Тлумачення священного писання

сему дверник відкриває, і вівці голос його чують, і своя вівці розголошувати по імені, і вижене їх

Свт. Ігнатій (Брянчанінов)

Назвавши Себе пастирем овець, Господь сказав, що вівці голос цього Пастиря чують, і вівці по Ньому йдуть, бо бачать голос Його. Глас Христов - вчення Його; глас Христа - Євангеліє; хід слідом Христа по шляху земного мандрування - діяльність, цілком спрямована згідно з Його заповідями.

Щоб наслідувати Христа, треба відати голос Його. Вивчи Євангеліє, і зможеш життям твоєю наслідувати Христа.

Про последовании Господу нашому Ісусу Христу.

Блаж. Феофілакт Болгарський

Воротар відчиняє йому, і його голосу слухають вівці, і він кличе своїх овець по імені і виводить їх

Євтимій Зігабен

Сему дверник відкриває

Воротарем, в переносному сенсі, був Мойсей, якому Бог довірив закон. Мойсей відкриває двері Ісуса Христа, як істинному пастирю, і допускає Його до турботи про овець, тому що знає Його. Він написав: Того послухайте (Втор. 18, 15).

І вівці голос його чують

Слухають, коряться і слідують, тому що знають цей голос. Тут під вівцями розуміються тільки справжні вівці, гідні того, щоб їх пасти. Подібно до того як той, хто входить через двері, є пастир, так і ті, які слухаються голосу цього пастиря, суть вівці; все ж інші цим самим відділилися від стада овець.

І своя вівці розголошувати по імені

Це також риса пастиря, яка вказує на старанну турботу його про кожну вівцю. Він не називав би овець по імені, якщо б, внаслідок старанної турботи про них, не знав кожної окремо.

на пасовище; а пасовище для розумних овець є вивчення Слова Божого, що живить їх душу.

Лопухін А.П.

Ст. 3-5 Воротар відчиняє, і вівці слухаються його голосу і він кличе своїх овець по імені і виводить їх. І як вижене всі свої вівці, він іде перед ними; а вівці за ним йдуть, бо знають голос його. За чужим же не підуть вони, а будуть утікати від нього, бо не знають вони чужого голосу

Другим відмітним ознакою пастуха-господаря є те, що перед ним сторож «відчиняє» двері. Про злодія-розбійника тут не сказано, але і так ясно, що сторож перед ним дверей не відчинить.

«І вівці слухаються його голосу». Це третій відмітна ознака пастуха-господаря: на голос чужої людини вівці не йдуть. Притому, всі вівці, що знаходяться в загоні, так відносяться до пастуха-господаря: жодна вівця його не боїться, бо всі звикли до його голосу.

«Кличе своїх овець». Але ще більш відчувають прихильність до пастуха-господаря вівці, йому належать. Своїх овець він називає по іменах, кожної, отже, даючи особливу назву, і цим спонукає їх іти за собою.

«І виводить їх». Він веде їх на пасовище і сам йде попереду їх, вказуючи дорогу.

Схожі статті