тринітарні суперечки

Церква повинна була також визначити свою позицію по ряду богословських питань, спори з яких підривали її єдність. Церква дуже рано прийняла вчення про Трійцю, т. Е. Про те, що Бог один в трьох Особах - Отця, Сина і Святого Духа. Перші християни були євреями, вихованими в вірі в те, що Бог один. Ісус навчав, що Бог є Батько. З'явившись свідками життя і смерті Ісуса Христа і увірувавши в його воскресіння, учні увірували також і в те, що і Ісус був Богом. Але як при цьому вірити в те, що Бог - один? Яким чином Отець, Син і Дух Святий можуть бути Богом, і як вони пов'язані один з одним?

Цей собор став першим в ряду соборів, які церква називає вселенськими, т. Е. Що представляють всю церкву. Після бурхливих дебатів собор засудив аріанство і прийняв Нікейський символ віри. У ньому йдеться: «Вірую ... в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого Єдинородного, від Отця народженого перед усіма віками, Бога від Бога, Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, народженого, не створеного, єдиносущного з Отцем». У грецькому тексті символу використовувалися терміни, які могли тлумачитися по-різному. Найважливішим із них був термін homoousios, що перекладається як «єдиносущний». Вживання цього терміна вказувало на те, що Христос є істинний Бог і дорівнює Богу Отцю, а не нижче його. Однак аріанство зберігало свій вплив протягом кількох наступних століть: його прихильниками були кілька імператорів послеконстантіновской епохи, і воно стало тією формою християнства, в яку були звернені деякі германські народи.

Нікейський собор залишив невирішеним питання про співвідношення людського і божественного начала в Христі. Цьому питанню були присвячені три наступні вселенських собору, останній з яких, Халкидонський собор (451), прийняв формулу віросповідання, якій і сьогодні дотримуються Римсько-католицька, православна, Англіканська церкви і більшість протестантів. Відповідно до цієї формули, Ісус Христос не тільки «единосущен» (т. Е. Тотожний по суті) Батькові, а й має ту ж сутністю, що і люди, будучи цілком Богом і повністю людиною. Крім того, в ній йдеться про те, що в Христі дві природи - божественна і людська - з'єднуються таким чином, що вони не можуть бути розділені на два Особи.

Деякі східні церкви, які взяли Нікейський символ віри, відмовилися прийняти постанови Халкідонського собору. Відділення цих церков було в значній мірі обумовлено політичними та етнічними причинами, пов'язаними з небажанням підкорятися грекам і латинян, які контролювали Римську імперію і всесвітню церкву. Ці східні церкви (часто, хоча і неправильно, звані монофізітській) підкреслювали насамперед божественну природу Христа і надавали набагато менше значення його людській природі; подібних поглядів дотримуються вірменські, єгипетські (коптські), ефіопські і сирійські (близькосхідні і індійські) християни.

Цитата з біблії

Кажу вам: любіть ворогів ваших, благословляйте тих, хто проклинає вас, хто ненавидить вас, і моліться за тих, вас і гонять вас щоб вам бути синами Отця вашого Небесного.
(Мт. 5:44)

Схожі статті