Сутність нафс, іслам в Дагестані

Перша лекція присвячена сутності нафс (его, душі) людини. Розглядається призначення нафс, його різновиди, до чого він веде людину. Благочестя людини визначається праведністю його душі, так само як і основою всякого гріха є її порочність, бо Посланник Аллаха (мир йому і благословення) відзначав: «Злим твоїм ворогом є твій нафс, який всередині тебе». Адже заради збереження та облагородження душі людини були послані все Писання і відправлені Пророки і Посланці (мир їм).

Світ Аллаха, Його милість і благодать вам, дорогі брати і сестри! Ви, напевно, мно-го чули такий термін, як «нафс». Для людей, досвідчених духовною практикою, поклоні-ням, звичайно, це слово дуже добре знайоме. Нафс, якщо переводити і давати цьому слово кілька значень, то це і душа, і его, і суть людини. Що ж насправді означає нафс. Постараємося дати більш точне визначення цьому слову.

Нафс - це «Латиф раббанійя», тобто найтонша субстанція, створена Всевишнім Аллахом. До проникнення в тіло, нафс прийнято називати душею - рухом, але коли рух по велінню Всевишнього Аллаха проник в тіло, його називають нафс.

Для більш точного визначення скажу, що нафс - це внутрішній світ людини, воз-нікшего від злиття тіла з душею. Коли душа (рух) увійшла в тіло, в результаті цього злиття утворився внутрішній світ людини, можна його назвати і его. Таким чином, нафс - це результат злиття тіла з душею.

До свого переміщення в тіло нафс знаходився в так званому місці «аль-хазрат аль-ілахійя», тобто в місці божественного присутності. І коли Всевишній звелів нафс увійти в тіло, він відволікся від присутності Всевишнього Аллаха, і з цієї причини між божественною присутністю і нафс виникла завіса.

Самі ж людські душі за своєю суттю і натурі, звичайно ж, благородні. Це бла-городство пояснюється тим, що вони вселяються в тіла людини в утробах матерів по ангельським-му подуву. Це відомо з хадисів Пророка (мир йому і благословення), який сказав: «Воістину, створення одного з вас відбувається в утробі його матері протягом сорока днів у вигляді краплі, потім ще стільки ж часу у вигляді згустку плоті, потім стільки ж часу в вигляді шматочка плоті, і потім Всевишній Аллах відправляє до цього шматочку плоті ангела, який вдихає в нього цей рух, душу, і ангелу беруть верх записати чотири речі: записати його прожиток (Різк), термін життя, дії і вчинки і чи буде він нещасним або щасливим ».

Коли душа (рух) виявляється в тілі. виникає дивовижний витвір Всевишнього Аллаха, яке називається людиною (Інса). Це та людина, яку Всевишній Аллах побажав зробити своїм намісником - халіфом на землі. Заради нього, заради збереження його душі і були послані все книги і все пророки: для того щоб удосконалити людський нафс, людське его.

Однак нафс людини, його его, властиві такі вади як: пожадливість, пристрасть, безтурботний-ність, появи цих негативних якостей сприяє неправильне оточення. Всі ці фактори у вигляді безпечності, пристрасті, похоті і слабкості штовхає людину на постійне вчинення гріхів. Природно, гріхи не проходять безслідно для людини. Вони залишають глибокий відбиток, глибокі рани в душі людини. І природно, виправлення людини, виправлення його душі починається з позбавлення його від усіх тих наслідків, які виникли від здійснення гріхів. А позбавлення від цих перешкод, наслідків починається з покаяння (тавба) і повернення до Всевишнього Аллаху. По суті тавба і є відмова від гріхів і повернення до Всевишнього Аллаху.

Перший і найлютішим ворогом людини є його ж его, нафс. Чому? Тому що саме по собі его людини спрямована до того, щоб постійно догоджати собі, робити те, що йому заманеться, постійно здійснювати проступки і гріхи перед Всевишнім Аллахом. Тому Посланник Аллаха (мир йому і благословення) сказав: «Злий твій ворог - це твій нафс, твоє его, яке знаходиться в тобі самому». І якщо людина потурає своєму нафс, потурає своєму его, не протистоїть йому ніяк, дозволяє йому зробити все, що заманеться, наприклад, захоче він задовольнити якусь свою слабкість, пристрасть, він догоджає цьому. Якщо він так чинить, то сама людина і є помічником в духовній загибелі своєї душі. Він сам себе в підсумку і погубить.

Цю істину давно засвоїли наближені до Всевишнього Аллаху - авлія, улюблені для Нього раби. Вони стали спонукати і закликати людей до того, що основою будь-якого непослуху, гріха, провини, безпечності є потурання і догоджання своїй пристрасті, своєму нафс, згода зі своїм нафс. І основою всякого благочестя, праведності, цнотливості, духовної пильності є протистояння своєму его, протистояння нафс. У зв'язку з цим, коли раб Всевишнього Аллаха, розмірковуючи над своєю суттю, суттю свого его, приходить до того розуміння, що його душа слабка, беззахисна, безпорадна, що його дні на цій землі пораховані. І роздуми над собою відкривають для нього такі епітети Всевишнього Аллаха, як велич, гордість, сталість.

Коли Всевишній Аллах звернувся до Своїх наближеним рабам і закликав їх до боже-ственному присутності (хазрат аль-ілахійя), Творець вказав їм на найкоротший і найлегший шлях до цього. Шлях цей полягає в протистоянні его, як це не дивно, протистоячи своєму нафс, его, людина досягає дуже високих духовних ступенів.

Всевишній Аллах сказав одному зі Своїх праведних рабів уві сні: «ворожнечу зі своїм нафс, его, воістину, ніхто не зазіхає на Моє велич, влада, на те, що належить тільки Мені, крім цього его, крім цього нафс». Уявіть собі, що его людини, то, що ми все називаємо нафс, це така субстанція, сутність, яка не знає ніяких меж у своїх домаганнях на владу, багатство. Якщо надати нафс волю, то він побажав би навіть опанувати тим, що належить тільки Всевишньому Аллаху. Нафс прагне до гордині, зарозумілості, постійності, вічності, до того, щоб перед ним схилялися, проявляли покірність, вставали, коли він заходить. А ці якості притаманні тільки одному Всевишньому Аллаху.

Однак, Всевишній Аллах так створив це его, що воно, в принципі, сприймає перетворення. Его людини можна трансформувати і перетворювати. Старанність, робота над собою не проходять даром, нафс людини зростає в духовному плані і поліпшується. І рівень людського его, рівень нафс залежить від наближеності або віддаленості від Всевишнього Аллаха. У книгах по тассавуфу прийнята якась градація поділу цих рівнів.

Перший рівень нафс. людського его - це «ан-нафс аль-аммарату біссу'», тобто нафс, его, яке неодмінно велить людині злом. На цій стадії нафс людини велить своєму власникові і закликають його до всього того, що йому заманеться: яка б слабкість, яка б пристрасть не виникла, він тут же намагається її задовольнити. Раз по раз на цьому рівні людина йде на поводу своїх пристрастей, його мета в житті одна - задовольнити свої слабкості і похоті. Про це нафс Джунайд аль-Багдаді, нехай буде свята його душа, сказав: «Нафс, які веліли злом, закликає і веде людину до смерті і допомагає ворогам людини». Під ворогами він мав на увазі цей світ, мирське життя і сатану.

Другий рівень нафс - це «ан-нафс ал-лаввама», коли людина, трохи попрацювавши над собою, зміцнивши свій іман (віру), попрацювавши духовно над собою, нафс стає лаввама, тобто его стає засуджують. Це означає, що якщо на цьому рівні людина дозволяє собі якісь проступки, то він тут же починає себе засуджувати, в душі виникає якась гіркота, неприємний осад. Від будь-якого гріха і провини, який людина скоїла і залишив важкий осад в душі, він тут же починає себе дорікати, звідси і назва «ан-нафс ал-лаввама» - «нафс, дорікає себе».

Потім йде «ан-нафс аль-мульхіма», его, вселяє добру. Уже на цій стадії его людино вселяє йому здійснювати якомога більше добрих вчинків, це і поклоніння, і добрі звичаї, все те, що викликає благовоління Всевишнього Аллаха.

Потім за рівнем слід «ан-нафс ар-Радій», тобто нафс, задовольняються. Це той его, коли він вже задоволений всім тим, що підготував для нього Всевишній Аллах. Що б Творець для цієї душі не вибрав, ні наказав, він з покірністю, вдячністю, достатком приймає все те, що виходить від Всевишнього Аллаха.

Потім йде «ан-нас аль-мардийя». Це его, яке в своєму духовному зростанні, в стремле-ванні до досконалості досяг достатку Всевишнього Аллаха. Є ще «ан-нафс аль-мутмаінна». Це вже заспокоїлася душа. У деяких книгах цей рівень завершує цю духовну ієрархію. І на стадії «ан-нас аль-мардийя», нафс, який досяг достатку Всевишнього Аллаха, людина ставить перший крок в напрямку до пізнання Всевишнього Аллаха. Як би це пафосно звучить, однак, всі біди: економічні, екологічні, політіческіе- всі ці проблеми починаються з гріховності наших душ, его. В першу чергу, коли ми починаємо роботу над собою, виправляємо і лікуємо себе, не шукаємо недоліків і пороків у людей, а шукаємо, шукаємо і помічаємо вади у себе, працюємо над удосконаленням своєї душі, якщо візьмемо цей напрямок, то ми неодмінно прийдемо до успіху, і до духовного, і економічному, і повірте, і навіть екологія у нас відновиться.

Схожі статті