей, джинів, птахів і диких звірів, і навчив мене мови птахів, і дарували мені від кожної справи. І при всьому тому, що дарував мені Господь, не було для мене такого легкого дня, коли я був би радий з ранку до вечора. Завтра я бажаю піднятися на дах свого палацу і поглянути звідти на моє царство. То чи не дозволяйте ж завтра нікому входити до мене, щоб він не зіпсував мені цей день! »

І вони сказали: «Так».

Коли ж настав завтра, він взяв свій посох, піднявся на найвище місце палацу і став дивитися на своє царство, спираючись на посох, радіючи з того, що було даровано йому. Раптом він побачив вродливого юнака в прекрасній одязі, що наближається до нього від одного з кутів палацу. Сулейман (А) сказав йому: «Хто дозволив тобі увійти до палацу в цей день, який я хотів провести на самоті?»

І відповів йому юнак: «В цей палац дозволив мені увійти його господар».

Сулейман (А) запитав: «У цього палацу є господар, у якого більше на нього прав, ніж у мене? Хто ж ти? »

Той сказав: «Я - ангел смерті».

- Навіщо ж ти прийшов?

- Щоб забрати твою душу.

Тоді Сулейман (А) сказав: «Виконуй те, що тобі наказано! Це - день моєї радості, а Господь мій не хотів, щоб у мене була радість у чомусь. крім зустрічі з Ним ».

І ангел смерті забрав його душу, тоді як він продовжував спиратися на свій посох. І то вони осіли в такому положенні стільки, скільки побажав Господь, будучи мертвим. Люди дивилися на нього, думаючи, що він живий, а потім впали в сумнів і розійшлися про нього. Одні сказали: «Сулейман залишається в такому положенні, не їсть, не п'є, чи не спить і не втомлюється, тому що він - бог, якому ми повинні поклонятися». Інші сказали: «Сулейман - чаклун. Він зачарував наші очі, так що ми бачимо його вартим, спираючись на посох, тоді як насправді він в іншому місці ». Віруючі ж сказали: «Сулейман - раб Аллах і Його пророк: Аллах розпоряджається його справами, як забажає».

І поки вони сперечалися таким чином, Аллах відправив терміту, так що він виїв нутрощі палиці, і той зламався, і Сулейман впав з вершини свого палацу. І джини дякували термітів, а тому всюди, де є терміти, - вода і земля. І таке слово Аллаха, великий Він і святий: «Коли ж Ми визначили йому смерть, вказало на смерть його тільки тварина землі, яке попід'їдали посох. А коли він впав, зрозуміли джини, що якби вони знали таємне, то не опинилися б у принизливому покарання »(34: 14).

Джерело: «Уйун Ахбар різу» шейха Садук, С. 543 - 546.

Пояснення з приводу закінчення хадісу: джини дякували термітів, тому що Сулейман (А) стояв таким чином рік (як сказано в інших хадісах), і весь цей час вони продовжували працювати на нього, думаючи, що він живий. Якби джини знали таємне, вони зрозуміли б, що він помер: «А коли він впав, зрозуміли джини, що якби вони знали таємне, то не опинилися б у принизливому покарання».

Схожі статті