Вегетаріанство - це погано!

ДУХОВНІ УРОКИ ієрея РОМАНА ЯКОВЛЄВА

Вегетаріанство засуджено церквою, і всякий вегетаріанець відлучається від неї. У чому причина такого суворого відносини православ'я до «вічних Постніков»? Це тим більш цікаво, що вегетаріанство було початковим способом життя людини.

До всесвітнього потопу люди взагалі не куштували м'яса. Вони харчувалися тільки насінням і плодами з дерев, навіть зелень не вживали в їжу (Бут. 1, 23). Але після потопу сам Бог благословив Ноя і його сімейство їсти м'ясо тварин, птахів і риб (Бит.9, 3). Чому ж сталася така поступка?

Спочатку людській природі було все посильно. Про її великих можливостях, задуманих Творцем, кажуть хоча б два приклади зі Святого Письма. Водій ізраїльського народу Мойсей, отримуючи скрижалі Завіту, такий тривалий час перебував на горі Синай, що іудеї просто перестали його чекати. Весь час своєї відсутності Мойсей провів, не вживаючи їжі і не тамуючи спрагу. З Євангелія ми також знаємо, що коли Христос постив в пустелі, Він не їв і не пив 40 днів і 40 ночей (причому, робив Він це своєю людською природою). А все тому, що голод, холод, спрага і т.п. - це пристрасті, за які Господь нас не докоряє. Жодна бездоганним пристрасть сама по собі не може привести до смерті. Ми бачимо, що навіть довготривалої бездіяльності куштування їжі посильно людській природі, не кажучи вже про харчування тільки дарами землі. Але в яких випадках це можливо?

Ісус Христос був Боголюдиною і по своїй людській природі не мав гріха. Мойсей на Синаї знаходився в спілкуванні з Богом і зміцнювався Його Славою - особливої ​​Божественної енергією. І простим людям смерть від голоду або нестачі харчування не була б властива, якщо б вони не знаходилися у відриві від Бога. Ми причетні смерті тільки через те, що маємо докірливі пристрасті - гріхи. Людина ж стає невразливим тільки силою Божою. І про це Христос сказав дуже простими словами: не хлібом єдиним буде жити людина, але кожним Словом, що походить із уст Божих. В силу ж свого відриву від Бога до людей прийшли немочі, і тепер вони не можуть обходитися без тваринної їжі. Їм це не корисно! Так ось, повертатися в первозданний стан (а не куштування м'яса є властивість цього стану) ми можемо тільки в міру наближення до Христа, наближення до Бога. Вегетаріанство в нинішніх умовах - це спроба прийти до первозданного стану без причини цього стану - без очищення душі від гріховних пристрастей, без Бога! Саме тому вегетаріанство засуджено церквою, і кожен вегетаріанець вивергається з лона церкви!

Ось як говориться про це в Канонах православної церкви. 51 апостольське правило говорить: «Якщо хто, єпископ або пресвітер, або диякон, або взагалі хтось із священного чину, віддаляється від шлюбу, м'яса або вина, не заради подвигу стриманості, але через гнушенія, забувши, що все добро зело, і що Бог , творячи людину, чоловіка і дружину створив разом і таким чином зводить наклеп на створення: або нехай виправиться, або нехай буде позбавлений священного чину і відлучений від Церкви. Так само і мирянин ». Про те ж говорить і 53 апостольське правило: «Якщо хто, єпископ, пресвітер чи диякон, у дні свята не з'їв м'яса або вина, не заради подвигу стриманості, а гребуючи ними, хай буде позбавлений, як спалений у власному совісті і хто буває виною спокуси ». ( «Апостольських» правила були названі в силу важливості, давнину і однодумності з новозавітними посланнями апостолів, про них згадується в постановах 1 і 3 вселенських соборів).

Підготувала Лариса ЧИ.

Схожі записи

Схожі статті