Убережи себе від вогню пекла, навіть половиною фініка

Милостиня - це допомога нужденному людині матеріально, фізично, добре слово або просто посмішка теж є милостинею. Тобто, якщо у людини немає можливості допомогти великими подарунками або фінансами, то просто слова підтримки теж милостиня.

Милостиня - велика милість для нашої громади, як для імущих людей, так і для бідних, нужденних людей. Багаті люди, віддаючи милостиню, знаходять винагороди і благодать в обох світах, а бідні набувають матеріальну допомогу від імущих людей.

Посланник Аллаха (мир йому і благословення) сказав:

إن الصدقة لتطفئ غضب الرب وتدفع ميتة السوء

Сенс: «Воістину милостиня пригнічує гнів Аллаха, а також погану кончину» (ат-Тірмізі).

Також Аллах Всевишній велить істинним віруючим в Корані, в наступному аяті:

يا أيها الذين آمنوا أنفقوا من طيبات ما كسبتم

Сенс: «О ви, віруючі! Витрачайте краще з того, що ви заробляєте, або з того, що дарує вам земля ... »(Сура аль-Бакара, аят 267).

Так само Пророк (мир йому і благословення) сказав:

من استطاع منكم أن يستتر من النار ولو بشق تمرة فليفعل

Сенс: «Той, хто має можливість уберегти себе від вогню Ада навіть половиною фініка, нехай зроби це» (Імам Муслім). Імам ан-Нававі (та змилується над ним Аллах) сказав: «Половина або шматочок фініки може стати причиною порятунку від вогню Пекла».

Щедрість - це прекрасна якість істинного мусульманина, тому як тільки справжній мусульманин шукає способи достатку Творця і Райську обитель, а щедрість - це і є якість людей Рая, тому як Посланник Аллаха (мир йому і благословення) сказав:

السخاوة شجرة اصلها فى الجنة واغصانها متدليات فى دار الدنيا فمن تعلق بغصن منها يسوقه الى الجنة

Сенс: «Щедрість - це дерево, коріння якого знаходяться в Раю, а гілка в цьому світі і того, хто схопиться за ці гілки (буде щедрим в цьому світі) вони приведуть в Рай».

Айша (нехай буде задоволений нею Аллах) сказала

لأن أتصدق بخاتمي هذا على مسكين أحب إلي من ألف درهم أهديها إلى البيت

Сенс: «Віддати милостинею мій перстень біднякові дорожче для мене, ніж подарувати тисячі срібних монет свого будинку (тобто, залишити на потреби свого будинку)».

عن عبد الله بن مسعود. رضي الله عنه, قال. ما من رجل يتصدق بصدقة إلا وقعت في يد الله قبل أن تقع في يد السائل وقرأ أن الله هو يقبل التوبة عن عباده ويأخذ الصدقات

Від Абдулли ібн Масуда (нехай буде задоволений ним Аллах) передають, що він сказав: «Милостиня, віддана (щиро) людиною, раніше приймається Аллахом, ніж вона потрапляє в руку бідняка», далі він прочитав аят, сенс якого в наступному: «Аллах приймає покаяння (покаявшихся щиро) і приймає милостиню (дану заради Нього) ».

Так, Посланник Аллаха (мир йому і благословення) сказав:

أيما مسلم كسا مسلما ثوبا على عري, كساه الله من خضر الجنة, وأيما مسلم أطعم مسلما على جوع أطعمه الله من ثمار الجنة, وأيما مسلم سقى مسلما على ظمإ, سقاه الله عز وجل من الرحيق المختوم

Сенс: «Якщо мусульманин одягне (дасть або купить одяг) голого мусульманина (тобто, не має можливості купити одяг,) то Аллах одягне на нього вбрання в Раю, якщо мусульманин нагодує голодуючого мусульманина, то Аллах нагодує цю людину плодами з Раю (в раю), якщо ж мусульманин напоїть спраглого мусульманина, то Аллах напоїть цю людину з Райського джерела »(Абу Давуд).

Яку милостиню давати

Мусульманам бажано проявляти щедрість, по можливості, при роздачі милостині і подавати біднякам не постарілого і непотрібний мотлох, а дійсно те, що дорого самим, вважаючи за краще щиро допомогти людині більш нужденному, ніж вони.

Передають, що одним з благих якостей Пророка Ібрагіма (мир йому) було те, що він віддавав як милостині краще, і одного разу йому сказали: «Якби ти віддав і менше ніж це, було б достатнім», на що Ібрагім (мир йому ) відповів: «Я не хочу, щоб Аллах бачив мене тим, хто просить Його благу, що знаходиться у Нього, даючи найгірше, що є в мене (замість дарованого Аллахом)».

Так само чинив і радив іншим Пророк Мухаммад (мир йому і благословення).

Аллах в Корані сказав:

لن تنالوا البر حتى تنفقوا مما تحبون

Сенс: «О, віруючі! Ви ніколи не досягнете благочестя, до якого прагнете і яким Аллах Всевишній буде задоволений, поки не будете витрачати заради Аллаха з того, чим ви дорожите і любите ... »(Сура« Алу-Імран », 92 аят).

Милостиня продовжує життя

Посланник Аллаха (мир йому і благословення) сказав:

ان الصدقة وصلة الرحم يزيد الله بهما في العمر ويدفع بهما ميتة السوء ويدفع الله بهما المحذور والمكروه

Сенс: «Воістину милостиня і підтримування родинних відносин є діями, за допомогою яких Аллах подовжує життя, рятує від поганої смерті, від лих і неприємностей».

В іншому хадисі сказано:

ما من رجل يتصدق يوم أو ليلة إلا حفظ أن يموت من لدغة أو هدمة أو موت بغتة

Сенс: «Якщо людина дасть милостиню днем ​​або вночі, то він зберігається (в цей день чи ніч) від смерті через укусу змії, обвалення і від раптової смерті». Найважливіше, встигнути до смерті покаятися, а якщо людина покине цей світ раптово, то, природно, покаятися не встигне, а милостиня рятує від раптової смерті.

Милостиня оберігає від бід

Також милостиня остерігає від бід, як сказав Посланник Аллаха (мир йому і благословення):

باكروا بالصدقة فإن البلاء لا يتخطى الصدقة

Сенс: «Починайте день (з ранку) з милостині, бо біда не обходить садака (тобто, милостиня блокує біди)» (аль-Байхакі). Так само в іншому хадисі сказано:

الصدقة تسد سبعين بابا من السوء

Сенс: «Милостиня блокує (не дає відкритися) сімдесят врат бід» (ат-Табарані). Вчені сказали: «Даная милостиня і біда, яка повинна була наздогнати, боряться між небесами і землею до дня Суду (тобто, милостиня перегороджує шлях настання біди)». Людина, що бажає застерегти себе і свою сім'ю від бід на цьому світі і в світі вічному, нехай дає частіше милостиню.

В арабській мові слово «Садакагь» складається з чотирьох приголосних букв, що означають:

1) «С» - збереження людини від бід

2) «Д» - вказує на шлях до Раю, в той час як люди будуть в замішанні (в день Суду).

3) «К» - здійснення благих дій, які наближують до Аллаха.

4) «гь» - повчання людини Аллахом на здійснення благих справ.

Кому давати садака

Милостиню потрібно давати реально нужденним людям. Дуже часто буває, що багата людина дає садака багатому ж, заради якоїсь вигоди, така милостиня не береться Аллахом, і милостинею це не є, а просто взаємовигідній угодою.

Аллах в Корані сказав:

إنما الصدقات للفقراء والمساكين

Сенс: «Воістину милостиня дається бідним, жебракам ...», хоч в аяті мається на увазі закят (обов'язкова милостиня), проте благодійна милостиня також може входити в цей аят, тому що в ньому використовується слово «садакагь».

Звичайно, якщо комусь потрібна термінова допомога, то найбільш гідна милість буде цій людині незалежно від родинних зв'язків і т.д. тому, якщо у людини є матеріальна можливість, то він зобов'язаний допомогти нужденному мусульманину.

Якщо такого положення термінового немає, то найбільш гідною милостинею є садака близьким родичам, а потім дальнім, після родичів сусідам, а потім вже і іншим людям, мусульманам (книга «Іаанат ат-Талібін», 2 том, стр.408)

Заборонена милостиня

Милостиня є забороненою в деяких випадках:

1. Якщо сім'я і літні, немічні батьки мусульманина, яких він по шаріату зобов'язаний матеріально забезпечувати, відчувають потребу.

2. Дающий знає або припускає по якихось ознаках, що це буде використовуватися в заборонених Ісламом справах, наприклад, у виробництві або продажу спиртних і тютюнових товарів і т.д. тому як Посланник Аллаха (мир йому і благословення) сказав:

من أعان على معصية ولو بشطر كلمة كان شريكا فيها

Сенс: «Той, хто допоміг відбутися гріха хоча б півсловом, той співучасник в цьому гріху».

3. Дружина не може віддавати майно чоловіка без його згоди на це. З цього приводу сказано в книзі «Аль-мусаннаф» аль-Хафіза Абдураззака (та змилується над ним Аллах):

عن أبي هريرة أنه سئل عن المرأة تصدق من مال زوجها فقال لا إلا من قوتها والأجر بينها وبين زوجها ولا يحل لها أن تصدق من مال زوجها إلا بإذنه

Сенс: «Одного разу запитали Абу Хурайри (нехай буде задоволений ним Аллах) про милостиню жінки без дозволу чоловіка з його майна, він відповів:

"Не можна віддавати милостиню з майна чоловіка без його дозволу, однак вона може віддати зі свого (особистого) і нагорода буде їй і її чоловікові, так дозволяється дати милостиню з майна чоловіка з його дозволу" ». Звичайно, є й інші думки вчених з цього питання, але нехай же знають жінки, що без дозволу чоловіка заборонено віддавати милостиню, а коли пишуть «його майно» мають на увазі те, що він заробляє для сім'ї, для дому.

завершення

Все обіцяні нагороди Аллаха в аятах Корану і Посланника Аллаха в хадисах це істина, яка збувається, проте потрібно мати щирість та давати милостиню, як сказав Пророк (мир йому і благословення): «... щоб ліва рука не знала, як дає (милостиню) права рука »- настільки таємно і тільки заради Аллаха.

Людині дуже важко виробити в собі таку щирість самостійно в наш час, коли хитрощі Сатани настільки різноманітилися (спокус і забороненого стало багато), а віра людини стала дуже слабкою і вразливою, тому найкраще для мусульманина - це вступити на шлях очищення свого серця і душі під опікою духовного наставника, справжнього устаза.

Суфізм (тасаввуф, тарикат) - це наука очищення душі і серця, під керівництвом духовного наставника, від таких згубних якостей як заздрість, скупість, показуха і т.д. За допомогою Аллаха людина зцілиться від цих згубних хвороб за допомогою шейха, іншааЛлах.

Вся хвала Єдиному Аллаху.

Схожі статті