Священний місяць рамазан, іслам в Дагестані

Священний місяць Рамазан є найціннішим місяцем в році. Він є особливим місяцем для мусульман.

"Місяць Рамазан - це місяць, коли був посланий Коран - повчання для людей (на правильний шлях) і розрізнення (між істиною і брехнею)" (Сура 2, аят 185).

Згідно хадису Пророка (хай благословить його Аллах і вітає!), При настанні місяця Рамазан відкриваються ворота Раю, закриваються врата Ада і прив'язують шайтанів, щоб вони не шкодили мусульманам, які не збивали їх з шляху Істини. Інший хадис говорить: "Якби люди знали всі переваги місяця Рамазан, то вони б побажали, щоб він тривав вічно".

Особливим даром Аллаха мусульманам є припис поста в місяці Рамазан і нагорода за нього.

Повага до місяця рамазан

В місяці Рамазан в денний час нерідко можна побачити людей, які вважають себе мусульманами, з сигаретою в роті, що гризуть насіння, які п'ють напої або жують що-небудь. Таке демонстративне прояв зневажливого ставлення до дотримання поста в місяці Рамазан є проявом неповаги до Ісламу, проявом невихованості й безкультур'я.

Наведемо приклад з книги «Нузхатуль Маджаліс», що показує, що повага до посту свого теж є благочестям.

Один Маджусі (вогнепоклонник) проживав в мусульманському кварталі. Одного разу в місяці Рамазан він побачив, що його син їсть на вулиці. Маджусі покликав сина додому і покарав за те, що той проявив неповагу до мусульман, які дотримуються посту.

Через деякий час після його смерті один хороший алим побачив його уві сні в Раю на троні. Алім запитав його: «Ти ж не був мусульманином - як же ти опинився в Раю?» Той відповів: "Коли я був на смертному ложі, Всевишній вселив мені формулу єдинобожжя. Вимовивши її і увірувавши, я відійшов до Свого Творця мусульманином ".

Від Айшат (нехай буде задоволений нею Аллах) передали, що Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах вітає) в останні десять днів і ночей Рамазана переходив на ітікаф, тобто проводив цей час в мечеті в ібадат. Також надходили дружини Пророка (мир йому і благословення) і після його смерті. І нам бажано постаратися провести ці дні в ітікафе. Хто не може провести в ітікафе десять днів, нехай проведе скільки зможе: кілька днів, один день, одна година, хоча б кілька хвилин!

Провести в мечеті час в ітікафе бажано не тільки в місяці Рамазан, але і в будь-який інший час.

Деякі хадіси про піст і місяці Рамазан

Тому, хто дотримується посту в місяці Рамазан, прощаються всі вчинені ним в минулому гріхи.

Вживання їжі перед початком світанку в місяці Рамазан криє в собі достаток. Їжте перед світанком.

Хто в місяці Рамазан намагається зробити намаз з Джамаат (колективно), тому в Раю зводиться місто з Нура (світла) по числу ракаата, скоєних колективно.

Якби раби Божі знали про всю благодаті і достоїнства місяця Рамазан, вони б побажали, щоб він тривав цілий рік.

Вчинила в місяці Рамазан один гріх - очікує подвійне покарання, вчинила одну добру справу - подвійне винагороду.

Слід дуже шанобливо ставитися до місяця Рамазан. Його благодать радує віруючих. Це такий місяць, перші дні якого приносять благодать, середні дні - обіцяють відпущення гріхів Всевишнім, останні дні - рятують від полум'я Ада.

Аллах говорить: "Про ангели, подивіться на Мого раба, який залишив хіть свою, і задоволення своє, і їжу свою, і питво своє заради Мене".

У Раю є врата з назвою "Райан", через які входять тільки ті, хто дотримувався посту. Тим, хто увійде через них, обіцяно споглядання Всевишнього.

У всього є своя двері - дверима до служіння (поклоніння) Аллаху є пост.

Подібно до того, як щит захищає людину в битві, так і пост охороняє його від полум'я Ада.

Хто в місяці Рамазан радує батьків, слухається їх, по можливості допомагає їм, на того Всевишній направляє погляд Милості і Милосердя, і Пророк (хай благословить його Аллах і вітає) приходить йому на допомогу.

Дотримуйтесь пост - це поліпшить ваше здоров'я.

Яке відмовилося від гріховних вчинків в місяці Рамазан Всевишній прощає гріхи одинадцяти місяців.

Схожі статті